Dutjesovergangen: hoe en wanneer afbouwen?

Dutjesovergang

Ken je dag gevoel? Je hebt net een goed ritme te pakken en je kan je dag min of meer wat plannen rond de dutjes van je kind. Opeens wordt dit verstoord, je kindje doet er langer over om in slaap te vallen of weigert zelfs zijn dutje. Help! Is dit een zoveelste slaapregressie of is er meer aan de hand? 😰

Als baby- en kinderslaapcoach begrijp ik als geen ander het belang van een goede slaaproutine. 😴  Zo spelen dutjes bijvoorbeeld een cruciale rol om een goede nachtrust te bekomen. De duur van de dutjes en het aantal dutjes spelen namelijk een grote rol in hoe je kindje ’s nachts gaat slapen. Ook het herkennen van de signalen voor een dutjesovergang is daarbij heel erg belangrijk.

In deze blog gaan we dieper in op de ideale hoeveelheid dutjes per leeftijdscategorie en het herkennen van signalen die aangeven dat het tijd is voor een dutjesovergang. Ook geef ik je graag mijn tips & tricks mee voor het afbouwen van die (oh-zo-geliefde 🥰) dutjes.

De ideale hoeveelheid dutjes per leeftijd

Newborn: op gebied van dutjes is de newborn periode een zalige tijd. 🙌 Je baby doet gemiddeld zo’n 4 à 5 dutjes per dag. De dutjes variëren van 30 minuten tot 2 uur.

4-7 maanden: naarmate je baby groeit, kan het aantal dutjes geleidelijk aan afnemen. Je baby doet nu gemiddeld zo’n 3 dutjes per dag met een totale dutjestijd van 3 à 4 uur.

8-15 à 18 maanden: op deze leeftijd gaan de meeste kindjes over naar 2 dutjes per dag, goed voor een totale dutjestijd van 2,5 à 3 uur.

18 maanden – 3 jaar: tussen 18 maanden 3 jaar is één dutje per dag meestal voldoende. Dit dutje duurt doorgaans 1,5u tot 3u al adviseren we bij Snuggles & Dreams meestal middagdutjes van maximaal 2u omdat langere dutjes meestal de nachtslaap gaat beroven en daar willen we niet op inboeten gezien deze zo belangrijk is. 

Dutjesovergang: signalen herkennen

Vooraleer we dieper ingaan op de tips voor het afbouwen van de dutjes, is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is voor verandering. Hier zijn enkele signalen die aangeven dat je kleintje klaar is voor een dutjesovergang:

Kortere dutjes: merk je dat de dutjes van je kindje korter worden en lijkt je kind na een kort slaapje nog heel energiek? Dit kan wijze op de behoefte naar een dutjesovergang.

Weerstand tegen het dutje: begint je kind te protesteren tegen het dutje of valt hij moeilijker in slaap? Dit kan een teken zijn dat je kindje minder dutjes nodig heeft.

Verandering in het slaappatroon: wordt je kindje ’s nachts vaker wakker of duurt het langer vooraleer hij in slaap kan vallen? Ook dit kan wijzen op het feit dat het tijd is om de dutjes onder de loep te nemen. Ook wanneer je kind wakker wordt in de vroege ochtend (voor 6u) ga je de dutjes best herevalueren.

P.S.: ik schreef eerder al een blog over peuters die hun dutje weigeren: “Dutjes: Help, mijn peuter weigert!”. Veel leesplezier! 😘

Hoe dutjes afbouwen?

Van 3 naar 2 dutjes

Rond de leeftijd van 7 à 8 maanden schakelen de meeste kindjes over van 3 naar 2 dutjes. Loopt het laatste dutje van de dag wat moeilijker? Dan kan je gaan overwegen om het namiddagdutje te laten vallen. In dat geval ga je de wakkertijd tussen het ochtend- en middagdutje wat rekken en biedt je een langer middagdutje aan. De bedtijd zal in dit geval wat vroeger liggen, maar bij het afbouwen van dutjes is een vroege bedtijd altijd een goed idee.

Zorg steeds voor een rustige slaapomgeving en een consistente routine om je kindje te laten wennen aan zijn nieuwe slaapschema.

Van 2 naar 1 dutje

De overstap van 2 naar 1 dutje vindt doorgaans plaats rond de leeftijd van 15 à 18 maanden. Aan deze leeftijd heeft je kind vaak genoeg aan 1 langer en herstellend dutje, midden op de dag. In crèches wordt deze dutjesovergang vaak wel al rond de leeftijd van 1 jaar voorgesteld. Voor de meeste kindjes is dit echter nog te vroeg. Ze kunnen die lange wakkertijden in de voor- en namiddag nog niet trekken en geraken hierdoor oververmoeid. Vaak zorgt dit ook voor een vroeg vogeltje waardoor die vermoeidheid zich verder blijft opstapelen. Mijn advies is dus om nog even te wachten tot 15 à 18 maanden voor deze dutjesovergang.

Ik kan je alvast zeggen dat dit een pittige dutjesovergang is. De wakkertijd in de voormiddag zal plots een pak groter worden en dit kan een behoorlijke uitdaging zijn voor kindjes.  Probeer stelselmatig het ochtenddutje te gaan inkorten en biedt het middagdutje pas aan vanaf 12u anders wordt de wakkertijd tussen het einde van het dutje en de bedtijd weer te lang. Het ochtenddutje kan ook stap voor stap afbouwen, dit hoeft niet in 1 keer. In mijn dutjesgids neem ik je bij de hand voor een vlotte dutjesovergang.

Geen dutjes

Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar is het meestal gedaan met het dutjestijdperk. Bye Bye rustmomentjes, zowel voor ouder als kind. 🥹 Vaak gebeurt deze overgang vanzelf omdat je kind simpelweg niet meer in slaap valt tijdens zijn middagdutje. 

Heeft je kleuter moeite om ’s avonds in slaap te vallen of wordt hij ’s morgens erg vroeg wakker? Dan kan je je kleuter best een duwtje in de rug geven om het middagdutje te gaan skippen. Probeer in dit geval het dutje stelselmatig in te korten. Biedt zeker ook geen powernapjes meer aan in de namiddag, deze kunnen nefast zijn voor het verloop van de nacht. Opteer liever voor een vroegere bedtijd.

P.S. Uitgebreide stappenplannen om de dutjes af te bouwen en concrete tips kan je terugvinden in mijn super handige dutjesgids.

Conclusie

Ziezo, ik hoop je met deze blog wat meer inzicht te hebben gegeven in de wondere wereld van de dutjes. Het opvangen van de signalen en het klaar hebben van een plan is cruciaal bij dutjesovergangen en zal zorgen voor een soepel verloop.

Pin je vooral ook niet te erg vast op de voorgestelde leeftijden maar luister en kijk ook naar de behoefte van je kind. Sommige kindjes zullen vroeger/later nood hebben aan een dutjesovergang. Vertrouw hierbij op je moedergevoel.

Heb je nood aan meer info en praktische tips? In dag geval kan ik je van harte mijn dutjesgids aanbevelen. In deze gids leer ik je alles over de hoeveelheid dutjes, wanneer en hoe omschakelen naar een dutje minder, hoe je baby leren om langere dutjes te doen en wat met dutjesweigeringen, … Een praktische digitale gids waar je zo mee aan de slag kan! De gids blijft levenslang toegankelijk en als kers op de taart voegde ik tal van Q&A’s toe. Veel succes! 🥰

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.