Alles wat je moet weten over hazenslaapjes

Alles wat je moet weten over hazenslaapjes

De eerste weken met je newborn lijken wel een sprookje. 🥹 Je baby is erg slaperig en slaapt tot wel 20u per dag. Vaak moet je je baby wakker maken voor een voeding of een schone luier, waarna je newborn lekker terug indommelt. Net wanneer je denkt dat je een zalig slapertje op de wereld hebt gezet, verandert de situatie. Je newborn doet plots alleen nog maar korte dutjes en is vaak overstuur. De hazenslaapjes hebben hun intrede gemaakt. Je komt terecht in een vicieuze cirkel van korte dutjes en het humeur van je baby wordt er ook niet beter op. Dit is het moment waarop ouders vaak in mijn mailbox terecht komen. En I get it want die korte dutjes kunnen behoorlijk frustrerend zijn (2x prijs hier! 🙋‍♀️) en vaak zitten de ouders vast in het patroon. Hoog tijd om mijn tips & tricks even neer te pennen dus 😉

In deze blog vertel ik je dan ook graag alles over hazenslaapjes. Wat zijn ze en hoe ontstaan ze. Verder leg ik je graag uit hoe je de vicieuze cirkel kan doorbreken om terug te kunnen genieten van meer rust voor jou en je baby.  

Veel leesplezier!

Wat zijn hazenslaapjes en hoe ontstaan ze?

Hazenslaapjes verwijzen naar de (te) korte dutjes die je baby gedurende de dag doet. Deze powernapjes duren meestal niet langer dan 20 tot 30 minuten. Om goed te begrijpen wat hazenslaapjes zijn, neem ik je eerst even mee in de slaapcyclus van je baby.

Vanaf de leeftijd van 2 maanden ontstaat er bij baby’s een slaapcyclus (zie afbeelding). Die slaapcyclus duurt doorgaans 45 tot 50 minuten en bestaat uit actieve slaap (REM), de overgang naar stille slaap (NREM), stille slaap, ontwaken en herhaling.

554bb94c be2d 4fa1 83df 66097b200aa3

Wordt je baby alweer wakker na een kort dutje van 30 minuten? Dan maakt hij zijn cyclus niet af en wordt hij dus al wakker wanneer hij uit zijn diepe slaap komt. Meestal is de oorzaak hiervan oververmoeidheid (door bijv. een te lange wakkertijd) of ondervermoeideheid (door bijv. een te korte wakkertijd). Ook omgevingsfactoren zoals geluid, temperatuur en honger kunnen een invloed hebben op de duur van het slaapje van je oogappel.

Het linken van verschillende slaapcycli om langere (middag)dutjes te doen is niet vanzelfsprekend voor een baby, de meeste baby’tjes moeten dit echt aangeleerd krijgen. Vanaf de leeftijd van 4 maanden zijn de meeste baby’s in staat om die cycli (half) slapend aan elkaar te linken.

Hoe de vicieuze cirkel van hazenslaapjes doorbreken?

Er zijn 3 cruciale elementen die jou en je baby kunnen helpen bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van hazenslaapjes:

Zorg voor de juiste slaapomgeving

Ouders staan er vaak niet bij stil hoe belangrijk een goede slaapomgeving voor kind is. “Maar op de crèche moeten ze toch ook in het licht en met lawaai leren slapen?” hoor ik jou al vragen. Juist, op de crèche kan het zijn dat de slaapomgeving niet ideaal is, daarom is het des te belangrijker dat je kindje thuis net wél in een ideale slaapomgeving kan slapen. Dit wil zeggen een verduisterde en stille ruimte, een ruimte waarin je zelf ook beter zou slapen dan pakweg in de living 😉 Twijfel je of de slaapomgeving bij jullie wat finetuning kan gebruiken? Beluister dan zeker mijn podcastaflevering hierover!

Volg de juiste wakkertijden

Het volgen van de juiste en leeftijdsgebonden wakkertijden is echt van cruciaal belang bij hazenslaapjes, dit omdat het de slaapkwaliteit kan verbeteren. Door de wakkertijden nauwlettend in de gaten te houden kan je oververmoeidheid voorkomen en ervoor zorgen dat je baby op het juiste moment in slaap valt. Dit helpt bij het stimuleren van langere slaapperiodes. Bijvoorbeeld, voor een baby van 4 maanden adviseer ik een wakkertijd van 2u. Heel wat slaapcoaches adviseren op die leeftijd een kortere wakkertijd, maar deze werken net hazenslaapjes in de hand aangezien de baby dan niet moe genoeg is om een goed dutje te doen. Met een iets langere wakkertijd, is de slaapdruk hoger en kan er beter geslapen worden. Weet echter dat het makkelijker is voor een baby om IN slaap te vallen (net omdat de slaapdruk dan hoger is), dan om OPNIEUW in slaap te vallen (om dus zijn cycli aan elkaar te linken). De slaapdruk is namelijk al lager na een hazenslaapje dus het opnieuw in slaap vallen voor een langer dutje is moeilijker. Het is ook heel normaal dat je baby dit moet leren – oefening baart kunst! Verwacht dus niet dat je baby dit in 1-2-3 onder de knie krijgt.

Benieuwd naar de ideale wakkertijden van jouw kindje? Op mijn website kan je, geheel gratis, mijn wakkertijdengids downloaden. You’re welcome! 😉😘

Leer je baby om zonder jouw hulp in slaap te vallen

Ik zei het eerder in deze blog al, het is voor een baby niet evident om verschillende slaapcycli aan elkaar te linken. Vaak zal je kind dus na de 1e cyclus even wakker worden, vooraleer hij aan de 2e cyclus kan beginnen. Heeft jouw kindje nog niet geleerd om zelfstandig te leren inslapen, dan zal hij bij elke afgeronde cyclus jouw hulp nodig hebben om weer lekker te kunnen gaan slapen. Bijvoorbeeld, als je baby gewend is om met een speentje in slaap te vallen of al wiegend in slaap te vallen, dan is het normaal dat hij na het einde van een slaapcyclus dat speentje of dat wiegen opnieuw nodig heeft om weer verder te slapen. 

Als baby- en kinderslaapcoach raad ik je dus aan om hier echt aan te gaan werken. Je kan dit stap voor stap doen en op een heel liefdevolle manier. Wil je graag aan de slag? Dan raad ik je van harte mijn videocursus 0-9 maanden aan

Conclusie

Vanaf de leeftijd van 2 maanden kunnen hazenslaapjes dus hun intrede maken. Dit is heel normaal en niets om je zorgen om te maken. Idealiter doet je baby 1 langer dutje per dag. Dat hoeft niet per se in bed te zijn, maar kan ook in de draagdoek doorgaan bijvoorbeeld. Vanaf de leeftijd van 4. maanden, raad ik dan weer wél aan om dutjes voornamelijk in bed te laten doorgaan in een goede slaapomgeving. Maar uitzonderingen kunnen uiteraard altijd eens plaatsvinden in het weekend bijvoorbeeld! 

Hazenslaapjes kunnen behoorlijk frustrerend zijn, maar je kan je baby écht leren om zelfstandig zijn cycli aan elkaar te linken en dus betere dutjes te doen. Rond de leeftijd van 2-3 maanden horen ze er écht bij, vanaf de leeftijd van 4 maanden kan je hier echt aan werken om ze verleden tijd te laten worden. 

Ziezo, ik hoop dat je na deze blog beter begrijpt wat hazenslaapjes zijn en hoe ze werken, en vooral wat je kan doen om ze tegen te gaan 😉 Ik wens je alvast veel succes en veel lekker lange dutjes toe! 

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.