Yay vakantie! Maar wat met die schermtijd?

schermtijd

Schermtijd, we kennen het allemaal en zeker nu de zomervakantie aangebroken is en onze kindjes de hele dag thuis zijn. Vaak wordt het gebruikt om even te kunnen koken of iets op te ruimen, of is het vooral een handige manier om ze even bezig te houden terwijl wij even iets anders kunnen doen. De verleiding kan groot zijn om dat rustpunt zo lang mogelijk te gaan rekken. Toch voelen we zelf ook vaak aan dat we ze geen hele dag op de bank voor een scherm kunnen plaatsen, zelfs al is dat nog zo gemakkelijk.

Maar wat is nu precies de ideale duurtijd van zo een ‘rustmomentje’, vanaf welke leeftijd is het toelaatbaar en hoe lang laten we onze kindjes nu eigenlijk best voor dat scherm zitten?

Schermtijd, wat is dat precies?

Het is belangrijk om precies af te bakenen wat met ‘schermtijd’ wordt bedoeld. Het is al lang niet enkel de televisie meer uiteraard. Schermtijd omvat alles met een scherm. Daarmee wordt dus ook een computer, tablet of zelfs een smartphone bedoeld waarop je een spelletje of een filmpje kan spelen/laten afspelen.

Hoeveel schermtijd per leeftijd is maximum aangewezen?

  • Voor kinderen jonger dan 2 jaar, wordt er aanbevolen om schermtijd te vermijden. Indien je het toch wil toepassen, beperk je het best tot 5 minuten. De meeste kindjes van deze leeftijd tonen sowieso al weinig interesse voor schermen, waardoor ze vaak na een paar seconden al ergens anders mee bezig zijn.
  • Voor kinderen van 2 tot 4 jaar wordt een maximale schermtijd aanbevolen van maximaal 30 minuten per dag. Idealiter bied je dit niet in 1 keer aan, maar verdeel je deze schermtijd in een paar momenten per dag, 5 à 10 minuten per keer.
  • Voor kinderen van 4 tot 6 jaar kan je al 60 minuten per dag aanbieden aan schermtijd, maar opnieuw liefst verdeeld over 4 keer 15 minuten over de hele dag.

Hoe kan je dit beperken en correct laten verlopen?

Een kind dat geboeid naar een scherm zit te kijken, zal het niet leuk vinden wanneer deze ontspanning plots wordt gestopt of onderbroken. Het is dan ook belangrijk dat er duidelijke regels en afspraken omtrent het schermgebruik worden gemaakt. Hieronder lijsten we er graag al enkele op:

  • Kies voor duidelijke en vaste momenten op een dag. Bijvoorbeeld voor het middageten en na het avondeten. Indien je gebruik maakt van een dag- of een weekschema, kan je ook schermtijdkaartjes maken die je integreert, zodat dit visueel duidelijk is voor je kind.
  • Gebruik ook een timer of wekkertje, zodat het duidelijk is hoeveel tijd er nog resterend is. Ook voor jezelf kan dit een reminder zijn. Wanneer de tijd er bijna opzit, kan je dit best al even melden zodat je kind tijd heeft om te schakelen.
  • Kijk samen en hou controle. Je kan ook samen met je kind enkele filmpjes kijken en interactief gaan. Op deze manier kan je ook de schermtijd educatief maken.
  • Geef zeker ook zelf het goede voorbeeld. Als jij zelf vaak op de smartphone bezig bent, zal je kind ook sneller geneigd zijn naar een scherm te vragen. Leg deze ook zeker weg tijdens belangrijke momenten, zoals een maaltijd of een avondritueel, zodat je kind de volle aandacht krijgt wanneer het nodig is.
  • Wees je ervan bewust, dat dit alsnog grote emoties met zich mee kan brengen, wanneer het tijd is om te stoppen. Benoem en erken je kind zijn gevoel en tracht hem te helpen om te gaan met deze frustraties.

Conclusie

Er is niets mis met schermtijd, indien dit – net zoals alles – met mate gebeurt. Kinderen onder de twee jaar hebben er totaal geen behoefte aan, oudere kinderen kunnen beetje bij beetje wat meer schermtijd aangeboden krijgen. Verdeel deze tijd over een paar korte periodes gedurende de dag en bied niet alles in 1 keer aan, zorg voor duidelijke regels en afspraken voor je kind, geef zelf het goede voorbeeld en probeer van de schermtijd, in de mate van het mogelijke, een leerzaam en educatief moment te maken. Dat is een win-win voor het hele gezin!

Veel liefs,

Eefke Willekens
Opvoedingscoach Snuggles & Dreams

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.