Rust vinden voor bedtijd

Vader leest verhaaltje voor bedtijd

 

Dit is een blogpost geschreven door onze collega Florence, kinderslaapcoach bij Snuggles & Dreams.

 

Rust vinden voor bedtijd, een uitdaging. Je kent het wel, je kleuter heeft een drukke dag achter de rug, alles wijst erop dat hij moe is, maar eens hij in bed ligt, lijkt hij geen rust te kunnen vinden. Stampen met de beentjes, zich eindeloos goed leggen, terug recht komen, extra vraagjes, nog eens pipi doen, bedenkingen over het verloop van de dag, enzovoort. Je kindje ligt ondertussen al een dikke 20 minuten in bed en zijn slaap is nog niet in zicht. Hoe ga je hiermee om? Hoe kan je je kleuter helpen om die rust te vinden?

 

Ontladen via spelen

 

Kinderen verwerken de prikkels van de dag door middel van fysiek contact en spel. Het ene kindje wil graag lekker dicht bij zijn ouders zijn en wat knuffelen. Andere kindjes kunnen heel intens opgaan in hun spel. Pas op, dit wil niet zeggen dat er tijdens dit spel geen frustraties kunnen optreden of dat kindjes een korter lontje hebben door de prikkels die ze te verwerken kregen doorheen de dag. Probeer schermtijd te beperken, je kindje te laten aarden en creatief bezig te laten zijn om zo tot rust te komen. Het is niet mijn pleidooi om schermtijd te gaan bannen, we zijn allemaal maar mensen, maar zorg ervoor dat er naast schermtijd ook speeltijd is.

 

“Nog 5 minuutjes en we gaan slapen”

 

Een heel gekend zinnetje! Zelf al was er bij thuiskomst veel onrust of kon het kind moeilijk tot spel komen, vlak voor de bedtijd kunnen kindjes zich wonderbaarlijk rustig bezig houden. Kondig de bedtijd aan en zorg dat er voldoende tijd is voor wat quality-time en een rustgevend ritueel. Heb je een kindje dat moeilijk tot rust kan komen, verleng de speeltijd dan niet ten koste van de lengte van het ritueel. Door je te moeten haasten tijdens het ritueel, kan je hiermee het omgekeerde bereiken. Trek je aan een kind en dan trekt hij terug! Probeer je kind dus in een positieve flow mee te krijgen.

 

Handjes – tandjes – pipi doen – nee! Ik wil het zelf doen!

 

Het bedtijdritueel moet voorspelbaar zijn. Zorg dat je kindje weet wat er van hem verwacht wordt. Je kan dit gewoon bespreken, maar je kan ook gebruik maken van pictogrammen. Veel kindjes houden van zelfstandigheid, dus geef hen die ook! Motiveer hen om alles “zelf te doen” en de taakjes tot een goed einde te brengen. Dit is de eerste fase van het ritueel. Vervolgens zijn we in de slaapkamer en kunnen we starten met de afronding van de dag.

 

Er was eens …

 

Eens jullie in de kamer zijn, zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je een kindje dat graag een verhaaltje leest, dan kan je voor deze “klassieke” optie gaan. Heb je een kindje dat toch eerder nog wat dingetjes kwijt moet over zijn dag, dan kan je het verhaaltje aanvullen of vervangen door een gesprekje. Je kan dit gesprekje zelf starten door enkele vraagjes te stellen. Wat vond jij het allerleukste vandaag? Wat vond je het minst leuke vandaag of waar werd je verdrietig van? Wil je me nog iets vertellen?

 

Door samen deze vraagjes te overlopen kan je kind nog de belangrijke dingen uit zijn dag vertellen en kan hij het ook nog even hebben over moeilijke of net hele leuke momenten. Laat je kindje praten tijdens dit moment, maar baken het gesprek ook wat af, zodat de bedtijd niet te laat wordt. Merk je dat je kind dit steeds heel uitgebreid doet, dan kan je dit gesprekje al voor het ritueel voeren. Merk je dat je kindje nog over heel veel andere dingetjes wilt praten, dan kan je ook een aantal zaken parkeren naar de volgende dag. Eens het gesprekje is afgelopen, is het tijd voor een dikke kus en knuffel en je kindje lekker onder te stoppen.

 

Sluit je ogen en luister

 

Tot hier had ik je al mee 😊 en dacht je van: “okee en hoe gaat mijn kind nu rustig in bed blijven liggen en zijn rust vinden?”. Het antwoord is: slaapmeditatie voor kinderen! Reeds meerdere malen werkte ik in trajecten met kleuters die moeilijk rust konden vinden en was meditatie het antwoord. Ook mijn eigen dochter Babette luistert elke avond meditatie bij het slapengaan. De meditatie zorgt ervoor dat de geest kalmeert, dat gedachten niet meer door het hoofd spoken. De focus komt meer op het lichaam te liggen met totale ontspanning tot gevolg. De gevoelens die ze doorheen de dag of vlak voor de bedtijd ervaarden, ebben weg. Het geeft je kind rust en ze kunnen vredig in slaap vallen.

 

Kijk eens even op Spotify of Youtube en zoek naar “slaapmeditatie voor kinderen”. Je vindt er vast wel iets dat bij jouw kind past! Deze meditaties kunnen bestaan uit een verhaal, een mindfulness oefening om je lichaam te gaan voelen/in het nu te zijn of ademhalingsoefeningen.

 

De vaardigheid om tot rust te kunnen komen, al dan niet door het mediteren, kan je kindje nu en later ook van pas komen in stressvolle of frustrerende situaties, maar dat is voor een andere keer 😉!

 

Dus sluit je ogen, leg je rustig neer en luister…

 

Liefs,
Florence

 

Heb je het gevoel toch nog ergens tegenaan te lopen? Aarzel dan niet om naar onze diensten te kijken (zie hieronder). Wij helpen jou heel graag verder!

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Kathleen

    Hey,
    Dit is heel interessant en ik wil het zeker eens proberen, want onze dochter lijkt vaak ‘s nachts nog allerlei te verwerken. Echter, onze dochter is bijna 2jaar. Misschien is ze nog wat te klein voor de meditatie?
    Alvast bedankt!

    1. Nathalie

      Ik denk het wel, maar misschien vindt ze het wel fijn om samen naar een rustgevend muziekje te luisteren voor bedtijd?

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.