Het gebruik van een speentje bij kinderen in verschillende leeftijdscategorieën heeft zowel voor- als nadelen, en deze kunnen variëren afhankelijk van de individuele behoeften en ontwikkeling van het kind. In de newbornfase kan je ervoor kiezen om het speentje vanaf de leeftijd van 14 à 16 weken volledig weg te nemen. Ga je het speentje wegnemen of behouden voor je newborn? Hou er dan rekening mee dat je kindje pas vanaf de leeftijd van ongeveer 7 maanden zijn tutje zelf kan bedienen. Je kan op eender welke leeftijd de speen gaan afbouwen. De manier waarop je dit doet, is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind.
speentje wegnemen bij newborns
Het gebruik van een speentje bij een pasgeborene kan verschillende voordelen bieden, zowel voor de baby als voor de ouders. Hier zijn enkele van de voordelen van het gebruik van een speentje:
- Kalmerend effect: Een speen kan een kalmerend effect hebben op pasgeborenen. Het zuigen erop kan troost bieden en de baby helpen zich rustiger en meer ontspannen te voelen, vooral in stressvolle situaties zoals wanneer ze huilen of zich ongemakkelijk voelen.
- Vermindering van het risico op wiegendood: Onderzoek suggereert dat het gebruik van een tutje tijdens de slaap kan helpen het risico op wiegendood te verminderen. Het exacte mechanisme achter dit verband is nog niet volledig begrepen, maar het kan te maken hebben met de manier waarop een speen de luchtweg openhoudt. Voor meer informatie over wiegendood verwijs ik je graag door naar deze blogpost op onze website.
- Pijnverlichting: Het zuigen op een speen kan pijnverlichting bieden, zoals bij het geven van vaccinaties of het verlichten van pijn door krampjes.
Het is echter belangrijk om op te merken dat het gebruik van een speentje ook nadelen kan hebben. Te veel gebruik van een speentje kan bijvoorbeeld leiden tot tandheelkundige problemen zoals het scheef groeien van tandjes of het ontstaan van een open beet. Bovendien moet je altijd de hygiëne en veiligheidsrichtlijnen volgen bij het gebruik van een speentje om het risico op infecties en verstikking te minimaliseren. Daarnaast kan de speen ook een negatieve slaapassociatie zijn voor je baby waarbij je baby alleen nog maar in slaap kan vallen wanneer hij zijn speentje heeft.
Je kan er daarom voor kiezen om vanaf de leeftijd van 14 à 16 weken het speentje volledig weg te nemen. Dit is een ideale leeftijd omdat enerzijds de zuigbehoefte verdwijnt en anderzijds het speentje heel snel weer vergeten is. Het wegnemen van het speentje kan je stapsgewijs doen of in 1 keer cold turkey. In mijn speentjescursus neem ik je hiervoor stap voor stap bij de hand.
Speentjescursus
- €39,00
- Waardering 4.84 uit 5
speentje wegnemen bij baby's
Net als bij pasgeborenen kan het gebruik van een tutje bij baby’s in deze leeftijdscategorie helpen kalmeren en troost bieden. Het zuigen op een speen kan hen helpen om te gaan met momenten van ongemak, stress of huilen.
Daarnaast kan een tutje nog steeds nuttig zijn bij het helpen van baby’s om in slaap te vallen en ‘s nachts langer te slapen. Het kan een comfortabele gewoonte worden die hen helpt bij het in slaap vallen. Echter dien je er rekening mee te houden dat het speentje ook een negatieve slaapassociatie kan vormen voor je kindje. Dit zorgt ervoor dat je kindje dan enkel nog maar in slaap kan vallen als hij zijn speentje in heeft.
Dit willen we uiteraard het liefst vermijden omdat je baby op deze leeftijd zijn tutje nog niet zelf kan bedienen. In de praktijk zorgt dit er dan soms voor dat je doorheen de nacht continu moet opstaan om het speentje terug te geven aan je baby.
Indien je ervoor kiest om het speentje toch te behouden, kom je in deze leeftijdscategorie in een moeilijke tussenfase. Je kan nu best beginnen oefenen op het zelfstandig leren bedienen van het speentje door je kindje maar hou er rekening mee dat de meeste baby’s dit pas kunnen vanaf de leeftijd van 7 maanden. Hoe je je baby kan leren zijn speentje zelfstandig te bedienen, leer ik je graag stap voor stap in mijn speentjescursus.
Het wegnemen van het speentje in deze leeftijdscategorie is zeker nog mogelijk. Belangrijk hierbij is dat je een goede coach bent voor jouw kindje en je baby leert om zonder speentje in slaap te vallen. In mijn speentjescursus maak ik van jou de beste coach voor jouw baby!
speentje wegnemen bij peuters
Ook in deze leeftijdscategorie kan je ervoor kiezen om het tutje te behouden of het weg te nemen. Indien je ervoor kiest om het tutje te behouden, is het nu het moment om overdag het speentje alvast af te bouwen.
Wil je het tutje toch wegnemen? Ga dan op een consequente manier hiermee aan de slag. Bereid je er op voor dat je kindje in eerste instantie veel verdriet zal hebben. Maak daarom vooraf voor jezelf een lijstje op met alle redenen waarom jij het speentje bij je peuter wil wegnemen. Dit zal je extra motiveren tijdens dit proces. Wil je graag de beste coach voor jouw kind worden in dit proces, dan raad ik je zeker mijn speentjescursus hiervoor aan!
speentje wegnemen bij kleuters
Idealiter is het speentje weg tegen de leeftijd van 3 jaar. Na deze leeftijd kan het namelijk extra zwaar zijn voor je kindje om afscheid te nemen van zijn tutje.
Tijdens het wegnemen van het speentje bij kleuters is een goede voorbereiding zeer belangrijk. Betrek je kindje hier ook bij, lees samen boekjes hierover, maak alles visueel, zet het positieve in de verf en kies voor jezelf de meest geschikte methode die het beste bij jouw kindje past. In mijn speentjescursus houd ik hier allemaal rekening mee en kan je dus de juiste voorbereidingen treffen voor een vlot afscheid.
Er is geen ‘juist’ of ‘fout’ in je keuze om het speentje al dan niet te behouden, eender in welke leeftijdscategorie. Doe vooral wat jij denkt dat goed is voor je kindje én waar jij je als ouder ook goed bij voelt. Wil je nog graag meer informatie over het speentje en tips en handvaten over het behouden of wegnemen van het speentje, dan raad ik je van harte onze speentjescursus aan. Neem zeker ook eens een kijkje op onze blogpagina voor meer blogs over het speentje!
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles
Ben je op zoek naar extra hulp en handvaten om je kind gezonde slaapgewoonten aan te leren? #teamsnuggles is happy to help! Onze ervaren slaapcoaches staan graag voor je klaar om je persoonlijk te begeleiden met al je slaapproblemen en vragen. Ga je liever zelfstandig aan de slag? Ook dan kunnen we je helpen. Neem zeker eens een kijkje in ons aanbod van slaapgidsen en videocursussen, er zit vast iets bij dat je kan helpen! Niet helemaal zeker wat er bij jullie situatie past? Stuur een mailtje naar info@snugglesanddreams.be en we kijken graag samen met je mee 😘