Het speentje: 5 tips om het af te bouwen

alles over fopspeen/tutje, gratis download

Als kinderslaapcoach krijg ik dagelijks de vraag of speentjes een goed idee zijn en indien ze een grote stoorzender zijn geworden, wanneer en hoe ze weer weggenomen kunnen worden. In dit artikel neem ik je graag mee in de wondere wereld van speentjes.

Natuurlijke zuigreflex

Laten we het eerst hebben over de zuigreflex. Dit is een aangeboren reflex bij baby’s waarbij ze instinctief zuigen op een voorwerp dat in hun mond wordt geplaatst. Deze reflex is belangrijk voor het voeden en kalmeren van de baby. Zuigen op een speentje kan helpen bij de bevrediging van de zuigbehoefte van een baby op een niet-voedende manier. Hier zijn enkele manieren waarop een speentje kan helpen in relatie tot de zuigreflex:

  1. Kalmering: De zuigreflex heeft een kalmerend effect op baby’s en kan hen helpen te ontspannen en zich veilig te voelen. Een speentje kan dienen als een hulpmiddel om de zuigbehoefte van een baby te bevredigen, waardoor hij zich kan kalmeren en beter kan omgaan met stressvolle situaties zoals huilen, ongemak of slaapproblemen.
  2. Zelfregulatie: Zuigen op een speentje kan baby’s helpen bij het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden. Het kan hen leren hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en comfortabeler kunnen voelen zonder afhankelijk te zijn van voeding. Dit kan nuttig zijn bij het helpen van baby’s om te leren zichzelf te troosten en te kalmeren zonder dat ouders constant fysieke nabijheid hoeven te bieden.
  3. Slaapassociatie: Een speentje kan een slaapassociatie worden voor baby’s, wat betekent dat het kan helpen om een routine en patroon te creëren voor het slapen gaan. Het kan een signaal zijn voor de baby dat het tijd is om te slapen en kan helpen om een slaaproutine te bevorderen.
  4. Pijnverlichting: Het zuigen op een speentje kan ook helpen bij het verlichten van pijn, zoals bij doorkomende tandjes of bij bepaalde medische procedures, zoals het geven van injecties.

 

Nadelen gebruik speentje

Er zijn dus heel wat voordelen die toegekend worden aan het gebruik van speentjes. Helaas zijn er ook enkele nadelen. Dit zijn enkele mogelijke nadelen doe je kan ondervinden bij het gebruik van een speentje bij je baby:

  1. Borstvoedingsproblemen: Het gebruik van een speentje kan invloed hebben op de borstvoeding, vooral als het speentje wordt geïntroduceerd voordat de borstvoeding goed is gevestigd. Het kan het zuigpatroon van de baby verstoren en de melkproductie verminderen, wat kan leiden tot borstvoedingsproblemen.
  2. Afhankelijkheid: Baby’s kunnen afhankelijk worden van een speentje om zichzelf te kalmeren of in slaap te vallen, wat kan leiden tot een sterke behoefte aan het speentje en moeilijkheden bij het afwennen ervan op latere leeftijd.
  3. Gebitsproblemen: Langdurig gebruik van een speentje kan van invloed zijn op de ontwikkeling van het gebit van de baby. Het kan leiden tot tandheelkundige problemen, zoals tanden die scheef groeien of een verkeerde beet.
  4. Hygiëne: Speentjes kunnen gemakkelijk vies worden en moeten regelmatig worden schoongemaakt om de hygiëne te handhaven. Het kan ook moeilijk zijn om te voorkomen dat een baby een speentje op de grond laat vallen of vuil maakt.

 

Mijn ervaring

Als kinderslaapcoach en mama van 2 dochters heb ik ook van dichtbij deze voor- en nadelen mogen ondervinden. Bij mijn oudste dochter werd het speentje behouden tot de leeftijd van 3 jaar waarna we er afscheid van namen. Tot die leeftijd heeft ze er veel troost uit gehaald en aangezien ik haar pas beter heb leren slapen toen ze haar speentje reeds zelfstandig kon bedienen, werd het steeds behouden. We probeerden hiervan wel een positieve slaapassociatie te maken door het vooral te gebruiken om te slapen. Toen ze 3 jaar oud was, nam ze afscheid van haar speentje. Ons verhaal kan je hier teruglezen.

Bij mijn jongste dochter nam ik het speentje weg toen ze 3,5 maand oud was. Het speentje was een negatieve slaapassociatie geworden in die zin dat ze na elke slaapcyclus haar speentje opnieuw nodig had om verder te slapen. Zolang de baby erg afhankelijk is van de ouders om het speentje terug te geven, wordt dit een negatieve slaapassociatie genoemd. Dit resulteerde in erg onderbroken nachten en korte dutjes. Op dat moment zijn er 2 opties:

  • Het speentje behouden en de periode uitzitten totdat de baby zelfstandig zijn speentje kan bedienen. Meestal kunnen baby’s dit vanaf de leeftijd van 7 à 8 maanden. In ons geval gingen we dus nog zo’n 4 maanden tegemoet met erg onderbroken nachten omdat het speentje telkens ging moeten teruggegeven worden.
  • Of het speentje wegnemen vanaf de leeftijd van 3,5 à 4 maanden en de baby lekker leren slapen zonder. De baby linkt dan zelfstandig zijn slaapcycli zonder dat hij hiervoor een speentje (en dus telkens hulp) nodig heeft. Bij deze optie moet het speentje echter ook overdag worden weggenomen zodat de baby het speentje volledig kan vergeten.

Als kinderslaapcoach had ik intussen al vele duizenden ouders mogen bijstaan in het wegnemen van het speentje op jonge leeftijd en het leren in slaap vallen zonder. Ik koos dus voor deze optie en daar ben ik net zoals al die andere ouders heel blij om.

 

Afbouwen gebruik speentje

Het wegnemen van een speentje bij een baby kan een uitdagende taak zijn, maar het kan gedaan worden met geduld, consistentie en zachtheid. Hier zijn enkele stappen die je kan volgen om het speentje af te bouwen bij je baby:

  1. Timing: Kies een geschikt moment om het speentje weg te nemen, bij voorkeur wanneer je baby niet gestrest, ziek of vermoeid is. Daarnaast is het belangrijk dat je baby oud genoeg is. Ik adviseer om het speentje niet voor de leeftijd van 3,5 maanden weg te nemen. Voor die leeftijd is de zuigbehoefte bij baby’s vaak nog te hoog en kan het proces moeizamer verlopen.
  2. Stapsgewijze afbouw: Je kunt beginnen met het beperken van het gebruik van het speentje tot bepaalde momenten, zoals alleen tijdens het slapen. Vervolgens kun je het speentje geleidelijk verminderen door het bijvoorbeeld alleen te geven voor het dutje of de nacht, en het niet langer aan te bieden tijdens wakkere momenten.
  3. Afleiding: Bied alternatieve manieren van troost en afleiding aan je baby, zoals knuffelen, wiegen, een favoriet speeltje of zachte muziek. Probeer de zuigbehoefte van je baby op andere manieren te bevredigen zonder het gebruik van het speentje.
  4. Consistentie: Wees consequent in het verminderen van het speengebruik en het niet aanbieden van het speentje tijdens wakkere momenten. Het kan nuttig zijn om alle verzorgers van je baby, zoals andere familieleden of de crèche, op dezelfde lijn te krijgen en samen te werken aan het afbouwen van het speentje.
  5. Neem het speentje weg voor het slapen: Eens het speentje is afgebouwd overdag, kan je het nu ook wegnemen voor de dutjes en ’s nachts. Wanneer je baby wakker wordt voor zijn speentje, kan je een slaaptrainingsmethode toepassen om je baby in slaap te leren vallen zonder speentje. Je leert je baby nu zelfstandig in slaap vallen. Een mooie mijlpaal! Indien je baby nog ingebakerd slaapt, is het wel belangrijk om tegelijkertijd je baby alvast voor 1 armpje uit te bakeren zodat hij indien nodig troost kan vinden bij zijn handje.

Wees geduldig en begripvol tijdens het proces van het speentje afbouwen. Het kan zijn dat je baby protesteert, huilt of zich ongemakkelijk voelt tijdens het afbouwen van het speentje. Bied troost en begrip, en blijf consistent in je aanpak. Je mag het speentje ook in 1 keer wegnemen in plaats van af te bouwen. Zo raad ik het ook aan in mijn speentjescursus en mijn slaapcursussen. Hierbij zal je baby zich enkele dagen onwennig voelen en ook jij zal in sneltempo moeten leren hoe je je baby het makkelijkste kan troosten zonder speentje. Maar op die manier ben je er ook wel het snelste weer door. Na enkele dagen zal je baby zijn speentje helemaal vergeten zijn!

 

En wat met duimen?

Veel ouders zijn bang dat wanneer ze het speentje wegnemen, hun baby zal beginnen duimen. Die angst is gelukkig veelal onterecht. Het is maar een heel kleine minderheid die zal beginnen duimen wanneer het speentje wordt weggenomen. De meeste baby’s zullen dit dan ook maar heel tijdelijk doen tijdens de overgangsfase. In deze blog vertel ik je graag meer over duimzuigen. In mijn speentjescursus vind je een aparte bonusmodule over duimzuigen.

 

Slaaptraining

Wil je graag het speentje wegnemen? Dan is het een goed idee om tegelijkertijd ook met slaaptraining te starten. Hierbij bied je je kind een gezond dag- en nachtritme aan voor zijn leeftijd, zorg je voor de juiste slaapomgeving, zorg je voor positieve slaapassociaties en leer je je kind liefdevol om goede dutjes en goede nachten te doen waarbij hij lekker van voeding tot voeding slaapt en uiteindelijk het klokje rond leert slapen. Voor alle informatie over het speentje verwijs ik je graag door naar mijn speentjescursus. Via mijn cursussen heb ik intussen al meer dan 35.000 ouders hierbij mogen helpen. Jou binnenkort ook?

 

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.