Duimzuigen: waarom start het en hoe afleren?

duimzuigen

 

Duimzuigen, iets wat door heel wat ouders vooral als de pest vermeden dient te worden bij zoon-of dochterlief. Duimzuigen kent heel wat negatieve connotaties; het is slecht voor de tanden, het valt heel moeilijk af te leren, je kan beter een speentje gebruiken,… maar is duimzuigen dan werkelijk alleen maar een ‘bad news show’?

 

In deze blogpost heb ik het graag over de voordelen (hé? Voordelen?) van duimzuigen, bespreek ik de grootste (valse) veronderstellingen rond duimzuigen en geef ik tips voor het afleren voor duimers ouder dan 3 jaar.

 

Zuigbehoefte

 

Allereerst is het belangrijk te begrijpen waarom een baby start met duimen. Heel wat baby’s beginnen al met duimen wanneer ze nog in de buik van mama zitten! Zuigen is een basisbehoefte bij jonge baby’s en vervult verschillende behoeftes; voor troost, wanneer ze honger hebben, wanneer ze zich vervelen, zich niet helemaal lekker voelen,… Het is dus heel normaal dat een jonge baby al snel naar zijn handjes of duimpjes begint te zoeken wanneer hij aan die behoefte wil voldoen.

 

Heel wat ouders bieden echter een speentje aan hun baby aan wat een alternatief vormt voor de handjes en wat ook prima werkt. Rond de leeftijd van 3 maanden, neemt de natuurlijke zuigbehoefte af en zal deze meer en meer plaats maken voor een gewoonte. Het zuigen wordt een gewoonte en speentjes kunnen op dat moment een vervelend iets vormen. Het valt telkens weer uit hun mondje en als ouder dien je het dus telkens weer terug te geven, tot welk elk uur ’s nachts.

 

Op dat moment raad ik dan ook aan om het speentje weg te nemen en de baby te leren slapen zonder. Ik raad dit aan tussen de leeftijd van 14/15 weken en 7 maanden, na die leeftijd kan je je baby leren om zelfstandig zijn speentje te bedienen indien je het toch behouden zou hebben.

 

Maar wat als de baby dan een duimer wordt?

 

Het is niet zo dat wanneer je het speentje wegneemt, je baby automatisch een duimer zal worden. Ik heb al met honderden ouders samengewerkt die het speentje bij hun baby hebben weggenomen en ik kan me zelfs niet herinneren dat 1 daarvan een duimer is geworden hierdoor. Maar het kan zeker en vast wel. Waarom? Indien de baby toch nog veel troost haalt uit zijn handjes, kan het zijn dat het duimen een alternatief voor het speentje wordt. Is dat dan zo erg?

 

Je baby kan zichzelf perfect bedienen met zijn handjes en zowel zijn slaap als jouw slaap wordt niet meer continu verstoord door een speentje dat uitvalt. Geweldig, toch? Ik krijg toch soms de vraag wat er gedaan kan worden om het duimen bij de baby af te leren. Meestal antwoord ik dan dat dat zorgen voor later zijn en dat het duimen echt niet per se afgeleerd dient te worden.

 

Heb je er toch een panische angst voor, dan kan je proberen de mouwen van de pyjama bijvoorbeeld dicht te naaien, je baby met wantjes laten slapen en zijn handje uit zijn mondje halen wanneer je merkt dat hij duimt. Maar in eerste instantie zou ik dus adviseren om je er niet druk in te maken aangezien je baby zichzelf nu kan troosten wat een geweldig iets is!

 

Zal mijn kind het duimzuigen wel ooit afleren?

 

Natuurlijk! Het is echt een misvatting dat duimen niet afgeleerd kan worden. De verhalen van kinderen die duimen tot hun 12de of ver nadien nog, zijn echt uitzonderingen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat maar liefst 90% van de kinderen vanzelf zal stoppen met duimen voor hun eerste verjaardag. Doordat de natuurlijke zuigbehoefte verdwijnt en het kind steeds meer op ontdekking kan gaan, neemt de interesse in het duimen vanzelf af.

 

Van de kinderen die na hun eerste verjaardag tot nog blijven duimen, zal minder dan 9% nog duimen na de leeftijd van 5 jaar. De kans dat je kind tot aan zijn tienerjaren zal duimen, is dus bijzonder klein. Bovendien zal er op een bepaald moment ook de sociale druk van buitenaf komen wanneer hij of zij als enige van de klas bijvoorbeeld nog zou duimen.

 

En wat dan met het gebit?

 

Net zoals het gebruik van een speentje, is duimen niet goed voor het gebit. Dit kan zorgen voor een overbeet, alsook kunnen de bovenste tanden naar voren komen te staan. Echter, zolang het nog om melktandjes gaat en je kind niet de héle dag duimt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wanneer het duimen stopt tegen de leeftijd van 4 jaar, zal het gebit zich vanzelf nog kunnen corrigeren. Worstcasescenario dient je kind later een beugel te dragen, maar die kans is sowieso al vrij groot, toch?

 

In mijn tienerjaren droeg ver iedereen een beugel! Ik geef hierbij ook graag mee dat op het moment dat wij het speentje bij onze dochter van 3 jaar hebben weggenomen, haar bovenste tandjes toch echt naar voren stonden en er sprake was van een overbeet. 3 maanden later had alles zichzelf volledig gecorrigeerd!

 

Hoe kan mijn kind het afleren?

Het is inderdaad zo dat het langer zal duren om duimen af te leren dan om een speentje weg te nemen gezien je een speentje simpelweg kan weggooien en dat bij een duim niet lukt. Maar met een goed plan van aanpak zal ook jouw duimer stoppen met duimen. Een mooie mijlpaal! Hieronder vind je 2 blogposts: mijn eigen verhaal met mijn dochter Noélie en het speenverhaal van kinderslaapcoach Florence:

Is je kind ouder dan 3 jaar? Ga dan aan de slag met onderstaand stappenplan.

 • Stap 1: Observeren. Start met het observeren van je kind en te achterhalen wanneer en waarom hij vooral duimt: uit verveling? Wanneer hij een moeilijk momentje heeft? Enkel wanneer hij tv kijkt? Enkel bij het slapen?
 • Stap 2: Alternatieven. Eens je weet waarvoor de duim vooral dient: als troost, als manier om te slapen of uit gewoonte/verveling, kan je aan de slag gaan met het aanbieden van alternatieven. Bijvoorbeeld, als je kind steeds duimt wanneer hij naar TV kijkt, kan je starten met het aanbieden van een tussendoortje op dat moment. Wordt de duim gebruikt als troost? Probeer dan zelf vooral goed te troosten, die traantjes weg te vegen en je kind op andere gedachten te brengen door bijvoorbeeld met een nieuw spel te beginnen. De bedoeling is om de gewoonte van telkens die duim weer boven te halen, te gaan verstoren. Dit zal niet van de ene op de andere dag lukken, maar élke gewoonte valt te doorbreken.
 • Stap 3: Ga aan de slag met een beloningskaart. Leg uit aan je kind waarom het duimen verleden tijd dient te worden (is niet goed voor de tandjes, duimen is voor baby’s, nu een grote jongen/grote meid, misschien moet het van de tandarts,… ) en stimuleer je kind op een positieve manier via een beloningskaart. Geef de voorkeur aan instant beloningen – niet geduimd tijdens het kijken van TV? Dan krijg je een m&m’s! Deze stap kan gecombineerd worden met stap 2 of iets later gestart worden, dat kan je zelf best aanvoelen wat er bij je kind het beste werkt.

Wat als mijn kind vooral ‘s nachts duimt?

Indien je kind enkel duimt om in slaap te vallen/tijdens het slapen, is het belangrijk dat je hier ook een alternatief voor aanbiedt. Om in slaap te vallen kan een nieuwe knuffel misschien leuk zijn alsook de beloningskaart. Een nieuwe sticker elke keer wanneer je kind zonder duim in slaap is gevallen! Dit zal je dan wel in de gaten moeten houden via een camera 😊 Wat betreft ’s nachts, dan zal je kind natuurlijk meer uit automatisme zijn duim gebruiken. Het kan dan helpen om bijvoorbeeld een leuke pleister rond de duim te doen, een mooie windel of in de winter zelfs een handschoentje. Doordat de duim anders zal ‘smaken’, zal de gewoonte sneller doorbroken kunnen worden. In de gratis downloads kan je een voorbeeld vinden van een beloningsposter:

 

Het werkt niet?!

 

Het is belangrijk om geduldig te zijn, een gewoonte die je kind al jaren doet, valt niet van de ene dag op de andere af te leren. Wees geduldig en positief. Probeer niet in de valkuil te vervallen waarbij het een echte strijd wordt. Je kind zou net expres meer kunnen gaan duimenzuigen omdat hij geen zin heeft om mee te werken. Probeer je kind dus op een positieve manier aan te moedigen en aan boord te krijgen. Maak er samen een leuke mijlpaal van om naartoe te werken!

 

En? Al wat meer gerustgesteld na het lezen van deze blogpost indien je een duimer hebt? 😊 Misschien heb je zelf nog goede tips die je graag deelt voor andere ouders?

 

Liefs,
Nathalie

 

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Ellen

  Mijn zoontje deed niet aan duimen maar is hier sinds 2 dagen mee gestart. Hij is nu 4 maand en 3 weken. Maar dus voorlopig laat ik hem beter duimen?

  1. Nathalie

   Ja je mag hem laten doen 🙂

 2. Elke

  Hier een duimer gehad. Hij wilde het zelf afleren in de 3de kleuterklas met pleister. Ik wilde even op de Beugel inpikken. Dit is echt niet altijd noodzakelijk. Er is veel te weinig over geweten..maar mijn zoontje (ondertussen 8) volgt hier dus speciale logopedie (sinds zijn 7) voor om die overbeet goed te krijgen. Het werkt ongelooflijk. Door de oefeningen leren ze hoe de tong juist te gebruiken. Want hier zit vaak het probleem/oorzaak. Die doorverwijzing gebeurt door een tandarts die hier kennis over heeft.
  Misschien niet gepast hier, maar wilde het toch graag delen.

  1. Nathalie

   Dankjewel voor de toevoeging!

 3. cynthia

  hier ook een duimertje in plaats van tuutje, of beter gezegd: wijsvinger en middelvinger!
  Ik heb er zeker geen probleem mee dat hij zijn vingertjes als troost gebruikt, alleen merk ik dat er op die 2 vingertjes nu wondjes ontstaan, precies 2 blaasjes die dan ook effectief een wondje worden. Ik twijfel om het hem nu toch al af te leren. hij is nu 9 maand, terwijl ik het wel zielig zou vinden.

 4. Annemiek

  Ik heb zelf ook vrij lang geduimd, ik denk tot zeker een jaar of 11.
  Mijn dochter “duimt” met haar twee middelste vingers, we noemen haar ook wel de hardrock duimer 🤟🏻😂 Maar ik neem aan dat dat hetzelfde is als voor het normale duimen?

  1. Nathalie

   Ja absoluut! 🙂 Is hetzelfde idee!

 5. Anne

  Na het lezen van de blog onze strijd met de duimende dochter van 12 weken opgegeven. Ze duimt wanneer ze naar Bumba kijkt of als troost. Spuwt haar tutje uit of duwt het weg… Dag in dag uit stonden we naast haar om haar te corrigeren. Tutje geven of zeggen : “eikes, vieze duim!”. Onze veronderstellingen geheel onterecht dus… de aanhouder wint en dat is zij.

  1. Nathalie

   Haha 🙂 Wel ik ben toch blij dat ik ervoor gezorgd heb dat dit alvast een zorg minder is geworden 🙂

 6. Sophie

  Ik heb geduld tot aan de middelbare school (11jr)

  Toen waren we op kamp en dacht ik opeens dit kan echt niet meer. Zo van een op andere dag mee gestopt. Toch peer pressure 😉 had geen overbeet maar wel een eeltbult op m’n duim (van waar m’n tanden altijd waren) die is vanzelf weggegaan.

  Dochterlief pakte met 5 maanden toen de speen wegging gelijk haar duimpje. Prima. Gaat wel over… XD hopelijk 😉

 7. Babs

  Hier ook: 37 j en nog steeds duimen 🙄
  We hebben net het tuutje van onze 3jarige weggenomen…ik hoop dat hij niet aan het duimen gaat 😏

 8. Idwer

  Thanks Nathalie, dat stelt inderdaad gerust. Want zowel mijn man, als ik hebben beiden tot onze 8ste duim gezogen en afgeleerd dankzij die speciale nagellak. Geen probleem natuurlijk, maar mooi om onze kleine meid eerder al te helpen. Wij zijn destijds begonnen in haar eerste maand met een speentje en rond de vier maanden regressie deze afgenomen, waardoor het duimzuigen wel een vervanging werd. Ze doet het vooral met slapen maar ook al ze moe is. Dus zodra ze oud genoeg is hier maar eens even tijd in investeren. In ieder geval hebben wij het speentje nooit meer gemist en vinden we het duimzuigen ook heel natuurlijk plus die beugel komt er inderdaad ooit vast toch wel. Nogmaals bedankt, liefs ons

 9. Sylvie Vanfleteren

  Merci voor de tips Nathalie. Ga ik zeker en vast proberen 😉

 10. Sophie Lenaerts

  Hier dus een duimertje van 10,5j. Ik moet zeggen het is wel al minder, maar ze heeft toch aan dat ze nog steeds duimt. Tot grote ergernis van haar zelf, maar in haar slaap heeft ze het dus niet onder controle. We probeerden eigenlijk al vrij veel, enkel de windels nog niet. Aangezien ze nogal een drama queen is zal ze met veel plezier wel een windel laten aanbrengen. 😅 Ik ga het zeker en vast eens toepassen.

  1. Nathalie

   Je kan maar proberen he!! Veel succes!!

 11. J

  Ik ben 30 en duim zelf nog steeds 🤭 (niet in publieke situaties natuurlijk😉). En ik ben er van overtuigd dat ik lang niet de enige volwassene ben, er is gewoon niemand die het toe wil geven! (Ik ken zelf nog 2 andere volwassenen). Dus ja, ik ga er alles aan doen om te vermijden dat mijn kind gaat duimen…

  1. Nathalie

   Hehe ja dat snap ik!! :-))

  2. Dees

   Aaaah nog een 30’er haha! Nou ik ken er dus 8 haha, en ook onbewust! NO shame dus 😜! Mocht je dat gerust stellen haha

  3. E

   Idem hier, 27 jaar en nog steeds!

 12. Dees

  Haha ik vrees dat ik hier nooooit gerust gesteld in zal worden 😂.. mijn hele schoonfamilie hoort namelijk bij die 10% die zelfs op z’n 30ste nog duimt.. niet bewust, maar zodra ze in diepe slaap zijn gaat die duim er in.. met handschoen pleister of wat dan ook 🤪. Mijn man wist dat niet eens van zichzelf tot wij een relatie kregen en ik het zag ‘s nachts 🤭.. Helaas daardoor 3x gebeugeld 🙁

  1. Nathalie

   Wow hoe uitzonderlijk! Heel interessant om te horen. Maar ik snap inderdaad dat het misschien in de genen zal zitten 😉

Geef een antwoord

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.