Hoe omgaan met schuldgevoelens bij de komst van een nieuw kindje? 6 tips

schuldgevoelens nieuw kindje - mama houdt baby vast terwijl kleuter toekijkt

Je weet dat de komst van een tweede (of derde, of vierde, …) kindje een zegen is. Maar toch, tussen alle blijdschap en liefde door, sluipt er een ander gevoel binnen: schuldgevoelens. Misschien voel je je schuldig omdat je oudste ineens je aandacht moet delen. Of omdat je niet weet hoe je je tijd eerlijk kan verdelen tussen je kinderen. Misschien breekt het je hart als je je oudste even moet laten wachten terwijl je je baby voedt. En soms voelt het zelfs alsof je niet genoeg bent voor hen allebei

Geloof me, je bent niet alleen. Ik herinner me nog hoe overweldigend dat gevoel was toen ik mijn tweede dochter kreeg. Hoe kon ik mijn liefde en aandacht verdelen zonder dat iemand tekortgedaan werd? Maar weet je? Het komt goed. Echt! En in deze blog neem ik je mee door die gevoelens en geef ik je concrete handvaten om ermee om te gaan. Want jij doet het beter dan je denkt. 💛

Waarom ervaren we schuldgevoelens bij de komst van een nieuw kindje?

Die schuldgevoelens sluipen er vaak in wanneer de behoeften van je kinderen botsen. Je baby huilt om voeding, net op het moment dat je oudste je vraagt om met hem te spelen. Of je merkt dat je ‘s avonds uitgeput bent en minder energie hebt om nog lang met je oudste te knuffelen. Het voelt alsof je constant iemand tekortdoet, en dat kan behoorlijk aan je knagen. 🤯

Daarnaast kunnen schuldgevoelens versterkt worden door slaapgebrek, wat een gigantische rol speelt in hoe je je voelt. 😴 Wanneer je moe bent, lijk je alles zwaarder te wegen en wordt dat schuldgevoel alleen maar groter. Kleine dingen die je anders makkelijk zou relativeren, voelen plots enorm aan. Een uitgeruste ouder kan nu eenmaal beter omgaan met die emotionele achtbaan.

Reëel vs. irreëel schuldgevoel

Je brein maakt geen onderscheid tussen een terecht schuldgevoel en eentje dat eigenlijk nergens op gebaseerd is. Misschien voel je je schuldig omdat je uit vermoeidheid sneller reageert op je oudste, dat is een reëel schuldgevoel waar je iets aan kan veranderen. Maar als je je schuldig voelt omdat je even tijd neemt voor jezelf, dan is dat irreëel schuldgevoel dat je vooral mag loslaten.

Veel ouders denken bijvoorbeeld dat ze hun oudste tekortdoen omdat ze hem niet meer dezelfde hoeveelheid aandacht kunnen geven als voorheen. Maar als je goed kijkt, geef je die aandacht nu vooral op een andere manier: minder in kwantiteit misschien, maar vaak wel bewuster en intenser. En geloof me, je kind voelt dat. 😘

Zelf heb ik die interne strijd ook gehad. Mijn oudste dochter was 3,5 jaar toen haar zusje werd geboren. Dat leeftijdsverschil hielp, want ze begreep al veel en kon zich beter zelfstandig bezighouden. Maar ik kan me goed voorstellen dat als het leeftijdsverschil kleiner is, je hier nog meer mee worstelt. En dat is oké, je doet je best en dat is altijd genoeg.

Het belang van slaap bij het omgaan met schuldgevoel

Slaap verandert álles in het ouderschap. Wanneer je uitgerust bent:

  • Kan je situaties realistischer inschatten en laat je je minder meeslepen door negatieve gedachten.
  • Heb je meer geduld, waardoor je je niet constant schuldig hoeft te voelen over korte momenten van frustratie.
  • Ben je emotioneel stabieler, waardoor je schuldgevoelens minder snel de overhand nemen.
  • Geniet je bewuster van de tijd met je kinderen, in plaats van te overleven.

Het is dus écht niet egoïstisch om jouw slaap te prioriteren. Een uitgeruste ouder kan veel beter omgaan met uitdagingen en biedt zijn of haar kinderen een stabielere en liefdevolle omgeving. Zorg er daarom voor dat je oudste kindje al goede slaapgewoontes heeft vóór de komst van een tweede kindje. Dat helpt enorm! En ook je newborn kan je van in het begin al stap voor stap laten wennen aan een gezonde slaapbasis. In onze Cursus Newborns leer je hoe je dit op een liefdevolle manier kunt aanpakken.

P.S.: Hulp nodig met de slaapgewoonten van oudere kindjes? Neem dan zeker eens een kijkje in onze cursussen per leeftijd.

Tips om met schuldgevoelens om te gaan

Wees mild voor jezelf – Je hoeft niet perfect te zijn. Je kinderen hebben vooral een ouder nodig die liefdevol en betrokken is, niet een ouder die zichzelf constant voorbijloopt. In onze blog over zelfzorg als mama geef ik je tips hoe je op een haalbare manier tijd voor jezelf kan nemen, zónder schuldgevoel. Meer weten? Je leest hem hier

Zorg voor je eigen slaap – Probeer slaapmomenten in te plannen en optimaliseer je nachtrust waar mogelijk. Zelfs korte dutjes kunnen een enorm verschil maken.

Plan één-op-één tijd met je oudste – Dit hoeft niets groots te zijn. Een verhaaltje lezen, samen een boterham eten of vijf minuten knuffelen kan al genoeg zijn.

Betrek je oudste bij de zorg voor de baby – Laat hem of haar helpen met kleine taakjes, zoals een tutje aangeven of een liedje zingen. Zo voelt je oudste zich betrokken en belangrijk.

Communiceer openlijk – Vertel je oudste dat sommige dingen nu anders zijn, maar dat hij of zij altijd even belangrijk blijft. Benoem gevoelens van jaloezie en geef ruimte om hierover te praten.

Vraag om hulp – Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Schakel je partner, familie of vrienden in, zodat je af en toe even kunt opladen.

Zelfzorg en slaap: de sleutel tot balans

Schuldgevoelens horen erbij, maar ze hoeven niet te overheersen. Door bewust om te gaan met deze gevoelens, kun je meer rust en balans vinden. Door goed voor jezelf te zorgen – en daarbij slaap serieus te nemen – creëer je een positieve en ontspannen omgeving voor zowel jezelf als je kinderen. Een uitgeruste ouder is een betere ouder, en dát is het grootste cadeau dat je je kinderen kunt geven. 💛

Bij Snuggles & Dreams helpen we je graag om slaap te optimaliseren, zodat jij en je gezin meer rust vinden. Onze slaapgidsen en cursussen ondersteunen je bij het creëren van een stevige slaapbasis, waardoor jij niet alleen je kinderen de aandacht kan geven die ze nodig hebben, maar ook jezelf niet vergeet. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje in ons aanbod!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.