Slapen tijdens warme zomerdagen

zomerdagen

Samen met warme zomerdagen dagen schieten de temperaturen weer flink de hoogte in. In veel huizen en appartementen wordt het dan ook weer moeilijk om de hitte nog buiten te houden en zullen de slaapkamertemperaturen plots heel hoog worden. Onlangs deelde ik onderstaande infographic op mijn sociale media. Deze geeft aan hoe warm je je kindje mag kleden in functie van de kamertemperatuur. Baker je je baby nog in? Tel dan de inbakerdoek als een slaapzakje van 0,5 of 1 TOG in functie van de dikte van de stof (een tetradoek kan je tellen als 0,5). Heel wat gezinnen zullen binnenkort in de laatste rij zitten, bij kamertemperaturen boven de 26 graden. 

Oorspronkelijk gaf ik steeds als tip om dan enkel nog een romper aan te doen, maar veel ouders vonden dit niet fijn aangezien zoon- of dochterlief ondertussen natuurlijk gewend is aan de positieve slaapassociatie van een slaapzak. Daarom heb ik er nu de optiemogelijkheid bij gezet: ofwel enkel een slaapzakje met de luier, ofwel enkel een romper. Het is wel zo dat een romper tegen het lichaam beter de temperatuur kan helpen reguleren aangezien deze ook makkelijker het zweet kan opnemen dan een losse slaapzak.

Echter valt er inderdaad ook iets te zeggen over het feit dat een kind misschien echt gewend is aan zijn slaapzakje en minder goed zal slapen zonder. Volg dus gerust wat je eigen gevoel hierin!  Je kan altijd bijsturen moest je merken dat er iets niet goed werkt.

w+eRaUjWZXvJgAAAABJRU5ErkJggg==

Water

Mag je je kind verder water aanbieden ’s nachts wanneer het warm is? Zeker! Bij peuters en kleuters kan je een spilvrij bekertje zoals deze hieronder bij hen leggen zodat ze zichzelf lekker kunnen bedienen en je hier dus niet voor hoeft op te staan. Voor baby’s die geen nachtvoeding meer krijgen en zichzelf moeilijker kunnen bedienen, kan je een flesje water aanbieden wanneer ze ’s nachts zouden wakker worden van de warmte. Vraagt je baby nog om nachtvoedingen? Dan kan je hem zeker tijdelijk wat meer aanbieden, zeker in het geval hij borstvoeding zou krijgen. Vermijd niettemin om bij elke wake-up meteen water of melk aan te bieden, misschien volstaat een knuffel om weer lekker te kunnen verder slapen

Airco/ventilators

Hebben jullie thuis (mobiele) airco staan of een ventilator? Je kan deze zeker inzetten. De airco kan je gebruiken om de slaapkamer af te koelen voor bedtijd. Zet de airco wel uit van zodra je kindje gaat slapen, slapen met de airco op wordt afgeraden. Een ventilator kan eventueel wel blijven opstaan, zolang hij niet naar je kind staat gericht.

Ook het raam kan je ’s nachts openzetten (doe dit pas rond 22-23u wanneer je gaat slapen, dan is het buiten al afgekoeld). Hou er wel rekening mee dat de kamer dan ’s ochtends veel vroeger klaar zal worden, niet onbelangrijk bij kindjes die gevoelig zijn aan vroeg wakker worden 😊. In de ochtend goed de ramen openzetten om de ruimtes te laten afkoelen is ook een must, nadien alles weer goed dicht houden zodat de warmte buiten blijft.

Warme zomerdagen en slaapregressie

Slaapt je kindje momenteel slecht door de hitte? Bedenk je dan dat dit echt niet meer dan normaal is. Jouw kindje heeft geen last van een slaapregressie, maar van de hitte. Toch kan een periode van meerdere dagen na elkaar slecht slapen door een externe oorzaak zoals de hitte, er wel voor gaan zorgen dat je kind ook nadien blijft wakker worden ’s nachts of in ieder geval vaker dan voordien. Er is dan een gewenning opgetreden en je kindje heeft moeite met het terug zelfstandig koppelen van zijn cycli aan elkaar ’s nachts (in het geval hij dit voordien reeds kon). In dat geval is er wel sprake van een slaapregressie. Wat kan je dan doen?

  • Indien je kind voordien reeds doorsliep zonder nachtvoedingen, raad ik aan om 5 minuten te wachten voordat je naar je kind toe gaat ’s nachts. Op die manier geef je hem terug een duwtje in de rug “je kan het zelf”. Weent hij nog na 5 minuten? Ga dan even kijken wat er scheelt en moedig je kind aan om zelf weer lekker te gaan liggen om verder te slapen.  Vind je 5 minuten te lang? Wacht dan 2 of 3 minuten. Je zal versteld staan hoe snel je voordien reageerde 🙂
  • Sliep jouw kind nog niet door en vraagt hij nu meer nachtvoedingen dan voor de hittegolf? Probeer dan terug te gaan naar het schema voor de hittegolf (met bijvoorbeeld maar 1 of 2 nachtvoedingen ipv 3 of 4). Je kan de overige nachtvoedingen ofwel meteen wegnemen, ofwel afbouwen, afhankelijk wat het fijnst aanvoelt. In deze gratis download kan je nog terugvinden hoe je nachtvoedingen kan afbouwen.

Loopt het allemaal erg stroef? Dan kan een videoconsult fijn zijn om terug ‘on track’ te geraken. Wij helpen je graag verder! Of misschien ga je liever zelfstandig aan de slag met onze online cursussen? Bekijk hieronder ons aanbod!

Succes!
Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Damla

    Ben weer up to date !
    Dankjewel, dit is erg duidelijk

  2. Mieke

    Dank je voor de tips!
    Doe zelf bij hoge temperaturen toch een romper en een slaapzakje zonder mouwtjes aan. Eigenlijk veel te warm in de avond, maar anders wordt hij snachts wakker van de kou. Het blijft altijd zoeken met die kleintjes. Daarom zo fijn om jouw stukjes te lezen 🥰

  3. Margo

    Heel erg bedankt Nathalie voor deze goede tips!! 🤗

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.