Joepie, je oogappel heeft alweer een nieuwe mijlpaal behaald, deze van te leren staan! Maar dan gaat je baby plots rechtstaan in bed wanneer het tijd is voor een dutje en ookal leg je je kindje telkens terug neer, toch gaat hij telkens weer snel recht staan. Dit duurt enkele minuten, maar vaak ook veel langer en voordat je het weet zit de dutjestijd erop en heb je de hele tijd je baby moeten neerleggen die telkens weer ging rechtstaan. Als slaapcoach krijg ik dan regelmatig berichtjes van bezorgde ouders hoe ze dit het best kunnen aanpakken. Je kan het terugvinden in deze blogpost!
Het is heel normaal voor kindjes om nieuwe fysieke mijlpalen in hun bedje te gaan oefenen. Denk maar aan rollen, zitten, tijgeren en nu dus staan. Wanneer ze heel intensief gaan oefenen op deze nieuwe mijlpalen, kunnen de dutjes en nachten wel wat verstoord geraken. 1 of 2 dagen off track gaan vormt doorgaans geen probleem, duurt dit veel langer dan kan je al snel te maken krijgen met een slaapregressie, wat we uiteraard willen vermijden.
Wanneer je je baby neerlegt in zijn bedje en hij meteen weer gaat rechtstaan in bed, ga je best als volgt te werk:
- Stap 1: Leg je baby terug neer eens hij gaat staan
- Stap 2: Wanneer je baby terug gaat staan, leg je hem opnieuw neer. Je doet dit in totaal 3 keer.
- Stap 3: Verlaat vervolgens de kamer. Als je geen camera hebt, zal je een beetje op het gehoor moeten afgaan of je oogappel al dan niet opnieuw recht is gaan staan, anders zie je het op de camera. Wacht 1 volle minuut voordat je weer naar binnen gaat.
- Stap 4: Leg je baby opnieuw neer en doe dit tot maximaal 3 keer, verlaat vervolgens opnieuw de kamer. Herhaal de vorige stappen totdat je kindje slaapt.
Belangrijk!
- Het kan gebeuren dat je dit een volledig uur moet doen! Dat is helaas niet uitzonderlijk die eerste dagen. Je baby probeert uit te dokteren hoe dat staan juist werkt en vindt het bijzonder moeilijk om zelf terug te gaan liggen. Het doel is dat hij rustig blijft liggen nadat je hem hebt neergelegd en niet weer opnieuw gaat staan. Hij moet m.a.w. doorkrijgen dat slapen nu eenmaal niet rechtstaand zal lukken. Het zélf terug gaan liggen is namelijk iets wat hij pas later onder de knie zal krijgen.
- Moest je baby na 1 uur overdag nog niet slapen, las dan even een pauze in en plan het dutje op een later tijdstip opnieuw in. Bij bedtijd en ‘s nachts raad ik aan om door te zetten totdat je kindje slaapt.
- Dwing je baby niet om te blijven liggen door bijvoorbeeld je hand op hem gedrukt te houden of hem strak in te stoppen (we willen sowieso geen dekens in bed het eerste jaar!). Je mag wel je baby even strelen met als doel dat hij rustiger wordt en blijft liggen. Stop met strelen zodra je baby kalmer wordt, streel hem niet in slaap.
- Je mag ook telkens bij je baby blijven en dus de kamer niet verlaten, echter rond de leeftijd dat hij reeds kan staan, kan dit doorgaans erg stimulerend worden, zeker indien je baby voordien wél zonder jouw aanwezigheid in slaap kon vallen.
Je kan dit stappenplan ook toepassen wanneer je baby gaat zitten of teruggerold wil worden. Het doel is dus altijd om je kindje een duwtje in de rug te geven, maar door hem wel te laten inzien dat het slapen nu eenmaal beter zal lukken als hij rustig blijft liggen.
Het zal vooral bij de aanvang van een dutje of bij bedtijd zijn dat je baby dit doet, alsook mogelijks na een kort dutje. ’s Nachts zou je hier niet te veel last van mogen hebben, al zijn er natuurlijk uitzonderingen die ook dan heel graag gaan oefenen 😉 Ga dan opnieuw aan de slag met het stappenplan, hou je hoofd koel en ga geen back-up plannen inschakelen om je oogappel zo snel mogelijk weer in slaap te krijgen. Het is belangrijk dat je baby zélf blijft liggen en zélf terug in slaap valt.
Moest je kindje deze belangrijke eigenschap rond deze leeftijd nog niet onder de knie hebben, dan helpen wij jullie hier als slaapcoach heel graag bij! Check hieronder de diensten die we aanbieden.
Nog vragen? Stel ze gerust hieronder!
Succes!
Liefs,
Nathalie
Dit bericht heeft 39 reacties
Hallo,
Onze dochter is 15 maanden en heeft altijd al slecht geslapen. (heel weinig en kort) Sinds de geboorte gaat slapen samen met huilen. Wanneer ze wakker wordt veert ze meteen recht en begint te krijsen, eender of dit tijdens een dutje, ‘s avonds of ‘s nachts is. Dit stopt niet tot we haar opnemen en op ons leggen (ze kan echt uren volhouden als ‘t moet). Dit is de enige manier waarop we haar getroost krijgen. Van zodra we haar weer willen neerleggen begint het krijsen opnieuw.
De kamer verlaten is dan zelfs geen optie, ook niet wanneer ze kalm is.
We hebben al zoveel geprobeerd en zoveel hulpverleners ingeschakeld, niets helpt. Hoe kunnen we haar toch leren dat liggen in bed ok is?
Hi Evi, Wat een pittige situatie voor jullie zeg! Ik zou aanraden om een consult te boeken bij een van onze slaapcoaches zodat we even goed kunnen meekijken. Er kunnen veel factoren meespelen namelijk.
Veel succes!
Lieve groet,
Tessa # teamsnuggles
Hallo, mijn dochter is net 1 jaar geworden. Altijd al een moeilijke slaper geweest maar het begint te wegen.
Ze zit vaak recht in haar bed en staat recht. We leggen ze telkens terug maar dit is met krijsen. In de avond is dit een hel, overdag leggen we ze gewoon neer en is het ok. Heel vreemd.
Ze zit ook vaak recht in haar slaap. Ze valt regelmatig nog maar haar hoofdje tegen het bed. Bewust en onbewust.
Mijn dochter is doof geboren. Ze is geïmplanteere waardoor op haar hoofd vallen zware gevolgen kan hebben. In ons bed slaapt ze goed, dan zit ze wel eens recht maar als ze dan naar achter valt ofso valt ze zacht… we zijn beetje radeloos en hebben ook al een andere therapeut gehad die niet echt veel meer tips kon geven. Moeten we nu al een groter bed kopen? Wat kunnen we nog doen?
Gr.
Hi Laura,
Ik denk dat het helpend kan zijn om een consultatie te boeken bij een van onze slaapcoaches. Je noemt namelijk dat je dochtertje altijd een moeilijke slaper is geweest, dus ik verwacht dat er ook gewerkt kan worden aan zelfstandig in slaap vallen in de avond en misschien jullie routine overdag.
Ik zou sowieso nog niet overstappen naar een groot bed, aangezien de kans groot is dat ze hier uit gaat klimmen. We raden dit pas aan vanaf de leeftijd van 2,5 /3 jaar.
Hopelijk kom je zo verder!
Lieve groet, Tessa #teamsnuggles
Onze dochter is 1jaar en 1 maand. Vroeger was ze een perfecte slaper. We legden haar in bed, gingen de kamer uit, ze viel in slaap en werd hooguit 1keer wakker s nachts.
Echter sinds ze 1 jaar is wil ze niet meer slapen zonder dat wij bij haar zijn in de kamer en liefst heeft ze een hand op haar. Ze staat anders constant recht in haar bed en als we de kamer verlaten smijt ze haar knuffel uit bed en weent ze. Hoe lang mag je je kind laten huilen? Moet je de tijd tussen huilen/rechtstaan en naar binnen gaan telkens langer maken? En als je ze terug in bed legt, moeten we dan onmiddellijk de kamer verlaten? Bedankt!
Hi Marieke, het is heel normaal dat het slapen bij jonge kinderen ups en downs kent. Maar slaap is natuurlijk belangrijk voor jullie dochtertje. Hoelang je haar juist laat huilen mag je zelf kiezen, maar wellicht kan je starten met een 2tal minuten, dat is vaak al voldoende om een signaal te geven dat het nu echt tijd is voor bedtijd, maar waarbij je wel toont dat je in de buurt bent gezien de intervallen kort zijn. Veel succes!
Hi, mijn zoontje van 11 maanden gaat al wekenlang staan in zijn bed en “spelen”. Hij kan dit prima 2.5u lang volhouden, net zolang tot hij eigenlijk wakker moet worden. Zo kan hij een hele dag niet slapen, hij vecht ertegen. Ik heb jouw stappen gevolgd maar het werkt niet… momenteel zit ik er 45 bij tot hij in slaap valt, maar ik vind dit ook geen doen!
Hi Zara, oei dat klinkt idd niet zo ideaal, hiervoor zou ik zeker een consultatie adviseren zodat we eens kunnen kijken waardoor dit getriggerd zou worden en hoe we jouw zoontje terug lekker kunnen leren slapen.
Heeft er iets uiteindelijk geholpen?
Hoi!
Vraagje: mijn zoon van (volgende week) 1 jaar slaapt sinds 2 weken eindelijk weer een beetje goed. Hij werd s nachts wel wakker maar viel dan weer zelf in slaap. De laatste dagen/nachten gaat hij steeds staan en keihard huilen/schreeuwen. Hij schreeuwt zichzelf schoor. Ik heb gedaan wat hierboven stond maar hij blijft volhouden. Af en toe is hij zo overstuur dat ik hem bij me pak, hij legt dan eigenlijk gelijk zn hoofd op mn borst en wordt rustiger. Wanneer ik hem na een tijdje weg leg, begint hij gelijk weer te huilen. Hoe lang moet je hiermee doorgaan? Hoe lang duurt deze fase? Moet ik hem echt in slaap laten vallen bij mij? Of juist niet?
Hij doet het overigens overdag, s avonds met naar bed gaan maar ook na een uur slapen als hij wakker wordt of midden in de nacht.
Hi! Een slaapregressie aan 1 jaar komt regelmatig voor. Je mag hem zeker oppakken en troosten als hij erg overstuur geraakt. Hem bij jou in slaap laten vallen zou ik niet doen aangezien je dit nadien dan weer gaat moeten afbouwen. Als het te intens is momenteel kan je hier natuurlijk voor kiezen, maar houd er rekening mee dat je dit nadien weer gaat moeten afbouwen. Indien liever niet zou ik dus adviseren om hem telkens weer te troosten. Door heel consequent en voorspelbaar te zijn, zou hij steeds vlotter moeten gaan slapen. Deze fase duurt gelukkig meestal maar enkele dagen. Succes!
Hier zo begonnen met de training. Maar mijn baby krijst de boel bijeen. Ik voel me er zo slecht bij. Moet je toch zo blijven doordoen?
Hi! Neen als het niet goed voelt dan kan je beter stoppen, ik zou dan eerder een consultatie adviseren zodat we kunnen meedenken met jou. Liefs, Nathalie
Hoi, onze dochter (bijna elf maanden) gaat bij elk slaapje steeds zitten/staan. We gebruiken de beschreven methode. Na de derde keer terugleggen lopen we de kamer uit. Onze dochter gaat dan weer staan en huilen. Uiteindelijk valt ze wel in slaap. Is dit dan niet uit pure uitputting (ook van het huilen) en hoe lang mag zo’n fase duren voordat het verstandiger is om hulp in te schakelen?
Hi, je kan zeker blijven teruggaan totdat ze uiteindelijk slaapt, je hoeft haar niet te laten uithuilen. Gezien het bedtijd is, is het wel logisch dat ze uiteindelijk van vermoeidheid in slaap valt. Normaal zou dit niet meer dan een aantal dagen mogen duren. Het kan zijn dat er anders wat gesleuteld moet worden aan de routine of aan andere zaken om de bedtijd soepeler te laten verlopen. Groetjes, Nathalie
Ons zoontje van 1 jaar kan dit erg lang volhouden. We passen sinds gisteren ook jouw cursus toe voor het slapengaan. Echter merken we dat onze zoon telkens al zittend in slaap valt in zijn bedje. Waarom gaat hij niet terug vanzelf liggen? Hebben wij hem dit te gewoon gemaakt van hem telkens opnieuw neer te leggen? Ik ben benieuwd naar jouw tips!
Hi, ik zou hem dan na een 20tal minuten gaan neerleggen, dit zal hooguit enkele dagen duren, hij zal snel genoeg door krijgen dat zittend slapen niet zo’n goed idee is 🙂
Dankzij jullie videoconsult slaapt ons zoontje ‘s nachts goed. Ons zoontje is bijna 10 maanden en trekt zich overdag overal aan recht. We beginnen de dag om kwart voor 7 en als hij vroeger wakker wordt dan speelt hij beetje in zijn bed. Nu vindt hij het tof om zich recht te stellen. Meestal zie ik het op de babyfoon omdat hij niet huilt. Ik ga er dan naartoe en leg hem neer maar ik heb de indruk dat ik het “erger” maak. Laat ik hem ‘s ochtends het beste gewoon doen? Dank je wel voor al je tips die je geeft!
Hi Stephanie, ja je laat hem inderdaad best doen. Zonder babyfoon zou je niet eens weten dat hij recht staat, hij zeurt ook niet ofzo dus lekker zo laten 🙂 Succes!
Mijn dochter van 15 maanden gaat erg huilen en zitten als we de kamer uit gaan. (Daarvoor kon ze nog niet zelf gaan zitten en sliep ze altijd prima in zonder ons) Ook ineens veel last van verlatingsangst. Ze is dan helemaal overstuur. Als we in de kamer blijven dan blijft ze liggen en valt ze in slaap. Adviseer je dan ook deze methode?
Hi Ingrid, als het inslapen vlotter gaat met jullie in de kamer, dan kan je dit doen en dit dan weer proberen af te bouwen wanneer het inslapen vlotter gaat. Succes!
Hallo!
Tot welke leeftijd werkt dit ? Ons zoontje is 1 jaar en doet dit al sinds zijn 7 maanden. Bij papa blijft hij wel gewoon liggen, maar bij mij houdt hij het makkelijk 2u of langer vol tot ik het opgeef 🙈
Hi! Wat bedoel je juist met opgeven? Wat doe je dan? 🙂
Dag Nathalie,
Bedankt voor je reactie! Dan ga ik proberen om die beelden niet meer te bekijken smorgens! Dat ze zo flink is ‘s nachts heb ik zeker en vast te danken aan je boek en de Videocall die ik heb gehad met Florence! Als ik dit tegen vriendinnen vertel, zijn ze verbaast dat ons dochtertje niet huilt ‘s nachts. Thank snuggles and dreams voor een goede slaap basis 🙏🏼
Ooh leuk om te lezen!! 🙂
Hoi!
Ik ben druk bezig met mijn kleine van bijna 11 maanden zelfstandig te laten slapen. Overdag lukt het me om bovenstaande toe te passen, maar snachts is hij om 03.30 uur wakker en gaat ook staan (fijn, die wintertijd). Moet ik dit snachts ook blijven toepassen? Duurt soms wel 1,5 uur tot 2 uur voordat hij z’n rust weer heeft en blijft liggen… gaap….. bedankt voor de tips!
Hi Latifa, dat is inderdaad pittig! 1,5u à 2u is erg lang. Zou het kunnen dat hij net klaarwakker wordt van je interventies? Misschien helpt het om hem eerst een aantal minuten te laten doen alvorens je naar hem toe gaat, in de hoop dat hij zelf terug zijn slaap kan vinden zonder dat je naar hem toe gaat. Of zou het kunnen dat de wakkertijd tussen het middagdutje en de bedtijd misschien te kort is?
Ons dochtertje is 10 maanden. Regelmatig zie ik op onze camera (ik kan de nacht herbekijken) dat ze ‘s nachts rechtop gaat zitten. Dan blijft ze even zitten en weer liggen, zitten en weer liggen. Tussenin valt ze dan soms een paar minuten in slaap en dan gaat ze weer zitten. Er zit geen vast stramien in de tijdstippen waarop ze dit doet. De duur hiervan verschilt ook som van 1 tot 2 uur. Ze is wel gewoon rustig als ze dit doet, ik word er niet wakker van dus ik kan ook niet ingrijpen. Ze weent hierbij nooit. Is dit dan een probleem als ze verder gewoon rustig is en uiteindelijk ook wel weer inslaap valt?
Hallo Janne, ik begrijp dat je je hier ongerust over maakt, maar op zich is het heel normaal dat kindjes ‘s nachts wakker worden. Het is echt super flink van je meisje dat ze telkens lekker zelf terug haar slaap vindt. Ik zou er geen aandacht aan besteden en dus de beelden niet telkens gaan herbekijken, dit zal vanzelf overgaan met ouder worden. Groetjes, Nathalie
Wwooww het helpt zeker! Ik was al 2weken bezig en ik las net jou tips over slapen en staan…
Hjj stond binnen no time op gewoon elke keer,
Maar na 30min slaapt hij eindelijk zelf in slaap gevallen na 3/4 keer neer te leggen.
Ha Nathalie, hier is ons 9,5 maanden oude zoontje al ruim een maand bezig met voor het inslapen eindeloos naar z’n buik te rollen, te zitten, heen en weer te wippen enz. Hij is moe, maar vat de slaap niet en kan hier meer dan een uur mee doorgaan en lijkt niet moeier te worden. Hij heeft nooit geleerd alleen in slaap te vallen (wij zijn er bij) maar hij kon wel zonder wiegen oid zelf in slaap vallen. Nu lukt het hem niet in slaap te vallen en slaat zonder moeite een dutje over. Het terug leggen helpt niks, hij houdt het eindeloos vol. Ik hou hem nu elke keer een beetje tegen zodat hij in slaap kan vallen, maar ja, hierdoor gaat het niet voorbij vrees ik. Hoe voorkom ik oververmoeidheid? Moet ik het hem gewoon een aantal dagen laten uitzoeken? Met honderd keer terug leggen en steeds dutjes overslaan? Dat lijkt me toch ook niks?
Hi Eva, het kan zijn dat jullie aanwezigheid te stimulerend voor je zoontje is. Hierdoor lukt het niet om in slaap te vallen. Ik zou gaan inzetten om hem te leren in slaap vallen zonder jullie aanwezigheid. Dit kun je doen door middel van slaaptraining.
Veel succes! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles
Hoihoi,
Ik probeer dit al een ruime tijd maar ze blijft volhouden, soms ben ik wel een uur/1.5 bezig en dan blijft ze steeds gaan staan in bed.
Heb je nog verdere tips?
Hi Milou, misschien is ze al te moe bij bedtijd? Of niet moe genoeg? Of misschien wil ze net dat je telkens terug binnenkomt en moet je haar wat langer zelf laten doen? Kan het zo moeilijk zeggen. We kunnen je altijd adviseren via een losse consultatie. Liefs, Nathalie
Als je net in slaaptraining zit met opbouwende intervallen, zet je die intervallen dan door (ondanks dat je baby staat), of ga je dan even over op steeds 1 minuut wachten zoals hierboven beschreven?
Je kan de intervallen korter houden zodat je regelmatig de baby eens kan gaan neerleggen.
Ik heb het de eerste keer uitgeprobeerd. Omdat ze al een week of 2 haar zelf recht trekt en nu ook staat. Terwijl ze zelf altijd goed sliep.. ik wist niet wat doen. Dus wiegde ik haar steeds een beetje in slaap en legde haar dan neer. Soms deed ze haar ogen open en sliep ze verder maar soms ook niet en dan huilde ze. Ik heb dit nu geprobeerd en inderdaad na 40m is het gelukt. Alleen merk ik als ik in de kamer blijf dat ze me wil zoeken. Het inderdaad stimuleer om te gaan staan.. Of als ik aan het bedje sta en ik lach naar haar dat ze terug actief wordt. Moet ik dan geen contact maken met m’n ogen? Ik streel haar dan even. Of leg m’n hand op haar hoofd/kaak.
Hi, dat contact zoeken is heel normaal, je kan haar best leren om zonder jouw aanwezigheid in slaap te vallen, dit zal haar minder stimuleren en zo zal ze vlotter in dromenland geraken! 🙂
Bedankt voor de tips!! Ons zoontje van 10 maanden leerde op 1 week tijd hoe hij uit lig zelf kon gaan zitten en enkele dagen later begon hij op handen en knieën te kruipen. Staan en tijgeren deed hij al vroeger. Bij het slapengaan ondervinden we niet echt problemen maar hij wordt ‘s nachts regelmatig al wenend wakker, terwijl hij recht zit. Hij weent dan echt heel luid en lijkt wat in paniek, al is hij precies ook niet helemaal wakker… eens gekalmeerd, slaapt hij weer snel. Maar we moeten er wel opnieuw elke nacht een paar keer uit… (Het is nooit een topslaper geweest maar de 4-8 maanden slaapgids heeft ons heel goed geholpen! We zijn dus opnieuw gewend aan meer slaap 😉)