Winteruur 2024: Tips voor een vlotte overgang

hoe pak je het winteruur aan met je kleine spruit?

Winteruur of wintertijd… Je hebt voor- en tegenstanders en mensen die er geen mening over hebben. Ik kan je echter garanderen dat ouders met jonge kinderen hier wél altijd een uitgesproken mening over zullen hebben! Als ik echt moet kiezen, heb ik liever de wissel naar het zomeruur dan naar het winteruur, maar ook hier kunnen de meningen verschillen. Wat wel een feit is, is dat we met deze uurwisseling plots een uur “vroeger” wakker zullen worden.

Als volwassene vormt dit geen probleem aangezien we nog even lekker snoozen totdat het tijd is om op te staan. Met kleine kinderen is dat natuurlijk een ander verhaal. Wanneer ze wakker zijn, tjah, dan mag de dag ook starten. Tijdens de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 gaat de wintertijd van start. Als slaapcoach heb ik al heel wat berichtjes gekregen van ongeruste ouders ivm de overgang naar het winteruur, daarom besloot ik ook een blog te schrijven met de verschillende “opties” om met deze uurwisseling om te gaan.  Hopelijk hebben jullie er iets aan en valt het allemaal beter mee dan gevreesd.

  • Optie 1: Niets doen

Indien je niets doet, zal jouw kleintje de dag van de uurwisseling in principe een uur vroeger wakker worden dan gewoonlijk. Indien jouw kleintje normaal tot 6u30 slaapt, zal hij plots om 5u30 wakker worden. Als je zelf ook wakker bent en graag aan de dag wil starten, kan dit. Echter raad ik aan om met kleine kinderen de dag nooit voor 6u te starten. Indien jouw kleintje reeds goed heeft geleerd om geduldig in zijn bedje te wachten ’s ochtends, pas je dit ook nu weer toe tot 6u. Moest hij toch huilen, heb je 2 opties: gaan troosten en de dag alsnog pas om 6u starten, of dag starten voor 6u. Vervolgens ga je verder met het winteruur.

Bijvoorbeeld, indien jouw kleintje steeds een dutje doet om 13u, bied je hem op zondag ook een dutje aan om 13u en houd je geen rekening met de oude tijd. Het kan zijn dat dit niet zo evident zal zijn op dag 1, maar het zal hem wel het snelste terug in zijn normale routine zetten. Ook ’s avonds gaat je kleintje slapen op zijn normaal uur, eventueel iets vroeger als hij het echt niet meer trekt. Je denkt verder dus niet na over het winteruur en je volgt meteen de tijd op de klok. Dit is de beste optie bij kindjes ouder dan 1 jaar die een langere wakkertijd dan gewoonlijk beter zullen aankunnen.

  • Optie 2: Proactief zijn

Je kan ook al proactief te werk gaan en de dagen voor de start van het winteruur reeds het schema van je kleintje aanpassen. Dit is de optie die ik aanraad voor vroege vogels! Stop je kind gedurende 3 dagen voor bedtijd en dutjes telkens 15 minuten later in zijn bedje en start ook elke ochtend 15 minuten later aan de dag. Je kan hier ook trager voor aan de slag gaan, en per 10 minuten werken.

Voorbeeld peuter 18 maanden, gebruikelijk schema: wakker om 6u30, dutje om 12u30, bedtijd om 19u.

Donderdag: Opstaan om 6u45, dutje om 12u45, bedtijd om 19u15

Vrijdag: Opstaan om 7u00, dutje om 13u00, bedtijd om 19u30

Zaterdag: Opstaan om 7u15, dutje om 13u15, bedtijd om 19u45

Zondag (winteruur is van kracht): Opstaan om 6u30, dutje om 12u30, bedtijd om 19u

Natuurlijk denk je nu dat je kind niet zomaar langer zal slapen. Dat klopt ook, tenzij je jouw kind nu reeds telkens moet wakker maken voor de opvang bijvoorbeeld. Het gaat er vooral om dat je telkens pas 15 minuten later echt aan de dag start. En misschien denk je ook: “Handig! Ik ga dit in het algemeen toepassen bij mijn vroege vogel!” Helaas werkt dit doorgaans maar tijdelijk, maar je kan het uiteraard altijd proberen.

TIP: Wordt jouw kind reeds standaard voor 6u wakker? Dan raad ik aan om vandaag nog aan de slag te gaan met mijn cursus voor vroege vogels, zodat je niet ineens met een giga vroege vogel zit na het ingaan van het winteruur. Anders ga je gegarandeerd met een oververmoeid kind zitten aangezien zijn dagen plots nog langer zullen worden, wat het vroeg wakker worden nog erger kan maken.

  • Optie 3: Reactief zijn

Je kan je kleintje ook rustig laten wennen aan de omschakeling naar het winteruur nadat dit reeds heeft plaatsgevonden. Schuif dan net zoals met de proactieve methode alles op, maar pas vanaf zondag. Je kan dit gedurende 3 dagen doen, maar je kan hier gerust ook langer je tijd voor nemen indien je kleintje het moeilijk heeft met het langer wakker blijven. Op dag 1 ga je dan de dutjes en bedtijd 40 minuten voor de gebruikelijke tijd aanbieden, de volgende dag 20 minuten, en vanaf dag 3 op het gebruikelijke uur. Dit is de beste optie voor baby’s jonger dan 1 jaar die niet zomaar een uur langer kunnen wakker blijven tussen dutjes.

Voorbeeld baby 9 maanden, gebruikelijk schema: Wakker om 6u30, dutje om 9u30 en om 13u, bedtijd om 18u40

Zondag: Opstaan om 5u50 OF 6u, dutje om 8u50 en 12u20, bedtijd om 18u

Maandag: Opstaan om 6u10, dutje om 9u10 en 12u40, bedtijd om 18u20

Dinsdag: Opstaan om 6u30, dutje om 9u30 en 13u, bedtijd om 18u40

Ik durf ervoor te wedden dat je nog nooit zo over de omschakeling naar het winteruur hebt nagedacht, en dat je dus verschillende “opties” had om hiermee om te gaan. Ik hoop dan ook dat je hiermee eentje gevonden hebt die bij jullie situatie zal passen. Of misschien denk je dat dit voor jou helemaal niet van toepassing is aangezien jouw kleintje totaal geen routine heeft (en ouder is dan 4 maanden), en het dus onmogelijk is om hiermee proactief of reactief om te gaan? Dan kan een leeftijdsgebonden slaapgids/cursus of een losse consultatie hierin snel verandering brengen! Neem hieronder een kijkje naar onze diensten, wij helpen je graag verder!

Wishing you lots of Snuggles & Dreams,

Liefs,
Nathalie

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Monique

    Welke optie raad je aan als je kindje midden in haar 12 maand regressie zit? Meestal 5.45u wakker. Starten dag altijd pas om 7u. Ene dag gaan de dutjes wel heel goed, andere dag niet. Hoe dan te werken met wakkertijden als je voor de proactieve optie wilt gaan? Bij een slechte dag slaapt ze haar middag dut van 13-14.15u. hoe houd je je kind dan wakker tot bijvoorbeeld 19.45u?

    1. Nathalie

      Hallo Monique, bij de proactieve methode schuif je alles op, dus zowel het uur waarop er wordt opgestaan, de dutjes als de bedtijd. Dus niet enkel de bedtijd. Je kan dit met 10min per keer doen als je nu al zou starten bijvoorbeeld. Succes!

  2. Mariet

    Ik vind het zeer moeilijk als je kindje de dagen voordien naar de opvang moet en je dus niet kan “spelen” met die tijd… dan ben je eigenlijk verplicht om het zo te laten passeren :/

    1. Nathalie

      Hi Mariet, dan kan je aan de slag met de reactieve methode die zondag, maar inderdaad als de crèche niets wil aanpassen, dan kan het zijn dat de eerste dagen vermoeiend zullen zijn voor je kindje.

      1. Shana

        Dag Nathalie,

        Welke optie raad je aan voor een kindje van 19 maanden (optie 1), maar die ook een vroege vogels was (optie 2) tot twee weken geleden. Momenteel slaapt hij van +/- 19u45 tot +/- 6u45. Maar hij wordt ook wakker rond 3u en is soms een uur aan een stuk wakker. Voordien sliep hij door van 19u30-5u15/5u30

        1. Renske van der Eijk

          Hi Shana! Omdat je zoontje vroeg wakker wordt én even wakker is midden in de nacht, kun je bij het verzetten van het winteruur het beste de overgang naar het nieuwe ritme geleidelijk aanpakken (optie 1). Hopelijk is alles vlot verlopen voor jullie! Liefs, #teamsnuggles

  3. Beppie

    Mijn zoontje is 20 maanden. Optie 1 toegepast. Gelijk het nieuwe ritme toegepast maar hij blijft om kwart over 5 wakker worden i.p.v. kwart over 6. Andere tijden zijn wel verschoven en dat red hij prima. Hoe laat moet ik uittrekken dat hij Smorgens ook een uur gaat schuiven?

    1. Nathalie

      De uurwissel kan wel een goede week duren voordat deze ‘verteerd’ is, ik zou dus alles aanhouden en dat zou hij normaal vanzelf langer moeten gaan slapen ‘s ochtends. Ook erg belangrijk dat je niet om 5u15 aan de dag start! Even naar hem toe gaan en uitleggen dat het nog te vroeg is om op te staan. Niet voor 6u aan de dag starten. Veel succes!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.