Nachtvoedingen: honger of gewoonte?

Nachtvoeding

Nachtvoedingen bij pasgeboren baby’s zijn heel normaal en essentieel voor hun groei en ontwikkeling. Baby’s hebben een kleine maag en hebben daarom op frequente tijdstippen voedingen nodig. Echter, wanneer je baby 3 à 4 maanden oud is kan het voorkomen dat nachtvoedingen eerder een gewoonte worden dan een echte honger.

Maar hoe weet je nu wanneer je kindje een nachtvoeding nodig heeft omwille van honger of wanneer is het eerder een gewoonte geworden? In deze blog bespreken we hoe je beide kunt onderscheiden en wat je best kan doen om deze gewoonte te doorbreken.

Hoeveel nachtvoedingen?

First things first. In eerste instantie wil ik graag even stilstaan bij het feit dat nachtvoedingen dus compleet normaal zijn bij jonge baby’s. Vaak krijg ik van ouders de vraag of het wel normaal is dat hun pasgeboren baby om de 2u al wakker wordt voor een nieuwe voeding… ja! Dat is heel normaal. Echter, naarmate de baby ouder wordt en naarmate hij al grotere melkvoedingen in 1 keer kan drinken, hoe meer tijd er begint te zitten tussen de nachtvoedingen.

Wat kan je juist op welke leeftijd verwachten? Wel, dit kan je terugvinden in onderstaande tabel. Deze tabel komt uit mijn bestseller boek Slaap, baby, slaap. Zoals je kan zien in de tabel, zouden nachtvoedingen vanaf de leeftijd van 4 maanden al meer verspreid moeten zijn waardoor je niet meer om het uur à 2uur een nachtvoeding zou moeten geven. Wordt je baby toch vaker wakker voor een voeding, dan kan er sprake zijn van een gewoonte of slaapassociatie. Onderstaande tabel over het gemiddeld aantal nachtvoedingen per leeftijd is natuurlijk indicatief en spreekt van gemiddeldes, uiteraard is elke baby en situatie uniek. 

Aantal nachtvoedingen per leeftijd

Tekenen van gewoonte

Het nachtelijk ontwaken van je baby kan na verloop van tijd zeer vermoeiend zijn en wordt vaak ook als zeer intens ervaren. Een nachtvoeding wordt vaak ingezet om je kindje snel terug te laten slapen. Op deze manier kan het dus een gewoonte worden voor je kindje om een nachtvoeding te krijgen om te helpen bij het inslapen en wordt het een slaapassociatie.

Het is dus belangrijk om na te gaan of je baby wakker wordt vanuit gewoonte of vanuit honger. Hier zijn enkele aanwijzingen die je op weg kunnen helpen: 

  • Wanneer je een nachtvoeding aanbiedt valt je baby snel in slaap aan de borst of de fles en neemt hij geen volledige voeding op. Je baby zal voornamelijk zuigen zonder echt te slikken tijdens de nachtvoeding. Dit kan wijzen op een behoefte aan comfort in plaats van honger, het zuigen helpt de baby om terug in slaap te vallen. Dit wordt ook wel een slaapassociatie genoemd.

  • Een baby die overdag goed eet en voldoende gewicht aankomt heeft ’s nachts meestal minder voeding nodig. Een baby die vanaf de leeftijd van 3 à 4 maanden elke 1 à 2 uur wakker wordt heeft hoogstwaarschijnlijk een slaapassociatie ontwikkeld met de nachtvoeding gezien deze frequentie te vaak is voor de voedingsbehoeften van je kind. Vanaf de leeftijd van 3 à 4 maanden zou het moeten lukken om de nachtvoedingen al meer te spreiden met 3 à 4uur.

  • Jouw baby wordt elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker, ongeacht wat er de dag ervoor gebeurd is. Dit wijst erop dat je baby’s lichaam gewend is geraakt aan een bepaalde routine waardoor hij dus wakker wordt uit gewoonte en niet vanuit honger. Aangezien de nachtvoeding helpt om terug in slaap te vallen, wordt er vanuit gegaan dat de baby wakker wordt van de honger.

Hoe het patroon doorbreken?

Herken je een van bovenstaande situaties of vermoed je dat de nachtvoedingen meer een gewoonte zijn geworden? Hieronder geef ik je graag enkele handvaten om mee aan de slag te gaan:

  • Kijk naar de manier waarop je baby in slaap valt. Gebeurt dit door te wiegen, vasthouden of voeden? Overweeg dan enkele veranderingen in de bedtijdroutine en de dutjes en leg je kindje bijvoorbeeld wat vaker wakker in zijn bedje. Je kan dit stap voor stap opbouwen, via onze cursussen op basis van leeftijd leg ik je uit hoe je dit kan aanpakken.
  • Bestudeer de voedingen van je baby. Is je baby vaak afgeleid tijdens het voeden? Overweeg dan om de nachtvoedingen af te bouwen zodat de eetlust van je baby overdag wordt bevorderd. Een baby die overdag goed eet heeft over het algemeen ’s nachts minder voeding nodig. Overweeg het gebruik van een voedingsdoek tijdens de melkvoedingen overdag of probeer je kindje te voeden in een prikkelarme omgeving.
  • Let op de dutjes van je baby. Als je baby oververmoeid is, kan dit het patroon van nachtelijk ontwaken verergeren. Een goede slaaproutine kan helpen om het slaappatroon van je baby te verbeteren en kan uiteindelijk bijdragen aan langere slaapblokjes ’s nachts. Onze voorbeeldroutinegids kan je hierbij helpen!

Hulp nodig bij het afbouwen van nachtvoedingen?

Nachtvoedingen kunnen een gewoonte worden, maar met de juiste aanpak kun je een gezonder slaappatroon voor je baby ontwikkelen. Onthoud dat elke baby uniek is, dus het kan wat tijd en geduld vergen om de beste aanpak te vinden die past bij jouw kleintje. Is je baby al ouder dan 6 maanden? Download dan zeker onze gratis beslissingsboom voor het afbouwen van nachtvoedingen.

Als je moeite hebt met het afbouwen van de nachtvoedingen of als je twijfels hebt, overweeg dan om hulp te vragen van 1 van onze gecertificeerde babyslaapcoaches. Je kan aan de slag met onze slaapgids 4-9 maanden waarin ik je uitleg hoe je, stap voor stap en op een liefdevolle manier, de nachtvoedingen kunt afbouwen eens je kindje hier klaar voor is. Je kan ook de hulp van onze slaapcoaches inroepen met een losse consultatie of dagelijkse begeleiding in een 1-op-1 traject.

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.