Zomeruur 2024: 3 opties voor een goede overgang

zomeruur

Het zomeruur of de zomertijd gaat in op de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024. De klok wordt één uurtje vooruit gezet, nl 02u00 wordt 03u00. Als je kind normaal gezien wakker wordt rond 07u00 zal dat plots 08u00 zijn. Een uurtje langer slapen dus? Alleszins, zo lijkt het toch op de klok. 🙂

Voor vele ouders iets om naar uit te kijken aangezien hun vroege vogel dan eindelijk een uurtje later zal wakker worden, zogezegd toch 😊. Veel ouders hopen dan ook met deze uurwissel het schema van zoon- of dochterlief permanent te kunnen opschuiven. In sommige gevallen kan dit zeker lukken, helaas lukt het wel niet altijd. Hoe dan ook is het een gemakkelijkere uurwissel om te “verteren” dan deze van het winteruur.

Als slaapcoach kreeg ik de afgelopen dagen op Instagram regelmatig de vraag of ik tips heb rond de aankomende uurwisseling, je kan ze hieronder terugvinden.

baby's jonger dan 4 maanden

Voor baby’s jonger dan 4 maanden die nog niet echt een vaste routine hebben, ga je aan de slag met de gebruikelijke wakkertijden die je baby gewend is. Het kan zijn dat hij langer slaapt in de ochtend, het kan ook zijn van niet. Je kan het laatste dutje van de dag wel kort houden zodat de bedtijd niet te laat wordt en je vrij snel weer in je oude routine kan zitten. De kans is groot dat je baby weinig zal merken van de overgang naar het zomeruur. Vraag je je af wat de gemiddelde wakkertijd is van je kleine schat? Je kan ze terugvinden in mijn gratis wakkertijdengids.

baby's ouder dan 4 maanden

Voor baby’s, peuters of kleuters die reeds een vaste routine volgen, zal je merken dat je kind wel plots langer slaapt in de ochtend na de uurwissel. Hieronder geef ik 3 opties die je kan toepassen om de overgang naar het zomeruur vlot te laten verlopen.

Zomeruur/Zomertijd - Optie 1: Je doet niets

Indien je niets doet, zal jouw kind op de dag dat de zomertijd in werking treedt, een uurtje later wakker worden. Je kan vanaf dan het nieuwe uur op de klok volgen waardoor de dutjes en bedtijd eigenlijk vroeger plaatsvinden dan de dag voordien. Dit kan handig zijn wanneer uitslapen vanaf maandag niet echt een optie is i.v.m. werkschema’s. Zorg er in dat geval voor dat je voldoende activiteiten voorziet met je kind zodat hij “moe genoeg” is om een uurtje vroeger naar bed te gaan.

Bijvoorbeeld: De dag start om 8u i.p.v. 7u door de start van het zomeruur. Het middagdutje vindt plaats om 12u30 (11u30 oude tijd) zoals gewoonlijk, bedtijd vindt plaats om 19u (18u oude tijd). Het kan zijn dat je kind in dit scenario een minder lang dutje doet dan gewoonlijk of dat hij er iets langer over doet om in slaap te vallen, dit vormt geen probleem.

Zomeruur/Zomertijd - Optie 2: Je gaat reactief te werk

Hierbij ga je op de dag dat het zomeruur ingaat, nog de gewoonlijke routine van je kind volgen. Doet je kind normaal een dutje om 12u, dan bied je hem dit aan om 13u zodat dit 12u “oude” tijd is. Vervolgens pas je zijn routine in de loop van de komende week à 2 weken stelselmatig aan wanneer je kind telkens weer vroeger wakker wordt en terug rond zijn “oud uur” begint wakker te worden. Dan ga je terug aan de slag met de oude routine van je kind waar hij om 12u bijvoorbeeld ging slapen.

Bijvoorbeeld: Opstaan om 8u de eerste dag wanneer het zomeruur van toepassing is, dutje om 13u nieuwe tijd en bedtijd om 20u nieuwe tijd. Na enkele dagen wordt je kind wakker rond 7u30, dan schuift het dutje naar 12u30 en de bedtijd naar 19u30. Het dutje en bedtijd later houden wanneer je kind telkens weer dichter en dichter bij zijn “oud” uur wakker wordt, zou voor oververmoeidheid kunnen zorgen gezien de dagen plots langer worden. Probeer dit te vermijden.

Indien je met een vroege vogel zit, kan je proberen om je kind te houden in zijn “nieuwe” routine waarbij hij langer slaapt in de ochtend en de dutjes en bedtijd ook later vallen. Dit lukt echter niet altijd, onze biologische klok is heel gevoelig en past zich meestal aan een nieuwe tijdzone of in dit geval, de zomertijd, telkens weer aan.

Maar wie weet heb je wel geluk en geraak je dankzij deze uurwissel wel van het te vroeg wakker worden van je kind af, dus zeker het proberen waard! Het is sowieso hét perfecte moment om met onze online cursus voor vroege vogels aan de slag te gaan om dat vroege wakker worden definitief verleden tijd te maken. 🙌

Zomeruur/Zomertijd - Optie 3: Je gaat proactief te werk

Deze optie zullen maar weinig gezinnen nemen, ze is populairder wanneer er naar het winteruur wordt overgegaan. Bij deze optie ga je namelijk reeds op voorhand het schema van je kind lichtjes gaan opschuiven. Als je kind normaal om 19u gaat slapen, ga je hem telkens vroeger en vroeger naar bed doen totdat je uiteindelijk je kind 1u vroeger in bed stopt de avond voordat het zomeruur plaatsvindt. De kans is klein dat hij dan zal ‘uitslapen’, maar op zijn gebruikelijk uur, wat nu een uur vroeger is, wakker zal worden.  

Extra tips

  1. Aangezien de dagen vanaf de start van het zomeruur nu langer zullen worden, ook ‘s ochtends ondanks de uurwisseling, is het extra belangrijk dat de kamer van je kind goed donker is. Zelfs het kleinste straaltje daglicht kan aan het brein van je kleintje het signaal geven dat het dag is en dat het tijd is om aan de dag te beginnen. Indien de kamer van je kind dus maar matig verduisterd is, is het een goed moment om voor volledige verduistering te zorgen, zeker indien je kind gevoelig zou zijn aan (te) vroeg wakker worden. Tip: dit draagbare verduisteringsgordijn.

     

  2. Indien jouw kindje ouder is dan 2 jaar, is het ook een ideaal moment om te starten met het gebruik van een slaapwekkertje. Lees in deze blog alles over het gebruik ervan en waarom ik Sam het Schaap aanbeveel.

Zo, nu weet je weer wat je te wachten staat en kan je al dan niet reeds proactief te werk gaan met de overgang naar het zomeruur die voor de deur staat. Veel succes!

Heb je toch nog wat meer hulp nodig of wens je meer informatie, je kan onze uitgebreide dienstverlening op deze pagina terugvinden. Wij helpen je graag verder!

Liefs,
Nathalie
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Anouk

    Hoi Nathalie,

    De tip van het van het verduisteringsgordijn willen we graag toepassen! We werken nu met vuilniszakken maar in de zomer zal dit niet voldoende zijn. Zou je meer productinformatie beschikbaar hebben (afmetingen, manier van monteren, herbruikbaarheid…)?
    Alvast bedankt!

    1. Chaima

      Gebruik dit zelf al meer dan een jaar voor mijn zoontje van bijna 2 en ben nog steeds fan, kamer wordt pikdonker! Er zitten zuignapjes aan zodat je het gordijn aan je raam kan ‘plakken’ (Afmetingen 198 x 130 cm (maximum raamdekking)

  2. Fien

    Wij hopen dat onze vroege vogel geen vroege vogel meer is, met het zomerhit🤞. De vroege vogel gids heeft ons niet veel vooruit geholpen!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.