Help, mijn kind hoort niet goed!

kind hoort noet goed

Ik ben Lieselot, een enthousiaste logopediste en audiologe in opleiding. Momenteel ben ik aan de laatste maanden van mijn studies audiologie bezig, maar ik ben wel sinds een jaar aan het werk als zelfstandige logopediste in de gemeente Vrasene. De meeste personen weten wel wat een logopediste is, maar fronsen de wenkbrauwen al eens vaker bij het woord ‘audiologe’.

Dus voor de mensen die het voorbije stuk gefronst hebben: audioloog zijn is ‘iets doen met de oren’, om het makkelijk uit te leggen! 😊 Dit kan over de oren van volwassen mensen gaan, maar dit gaat zeker ook over de oortjes van baby’s, peuters, kleuters en lagereschoolkinderen! En dààr wil ik het kort en bondig over hebben.

Als je kindje net geboren wordt, ondergaat het een gehoortest bij Kind en Gezin. Deze test geeft weer of je baby een normaal gehoor heeft, maar hij kan ook aangeven dat er een (licht) gehoorverlies aanwezig is. Indien dit zo is, moet je een tijdje later opnieuw dezelfde test laten doen, om het resultaat al dan niet te bevestigen.

Wanneer een negatief resultaat verkregen wordt bij de test van Kind en Gezin, wil dit zeggen dat er een gehoorprobleem aanwezig is en worden jullie doorverwezen voor verder onderzoek. Hierbij zal je dan in samenspraak met je arts bekijken wat er dient te gebeuren.
Indien er een positief resultaat verkregen werd bij de gehoortest bij Kind en Gezin, dan wordt er geen verder onderzoek gedaan, want het gehoor van jouw kind is normaal.

Toch kan het zijn dat jij als ouder het gevoel hebt dat jouw kind niet goed hoort. Ik kan me inbeelden dat je af en toe eens expres wat harder met de deur slaat, om na te gaan of jouw baby dit hoort. Of dat je een liedje laat afspelen en de reactie afwacht. Hoort het kind het nu of niet? En als je dan geen reactie krijgt, begint de molen te draaien…

Daarom wil ik graag enkele zaken nuanceren!

Vanaf de geboorte van jouw kind, zijn de oortjes nog niet volledig ontwikkeld. Het duurt tot ongeveer 10 jaar vooraleer het gehoor volledig ontwikkeld is. De eerste maanden zijn uiteraard de maanden waarin de meeste ontwikkeling plaatsvindt. Ik som even de mijlpalen rond het gehoor op, samen met enkele voorbeelden:

  • 0 tot 3 maanden: Er is een schrikreflex. Je kind wordt wakker van luide geluiden en reageert hierop door te schrikken of begint te wenen. Hierbij kan je kindje nog niet lokaliseren en weet hij/zij dus nog niet van waar dit geluid komt.
  • 3 tot 4 maanden: Je kind kan zijn hoofd horizontaal draaien, maar nog niet in de specifieke richting van waar het geluid komt.
  • 4 tot 7 maanden: Op dit moment kan jouw kind zijn hoofd naar links of rechts draaien, in de richting van waar het geluid komt!
  • 7 tot 9 maanden: Het hoofdje kan nu ook naar links of rechts én onrechtstreeks naar beneden draaien.
  • 9 tot 13 maanden: Nu wordt er ook effectief gelokaliseerd naar beneden toe.
  • 13 tot 16 maanden: lokalisatie naar links, rechts en beneden, en nu onrechtstreeks naar boven.
  • 16 tot 21 maanden: rechtstreekse lokalisatie naar links, rechts, beneden en boven.
  • 21 tot 24 maanden: rechtstreekse lokalisatie van geluiden uit eender welke hoek.

Je ziet dat je dus niet direct van je baby mag verwachten dat hij kijkt naar de richting van het geluid. Dit heeft tijd nodig!

Is er ook een link met oorontstekingen?

Een ander welgekend fenomeen bij jonge kinderen zijn de oorontstekingen. Belangrijk om aan te geven is dat oorontstekingen ook aanwezig kunnen zijn zonder dat jullie het doorhebben. Jullie denken nu waarschijnlijk ‘als mijn kind een oorontsteking heeft, heb ik het zeker wel geweten want dat doet immens veel pijn’, maar er bestaat een soort van oorontsteking (otitis media met effusie), waarbij jouw kind niet altijd pijn heeft, maar wel effectief gehoorverlies heeft.

Bij deze oorontsteking zit er voornamelijk vocht achter het trommelvlies en gaat je kind geen koorts hebben of pijn vertonen. Het is zo dat, wanneer er een (eender welke) oorontsteking aanwezig is, jouw kind effectief een periode een minder goed gehoor heeft, en gehoorverlies heeft. Het is dus belangrijk om af en toe eens na te gaan of jouw kind goed hoort. Twijfel je? Ga dan langs bij een neus-keel-oorarts, waarbij een grondig onderzoek wordt gedaan naar het gehoor van jouw kind.

Een andere invloed van oorontstekingen is dat het ervoor kan zorgen dat de taalontwikkeling minder goed verloopt van jouw kind. Oorontstekingen lijken onschuldig, maar kunnen weldegelijk (tijdelijk) voor gehoorverlies zorgen, zoals hierboven vermeld. En wanneer jouw kindje dus niet goed hoort, hoort het ook maar de helft van wat jullie zeggen, waardoor de taalontwikkeling kan stagneren.

Wat bedoel ik nu met een taalachterstand?

Jouw kind zal wel praten en zaken begrijpen, maar niet op het niveau waarop dit zou moeten zijn.

Meestal wordt deze taalachterstand pas opgemerkt in de kleuterklas, waarbij de kleuterjuf aangeeft dat jouw kind toch niet op het talige niveau functioneert, waarop de leeftijdsgenootjes wel al functioneren. Er zal doorverwezen worden naar een logopediste. Tijdens de logopedie zal de taal dan gestimuleerd worden bij jouw kind tot op het niveau waarop hij zou moeten zijn.

Dit wordt gedaan aan de hand van rollenspelen waarbij taal uitgelokt wordt, er wordt woordenschat op een speelse manier aangeboden, het taalbegrip wordt getraind, verhaaltjes voorgelezen, …

Het is zeker niet zo dat jouw kind sowieso een taalachterstand zal ontwikkelen wanneer er een oorontsteking aanwezig is (geweest). Deze oorontsteking moet gewoon goed opgevolgd worden (eventueel buisjes die geplaatst kunnen worden, andere oorzaken die weggenomen kunnen worden, …). Én het is uiteraard belangrijk om jouw kind talig te blijven stimuleren, of die nu veel, weinig of geen oorontstekingen heeft (gehad). Het kan nooit kwaad om jouw kind goed te stimuleren op vlak van taal!

Zo, ik ben blij dat ik mijn zegje heb kunnen doen! 😊 Als jullie nog vragen hebben, zowel op logopedisch of op audiologisch vlak (je weet wel, dat met die oren), dan verwijs ik jullie graag door naar mijn instagrampagina: @logolieselot!

Veel liefs en hopelijk tot een volgende keer,

Lieselot

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.