Sinterklaas is voor veel gezinnen een magische tijd van het jaar. Lekkere letterkoekjes, het grote boek waarin alle kinderen staan, verlanglijstjes die vol spanning worden gemaakt én natuurlijk de komst van de man in zijn rode mantel. Maar dan gebeurt het plots. Je kind kijkt je met nieuwsgierige ogen aan en stelt die onvermijdelijke vraag: “Mama, bestaat Sinterklaas?”
Als opvoedingscoach begrijp ik hoe spannend dit moment voor ouders kan zijn. Het brengt twijfels, vragen en de vooral afweging: vertel ik de waarheid, of koester ik de magie nog wat langer? In deze blog deel ik mijn ervaring en geef ik tips om dit gesprek met zorg aan te gaan. Zo kan Sinterklaas, zelfs na de grote ontdekking, een bijzonder moment blijven voor je kind en je gezin.
Moet ik liegen tegen mijn kind over sinterklaas?
De vraag “Is Sinterklaas echt?” roept vaak de bezorgdheid op of je tegen je kinderen moet liegen. Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van je kijk op magie. Magisch denken is kenmerkend voor kinderen, die vaak een levendige fantasie hebben waarin Sinterklaas een rol speelt. Natuurlijk is het aan de ouders om te bepalen wat voor hun gezin het beste aanvoelt. Het Sinterklaasfeest kan ook nog steeds plezierig zijn, zelfs wanneer kinderen de waarheid kennen.
Wist je dat jonge kinderen, zelfs als je hen de waarheid vertelt over Sinterklaas, vaak toch blijven geloven wanneer hij zich in levenden lijve aan hen toont? Tot ongeveer de leeftijd van 6 tot 7 jaar zien we bij kinderen magisch denken, waardoor fantasie en werkelijkheid vaak door elkaar lopen. Zelfs als ze weten dat Sinterklaas niet echt is, geloven ze op een bepaalde manier toch nog in zijn bestaan.
In plaats van simpelweg met “ja” of “nee” te antwoorden, kun je de vraag omdraaien: “Wat denk jij zelf?” Dit moedigt je kind aan om zelf na te denken en het mysterie verder te ontrafelen. Misschien komt hij zo zelf tot een inzicht, of blijft hij geloven in de magie, zelfs als hij stukje bij beetje meer ontdekt. Het gaat erom dat jouw kindje de ruimte krijgt om zijn eigen gedachten en gevoelens te verkennen, zonder dat hij meteen een definitief antwoord krijgt. Laat jouw kindje het beetje bij beetje zelf ontdekken.
Wat als mijn kind spanning ervaart rond Sinterklaas?
Niet elk kind ervaart de Sinterklaasperiode op dezelfde manier. Waar het ene kind vol enthousiasme uitkijkt naar het feest, kan het andere kind zich gespannen of zelfs angstig voelen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor deze verschillende gevoelens en erop in te spelen.
Als je merkt dat je kind spanning ervaart, is het goed om daarover in gesprek te gaan. Leg rustig uit wat er gaat gebeuren en bespreek samen of het fijn is om een foto te maken met Sinterklaas. Zorg daarnaast voor momenten van rust en probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de dagelijkse routines, zodat je kind zich veilig voelt.
Maak van sinterklaas iets leuk
Focus op de gezellige aspecten van het Sinterklaasfeest: samen spelletjes spelen, lekker genieten en de sfeer van het feest beleven. Vermijd dreigementen zoals “Als je niet lief bent, komt de Sint niet,” en benadruk dat cadeautjes niet altijd groot of duur hoeven te zijn om leuk te zijn.
Wees ook geduldig als je kind gedragsveranderingen vertoont, zoals meer huilen of prikkelbaarheid. Het ook zomaar zijn dat je kind ander gedrag laat zien, zoals bijvoorbeeld meer teruggetrokken zijn of juist overmatig enthousiast. Dit zijn manieren waarop je kind zijn emoties verwerkt.
Een aftelkalender kan helpen om de spanning te verminderen en het wachten op Sinterklaas minder stressvol te maken. Ook de emotiemeters van de cursus “Emotiehelden” kunnen hierbij helpend zijn. Probeer niets de forceren en respecteer altijd de grenzen van je kind, zodat Sinterklaas een feest blijft om van te genieten.
Wat als je kind zelf de waarheid over Sinterklaas ontdekt?
Er komt soms een moment waarop je kind zelf ontdekt dat de Sintverhalen niet volledig kloppen. Hij merkt bijvoorbeeld dat een cadeautje niet van de Sint lijkt te komen, of hoort bepaalde verhalen van op school. Dit kan verwarrend zijn, maar het hoeft niet het einde van de magie te betekenen. Zelfs als je kind doorheeft dat er geen man met pieten snoep komt brengen, kan de sfeer van Sinterklaas blijven. Het draait niet zozeer om de vraag of de Sint echt is, maar om de traditie en de gezelligheid die ermee gepaard gaan.
Je kunt het gesprek bijvoorbeeld zo beginnen: “De Sint is eigenlijk een oude traditie die al eeuwen bestaat. Het begon ooit als een manier om de verjaardag van de echte Sinterklaas te vieren. Maar door de jaren heen is het uitgegroeid tot een feest voor kinderen, waarbij ouders het verhaal doorgaven om de magie voor hen levend te houden. Het gaat om samen zijn, de gezelligheid, en het doorgeven van een bijzondere sfeer.
De magie van Sinterklaas
Dat je kind nu weet dat de Sinterklaas niet echt is, verandert niets aan de waarde van het feest. Het is de ervaring die telt, en de traditie die je als gezin samen voortzet. Zelfs als je kind het mysterie heeft ontrafeld, blijft Sinterklaas een feest om van te genieten. Je kunt de magie op een andere manier doorgeven, door samen herinneringen te maken en de rituelen van het feest voort te zetten.
Maison slash heeft ook een heel leuk contract gemaakt, waarbij jouw kind ingehuldigd wordt in de geheime orde van de Pieten en hij op die manier mag behoren tot de grote mensen die het geheim kennen. Dit kan het ontdekken van de waarheid en het mogelijkse verdriet hieromtrent verminderen.
Wat je ook kiest om je kind te vertellen, het belangrijkste is dat je het op een manier doet die past bij jullie gezin en die de warmte en gezelligheid van het Sinterklaasfeest behoudt. De magie van dit feest is niet alleen de Sint, maar alles wat eromheen gebeurt: de gezelligheid, het samen zijn, het plezier van het geven en ontvangen van speelgoed en de bijzondere sfeer die je samen creëert. En ook al weet je kind misschien dat de Sint niet echt op zijn paard aankomt, de magie van dit feest blijft leven in de traditie en de herinneringen die je samen maakt.
Fijne Sinterklaas!
Liefs,
Eefke
Opvoedingscoach
PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Opvoeding en mis niets!
Cursus emotiehelden
- €29,00
- Waardering 5.00 uit 5