Een driftbui, ook gekend als een tantrum of woedeaanval, is iets waar bijna alle ouders vroeg of laat mee te maken krijgt. Een schreeuwend kind in de winkel, een huilbui midden op straat, of een kleuter die weigert zich aan te kleden…het klinkt waarschijnlijk bekend. Deze momenten kunnen een behoorlijke uitdaging vormen. Als opvoedingscoach krijg ik vaak de vraag wat er eigenlijk aan de basis ligt van zo’n driftbui, en hoe je daar als ouder het beste mee kunt omgaan. In deze blog ga ik dieper in op wat een driftbui is, waarom ze ontstaan, en hoe je hiermee op een constructieve manier kan omgaan.
Wat is een driftbui?
Een driftbui is een intense uiting van frustratie of woede en komt vaak voor bij jonge kinderen. Vooral bij peuters en kleuters, maar ook oudere kinderen kunnen ze ervaren. Tijdens zo’n tantrum kan je kind schreeuwen, huilen, schoppen, slaan, of zelfs op de grond gaan liggen. Dit gedrag is vaak een manier om om te gaan met overweldigende emoties, want kinderen hebben nog niet altijd de vaardigheden om hun gevoelens goed te verwoorden of te reguleren.
Waarom krijgen kinderen een driftbui?
Het ontstaan van een driftbui kan verschillende oorzaken hebben, vaak zelfs een combinatie van meerdere factoren. Hieronder som ik de belangrijkste redenen op waarom je kindje soms helemaal overstuur kan raken:
- Emoties die overstromen
Voor jonge kinderen kunnen gevoelens zoals frustratie, verdriet of teleurstelling erg heftig zijn. Als ze iets niet mogen of krijgen wat ze willen, kan dat voor hen voelen als het einde van de wereld. En ja, voor jou lijkt het misschien een kleinigheidje, maar voor hen is het echt GROOT! - Praten lukt nog niet zo goed
Jonge kinderen beschikken vaak nog niet over de taal om precies te zeggen wat ze voelen of denken. Ze weten misschien niet hoe ze moeten uitleggen dat ze zich boos of verdrietig voelen, en als jij hen dan ook niet begrijpt, kan dat heel frustrerend zijn voor hen. Voor je het weet, komen alle opgekropte emoties eruit. - Ik-kan-het-zelf
Je kindje ontdekt steeds meer zijn eigen willetje en hij beslist ook graag zelf. Maar hij kan (of mag) nog niet altijd alles zelf doen. Deze strijd tussen wat hij wil en wat hij mag, kan vaak leiden tot frustratie en driftbuien. Je zal het zinnetje ‘ik-kan-het-zelf’ of ‘ik-wil-het zelf-doen’ dus waarschijnlijk al wel vaak hebben gehoord. - Honger of moe = drama
Het lijkt misschien eenvoudig, maar een kind dat moe of hongerig is, kan snel “hangry” worden, wat betekent dat het minder geduld heeft en zijn emoties moeilijker kan beheersen. Een slechte nacht of een lege maag kan ervoor zorgen dat jouw kindje snel boos of prikkelbaar wordt. - Aandacht
Soms is een boze bui een manier om aandacht te krijgen. Kinderen hebben veel bevestiging en aandacht nodig, en in hun ogen is negatieve aandacht (zoals een driftbui) soms beter dan helemaal geen aandacht. Ze merken al snel dat hun ouders reageren als ze schreeuwen of op de grond stampen. Een felle reactie van een ouder is voor hen namelijk best wel interessant.
Hoe reageer je best op een driftbui?
Het kan een uitdaging zijn om kalm te blijven tijdens een driftbui van je kind, maar er zijn verschillende manieren om liefdevol te reageren. Allereerst is het belangrijk om zelf rustig te blijven. Dit is vaak de grootste uitdaging, maar jouw kalmte kan ervoor zorgen dat je kind ook tot rust komt. Kinderen voelen jouw stemming goed aan, en wanneer jij rustig blijft, helpt dat hen om ook te kalmeren. Op deze manier ga je dus ook co-reguleren.
Daarnaast is het essentieel om grenzen te stellen met empathie. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik begrijp dat je boos bent omdat je niet verder mag spelen, maar het is tijd om te gaan.” Op deze manier erken je het gevoel van je kind, terwijl je duidelijk maakt dat er grenzen zijn. Het kan ook nuttig zijn om alternatieven aan te bieden. Door eenvoudige keuzes te geven, zoals “Wil je zelf je jas aandoen of zal ik je helpen?”, geef je je kind een gevoel van controle en regie binnen de grenzen die je stelt.
Afleiding kan soms ook helpend zijn. Soms kan een onverwachte vraag of een spelletje helpen om de driftbui te doorbreken. Vraag bijvoorbeeld naar wat ze graag willen eten in het weekend of maak een grapje om hun aandacht te verleggen. Tot slot is het belangrijk om je kind de tijd en ruimte te geven om te kalmeren. Sommige kinderen hebben even de tijd nodig om hun emoties zelf te verwerken, wat betekent dat je soms wat afstand moet nemen (natuurlijk in een veilige omgeving) om hen de gelegenheid te geven tot rust te komen.
Bestaat er een tool die hierbij kan helpen?
Zeker! Je kan preventief werken en emoties bespreekbaar maken aan de hand van onze cursus Emotiehelden. Deze cursus biedt een speelse manier voor kinderen om vertrouwd te raken met de vier basisemoties. Door je kindje te leren over deze emoties en hoe hij of zij deze kan herkennen en verwoorden, help je hem of haar beter met gevoelens om te gaan.
De emotiemeters zijn een belangrijk hulpmiddel binnen deze cursus. Met deze meters kan je kindje aangeven welke emotie hij of zij op dat moment ervaart, zonder dat hiervoor woorden nodig zijn. Dit is een fijne manier om bewustzijn te creëren over gevoelens en om je kindje te leren hoe hij of zij hiermee kan omgaan. Het is uiteraard belangrijk om te benadrukken dat deze tool niet tijdens een heftige driftbui gebruikt kan worden. Het is effectiever om de emotiemeters in te zetten wanneer je merkt dat er al iets ‘borrelt’ of wanneer je kindje weer wat rustiger is.
Cursus emotiehelden
- €29,00
- Waardering 5.00 uit 5
Driftbuien zijn leerkansen
Tot slot wil ik benadrukken dat driftbuien niet alleen een uitdaging voor ouders vormen, maar ook waardevolle kansen bieden om samen te leren. Door met geduld en begrip te reageren, geef je je kind de ruimte om zijn of haar emoties te begrijpen en te beheersen. Hulpmiddelen zoals de cursus emotiehelden, met de bijbehorende emotiemeters, kunnen hierbij erg nuttig zijn. Ze helpen kinderen niet alleen om meer inzicht te krijgen in hun gevoelens, maar ook om deze te verwoorden.
Zie elke driftbui als een stap in het proces van emotionele ontwikkeling, zowel voor je kind als voor jezelf. Blijf liefdevol en ondersteunend, en onthoud dat elk kind in zijn eigen tempo groeit. Op deze manier bouw je samen aan een sterke band en een gezonde emotionele ontwikkeling.
Interesse in de cursus emotiehelden? Je vindt hem hier op onze website. Zit je met verdere vragen over opvoeding of kan je hulp gebruiken met een lastige situatie? Ik help je graag verder via individuele begeleiding, ontdek hier de mogelijkheden die we aanbieden.
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Opvoeding en mis niets!
Liefs,
Eefke, opvoedingscoach