Onze 2 jarige slaapregressie

Slaapcoach Nathalie legt uit hoe zijn de 2 jarige slaapregressie heeft meegemaakt

Aaahh! Die 2 jarige slaapregressie! Met Noélie begon het eigenlijk heel onschuldig; telkens terug een knuffel willen eens ik de deur achter mij had toegedaan bij bedtijd. Prima, nog een extra knuffel en terug in bed. Na een paar dagen begon ze ook in de vooravond onrustig te worden, telkens even gaan troosten en het was terug ok. Dan volgden er soms nachtelijke troostsessies. Waren het haar 2de rij kiezen die doorkwamen, haar milde verkoudheid, verlatingsangst, een sprongetje,…?

Er gaan op zo’n momenten zoveel mogelijke “verklaringen” door je hoofd als reden waarom je kind onrustig slaapt waar je het ook telkens weer mee “goedpraat”. Totdat ik plots besefte dat Noélie al 2 weken geen enkele nacht meer had doorgeslapen. We zaten met een oververmoeid kind dat humeurig was, slecht at en steeds slechter en slechter sliep. De dutjes begonnen ook achteruit te gaan, zowel thuis als op de crèche.

We zaten ineens in een negatieve spiraal waar we maar niet leken uit te komen. Vroeger naar bed doen ’s avonds maakte niet veel verschil uit aangezien ze er telkens zo lang over deed om zich eindelijk over te geven aan slapen. Tot op het punt dat ze op een zondag plots voor 6u wakker was en bijzonder humeurig was die dag. Moe, moe en nog eens moe. En wij ook! Ik moest concluderen dat Noélie op 1 of andere manier in een slaapregressie was beland. Bij mij, een slaapcoach. Hoe dan?

Zo zie je maar hoe snel het jou kan overkomen. De dagen vliegen voorbij en voordat je het goed en wel beseft zit je al veel langer te ploeteren dan wenselijk is.

Slaapregressie 2 jaar: tijd voor een actieplan

Toen ik er helder begon over na te denken, besefte ik dat ik dit in de hand had gewerkt. Noélie zegt al een tijdje “mama” al huilend als ze ’s nachts wakker wordt, i.p.v. “gewoon” te huilen. Als mama schiet je dan nog veel sneller in actie aangezien je je echt aangesproken voelt. Doordat ik telkens onmiddellijk naar haar toe ging wanneer ze wakker werd, geraakte ze hieraan gewend en geraakte ze afhankelijk van mijn knuffel ’s nachts om weer rustig verder te slapen. Het is niet zo dat ze in mijn armen in slaap viel, maar ze had wel echt die knuffel nodig om weer verder te kunnen slapen.

Nu kan je natuurlijk opperen dat als mijn dochter dit nodig heeft, dat ik dit toch gewoon moet doen?! Echter, zoals hierboven beschreven begon het feit dat Noélie slecht sliep een grote impact te hebben op haar dagen en algemeen welzijn, zoals onder andere slecht eten. Noélie kon voordien prima doorslapen, dus ik kon niet geloven dat ze dat nu ineens niet meer kon.

Slaaptraining en de 2 jarige slaapregressie

Ik besloot die zondagavond na een verschrikkelijk lange dag met een huilerig kind, haar gecontroleerd te laten huilen. Starten met 5 minuten. Die “mamaaa” gaat dan echt door merg en been, ook bij mij. Maar, ze haalde die 5 minuten nooit! Toen besefte ik pas hoe snel ik altijd naar haar toe was gegaan. Ze werd altijd terug stil nog voordat de 5 minuten voorbij waren. En ze sliep die nacht gewoonweg door!

Was het dan zo simpel die 2 jarige slaapregressie? Door die ene goede nacht, had ze ook ineens een goed dutje de volgende middag. Die avond terug hetzelfde plan; 5 minuten laten huilen. Opnieuw doorgeslapen. Sindsdien heb ik weer mijn vrolijke meid terug! Het enige erg vervelende, is dat ze dat slecht eten van die moeilijke periode heeft meegesleurd. Maar we hebben hulp gevraagd aan onze kinderdiëtiste Vicky De Beule en gelukkig gaat het nu ook al veel beter!

Tijdens en vlak na die moeilijke periode liet ik ook het licht aan in de gang. Ze is niet bang in het donker, maar het lijkt haar wel gerust te stellen omdat ze dan denkt dat ik nog in de buurt ben. Haar kamerdeur blijft wel dicht, de spleet onder haar deur is groot genoeg om het licht binnen te laten. Wanneer wij gaan slapen, gaat het licht uit. Ik heb even getwijfeld of een nachtlampje nodig was. Mijn advies is hier echt om dit zo lang mogelijk uit te stellen (zie blog over het introduceren van een nachtlampje). Slapen in een zo donker mogelijk kamertje is nog steeds het beste!

Gezonde slaapgewoontes 2 jaar

Dit om maar aan te tonen, hoe snel we de goede slaapgewoontes van onze kinderen zélf kunnen verpesten door telkens weer “te” goed te willen doen. Als je weet dat het zelfs bij een slaapcoach kan mislopen, dan weet je dat het echt niet meer dan normaal is dat je eens de mist ingaat bij zoon- of dochterlief. Met een beetje zelfreflectie en een plan van aanpak kom je een heel eind op weg!

Als je wat hulp nodig hebt bij de 2 jarige slaapregressie, raad ik je 1 van onze slaapgidsen of online cursussen aan, of plan een losse consultatie of persoonlijk traject in. Ik raad eigenlijk sowieso aan om je eerst grondig te informeren en niet zomaar halsoverkop met slaaptraining te starten. Je zal veel te veel twijfelen aan je plan van aanpak en de resultaten zullen trager zijn of misschien zelfs uitblijven. Met een plan van aanpak zal je kind altijd het minste huilen en dat is altijd het doel!

Liefs,

Nathalie

Lees ook:

Zelf aan de slag

Dit bericht heeft 23 reacties

  1. Melissa

    Mijn dochter is 1jaar 10maand. Haar ‘s avonds in bed leggen is een ramp. Ze drinkt haar fles, ze kijkt nog even in haar Bumbaboek, dan gaan we naar haar kamer en knuffelen we nog wat. Als we haar na het knuffelen in bed leggen en dan vertrekken begint ze heel hard te wenen en mama te roepen. Ze zet zich ook recht in haarbreed of stelt haar recht. Als we dan teruggaan om haar neerzet leggen begint ze nog harder te wenen. Dan blijf ik meestal wat naast haar bed zitten en wordt ze rustig.
    ‘S nachts wordt ze wakker begint ze te wenen en mama te roepen. Als we dan terug gaan bij haar wordt ze rustig, tot we terug weggaan uit haar kamer, dan begint ze nog luider te huilen. Dit kan ze soms echt een uur volhouden.

  2. T.

    Dag Nathalie,
    Onze dochter is momenteel 1 jaar en 11 maand.
    Ze slaapt al altijd prima zelf in en door.
    Op reis is de miserie begonnen.
    Eenmaal in bed en ik ga weg huilen en tieren. Mamaaaa mamaaaa…
    Ondertussen al 1 week thuis en doet dit nog.
    Momenteel ga ik 2 x om de 10 min terug. Erna laat ik haar huilen en geeft ze toe. Gaat ze liggen en slaapt ze.
    Wat kunnen de doen? Is dit de slaapregressie?

    1. Nathalie

      Hi! Deze slaapregressie wordt idd vaak getriggerd door iets, in dit geval dus de vakantie waar de situatie even anders was. Is heel normaal voor deze leeftijd. Probeer in te zetten op een goed avondritueel en goed te bespreken dat er dadelijk geslapen gaat worden, dat mama en papa ook gaan slapen etc. Moeilijker inslapen duurt vaak enkele weken, maar met een rustige en consequente aanpak gaat het meestal vanzelf weer over. Ik zou adviseren om misschien sneller te gaan troosten zodat ze uiteindelijk niet te laat in slaap valt.

  3. Maaike Rodeyns

    Hoi Nathalie, ons zoontje is nog geen 2, pas in februari. En toch is dit herkenbaar. We hebben al alles gedacht: tandjes, de Sint, krampen, zelfs volle maan. Maar na 1 week slechte nachten lijkt het me toch eerder deze slaapregressie. Nochtans is het overdag een vrolijke peuter, eet goed, goede dutjes van 2 uur, max 2u15, tussen 12u15 en 14u15 ongeveer. ´s Avonds gaat hij om 19u vlot slapen (dankzij alle goede tips van jullie). Maar ´s nachts begint het, terug vaak wenen, ´s morgens vroeg wakker. Deze nacht wakker geweest van 3u30 tot 6u30, daarna nog tot 8u30 geslapen. We zijn op. Vannacht eens proberen om niet te gaan, hopelijk werkt het. Dankjewel voor de tip. Groetjes, Maaike

  4. Ellen

    Hoi Nathalie,
    Ik heb een tweeling die net 2 jaar zijn geworden. De 1 slaapt echt al een hele tijd goed, de ander heeft altijd al meer moeite gehad met doorslapen. Normaal gesproken vielen ze savonds wel heel makkelijk in slaap, vaak hoorde ik ze nog even kletsen. Nu sinds een paar dagen gaat de ‘moeilijke slaper’ huilen wanneer ik na het verhaaltje lezen de kamer uit ga. Dit huilen kan lang duren als ik niet terug ga. Als ik wel terug ga en lees bv nog een verhaaltje voor is ze rustig, loop ik weg huilt ze weer. Het is echt het moment van weggaan dat ze moeilijk vind. Kan ik het beste niet teruggaan? Ze blijft trouwens ook huilen als ik in de kamer blijf, dus dat helpt ook niet. Lastige blijft altijd dat ik bang ben dat de 1 de ander wakker maakt.

    1. Nathalie

      Hi Ellen, dat is inderdaad moeilijk, maar op zich heel normaal dat je peuter haar grenzen aftast. Doordat je toegeeft, terugkomt en een extra verhaaltje leest, wordt ze ook versterkt in dat gedrag. Ik zou dus eerder adviseren om heel kort terug te gaan, te zeggen dat het bedtijd is en weer weggaan. Je kan ook gebruik maken van een slaapwekker om te visualiseren dat het slaaptijd is. Het kan zijn dat je alsnog protest zal krijgen, maar door rustig en consequent te blijven gedurende enkele dagen, zou het vanzelf over moeten gaan. Succes!

  5. Manon

    Hoi Nathalie, onze zoon is sinds vier weken overdag en savonds aan het rommelen. Hij wordt over 2 weken 2 jaar. Hij wil alleen maar gaan slapen als wij bij hem in ons bed liggen en snachts als we hem savonds hebben overgelegd naar zijn eigen bed huilt en roept hij ons weer om hem bij ons in bed te nemen. Dan slaapt hij weer verder. Laten huilen werkt helaas niet en voelt voor ons niet goed. Overdag is het de ene dag drama, andere dag prima. Hij slaapt ongeveer een uur, van 13:00 tot 14:00 uur. Moeten we nog even geduld hebben en gaat het vanzelf over? Wij worden wel wat oververmoeid nu. Vooral ik, want ik slaap heel slecht als hij tussenin ligt…. Klinkt dit als een regressie? Alvast bedankt

    1. Nathalie

      Hi Manon, ik denk niet dat dit echt de 2 jarige slaapregressie is, maar eerder een dreumes die het moeilijk heeft met de onduidelijkheid. Hij lijkt het erg fijn te vinden om bij jullie te slapen en het lijkt erop dat hij dit steeds weer zou willen. Als jullie dit liever niet meer willen, dan zouden jullie dit best niet meer aanbieden en hem lekker leren doorslapen in zijn bedje. Laten huilen voelt niet goed wat helemaal normaal is, ik geloof dat een losse consultatie of een 1:1 traject hiervoor wel fijn zou zijn zodat we met jullie kunnen meedenken richting een slaapsituatie die voor iedereen goed voelt. Liefs, Nathalie

  6. Kim

    Hoi Nathalie,
    Dit speelt nu bijna 3 weken. Het enige wat helpt tegen het vele huilen is bij haar blijven tot ze slaapt iedere keer weer. We slapen nu ook de beurt en nacht bij haar want dat is de enige manier om zelf ook wat rust te krijgen

  7. Kim

    Wat kan je doen als laten huilen niet werkt want mijn dochter blijft dan zo 1,5-2 uur huilen. Lees overal dat je dan om de zoveel minuten terug moet gaan, dan zeggen we ga maar slapen maar het huilen wordt alleen maar erger. Ook zonder terug gaan blijft ze zo lang huilen, dat hebben we ook al geprobeerd. Dit de babyfoon praten werkt ook niet. Op dezelfde verdieping boven en wat rommelen werkt misschien 2 van de 10x. Ze gaat alleen maar slapen als we bij haar in de kamer blijven zitten en dan kunnen we, soms, zachtjes weg gaan als ze eenmaal slaapt. Ze wordt in december 3 en nog nooit eerder problemen gehad met slapen. Ze wordt iedere 1,5-2 uur huilend wakker, soms nog sneller. Dit is hetzelfde bij het dutje overdag als de nacht. Er is niks aan onze routine veranderd.

    1. Nathalie

      Hi Kim, wellicht is het net wel tijd voor een verandering in routine? Dit is niet meer de 2 jarige slaapregressie gezien het al langer aan de gang is en ze bijna 3 wordt. Zou je een consultatie of persoonlijk traject adviseren, zodat we jou hiermee kunnen helpen.

  8. Melissa

    Hier is mijn dochter 2j en 2m. Nu al een paar weken drama om te gaan slapen. Huilen houdt ze extreem lang vol. Gecontroleerd wenen lijkt niet te werken. Als ik terug ga blijft ze overstuur. “mama pakken” is dan de boodschap dit resulteert al een paar avonden in blijven staan in de deur opening. Dan valt ze uiteindelijk in slaap rond. 20.30 terwijl anders 22u. We leggen haar er meestal in rond 19u….
    Middagdutje weglaten maakte dat ze extreem moe was rond 18u. Weende toen ook maar was de kamer nog niet uit of sliep al. Is dit dan een betere oplossing? We zitten in een spiraal heb ik het gevoel, want de dag erna sliep ze van 12 tot 15.30….

    1. Nathalie

      Hallo, middagdutje van 3,5u is idd veel te lang voor haar leeftijd, wat de bedtijd enkel moeilijker zal maken. Ik zou het middagdutje inkorten naar 1,5u. Bij bedtijd dan een consequent aanpak, zien dat de wekkertijd ook goed zit hier. Onze voorbeeldrocutinegids kan hierbvoor fijn zijn!

      1. Debusschere

        Hallo, ons zoontje was in mei 2 jaar oud. Hij heeft eventjes doorgeslapen maar momenteel is het een echte ramp. Niet wenen maar roepen en krijsen tot we hem opnemen en tussen ons leggen in bed, dan valt hij direct in slaap. Als hij wakker komt snachts roept hij altijd mama en blijft hij wenen of roepen tot ik ga. Nu wil ik er niet meer aan toegeven want dit duurt al zo lang en ons 2de zoontje komt er ook van wakker. Het duurt bijna 1u30 savonds om hem in slaap te krijgen en wil me constant bij hem. Mijn energie raakt op en om de 5 min terug gaan werkt ook niet. Wat kan ik nog proberen?

        1. Nathalie

          Hallo! Hiervoor zou ik een consult of traject adviseren zodat we jullie gericht hiermee kunnen helpen. Liefs Nathalie

  9. Charlotte

    Ik las net het bovenstaande artikel en ik zie heel wat gelijkenissen… Sinds kort slaapt onze dochter dus ook niet meer door, terwijl dit hiervoor geen enkel probleem was. Gecontroleerd laten huilen, kan ik wel in volgen maar als ik na 5 of 10 min dan toch bij haar ga en haar rustig aanspreek kalmeert ze wel maar eens ik zeg dat ze terug moet verder slapen is het weer groot drama… de papa komt dan haar kamer binnen is super kort tegen haar en dan is ze stil. Waarom kan ze gewoon niet naar mij luisteren?

  10. Evy

    Dag Nathalie, ons zoontje is binnen 2 weken 2 jaar en in slaap vallen is nu de laatste weken echt een groot probleem. Ik heb hem op 4 maanden geslaaptraind (tutje weg en geleerd om zelfstandig in slaap te vallen) en probeer nu de methode van gecontroleerd huilen opnieuw toe te passen. Met zijn 4 maanden kon hij er wat van, maar toen kon ik dat begrijpen, hij moest dat nog leren. Maar nu heeft hij maanden goed geslapen en zitten we volgens mij dus in de slaapregressie, maar hij houdt het huilen opnieuw enorm lang vol… Is dat normaal dat hij na 1u15 minuten nog steeds niet in slaap ligt met die methode? Of doe ik mogelijks iets verkeerds? Liefs, een vermoeide en futloze mama

    1. Nathalie

      Hallo Evy, excuses voor de late reactie, hopelijk is het intussen in orde gekomen! Zoniet zou ik je een losse consultatie adviseren zodat we eens kunnen meekijken! Groetjes, Nathalie

  11. Korf

    Hier precies hetzelfde, dochter van 27mnd aantal x per nacht al slapend/huilend mama of papa roepen. Ik vind het laten huilen zo moeilijk als je weet dat je andere kindje van 8 mnd er wakker van wordt. Tips?

  12. Marjolein

    Goed om te lezen! Mijn zoontje van bijna 19 maanden weigert nu ook de middag dutjes en savonds moeilijk in slaap komen…halverwege de nacht wakker en mama roepen. Ik ben nu 2 dagen onderweg met deze aanpak en afgelopen nacht door geslapen. Wel nog 2a 3 minuutjes huilen bij het na bed brengen maar gaat al stukken beter. Alleen de middagdut is nog een ramp. Hopelijk gauw weer in het oude ritme.

  13. Ank

    Dank voor dit blog…. hier wordt onze net 2-jarige om 4 uur ‘s nachts wakker en slaapt gewoon niet meer verder… ja om 8 uur in de ochtend, als ze helemaal uitgeput is. Avonden wil ze ook niet meer in slaap vallen. We gaan dus weer terug naar de basis vanavond! Gecontroleerd laten huilen, zoals we geleerd hebben uit je slaapgids!

  14. Debbie

    We starten er vandaag mee. Na 3 weken slapeloze nachten… dacht ik echt dat er nu iets ‘mis’ was. Hij belandt nu al elke nacht in ons bed.. ik vond het zielig en triestig omdat hij echt op mij begint te roepen en knuffels vraagt. Ben eens benieuwd wat het gaat geven. 🤞🏻🧡

  15. Kim

    Soms moeilijk om te weten wat je nu best doet als ouder. Op de duur ben je dan ook ten einde raad. Daarom was dit heel interessant om te lezen. Dat een slaapregressie niet abnormaal is en dat je het zelf mee in de hand kan hebben (of terug nemen 😉 ) Het heeft hier alleszins geholpen!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.