Mag ik slaaptrainen als mijn kind last heeft van kma, reflux, … ?

Slaaptrainen bij allergie

Vele kindjes worden vandaag de dag helaas getroffen door bekende kinderaandoeningen zoals koemelkallergie (KMA), reflux of een andere allergie. Vaak hebben ze een negatieve invloed op de slaap omdat je kindje veel ongemakken ervaart. Het kan bijgevolg dus een ware beproeving zijn om een goede nachtrust te vinden voor zowel jezelf als je kleintje. Een vraag die dan ook vaak gesteld wordt is “mag ik slaaptrainen als mijn kind last heeft van een medische aandoening”?

In deze blog vertel ik je meer over slaaptraining en ga ik dieper in op bepaalde kinderziekten/medische aandoeningen die een negatieve invloed kunnen hebben op de slaap van je kindje. Ik geef je een antwoord op de vraag of je mag slaaptrainen en bezorg je tips om de extra slaapbehoefte van je kind op te vangen.

Veel leesplezier! 😘

De basis van slaaptraining

Vooraleer we dieper ingaan op de invloed die kinderziekten hebben op slaap, wil ik graag even de basis van slaaptraining bekijken. Slaaptraining is een proces waarbij je je baby helpt om zelfstandig in slaap te vallen en door te slapen gedurende de nacht. Hiervoor bestaan verschillende methoden maar het algemene doel is om ervoor te zorgen dat je kindje in een juist dag- en nachtritme terecht komt. Aan de hand van wakkertijden ga je een slaapschema op maat van je kind maken. Ook eventuele slaapassociaties (denk aan gewiegd of gevoed worden) worden aangepakt zodat je kindje kan leren om zelfstandig in slaap te vallen. Graag meer weten over slaaptrainen? Lees dan onze blog “wat is slaaptraining?”

wat is slaaptraining

De meest gestelde vragen over slaaptraining

Wat is slaaptraining? Waarom zou je aan slaaptraining doen? 🤔 Vast staat dat slaaptraining een onderwerp is dat vaak discussies doet oplaaien. 😅 Net zoals zoveel andere “keuzes” die ouders  maken voor hun kind: wel of

Lees verder »

Wil je graag aan de slag met het slaaptrainen van je kindje? Bij Snuggles & Dreams helpen we je graag verder! Ga je graag zelfstandig aan de slag? Dan is onze cursus 0 – 9 maanden wat je zoekt. In deze cursus komen thema’s zoals slaaptraining en slaapcoaching uitgebreid aan bod. Heb je liever persoonlijke begeleiding? Dan kan je bij onze slaapcoaches terecht voor een losse consultatie of een coachingstraject met een op maat gemaakt plan en persoonlijke begeleiding.

Kinderziekten vs slaap

Wanneer je kind last heeft van een medische aandoening kan het slaappatroon hierdoor verstoord worden. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende aandoeningen die de slaap kunnen beïnvloeden:

  • Koemelkallergie (KMA): koemelkallergie is een immuunreactie op eiwitten in koemelk. Een kind met een allergie gaat overdreven reageren op deze eiwitten wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, krampen en huiduitslag. Door deze ongemakken kan je kind ’s nachts vaker ontwaken en nood hebben aan meer troostmomentjes. Indien de mama borstvoeding geeft, komt hier nog bijkomend bij dat mama haar voeding (drastisch) zal moeten aanpassen, wat het totaalplaatje vaak extra pittig maakt die eerste weken en maanden.
  • Reflux: bij newborns is reflux vaak een normaal en tijdelijk verschijnsel. Dit omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig is ontwikkeld, waardoor de zure maaginhoud gemakkelijk kan terugstromen in de slokdarm. Dit kan enorm vele ongemak veroorzaken, vooral wanneer je kindje platligt. Kindjes met reflux zullen doorgaans vaker wakker worden ’s nachts voor een voeding, dit omdat het de pijn verzacht. Mijn oudste dochtertje had last van verborgen reflux, dat is zo’n beetje een addertje onder het gras bij reflux omdat je het moeilijker kunt vaststellen. Ik geef alvast graag mee dat enkele bezoekjes aan de baby osteopaat toen enorm hebben geholpen!
  • Slaapapneu: snurkt je kind regelmatig en is het snurken niet te linken aan een verkoudheid? Dan kan je kind last hebben van slaapapneu. Meestal is slaapapneu doorgaans niet gevaarlijk, maar kinderen kunnen er wel slecht van slapen en zijn dus bijgevolg overdag moe. De oorzaak van slaapapneu bij kinderen is vaak dat de amandelen of neusamandelen te groot zijn en ze de luchtwegen blokkeren. Deze worden dan meestal ook verwijderd om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Eczeem: huidaandoeningen komen vaak voor bij die kleintjes en aangezien ze nog niet in staat zijn om zichzelf te krabben (gelukkig maar!), kan het toch voor redelijk wat irritatie zorgen. In eerste instantie kan je al kijken naar het type wasproduct dat je gebruikt (vermijd wasverzachter!), gebruik een zachte babyolie in bad ipv zeep en gebruik een crème specifiek gericht voor een atopisch huidje om de huid te hydrateren en kalmeren.

Herken je je in een van bovenstaande situaties en maak je je zorgen over de slaap of de gezondheid van je baby? Raadpleeg dan altijd een kinderarts en volg hun advies om ervoor te zorgen dat je baby de juiste medische zorgen krijgt.

Slaaptrainen: ja of nee?

Kampt je baby met een medisch probleem waardoor hij/zij veel ongemakken ervaart? Dan raden we aan om de slaaptraining uit te stellen tot je baby geen pijn meer heeft. Is de reflux bijvoorbeeld onder controle met medicatie of wordt er aangepaste melk gegeven voor de KMA, dan kan er zeker gewerkt worden aan de slaaptraining. Je kan voor de zekerheid altijd even met je kinderarts afstemmen of er groen licht gegeven kan worden voor slaaptraining. Meestal is het zo dat de ongemakken tegen de leeftijd van 4 maanden onder controle zijn dankzij de juiste medicatie en/of voeding en er dus met een gerust hart gewerkt kan worden aan #meerslaapvoorhethelegezin.

Good to know: baby’s die veel last hebben gehad van medische ongemakken tijdens de newborn fase, zullen doorgaans meer huilen tijdens slaaptraining dan baby’s die dit niet hebben gehad. Dit is niets om je zorgen over te maken, maar simpelweg een verklaring voor het feit dat ze al veel ongemakjes hebben gehad en geen zin hebben in alweer iets nieuws. Maar vergis je niet, ook deze baby’s zijn echt gebaat bij het aanleren van gezonde slaapgewoontes en worden vaak echt fantastische slapers eens ze het onder de knie hebben. In mijn ervaring met heel wat gezinnen, waren die traantjes steeds van korte duur!

Extra slaapbehoefte

Heeft je kindje een slechte nacht achter de rug doordat hij/zij vele ongemakken ervaarde door de medische aandoening? Dan kan het zijn dat je kindje overdag wat meer nood heeft aan herstellende slaap. Let op, je gebruikelijke routine blijft heel belangrijk. Vertrek vanuit jullie vaste routine en breng hier en daar wat wijzigingen aan.

Het ochtenddutje kan bijvoorbeeld wat vroeger aangeboden worden als je kindje daar nood aan heeft. Hou er wel rekening mee dat het dutje daarom niet persé langer gaat duren. Hierdoor kan je hele planning wat opschuiven en kan het nodig zijn om een extra dutje in jullie planning te stoppen. Lopen de dutjes overdag ook niet zo goed, probeer dan wel om de slaap te blijven aanbieden maar doe het eventueel op een andere manier. Een kind met reflux kan het bijvoorbeeld fijn vinden om rechtop, in de draagdoek te slapen. Wees hierin flexibel en kijk naar de behoefte van je kind. Tegelijkertijd probeer je een goede balans aan te houden tussen dutjes in bed en dutjes in de draagdoek.

Ervaring mama Samantha

Het is als mama van een kindje die last heeft van een medische aandoening vaak fijn om ervaring te lezen/horen van een andere mama die hetzelfde parcours heeft afgeleegd. Daarom interviewde ik mama Samantha in onze podcast. Haar dochtertje had als baby last van reflux én koemelkallergie en is intussen al een flinke kleuter van 4 jaar. Zij doet in de aflevering over reflux & KMA graag een #tripdownmemorylane van die eerste moeilijke maanden. Zeker een luistertip!

Conclusie

Vermoed je dat je kindje te kampen heeft met een medische aandoening? Raadpleeg dan steeds een kinderarts om dit te laten vaststellen en correct te laten behandelen. Slaaptraining is zeker mogelijk, maar je wacht best tot je kindje minder ongemak ervaart en/of minder pijn heeft. Vraag groen licht aan je kinderarts vooraleer je de slaaptraining opstart.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Wil jij ook graag zelfstandig aan de slag met de slaapgidsen of online cursussen van Snuggles & Dreams? Of misschien wens je wat meer begeleiding? Bekijk dan hieronder ons aanbod!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.