Verhuizen met kids? Zo pak je het aan!

Verhuizen met kids

Laten we het over 1 ding eens zijn: verhuizen is niet bepaald leuk te noemen maar soms hoort het er nu eenmaal bij. 🤷‍♀️

Zelf ben ik al een aantal keer verhuisd, waaronder ook een verhuizing van en naar het buitenland met onze oudste dochter Noélie (België/Canada)! Een verhuis is sowieso al stressvol, laat staat een internationale verhuis. 😅 Alle spullen die op een container moeten gezet worden, eerst op de trein van Toronto naar Montréal en vervolgens op het vrachtschip richting Antwerpen waar het na enkele weken eindelijk toekwam.

Maar goed, deze blog gaat niet over onze persoonlijke verhuis, deze blog heeft als doel tips te geven rond verhuizen met kids. 😉 Ben ik als slaapcoach plots een experte omdat ik 2 keer ben verhuisd met een kind, 1 keer wanneer mijn dochtertje nog maar 4 maanden oud was en 1 keer wanneer ze 2,5 jaar was? Waarschijnlijk niet, maar misschien weet ik er al meer over dan mensen die nog nooit zijn verhuisd met kids en waarbij het wel in het verschiet ligt. 🙂

Zorg voor hulp

Bij verhuizen komt heel wat administratief geregel kijken. En laat administratie nu niet goed samen gaan met jonge kids. 🙈 Probeer dus in de mate van het mogelijke, opvang te voorzien wanneer het administratieve luik rond de verhuis in orde wordt gebracht.

 Vervolgens is het een kwestie van al dan niet zelf of met hulp de dozen te beginnen pakken. Ook hier is het geen aanrader om dit met kids te doen, maar soms kan het natuurlijk niet anders. Gelukkig kan een beetje schermtijd dan wel wonderen doen om even wat gedaan te krijgen. 😉

Slaapkamers eerst klaar

Indien je op 1 dag verhuist, is het belangrijk dat de slaapkamers van het nieuwe huis als eerste ‘in orde’ zijn, met andere woorden dat de bedjes van de kids klaarstaan alsook jullie eigen bed. Kasten etc kunnen later nog in elkaar gezet worden. Je zal sowieso onderschatten hoeveel je gedaan krijgt op 1 dag, dus laat dit gewoon je prioriteit zijn. Een 2de prioriteit, is om meteen voor verduistering in de slaapkamers te zorgen. Zeker in de zomer is dit zeer belangrijk. De dagen zijn heel lang en de kans is groot dat je kind te vroeg zal wakker worden omdat het te vroeg klaar daglicht is in zijn kamertje.

Hetzelfde geldt voor je eigen slaapkamer trouwens. Een goede tijdelijke oplossing hiervoor is aluminiumfolie (wel te vermijden indien de zon rechtstreeks op de ruiten zou schijnen), ofwel zwarte vuilniszakken of karton. Bij de aluminiumfolie doe je wat water op de ruiten en zal de folie er vanzelf op blijven kleven. Bij de vuilniszakken is de kans groot dat wanneer je ze rechtstreeks van de rol haalt, ze vanzelf blijven kleven op de ruiten dankzij de statische elektriciteit. Wij maakten van beide gebruik. 🙂

Vervolgens kan ik je adviseren om te voorzien dat je kind in het huis nog enkele uren kan “acclimatiseren” alvorens het bedtijd is. Zo kan hij zien dat spullen die vertrouwd zijn voor hem, ook een plekje krijgen in het nieuwe huis. Hij zal hierdoor sneller vertrouwen krijgen in deze nieuwe plaats en zich ook sneller op zijn gemak voelen, wat uiteraard het doel is.

moeilijke eerste nachten

Heel wat ouders zijn bang wanneer ze verhuizen, dat hun kind slecht zal slapen omdat hij plots in een ander en nieuw kamertje ligt. Ik ga er geen doekjes om winden, die kans is inderdaad reëel. Net zoals jij misschien de eerste nacht in je nieuwe huis slechter zal slapen!  Je zou dit bij jezelf niet meer dan normaal vinden; nieuwe geluiden van het huis, nog te enthousiast na een drukke dag, etc. Het kan zijn dat je kind zelfs gedurende enkele nachten moeilijk zal slapen. En hier moet je mee opletten, want heel wat ouders gaan – begrijpelijk – op dat moment ingrijpen omdat ze weten dat hun kind het moeilijk heeft en ze hun kind extra troost willen bieden.

Bij hem blijven totdat hij slaapt, een nachtje tussen de ouders komen slapen, … zijn dan scenario’s die zich makkelijk kunnen voordoen. Echter ga je dan meestal voorhebben dat die “nood” situaties al snel de situaties zullen worden waarnaar je kind verlangt terwijl hij ondertussen al volledig geacclimatiseerd is. 

Wil dit zeggen dat je absoluut je kind niet extra mag troosten wanneer hij het moeilijk heeft die eerste nachten? Natuurlijk wel, maar denk eraan dat je niet met iets start waar je eigenlijk liever niet mee zou willen doorgaan. 😉 Bijvoorbeeld, indien het niet in jouw aard ligt om telkens bij je kind te blijven zitten totdat hij (terug) slaapt en hij voordien prima zonder jouw aanwezigheid in slaap kon vallen, vertrouw er dan op dat hij dit nu nog steeds kan, maar enkel wat aanmoediging van jou nodig heeft dat hij dit nu ook kan in deze nieuwe omgeving.

Nieuwe start

Een verhuis is dan ook weer een ideaal moment om een ’nieuwe’ start te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook ouders die dan van de gelegenheid profiteren om de overgang te maken om de baby naar zijn eigen kamertje verhuizen of om hun kleuter te verhuizen naar een groot bed of samenslapen met grote broer of zus een kans geven. Dat kan! Maar wees wel realistisch en probeer niet te veel in 1 keer te doen. Als ouder ken je zelf het beste de grenzen die jouw kind heeft en in hoeverre je hierin kan gaan. Persoonlijk heb ik lang getwijfeld om bij onze verhuis meteen de overgang te maken naar een groot bed.

Aangezien we 3 weken op onze spullen gingen moeten wachten, dacht ik dat het misschien fijn zou zijn om al meteen een nieuw bedje voor Noélie te kopen zodat ze zich meteen wat meer ‘thuis’ kon voelen. Ik ben echter blij dat ik dit niet heb gedaan, het zouden té veel veranderingen in 1 keer geweest zijn aangezien in ons geval er ook nog een nieuwe crèche bij kwam kijken en een totaal andere dynamiek gezien we ook plots van een lockdown naar een leven gingen met terug sociale contacten (op het moment van onze verhuis, zat Canada nog in lockdown, terwijl de maatregelen in België net werden versoepeld). 

Bovendien zou Noélie nog nét iets te jong geweest zijn aangezien ze pas 2,5 jaar was en ik toch aanraad om de overstap dichter bij de 3 jaar te doen (lees in de blog hieronder waarom ik dit aanraad). Practice what you preach enzo… 😉:

Nieuwe slaapgewoontes

Ik heb ook al heel wat ouders gehad die me hebben gevraagd of ze hun kind mochten slaaptrainen net voor of net na een verhuis. JA! In mijn ogen is het altijd een goed moment om te werken aan meer slaap, op voorwaarde dat je je hier als ouder wel op kan focussen. 🙂 En daar knelt wel soms het schoentje tijdens een verhuis…

Dus ook al wil je graag die nieuwe start maken, doe het pas wanneer je weet dat je een slaapplan kan volgen en je consequent kan zijn. Het is dan vaak beter om eerst een weekje in het nieuwe huis te wonen en dan pas te starten anders ga je je gegarandeerd afvragen of dat je kind nu huilt omdat hij bijvoorbeeld plots geen hulp meer krijgt om in slaap te vallen, of omdat hij het moeilijk heeft in het nieuwe huis. Die onzekerheid zal ervoor zorgen dat je het moeilijk hebt om consequent te blijven en dat is altijd het doel tijdens slaaptraining om zo weinig mogelijk traantjes te hebben tijdens het proces.

Heb je hier graag hulp bij? Check even de diensten hieronder die Snuggles & Dreams aanbiedt om jou te helpen bij die slaaptraining op een liefdevolle manier:

Slaapregressie

Zoals hierboven gezegd, kan het dus wel voorvallen dat je er al dan niet bewust of onbewust een slaapregressie is ontstaan bij je kind. Voordien ging hij vlekkeloos slapen en sinds de verhuis loopt het al een paar weken erg moeizaam… 😬

Ook wij hebben dit voorgehad met onze oudste dochter Noélie. Ze had regelmatig een slechte nacht na onze verhuis en ik wist niet zo goed waarom. Doordat onze routine werd gewijzigd, ze naar een nieuwe crèche ging en er regelmatig een te late bedtijd tussen zat etc, kon ik moeilijk telkens de vinger leggen op waarom ze nu juist een slechte nacht had gehad. Bij oudere peuters worden slechte nachten ook al snel een gewoonte en worden ze plots ook echt zonder oorzaak wakker.

Willen ze een slokje water, nog een knuffel,… Allemaal prima, maar liefst niet verschillende keren in de nacht. Want zo krijg je ouders en kids die veel te moe worden. Eens je al 2-3 weken in het nieuwe huis woont, mag je ervan uitgaan dat je kind hier echt geacclimatiseerd is en het slechte slapen echt niets meer te maken heeft met de verandering van de omgeving, maar eerder een nieuwe gewoonte is geworden. Ga dan weer back to basic; zorg ervoor dat de routine goed zit en pik de draad van slaaptraining weer op.

Bij ons was het uiteindelijk een kwestie van te letten op de lengte van het middagdutje. Op enkele weken tijd, tijdens onze hele verhuis, was Noélie in sneltempo uit de lange middagdutjes gegroeid en had ze een slechte nacht na een dag met een goede dut. Dus de dutjes inkorten samen met een paar goede afspraken (met een kleuter is dat natuurlijk wat gemakkelijker dan met een baby 😉), waren de nachten snel weer goed, oef!

Ziezo, ik hoop dat mensen die een verhuis in het verschiet hebben liggen, iets hebben opgestoken van deze blog, heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Ben jij onlangs verhuisd maar merk je dat de nachten van je kindje moeilijk lopen? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren. Snuggles & Dreams helpt je graag verder! 😘

Liefs,

Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Femke

    Dag Nathalie

    Wij hebben een verhuis binnen twee weken. Maar ik twijfel zo hard of ik mijn dochtertje van 1 jaar direct apart moet leggen en leren slapen in haar kamertje. Of ze gewoon eerst nog wat op onze kamer om alles gewoon te worden.
    Ze zit zo een moeilijke leeftijd/ periode met mensen en omgevingen niet te kennen.

    Ik weet niet wat het beste is..

    Groetjes

    1. Nathalie

      Hallo Femke, ik denk dat je daarin zelf als mama je dochtertje het beste zal kennen. Je kan perfect pas na enkele weken de overstap maken naar haar eigen kamertje als je denkt dat het allemaal wat te veel en te snel voor je dochtertje zou zijn. Succes met de verhuis!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.