Een voorkeurouder, hoe ga je hier mee om?

Voorkeurouder

Het is een scenario dat veel ouders zullen herkennen: je kind heeft een voorkeurouder en wil alleen maar door die ouder naar bed gebracht worden, huilt als de andere ouder probeert te troosten of roept continu de naam van die ene ouder. Als opvoedingscoach krijg ik vaak de vraag van ouders hoe ze hier best mee omgaan. 

Wanneer een kind een voorkeur heeft voor één ouder, kan maken dat de andere ouder zich afgewezen, onzeker en zelfs jaloers gaat voelen. Gelukkig is dit een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind en zijn er manieren om hier op een constructieve manier mee om te gaan.

Wat betekent dat juist, een voorkeurouder?

Een voorkeurouder is de ouder naar wie een kind in een bepaalde periode sterker neigt, wat kan variëren in intensiteit en duur. Dit fenomeen komt vaak voor in verschillende ontwikkelingsfasen van een kind en betekent niet dat het kind de andere ouder minder graag ziet. Het kan te maken hebben met verschillende factoren.

Ten eerste kan de tijd die een ouder met het kind doorbrengt een rol spelen. De ouder die meer tijd met het kind doorbrengt, bijvoorbeeld vanwege een flexibele werkregeling of omdat deze ouder fulltime thuis is, kan daardoor de voorkeurouder worden. Dit komt omdat deze ouder meer betrokken is bij de dagelijkse activiteiten van het kind, zoals spelen, eten, naar bed brengen etc.

Maar eveneens kan dit ook ontstaan door verschillen in persoonlijkheid, opvoedingsstijl, interesses of zelfs simpelweg door toeval. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld meer aangetrokken voelen tot een ouder die meer geduld heeft, meer speels is, of meer gelijksoortige interesses deelt.

Opvoedingsstijlen kunnen ook een rol spelen – een ouder die meer autoritair is versus een ouder die meer toegeeflijk is, kan verschillende reacties bij het kind oproepen.

Begrijp de gevoelens van je kind

Kinderen hechten zich van nature sterk aan de mensen die voor hen zorgen en veiligheid bieden. Het kan zijn dat ze deze voorkeur soms veranderen, wat vaak een manier is voor hen om wat controle te hebben. Het is belangrijk om te proberen de gevoelens van je kind te begrijpen en te accepteren, zonder dit persoonlijk op te vatten.

Ik geef hieronder enkele tips mee voor de niet-voorkeurouder:

Blijf betrokken: Het is belangrijk om betrokken te blijven en je niet afzijdig te houden, zelfs als je merkt dat je kind de andere ouder verkiest. Het kan soms moeilijk zijn, maar probeer toch actief deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten van je kind. Door betrokken te blijven, laat je zien dat je er nog steeds bent en dat je om hen geeft, ongeacht hun voorkeur op dat moment.

– Probeer voldoende geduld en begrip op te brengen en forceer de situatie niet. Als je kind huilt wanneer jij ze probeert te troosten, probeer dan geduldig te blijven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je mama/papa wilt, maar ik ben hier om je te helpen.”

– Zoek naar kleine momenten om quality time door te brengen met je kind. Dit kunnen korte, positieve interacties zijn die helpen om een band te versterken zonder druk uit te oefenen.

Tips voor de voorkeurouder

Ga voorzichtig aanmoedigen. Het is fijn om je kind aan te moedigen om tijd door te brengen met de andere ouder. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Mama is ook heel goed in voorlezen, laten we haar vragen om vanavond een verhaaltje te lezen.” Op die manier stimuleer je positieve interactie tussen je kind en de andere ouder.

Verdeel de dagdagelijkse handelingen. Het is belangrijk dat beide ouders betrokken zijn bij verschillende aspecten van de zorg en opvoeding. Je kan dit ook gaan visualiseren in een weekschema en bijvoorbeeld de kaartjes met de badmomenten hierop zetten. Je kan er dan ook de foto van mama of papa erbij hangen. Zo kan je hier telkens naar verwijzen.

Indien je kind toch weer neigt naar de voorkeurouder kan je het volgende zeggen: “Ik begrijp dat je graag wilt dat mama je in bad stopt, maar mama is morgen aan de beurt. Vandaag is het papa’s beurt om jou in bad te stoppen. Na je badje kunnen we samen nog een spelletje spelen of een leuk verhaaltje lezen.” Op die manier erken je de wens van je kind en bied je tegelijkertijd geruststelling en afleiding door samen iets leuks te plannen na het bad en ook te verwijzen naar wanneer het de beurt is van de voorkeurouder.

Een gouden tip voor beide ouders

Het is belangrijk om te beseffen hoe we reageren als ons kind lijkt te kiezen voor de voorkeurouder. Als je bijvoorbeeld boos of gefrustreerd reageert, geef je eigenlijk negatieve aandacht. De kans bestaat dat je kind nog meer naar de andere ouder zal trekken. Dus als we rustig blijven en begrip tonen, voorkomen we dat. Als we de situatie positief benaderen, creëren we een fijne omgeving waarin ons kind zich comfortabel voelt, ongeacht bij welke ouder ze zich op dat moment het fijnst voelen.

Als je merkt dat je kindje een sterke voorkeur heeft voor de ene ouder boven de andere, weet dan dat je niet alleen staat. Het is normaal om je soms afgewezen of onzeker te voelen, maar vergeet niet dat jouw liefde en betrokkenheid als ouder altijd van onschatbare waarde zijn. Blijf geduldig, blijf betrokken en wees er voor je kind op jouw eigen unieke manier. Samen zullen jullie deze fase doorkomen, sterker dan ooit tevoren.

Tot slot

Heb je toch vragen of wil je hier graag dieper op in gaan? Als opvoedingscoach kan ik jou hierbij helpen! Als mama, plusmama en opvoedingscoach heb ik ervaring met verschillende opvoedvraagstukken of uitdagingen. Je kan alle informatie en mogelijkheden hier terugvinden. 

Liefs,
Eefke
Opvoedingscoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.