Joepie je hebt de newborn fase overleefd! 🙌 Misschien was het voor jullie 1 grote roze wolk, misschien zaten er regelmatig regendruppels bij of misschien waren het ronduit donderwolken en ben je blij dat die fase nu achter de rug is. 😅 Maar dan komt de 4 maanden slaapregressie eraan. De wat? 🤔 Dat klinkt niet goed, he? Wees gerust, het is een heel normale en zelfs wenselijke ontwikkeling waar alle baby’s doorgaan en die de weg vrijmaakt voor échte goede slaapgewoontes.
Wat is de 4 maanden slaapregressie?
Wel, allereerst is de 4 maanden slaapregressie eerder een ‘progressie’ dan een regressie omdat de slaap van je baby matuurder wordt. Waar zijn slaappatronen zich ondertussen overdag al volledig hebben ontwikkeld, worden deze nu ook ’s nachts ontwikkeld.
Heb je gemerkt dat je baby de afgelopen weken steeds vaker in cycli van 45 minuten sliep? Wel, ’s nachts zijn die cycli nu 2 à 4uur. Het kan dus gebeuren dat je baby plots vaker begint wakker te worden terwijl hij voordien al mooie rukjes sliep ‘s nachts. Newborns kunnen namelijk al eens een rukje van 6 tot zelfs 8u aan één stuk slapen zonder om een nachtvoeding te vragen en plots wordt je 4 maandertje om de 2 à 4u wakker.
De 4 maanden slaapregressie valt regelmatig samen met het starten op de opvang of een eerste verkoudheid waardoor ouders denken dat hier de boosdoener ligt, maar in feite is het dus de slaap van je baby die matuurder wordt.
De 4 maanden slaapregressie uitzitten?
De 4 maanden slaapregressie ‘uitzitten’ heeft geen enkele zin omdat de slaapcycli van je baby permanent zal wijzigen. Het feit dat je baby echter telkens weer na een cyclus wakker wordt, wil echter wel zeggen dat je baby nog niet heeft geleerd om zelfstandig zijn cycli aan elkaar te linken.
Bijvoorbeeld indien je baby telkens in slaap valt aan de borst of met een speentje, heeft hij telkens terug de borst of dat speentje nodig om weer verder te kunnen slapen. Jij denkt misschien aan een groeispurt maar de oorzaak is alweer de 4 maanden slaapregressie. Een baby van 4 maanden mag uiteraard nog nachtvoedingen krijgen, maar het doel is wel dat de baby ’s nachts niet vaker achter een voeding vraagt dan overdag. Anders kan je een omgekeerd patroon krijgen waarbij de baby ’s nachts veel drinkt, hierdoor in de voormiddag geen honger heeft en ’s nachts opnieuw zal inhalen aangezien hij overdag te weinig dronk.
Idem met het speentje, indien je baby hier afhankelijk van is geworden om in slaap te vallen, zal hij telkens verwachten dat je dit komt teruggeven zodat hij weer lekker kan verder slapen. Alle mogelijke slaapassociaties die je baby niet zelfstandig kan bedienen zoals wiegen, wandelen, speentje, drinken, handje vasthouden, strelen,…. dienen dus afgebouwd te worden zodat je baby volledig zelfstandig (terug) in slaap kan vallen zonder hulp. Enkel op die manier zal hij leren om langere dutjes te doen, mooie rukjes ’s nachts en uiteindelijk het klokje rond beginnen slapen wanneer hij hier klaar voor is.
Maar hoe bouw je die slaapassociaties af?
Slaapassociaties kan je afbouwen via slaapcoaching. Door je baby te gaan slaapcoachen ga je hem overdag een goede routine laten volgen die past bij zijn leeftijd zodat de balans in zijn slaapschuld goed verdeeld zit en hij moe genoeg is voor een rustgevende nacht. Daarnaast ga je je baby leren om zelfstandig in slaap te vallen bij zijn dutjes en bij bedtijd. Het doel is dus om je baby wakker weg te leggen in zijn bedje waarna hij volledig rustig en zonder jouw hulp in slaap valt. Je doet dit via een slaaptrainingsmethode.
Er zijn er verschillende, gaande van technieken waarbij je telkens bij je baby aanwezig blijft tot methodes waarbij je via check ins telkens je baby gaat troosten om te laten weten dat alles goed en veilig is. Je baby laten uithuilen om hem te gezonde slaapgewoontes aan te leren hoeft helemaal niet, neem een methode waar je je comfortabel bij voelt. Zonder hulp in slaap vallen wil dus ook zeggen zonder speentje!
Slapen zonder speentje?!
I know, voor de meeste ouders is dit de meest angstaanjagende gedachte om het speentje weg te nemen. “Maar hoe ga ik mijn baby dan kunnen troosten?” “En wat als hij tandjes krijgt?” “Maar mijn baby heeft zo’n grote zuigbehoefte?”
Baby’s worden inderdaad geboren met een grote zuigbehoefte, echter verdwijnt deze natuurlijke zuigbehoefte rond de leeftijd van 3 maanden en maakt deze plaats voor een zuigbehoefte die een gewoonte en een verslaving wordt. De baby kan enkel al zuigend in slaap vallen en heeft dus telkens zijn speentje weer nodig ’s nachts om terug in slaap te kunnen vallen. Daarom raad ik aan om rond de leeftijd van 4 maanden het speentje ook volledig weg te nemen aangezien baby’s van die leeftijd nog niet in staat zijn om zelfstandig hun speentje te bedienen.
Baby’s zijn aan deze leeftijd bovendien hun speentje al volledig vergeten op 48u! In die tijd ga je telkens oefenen om je baby te leren in slaap vallen door de toepassing van een slaaptrainingsmethode. Geen nood, je zal je baby écht kunnen troosten zonder speentje, net zoals baby’s die nooit een speentje hebben aanvaard ook perfect getroost kunnen worden 😊 Het is echt een mindset die je vooral bij jezelf moet omswitchen.
Heb je nood aan extra handvaten of meer begeleiding om het speentje bij je baby, op een liefdevolle manier, weg te nemen? Wil je samen met mij aan de slag? Wel dan raad ik je met veel plezier mijn speentjescursus aan! 🙌 Deze cursus omvat videomodules per leeftijdscategorie (newborn – baby – peuter – kleuter) waarin ik je leer om, vol vertrouwen, het speentje bij je kind weg te nemen of je leer hoe je kind zijn speentje zelf kan bedienen.
Speentjescursus
- €39,00
- Waardering 4.84 uit 5
Het doel van de 4 maanden slaapregressie?
Het doel is zoals gezegd je baby leren zelfstandig te slapen zodat hij enkel nog wakker wordt voor een nachtvoeding waar hij echt nog behoefte aan heeft. Baby’s zullen dan in veel gevallen vanzelf door hun nachtvoedingen heen gaan slapen wanneer ze hieraan toe zijn. Tot de leeftijd van 6 maanden hebben de meeste baby’s nog nood aan een nachtvoeding, maar eens dit vlot gaat zijn die nachten helemaal niet meer zo onderbroken. Dan heb je wat mij betreft ook een heel goede slaper! 😊
Help?!
Klinkt dit allemaal heel interessant, maar wil je graag nog meer informatie? Wil je graag weten welke slaaptrainingsmethodes ik aanbeveel en welke routine je best kan volgen voor jouw baby? Dan raad ik je de slaapgids 4-9 maanden aan. Hierin vind je alle informatie om hier concreet mee aan de slag te gaan. Veel succes!
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles
Nog meer info over slaapregressies?:
- Alle slaapregressies op een rijtje – Podcast Snuggles & Dreams
- Wat moet je weten over de 9/12 maanden slaapregressie? – Blog Snuggles & Dreams
- 15/18 maanden slaapregressie: alles wat je moet weten – Blog Snuggles & Dreams
- Onze 2 jarige slaapregressie – Blog Snuggles & Dreams
- Tips voor het omgaan met slaapregressie na ziekte baby – Blog Snuggles & Dreams
- Slaapregressie na school (her)opstart: 6 tips – Blog Snuggles & Dreams
- Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt – Gezondheid.be
- Slaapcoach. Waarom slaapt mijn kindje plots niet meer door? – Het Nieuwsblad
Zelf aan de slag
Boek “Slaap Baby Slaap”
- €22,99
- Waardering 4.94 uit 5
Dit bericht heeft 30 reacties
Hey! Ons dochtertje van bijna 5 maand sliep goed (van 20u tot 4u, dan nog wakker voor een klein flesje en hierna slapen tot 7:30) …tot enkele dagen geleden. Nu wordt ze wakker om 2u, 6u,.. Maw, ze wordt een extra keertje wakker en op volledig andere uren dan voordien. Het is voor mij erg moeilijk om te weten wanneer ik nu de voeding moet geven. Geef ik ze om 2u, dan wordt ze erg hongerig wakker om 6u. Waar ze vroeger ook maar met een klein flesje van 100ml genoeg had, lijkt ze nu echt nog honger te hebben. Geef ik meer voeding? Probeer ik haar de eerste keer te troosten met het tutje en geef in de voeding meer naar de ochtend toe? Alvast bedankt
Hi Annelies, zonder meer achtergrondinformatie is het moeilijk om op deze vraag te antwoorden. Hiervoor weten we graag mee over het totaalplaatje en raad ik jou een losse consultatie aan zodat we jou gericht kunnen adviseren. Liefs #teamsnuggles
Beste Nathalie,
Plots lukken de dutjes overdag moeilijk. Ze valt makkelijk in slaap al wiegend of wandelend. Bij het neerleggen in bedje slaapt ze verder maar na 10 min is ze terug wakker… dit wordt meerdere malen herhaalt maar zo slaapt ze niet voldoende, tegen 18u is ze dood vermoeid en slaapt dan moeilijker in… ze slaapt dan wel bijna 12u on onderbroken. Hoe kan ik de dutjes overdag verlengen?
Hi Tina, super dat ze ‘s nachts al zo heerlijk slaapt! Overdag loopt het inderdaad wat stroever, hier kan je wel op oefenen, ik raad je hiervoor mijn slaapgids 4-9 maanden aan. Op die manier kan je haar lekker leren slapen overdag wat haar minder vermoeid zal maken. Veel succes!
Onze baby van 15 weken kan zelfstandig in slaap vallen, dit doet zij overdag en in de avond. Wel soms een speen er in en deze spuugt ze zelf snel uit. Alleen in de nacht bij de nachtvoeding, houden we haar na het voeden 20 minuten rechtop ivm reflux. Ze valt dan standaard bij papa in slaap en hij legt haar slapend weg. Is dit dan ook een slaap associatie waar we iets mee moeten?
Hi Lisa, dat zou kunnen ja, maar je hoeft hier pas iets aan te doen als dit ook effectief voor slaapproblemen zou zorgen, zolang dit werkt is dat allemaal prima 🙂
Hallo Nathalie,
Onze zoon is 3 maanden en 2 weken en hoewel hij nog jong is, dénk ik dat hij sinds deze week in de 4-maanden regressie zit (ik hoop toch dat het dat is). Lijkt me het goede moment om te starten met de gecontroleerde huilmethode omdat ik heen associaties wil aanleren om hem telkens weer in slaap te krijgen. Maar in je boek raad je Daan om dit pas op 4 maanden te doen. Waarom kan dit best pas vanaf 4 maanden? Kan dit vroeger als de slaapregressie vroeger start?
Hallo Sarah, er wordt inderdaad geadviseerd om pas vanaf de gecorrigeerde leeftijd van 4 maanden echt aan de slag te gaan met slaaptraining. De gecontroleerde huilmethode valt onder de categorie slaaptraining. We kunnen echter zeker eens met jou nadenken naar een alternatief dat je kan gebruiken, contacteer ons gerust via mail voor een afspraak. Groetjes, Nathalie
Beste Nathalie
Mijn dochter is 5 maanden. De slaaptraining kan je toch enkel toepassen als baby huilt na 1 slaapcyclus? Als baby klaarwakker is probeer ik haar een halfuurtje in bedje te laten om te kijken of ze opnieuw in slaap valt. Ze weent niet. Zoniet haal ik haar eruit. Hoe kan je het dan verlengen als baby niet huilt maar klaarwakker is en speelt in bedje?
Hallo Sarah, als je baby niet huilt, zou ik niets ondernemen en de tijd dat ze rustig in haar bedje ligt, ook tellen als slaaptijd. Bijvoorbeeld voor het ochtenddutje, pas uithalen na 1u zodat het een rustmomentje van 1uur was (ookal sliep ze maar 45min). Succes!
Mijn kindje is bijna 5 maanden. Ze valt alleen in slaap aan de borst of op mijn man zijn schouder. Als ik haar slapend in bedje leg begint ze meteen te huilen. Ik krijg haar dan niet getroost. Pas als ik haar optil en bij mij leg in bed, valt ze weer in slaap. Ze heeft verborgen reflux, maar ik weet niet meer wanneer het de reflux is en wanneer de gewoonte. Wat kan ik het beste doen? Kan ik de training gebruiken als er reflux in het spel is?
Overdag doet ze alleen nog hazeslaapjes en ‘s nachts langere stukken.
Hallo Leine, je kan zeker slaaptrainen wanneer er sprake is van reflux, maar deze dient wel eerst onder controle te zijn door bijvoorbeeld medicatie of aangepaste voeding. Pijn dient dus uitgesloten te zijn. Dan kan je stap per stap je baby leren zelfstandig in slaap te vallen in haar bedje. Liefs, Nathalie
Mijn zoontje van 4,5 maanden valt zelf na een wakkertijd van 90 min. vlot in slaap. Alleen wat white noise op de achtergrond. Maar na 45/60 min wordt hij steevast wakker. Hij doet 4 slaapjes overdag. ‘S Nachts gaat slapen over het algemeen prima. Meestal 1 nachtvoeding die hij zelf lijkt af te bouwen (hij drinkt steeds iets minder).
Kan hij overdag nog langere slaapjes gaan ontwikkelen? Soms blijf ik bij hem om zelf ook een tukkie te doen en dan lukt het me met over zijn buikje wrijven hem naar de de volgende 45 min te helpen., maar ik wil natuurlijk dat hij dit zelf redt.
Hi Miranda, ik raad je hiervoor mijn online cursus 0-8 maanden aan om je zoontje te leren langere dutjes te doen! 🙂
Ik volg de gids van 0 tot 8 maanden en die heeft zijn vruchten afgeworpen. Ons zoontje is 4,5 maand en slaapt reeds klokje rond. Hij doet dit sinds een week of 3. Maar de nachten zijn vanaf 4u snachts erg onderbroken sinds een weekje. Dus sowieso de slaapregressie, is ook verkouden en gaat naar de creche, leert omrollen,…. 12 a 13u slapen is erg veel voor zon klein ventje. Overdag maar nood aan 4 voedingen. Ik twijfel nu enorm om snachts opnieuw te voeden. Maar ben bang om een associatie te ontwikkelen. Alhoewel hij heel goed zelfstandig in slaap kan vallen, wakker wegleggen. Wanneer ik hem opneem om te troosten begint hij verschrikkelijk te zoeken. Zou zelfs op mijn gezicht beginnen zuigen. Geen tuutje maar grijpt wel geregeld naar zijn duimpje, maar valt evengoed ook zonder in slaap ….
Heel interessante blog en enorm herkenbaar. Finn komt nu opeens – hij is bijna 4 maanden – erg vaak om een voeding ‘s nachts, en als resultaat drinkt hij in de ochtend/voormiddag heel slecht. We hebben dus wel echt te maken met dat omgekeerd patroon waarover je praat. ‘s avonds valt hij uiteindelijk zelfstandig in slaap (het duurt soms wel erg lang, maar we proberen vol te houden door alsmaar terug te gaan en hem te troosten), maar overdag hebben we dat nu niet meer in de hand omdat hij naar de onthaalmoeder gaat. Bij de onthaalmoeder mogen ze ook pas op 6 maand in een donkere kamer gelegd worden overdag. Nu moet hij steeds in de woonkamer in een wiegje slapen. Hier dan ook mijn vraag: hoe zorgen we er dan toch voor dat hij alsmaar meer leert om zelfstandig in slaap te vallen (en dus ook ‘s nachts niet constant om voedingen te vragen) als we overdag deze training niet kunnen toepassen? De vroedvrouw heeft heel wat kindjes overdag, dus van haar kunnen we dit uiteraard niet verlangen dat ze daar zoveel energie insteekt! En als hij ‘s nachts teveel komt, dan toch niet altijd voeding geven? Teveel is misschien ook wel wat overdreven: hij kreeg een fles om 19u30, dan kwam hij terug om 01u00 en terug om 05u00.
I really liked your blog. Really thank you! Really Great. Lotta Kinny Lemaceon
Ik heb de tips uit de newborn gids goed toegepast en het slapen ging prima. Sinds een week lijkt alles terug bij af. Als ik deze blog lees, is het erg herkenbaar, ze is echter net 3 maanden (en niet te vroeg geboren). Is de slaapregressie altijd op 4m?
Hi Annelies, meestal toch rond 4 maanden, maar er zijn zeker uitzonderingen die sneller rijp zijn en waarbij dit dus sneller kan starten! Liefs, Nathalie
Hallo, mijn dochter sliep prima door rond 2-3 maanden (van 22u tot 7u) maar begon ook terug vaak huilend wakker te worden op 3 maand – 3,5 maand (om de 2-3 uur) om melk te drinken. Ze is op de uitgerekende datum geboren. De slaapregressie kan volgens mij voor sommige baby’s dus ook vroeger dan 4 maand komen. Misschien voor heel actieve baby’s?
Ze is nu 7 maanden. We zijn deze nacht begonnen met een slaaptraining en hopelijk levert het snel een goed resultaat op. Deze nacht heeft ze gehuild (met tussenpozen) tussen 23u en 00u30, maar daarna sliep ze door tot 6u30. Ze heeft niets gedronken deze nacht. Dat is dus alvast een verbetering t.o.v. een nachtvoeding om de 2u.
Wij proberen alvast verder. Veel succes gewenst alleszins aan iedereen die zoals ik graag opnieuw wat meer en ononderbroken zou slapen ‘s nachts. Een uitgeruste ouder is ten slotte ook veel aangenamer voor de baby 🙂
Ik heb het online platform aangekocht, heel interessant en ga ermee aan de slag aangezien mijn baby snachts om de 2uur huilend wakker wordt. Moe! Overdag slaapt ze ondertussen al heel vlot in dankzij de wakkertijden, maar wordt nog vaak na 1cyclus wakker (middagdutje is een uitdaging!).
Ik vroeg me enkel af, nu er pittige nachten te wachten staan door tuutje afnemen en gecontroleerde huilmethode, als ze dan niet snel oververmoeid raakt overdag. De wakkertijd van 2uur is nu al een uitdaging, ervan uitgaande dat ze volgende dagen weinig nachtrust zal hebben ben ik bang met een oververmoeid kind te zitten?
Hi Marie, je kan de wakkertijden ietsje kleiner maken maar zou niet té veel aanpassen omdat je dan ook die kortere dutjes in de hand zal werken. No worries, ze zal het beter doen zonder tutje dan je vreest 🙂 succes!
Wat een onduidelijke verhaal. Ik heb nu geen idee hoe ik dit moet gaan aanpakken en wordt er wat moedeloos van 🥴
Hi Judith, wat vind je juist onduidelijk? Zoals onderaan gezegd, als je niet goed weet hoe je dit concreet kan aanpakken, raad ik het online platorm 0-8 maanden aan zodat je hier zelfstandig mee aan de slag kan. Of een losse consultatie kan ook fijn zijn!
Interessant artikel!
Ik kan iedereen aanraden op tijd met slaaptraining te starten (op basis van de Max. wakkertijd). Bij ons voor beide kinderen (3j en bijna 4 maanden) een succes!
Ik ben wel benieuwd naar de visie/antwoord: wat met het tutje als het kind anders duimzuigt? Wij geven een tut omdat zoonlief graag op zijn duim zuigt (net zoals zijn mama vroeger 🙃). Misschien zijn we naïef maar we denken die duim te kunnen vergeten door een tut aan te bieden… En ik neem later liever een tut af dan te strijden om een duim.
In dit geval ook de tut weglaten (en dan later toch de strijd aangaan)? Of toch de tut? Benieuwd naar uw idee 🙂
Hi Lizelot, bij duimen wordt de slaap niet zo verstoord als bij een tutje gezien de duim letterlijk bij de hand is en je bij het tutje als ouder steeds de facilitator bent. Ik ben dus nog steeds pro het tutje wegnemen, maar het blijft uiteraard een persoonlijke keuze! Duimen geraakt uiteindelijk ook afgeleerd 🙂
Wij zijn al 2 weken bezig met dutjes overdag in bed. Zelfstandig laten inslapen, maar gaat zeer traag vooruit. Blijft hangen op 1 cyclus van 45 min. ‘S nachts slaapt hij 2u aan 1 stuk. Het lukt niet om hem zonder borst weer verder te laten slapen ‘s nachts. Overdag is hij na 45 min wakker en niet meer in slaap te krijgen. Dus doen we hem in de draagzak zodat hij niet oververmoeid raakt. Is dat ook normaal dat het zo lang duurt? Zie hier altijd maar voorbij komen dat er zo snel resultaat is. Hij is van 1 juli 2020.
Hallo Leonie, aangezien je schrijft dat hij niet zonder borst weer verder kan slapen ‘s nachts lijkt hij mij hiermee een slaapassociatie te hebben en hier zal het schoentje knellen. Lange rukjes doen ‘s nachts/overdag lukt alleen wanneer de baby zelfstandig in slaap kan vallen. Probeer hier dus nog mee aan de slag te gaan. Succes! Nathalie
Thanks, net wat ik even nodig had!
Alleen wat te doen, als je speentje afpakt rond de 4 maand en wordt wakker sNachts?
Nu is het gauw speen geven en slaapt door, slaapt nog in de wieg bij ons op de kamer..
Hi Ingrid, je baby zal idd alsnog wakker worden en deze keer moeten leren inslapen zonder het tutje. Je past dan een slaaptrainingsmethode toe om je baby te leren om zonder tutje weer in slaap te vallen 🙂