Slaapregressie na school (her)opstart: 6 tips

Slaapregressie na school (her)opstart

De kerstvakantie zit er weer op, de kerstversieringen zijn opgeborgen en de kerstkroketjes zijn verteerd. Vele kindjes zijn deze week weer van start gegaan op school (hoera 😅) en voor sommige kindjes zijn het misschien hun allereerste schooldagen. Aan deze kleine avonturiers en hun ouders wens ik alle succes toe! De eerste schooldagen kunnen behoorlijk spannend zijn, zowel voor ouder als kind. 😉

Ook voor de slaaproutine, zeker na de feestdagen van de afgelopen periode, kan de school (her)opstart een behoorlijke uitdaging zijn. Dit is vaak een spannende tijd voor kinderen en het kan leiden tot een slaapregressie. In deze blog duiken we dieper in op hoe je als ouder kan omgaan met een slaapregressie na school (her)opstart en hoe je je kindje kan ondersteunen om een gezonde nachtrust te behouden, vooral voor de kleintjes die voor het eerst naar school gaan.

Let’s dive in!

Wat is een slaapregressie?

Slaapregressie is een korte periode (hoewel ze soms aanvoelen als een eeuwigheid 😅) waarin een kind moeite heeft met slapen of waarbij de voordien prima slaaproutine nu verstoord lijkt te zijn. Een slaapregressie komt vaak voor rond specifieke leeftijdsfasen en ontwikkelingsmijlpalen. We schreven hier al heel wat blogs over met nuttige informatie en handige tips & tricks. Je kan ze hier allemaal terugvinden.

Hoewel het woord “regressie” suggereert dat er een stap terug wordt gezet, is het eigenlijk een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling en wil het vaak zeggen dat je kind een nieuwe vaardigheid onder de knie heeft of een bepaalde mijlpaal bereikt heeft.

Een slaapregressie na de (her)opstart op school kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verandering in routine, de emotionele stress van een nieuwe omgeving zoals een nieuw klasje of een nieuwe leerkracht, en zelfs de toename van schoolactiviteiten kunnen een impact hebben op de slaap van je kind en zo een slaapregressie teweeg brengen.

Slaapregressies kunnen een echte uitdaging zijn voor ouders vooral omdat ze vaak onverwacht lijken te komen en best pittig kunnen zijn. Het is belangrijk als ouder om geduldig te zijn en te beseffen dat het meestal gaat om een tijdelijke fase. Hanteer een consistente slaaproutine, biedt vooral veel troost en reageer op de behoefte van je kind.

Hoe herken je een slaapregressie en hoe lang duurt ze?

Een slaapregressie kan zich op verschillende manieren uiten. Je kindje kan bijvoorbeeld vaker wakker worden in de nacht en heeft moeite om weer in slaap te vallen. Of je kindje kan net extra vroeg wakker worden in de ochtend. Doet je kindje nog dutjes? Dan kan het zijn dat hij plots geen dutjes meer doet of juist extra lange dutjes (3u of langer). Ook in het gedrag kan je een slaapregressie herkennen. Zo kan je kindje meer huilen dan gewoonlijk of verliezen ze hun eetlust.

Herken je dit gedrag bij je kindje? Dan hoor ik je al denken ‘hoe lang gaat dit duren Nathalie’?! 😊 Helaas kan ik je hier geen exact antwoord op geven, dit verschilt namelijk per kind en is afhankelijk van de omstandigheden en de oorzaken van de regressie. Over het algemeen kan ik wel stellen dat de meeste slaapregressies 2 tot 4 weken duren.

Wat te doen bij een slaapregressie?

Consistentie is key: een van de beste manieren om een slaapregressie aan te pakken, is het hanteren van een consistente slaaproutine. Zorg ervoor dat je kindje elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en dat steeds dezelfde slaaprituelen worden gevolgd. Kinderen houden van voorspelbaarheid en routine zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. De introductie van een groot bed is op dit moment bijvoorbeeld niet aan te raden.

Rustige activiteiten: vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapen gaan. Dit wil zeggen geen energieke spelletjes en bij voorkeur ook geen schermtijd. Kies in plaats daarvan voor rustige of creatieve activiteiten om tot rust te komen, zo kan je de overgang naar slaap bevorderen. Ook een wandeling in de buitenlucht werkt heel goed.

Goede slaapomgeving: zorg voor een goede en kalmerende slaapomgeving. Bij voorkeur is de kamer donker, maar als jouw kindje het hier moeilijk mee heeft kan je een klein nachtlampje introduceren. Hou dit echter klein en zorg voor een rood licht dat de aanmaak van melatonine niet verstoort. Check hier welk nachtlampje ik je aanraad. Je kan ook gebruik maken van een witte ruis toestel. Dit helpt je kindje sneller rustig te worden en het filtert ook nog eens omgevingsgeluiden. Ben je nog niet vertrouwd met het witte ruis toestel? Ontdek dan mijn blog die een antwoord geeft op de meest gestelde vragen.

Slaaptrainer: komt jouw kindje steeds uit bed? Introduceer dan een slaaptrainer bij jouw kindje. Een slaaptrainer is een soort van wekker speciaal ontworpen voor kleine kinderen. De hoofdelementen zijn kleuren die aangeven of het al dan niet tijd is om op te staan. Graag meer weten? Ontdek het in mijn blog. Hou er rekening mee dat het meestal een aantal dagen duurt voordat je kind het concept van de slaaptrainer snapt, dus verwacht niet onmiddellijk resultaat. Ik ben alvast grote fan! 

Positieve bekrachtiging: Aan deze leeftijd zijn kinderen vaak ook heel gevoelig voor positieve bekrachtingen en eventueel ook beloningen. Zet gewenst gedrag in de verf met high fives en veel complimentjes en laat je kind bijvoorbeeld stickers plakken op een afsprakenposter. Kinderen houden van aandacht en als ze vooral aandacht krijgen bij positief gedrag, zullen ze dit gedrag vaker stellen.

Visualiseren: Last but not least, visualiseer de afspraken. Aan de hand van een bedtijdposter kan het bedtijdritueel overlopen worden en kunnen er ook afspraken voor de nacht en/of vroege ochtend gevisualiseerd worden. Het staat zwart op wit, wat het voor iedereen (ook jezelf!) makkelijker maakt om de afspraken na te komen. Dit zorgt voor duidelijkheid en structuur. Ik raad je van harte onze bedtijdritueel printable aan, 1000den ouders gingen hier reeds mee aan de slag! 

Sliep jouw kleutertje nog nooit door? Dan raad ik voor deze leeftijdscategorie slaapcoaching mét begeleiding aan. Ontdek hier de mogelijkheden die we aanbieden. Was je kleutertje voordien een goede slaper, maar zit je al even met de handen in de haren? Dan is een losse consultatie of onze cursus voor kleutertjes the way to go, happy to help!

Hopelijk heb ik je met deze blog wat meer inzicht kunnen geven in wat een slaapregressie juist is en hoe je er best mee kan omgaan. Weet dat slaapregressies volkomen normaal zijn en dat ieder kindje die op zijn eigen tempo verwerkt. Wees geduldig en vooral consistent.

Blijf je strugglen met het slaappatroon van je kind en heb je nood aan extra hulp? Onze slaapcoaches staan graag voor je klaar. Ontdek hier de mogelijkheden die we aanbieden.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.