15/18 maanden slaapregressie: alles wat je moet weten

15/18 maanden slaapregressie

Als ouder wil je het beste voor je kind, zeker wanneer het gaat om hun slaap. Maar vaak is de weg naar een goede slaaproutine heel hobbelig, zeker wanneer er slaapregressies in het spel zijn. 😅 Zo heb je de 4 maanden slaapregressie, de 12 maanden slaapregressie, de 15/18 maanden slaapregressie en de 2-jarige slaapregressie.

In deze blogpost ga ik dieper in op de voorlaatste (hooray 🙌) slaapregressie, de 15/18 maanden slaapregressie. Wat is dat juist zo’n slaapregressie? Hoe herken je een slaapregressie en, belangrijk, hoe ga je om met een slaapregressie? Allemaal vragen die ik hieronder graag voor je beantwoord vanuit mijn jarenlange ervaring als baby- en kinderslaapcoach 😊

Wat is de 15/18 maanden slaapregressie?

De 15/18 maanden slaapregressie is een ontwikkelingsfase waarin veel peuters een verandering in hun slaappatroon ervaren. Je kind kan plots moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of een heel onregelmatig slaapschema ontwikkelen.

Deze slaapregressie komt meestal voor rond de leeftijd van 15 maanden, maar sommige kinderen kunnen het ook ervaren rond de 18 maanden. Alles hangt namelijk samen met enkele grote mijlpalen die je kind doorgaat: namelijk het zelfstandig leren stappen en de overgang van 2 naar 1 dutje. Ook mijlpalen zoals spraakontwikkeling en het herkennen van taal spelen een rol. Daarnaast heeft je kind op deze leeftijd ook weer last van verlatingsangst.

Soms zijn kinderen zo in de ban van hun nieuwe vaardigheid, dat ze het moeilijk vinden om tot rust te komen wanneer ze moeten gaan slapen. Ook de overgang van 2 naar 1 dutje kan soms moeilijk zijn. Je zit in die fase waarin je merkt dat 1 dutje te weinig is maar 2 te veel. Bovendien kan minder slaap overdag ervoor zorgen dat je kindje oververmoeid is tegen bedtijd. Dit zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat je kindje vaker wakker wordt ’s nachts of misschien een vroege vogel wordt. Je moet weer op zoek naar een nieuw ritme, zucht! 🙄

Hoe herken je de 15/18 maanden slaapregressie?

Er zijn een aantal signalen waaraan je de 15/18 maanden slaapregressie kan herkennen, ze hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen:

  • Je kind heeft net een grote ontwikkelingsmijlpaal achter de rug (stappen, eerste woordjes, …)
  • Verlatingsangst steekt plots weer de kop op
  • Overdag doet je kind enkel nog korte dutjes wat zorgt voor oververmoeidheid
  • Je kind kan moeilijk de slaap vatten en gaat zich meer verzetten tegen slaap
  • Je kind is vaker en langer wakker ’s nachts
  • Plots wil je peuter niet meer in zijn eigen bedje slapen en heeft hij veel geborgenheid nodig
  • Je kind wordt plots een vroege vogel en is voor 6u ’s ochtends wakker

Hoe omgaan met de 15/18 maanden slaapregressie: 5 tips

Je zit middenin de 15/18 maanden slaapregressie en vraagt je af hoe je deze gaat doorkomen? Ik geef je graag mijn tips voor rustige nachten mee:

  • Net zoals altijd, blijf consequent! Sliep jouw peuter voordien prima door en wordt hij nu telkens ’s nachts wakker? Troost hem kort, maar blijf verder consequent. Creëer geen nieuwe gewoontes waar je later moeilijk vanaf geraakt door je peuter bijvoorbeeld bij jullie in bed te nemen als jullie dit op lange termijn eigenlijk liever niet willen.
  • Verlatingsangst speelt bij deze slaapregressie weer de kop op. Ga overdag regelmatig de kamer uit zodat je peuter ziet dat je telkens weer terugkomt. Wanneer het tijd is om je peuter in bed te stoppen wissel je best af met je partner en spreek je een beurtrol af. Verlatingsangst wordt namelijk meestal erger wanneer telkens dezelfde persoon je kind in bed stopt. We hebben hier een hele blog over geschreven “wie legt jullie kind in bed?”, je vind hem hier
  • Zorg voor een troostobject om je peuter te kunnen kalmeren wanneer er een nachtelijke huilbui volgt. Het is een ideaal moment om een knuffeltje of een knuffeldoekje te introduceren. Draag dit eers een dag onder je kleding, het zal jouw geur hebben wat extra fijn is voor je kindje!
  • Je peuter is op deze leeftijd heel energiek en hier speel je overdag best op in. Moedig de ontwikkeling van je kind aan door middel van spel en stimulerende activiteiten. Fysieke uitdagingen en buiten spelen zijn dus heel belangrijk. Dit kan helpen om hun energie te kanaliseren en hen ’s nachts beter te laten slapen.
  • Doet jouw peuter nog 2 dutjes per dag? Schakel dan best over naar 1 kwalitatief middagdutje, anders zal hij de slaap die hij ’s nachts niet haalt overdag gaan inhalen. Voor de succesvolle overgang van 2 naar 1 dutje kan je aan de slag met onze dutjesgids.

I need help!

Zit je helemaal in de knoop met de (voormalige) goede slaapgewoontes van je kind na een slaapregressie? Wil je graag het dutje van je peuter afbouwen? Of is je peuter een vroege vogel geworden en zou je echt alles doen om wat langer dan 5u ’s ochtends te kunnen slapen. Weet dat Snuggles & Dreams steeds paraat staat om je te helpen! Of je nu zelfstandig aan de slag wil met een van onze gidsen of videocursussen of je meer nood hebt aan persoonlijke begeleiding, we got you covered! 😘 Ontdek hieronder enkele interessante opties of neem een kijkje op onze aanbodpagina.

Conclusie

Een slaapregressie kan een behoorlijk pittige periode zijn voor zowel ouder als kind. Het is opnieuw zoeken naar een ritme en een goede nachtrust. Vaak gaat dit gepaard met enorm veel frustratie. De boodschap die ik je graag wil meegeven: houd vol en onthoud dat het een fase is. 💛 Je kind heeft je misschien weer even nodig om in slaap te kunnen vallen, maar weet dat dit tijdelijk is. Ooit komt er een tijd dat we willen dat ons kind uit bed komt (hello tienerjaren 👋) en we met heimwee terugkijken naar deze tijd (of misschien niet, haha). 😉

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Graag meer weten over slaapregressies? Lees dan zeker volgende blogs:

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.