Slechter slapen na de komst van een broertje of zusje: 5 tips

Slechter slapen na de komst van een broertje/zusje: 5 tips

Heb je recent (opnieuw) een broertje/zusje in jullie gezinnetje mogen verwelkomen? Proficiat! 🥰 Ik zou zeggen, geniet van deze mooie periode met je newborn. Helaas is het cliché zo waar, ze worden effectief snel groot. 🥹

Ik hoop van harte dat jullie nachten niet té pittig zijn en moest dat wel zo zijn, dat het oudere broertje/zusje hier geen rol in speelt. De komst van een nieuw gezinslid kan soms namelijk het slaappatroon van je oudste kindje verstoren. In deze blog duiken we dieper in op dat onderwerp en bied ik je waardevolle tips om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Verandering

De komst van een nieuw gezinslid is een super vreugdevolle gebeurtenis. Je hebt al een picture perfect in je hoofd van je kindjes die samen spelen en als beste vrienden door het leven gaan. Je bent benieuwd naar de avonturen die ze samen gaan beleven. 

Ik wil je door deze blog te schrijven zeker niet van je roze wolk halen 😉, maar ik wil wel aandacht vestigen op het feit dat de komst van een broertje/zusje als een grote verandering kan aanvoelen voor je oudste kind. Je kindje goed voorbereiden op de komst van een broertje/zusje is dus een cruciale fase. Misschien was je kindje tot nu toe wel het enige kindje en moet hij nu plots mama en papa delen met zijn broertje of zusje. De verandering in de gezinssamenstelling kan soms leiden tot stress en onzekerheid bij je kind, wat zich dan weer kan uiten in slaapproblemen.

Je kindje kan bijvoorbeeld tijdelijk wat slechter gaan slapen, bedtijd verloopt niet meer zo soepel en je merkt verzet op. Ook ’s nachts kan je kindje vaker wakker worden en nood hebben aan nabijheid van papa/mama. Best een pittige situatie wanneer je bedenkt dat je ook nog een newborn hebt die ’s mama en papa ’s nachts geregeld zal wakker houden. 😅

Redenen waarom het slaapritme verstoord kan worden

Ik haalde het hierboven al even aan maar stress en onzekerheid, alsook grote veranderingen, kunnen een slaapregressie teweeg brengen bij je kindje. Een slaapregressie is een korte periode waarin een kind moeite heeft met slapen of waarbij de voordien prima slaaproutine nu verstoord lijkt te zijn. Slaapregressies kunnen behoorlijk pittig zijn maar het is belangrijk als ouder om geduldig te zijn en te beseffen dat het meestal gaat om een tijdelijke fase. Hanteer een consistente slaaproutine, biedt vooral veel troost en reageer op de behoefte van je kind.

Hoe omgaan met deze slaapproblemen?

Er zijn een aantal zaken die je, zowel op voorhand als na de komst van het broertje/zusje, kan doen om de goede slaapgewoontes van je kind niet te verstoren.

TIP 1: een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is key om de overgang zo vlot mogelijk te doen verlopen maar ook om negatieve of jaloerse reacties te verminderen. Praat met je kindje en leg uit dat het gezin gaat groeien en dat je kindje dus grote broer of zus gaat worden. Zo stoer! Laat ruimte voor vragen en probeer deze ook zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Probeer samen wat boekjes te lezen (er bestaan boekjes die je kan personaliseren waarbij je kindje dus de hoofdrol krijgt in het verhaal en daar dus al grote broer/zus wordt) en laat je kindje eventueel zelf iets kopen voor de baby (bijvoorbeeld een knuffeltje). Betrokkenheid speelt een grote rol.

P.S.: wist je dat ik ook een blog heb geschreven over de geboortelijst? Als mama van 2 en natuurlijk ook als slaapcoach deel ik er mijn ervaring over de musthaves & don’t buys. Je kan hem hier terugvinden.

Een tip die ik zelf heb gekregen en die vaak over het hoofd wordt gezien is de volgende: wanneer je kindje geboren wordt en het is tijd voor de 1e kennismaking met broer of zus, probeer dan om je kersverse baby niet vast te houden maar leg je baby’tje bijvoorbeeld even in zijn wiegje. Zo kan je samen met je oudste kindje je baby begroeten en zo vermindert de kans dat je kindje broer of zus als een indringer of bedreiging gaat zien.

TIP 2: las extra 1:1 tijd in

Ondanks de nieuwe mom and dad-duties blijft het belangrijk om tijd vrij te maken voor het oudste kind. Plan wat momentjes in waarop je samen kan spelen. Je baby zal de eerste weken namelijk heel wat tijd van jullie in beslag nemen en je kindje kan het gevoel hebben dat alle aandacht naar de baby gaat. We willen dus vermijden dat je kindje om ‘negatieve’ aandacht gaat vragen door bijvoorbeeld te gaan protesteren bij bedtijd of ’s nacht wat vaker mama of papa te roepen.

Doe daarom iets wat je kindje heel erg leuk vindt. Dat kan bijvoorbeeld koekjes of cupcakes bakken zijn of gezellig met mama/papa naar een leuke film kijken. Check even in bij je kindje om te luisteren wat hij/zij heel erg fijn zou vinden. 10 minuutjes 1:1 tijd kan al voldoende zijn!

Een extra tip die ik hier graag nog aan wil toevoegen, is om op te letten met excuses te verzinnen die rond de baby draaien. Bijvoorbeeld, stel dat je zoontje vraagt om even samen te kleuren, dat je hierop zou antwoorden “Ik kan nu niet, want ik moet nu de baby eten geven”. Natuurlijk is dit niet meer als de waarheid, maar je zoontje zou zich hierdoor afgewezen kunnen voelen en het de baby kwalijk kunnen gaan nemen. Probeer dus eerder iets te antwoorden in de aard van “Je broertje heeft nu even honger, maar van zodra je broertje klaar is met eten, ga ik met jou kleuren. Wil jij alvast de kleurtjes en de tekenboeken verzamelen? Dan kom ik er zo aan!”. Een bijkomende tip hierbij is om een “speciale doos” te maken voor je oudste kind met hierin enkel spulletjes waarmee er gespeeld kan worden wanneer je bijvoorbeeld de baby aan het voeden bent. 

TIP 3: een consistente bedtijdroutine

Een goede bedtijdroutine is altijd heel erg belangrijk, maar probeer er na de komst van broer/zus extra aandacht aan te besteden. Deze 1 op 1 tijd met mama of papa kan voor het oudste kind heel erg fijn zijn. Probeer zeker wel om de bedtijd te respecteren maar verder kan je het luchtig en speels houden. Het bedtijdritueeltje kan ook het ideale moment zijn om te polsen of je kindje met vragen zit over de komst van zijn/haar broertje of zusje. Tast je kindje zijn grenzen af door steeds een extra kusje of een extra vraag te stellen? Probeer dan geduldig maar consequent te blijven. Een visuele timer kan hier handig zijn om het slaapritueeltje af te bakenen of beter nog, onze bedtijdrituelenposter.

TIP 4: geen grote veranderingen invoeren

Ik haalde het eerder al aan maar grote veranderingen kunnen dus een slaapregressie in de hand werken. Na de komst van een broertje/zusje ga je dus best geen bijkomende grote veranderingen voorzien zoals het wegnemen van het speentje of de omschakeling naar een groot bed. Dit doe je best ruim op voorhand of ruim nadat je kindje grote broer of zus werd. Vermijd ook om het bed van je oudste kind meteen door te schuiven naar de baby. Je kindje is ongetwijfeld erg gehecht geraak aan zijn bedje en zal niet begrijpen waarom “zijn” bedje plots naar de baby gaat. Het is beter om hier dus wat tijd tussen te laten. De baby zal in het begin wellicht toch in een co-sleeper of wiegje slapen, dus je kan die overgang op die manier gespreid laten verlopen op een moment dat de oudste intussen gehecht is aan zijn grote meisjes of grote jongens bed 😉.

TIP 5: evalueer de slaapomgeving

Wordt je kindje soms wakker van het gehuil van de baby? Dan is het misschien een goed moment om witte ruis te introduceren. Dit toestel filtert omgevingsgeluid en helpt je kindje om beter te slapen en minder snel wakker te worden. In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen over witte ruis.

Verder kan het leuk zijn om de kamer van je oudste kindje extra knus te maken. Voeg een extra knuffeltje toe aan de collectie of verras je kindje met leuke lakentjes. We willen van de slaapkamer een hele fijne omgeving maken voor je kindje.

Komt je kindje ’s nacht vaak zijn bedje uit? Dan is het misschien een goed moment om een slaapwekkertje te introduceren. Hiermee kan je je kindje aanleren wanneer hij wel en niet uit zijn bedje mag komen. Ook over dit thema schreef ik een blog.

Conclusie

Verandering kost tijd en het kan dus even duren voordat je oudste kind volledig gewend is aan de nieuwe gezinssituatie. Wees geduldig en begripvol. Het is volkomen normaal als je kindje gevoelens van jaloezie, onzekerheid en angst ervaart wat ervoor kan zorgen dat zijn slaapschema in de war geraakt. Probeer je kindje zo goed mogelijk voor te bereiden en te betrekken wanneer de baby er eindelijk is. Las extra 1:1 momentjes in en wees voorzichtig met bijkomende grote veranderingen. Probeer verder ook gewoon te genieten van het moment want hey, je hebt net een newborn op de wereld gezet. 🤩 Geniet van de interactie tussen je kindjes en droom gerust maar lekker verder van die picture perfect! 😉😘

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.