Tandjes krijgen bij baby’s: 5 veelgestelde vragen

Baby tandjes

Van het eerste tot het laatste tandje, 20 melktanden in totaal! Tandjes krijgen is een mijlpaal die alle baby’s doormaken, maar het kan voor zowel ouders als baby’s een moeilijk proces zijn. In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten over doorkomende tandjes bij baby’s, van wanneer je kunt verwachten dat het eerste tandje doorkomt, hoe je ervoor zorgt dat ze gezond blijven, op welke ongemakken je overdag en ‘s nachts moet letten en hoe je je baby kunt helpen om hiermee om te gaan en goede nachten te behouden.

1. Wanneer krijgen baby's tandjes?

Tandjes krijgen is een van de eerste mijlpalen in het leven van een baby. Het kan voor ouders een tijd van opwinding en frustratie zijn.

Als je baby ongeveer 6 maanden oud is, zie je dat hij meer kwijlt en alles in zijn mond stopt. Dit is meestal een teken dat de eerste tandjes beginnen door te komen. Je kan ook merken dat je baby prikkelbaarder is dan normaal en moeite heeft met slapen. Als je je afvraagt wanneer baby’s tandjes krijgen, is het antwoord dat dit van baby tot baby kan verschillen. Sommige baby’s krijgen al tandjes vanaf 3 maanden oud, terwijl anderen hun eerste tandje pas krijgen als ze een jaar of zelfs ouder zijn. De twee onderste voortanden komen meestal als eerste door, gevolgd door de bovenste voortanden. De rest van de melktanden volgt dan in de loop van de volgende maanden.

Rond 2,5 jaar is het gebit van je kindje volledig ontwikkeld met per kaak 4 snijtanden, 2 hoektanden en 4 kiezen

2. Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

De symptomen van doorkomende tandjes verschillen van baby tot baby, maar er zijn enkele veel voorkomende symptomen. Deze omvatten:

  • Meer kwijlen dan normaal
  • Meer kauwen op dingen
  • Irritatie of chagrijnigheid
  • Rode kaakjes
  • Plattere stoelgang
  • Verlies van eetlust
  • Moeite met slapen

Als je baby een van deze symptomen vertoont, krijgt hij waarschijnlijk zijn eerste tandjes. De eruptie van een melktandje duurt gemiddeld zo’n 2 dagen.

3. Hoe help je je baby bij het doorkomen van tandjes?

Als de eerste tandjes van je baby doorkomen, merk je misschien dat hij zenuwachtiger is dan normaal. Het tandvlees wordt immers gevoeliger. Hij kan moeite hebben met slapen en kan chagrijniger zijn dan normaal. Hoewel het normaal is dat baby’s wat ongemak ervaren als ze tandjes krijgen, zijn er dingen die je kan doen om het ongemak te verlichten.

Een van de beste dingen die je kan doen, is je baby iets aanbieden om op te kauwen. Een koud, nat washandje of een koude bijtring kan helpen om pijnlijk tandvlees te verzachten. Je kan het tandvlees van je baby ook masseren met een schone vinger. Als je baby moeite heeft met slapen, kan een pijnstiller een halfuur voor bedtijd fijn zijn om de pijn te verzachten en het inslapen te bevorderen.

Als je je zorgen maakt over het ongemak van je baby bij het doorkomen van de tandjes, praat hier dan over met jullie huisarts. Hij of zij kan je meer tips geven om je baby te helpen zich beter te voelen.

4. Hoe kan je ervoor zorgen dat de tanden van mijn baby gezond blijven?

Het is belangrijk dat je baby goede gewoonten aanleert op het gebied van mondhygiëne. Begin met het afvegen van het tandvlees met een schoon, vochtig kompres of een zachte rubberen of siliconen vingerborstel na elke voeding.

Wanneer de tanden doorkomen, begin je één keer per dag, ’s avonds, te poetsen met een kleine tandenborstel met zachte haren en fluoridetandpasta speciaal ontwikkeld voor kindjes tot 5 jaar (max. 1000 ppm/flouride). Poets met ronddraaiende bewegingen en let vooral op de achterste kiezen, die vaak vatbaarder zijn voor gaatjes. Vanaf de tweede verjaardag is de aanbeveling om 2 keer per dag te gaan poetsen.

Naast regelmatige mondverzorging is het belangrijk je baby aan te moedigen veel water te drinken en de suikerinname te beperken. Breng dus geen zoetigheden zoals honing of siroop aan op het speentje of tutje.

Het kan ook nuttig zijn om je baby regelmatig naar de tandartspraktijk te brengen om hem vertrouwd te maken met de tandarts en om te controleren of zijn mond zich naar behoren ontwikkelt. Het eerste echte tandartsbezoekje wordt meestal ingepland rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Sommige tandartsen raden echter aan om baby’s al vanaf 18 maanden voor hun eerste gebitscontrole mee te nemen, dus vraag je tandarts wanneer je hiermee moet beginnen!

5. Hoe behoud je een goede nachtrust tijdens het doorkomen van de tandjes?

Tenzij je kind overdag bijzonder hard afziet van doorkomende tandjes, is de kans klein dat je kind hier ’s nachts veel last van zal ondervinden. Wanneer we slapen is onze bloeddruk lager en ervaren we minder pijn.

Wordt je kind wakker van de pijn? Ga hem dan troosten en geef een pijnstiller indien nodig. Vermijd om (extra) nachtvoedingen opnieuw op te starten. Dit zal de pijn niet verzachten en eens het tandje erdoor is, kan het zijn dat de nachtvoedingen moeilijk weer weggeraken.

Onthoud trouwens dat de eruptie van een tand gemiddeld 2 dagen duurt. Dit wil zeggen de tijd die nodig is voor het tandje om door het tandvlees te snijden. Dit is het proces dat pijn doet. Eens je het puntje van de tand ziet, is het ergste dus achter de rug. Het doorkomen van hoektanden en kiezen kan langer duren en kan ook pijnlijker zijn gezien deze tandjes hoekiger/groter zijn.

Mijn ervaring als slaapcoach met doorkomende tandjes

Mijn beide dochters kregen hun eerste tandjes toen ze 6 maanden oud waren en ze volgden elkaar in sneltempo op. Rode kaakjes, plattere stoelgang, meer zeuren, … Echter, ookal hadden beide meisjes overdag wel nood aan een kauwring of waren ze chagrijniger, ’s nachts heb ik nooit een terugval gemerkt, met als uitzondering de kiezen. Deze zorgden wel voor onrust ’s nachts aangezien de eruptie hiervan duidelijk pijnlijker was. Een pijnstiller hielp hier dan goed alsook even rustig knuffelen in het kamertje alvorens hen rustig terug in bed te leggen.

Onthoud dat als slaapproblemen wekenlang aanhouden, de kans klein is dat dit door doorkomende tandjes is. Tenzij je kind al zijn tandjes na elkaar aan het krijgen is, wat eerder uitzonderlijk is. Ook tijdens het doorkomen van tandjes kan er gewerkt worden aan gezonde slaapgewoontes. Je kind zal veerkrachtiger zijn overdag om met de ongemakken hiervan te kunnen omgaan.

Conclusie

Tandjes krijgen is een spannende en soms uitdagende tijd voor zowel baby’s als ouders. Het is belangrijk om de symptomen van doorkomende tandjes te begrijpen, te weten wanneer je de eerste tandjes kunt verwachten en voorbereid te zijn met de juiste hulpmiddelen zoals een bijtring. Met de juiste zorg en een goede portie geduld, is er geen reden waarom de nachten van je baby een serieuze terugval zouden moeten krijgen. Als je je ooit zorgen maakt over de gezondheid van je baby tijdens het doorkomen van de tandjes, aarzel dan niet om contact op te nemen met jullie kinderarts voor meer advies.

Blijft je baby minder goed slapen of vroeg wakker worden na het krijgen van zijn tandjes? Blijf niet bij de pakken zitten en schakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met één van de slaapgidsen & videocursussen, een losse consultatie of schakel ons in voor slaapcoaching als je graag dagelijks begeleiding krijgt.

Veel succes!
Liefs,
Nathalie

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.