Hoe pak je het bedtijdritueel aan met 2 kids?

Bedtijdritueel 2 kids

Een vraag die ik als kinderslaapcoach, maar vooral als mama regelmatig krijg, is hoe ik het bedtijdritueel met 2 kindjes aanpak. Intussen zijn mijn dochtertjes respectievelijk 3 en 6,5 jaar, maar het begon natuurlijk allemaal met een newborn en een kleutertje van 3 jaar. Ik heb dus geen persoonlijke ervaring met een baby en een peuter of met meer dan 2 kindjes, maar ik hoop natuurlijk dat je uit deze blog al heel wat tips kan halen.

Mijn jongste dochtertje heet Anaëlle en is van maart 2021, mijn oudste dochtertje heet Noélie en is van oktober 2017.

Toen mijn jongste dochter Anaëlle is geboren, werkte mijn man nog als werknemer en was hij regelmatig laat thuis. Minstens 2 avonden in de week stond ik er na schooltijd tot bedtijd alleen voor. Als ik het zo neerschrijf, lijkt dit no big deal, maar in de praktijk kom je toch vaak handen te kort met kleine kindjes tijdens de avondrush. 😅 Eten geven, wassen, pyjama, op tijd in bed krijgen etc. Behoorlijk pittig! Hoog tijd dus om mijn tips & tricks neer te schrijven in een blog om deze met jullie te kunnen delen! 😊

Ik zal mijn blog indelen in 3 delen: newborn + kleuter, baby + kleuter en peuter + kleuter.

Veel leesplezier! 😘

Newborn + kleuter

Een 2de kind dat plots het huishouden vervoegt, is niet eenvoudig voor een ouder kind. De dynamiek van het gezin wordt verstoord en heel wat oudere broertjes en zusjes hebben het hier in het begin moeilijk mee. Ze kunnen jaloers reageren en vaak opstandig worden. Denk maar aan plots expres in de broek plassen wanneer mama met de baby bezig is, aan tafel eten op de grond gooien, expres niet meewerken bij bedtijd, … 

Je zal het vast al gehoord en gelezen hebben, maar een goede voorbereiding op de komst van een broertje of zusje is cruciaal. Praat hier dagelijks over, doe rollenspellen met poppen, lees hierover boekjes etc. Hiermee kan je het shockeffect nadien al wat temperen. Veel hangt natuurlijk ook samen met de persoonlijkheid van het oudste kind en in hoeverre hij of zij vlot kan omgaan met veranderingen.

Wil je graag meer lezen over de komst van een broertje of zusje? Check dan zeker onze blog “Slechter slapen na de komst van een broertje of zusje: 5 tips”

Maar goed, over dat bedtijdritueel dus. Die eerste weken vond ik dat persoonlijk niet zo moeilijk aangezien een newborn een veel latere bedtijd heeft dan een kleuter. Een newborn gaat pas slapen wanneer de ouders gaan slapen dus het bedtijdritueel verloopt niet samen en ook niet geschrankt

Het kan echter wel zijn dat je peuter of kleuter hiermee niet zo blij zal zijn. Zeker aangezien hij nu ‘grote broer’ of ‘grote zus’ is, is de kans groot dat je zal moeten uitleggen aan je oudste kind waarom hij voor zijn kleine broertje of zusje moet gaan slapen. Ik heb toen uitgelegd dat zusje Anaëlle nog heel klein is en nog veel moet drinken bij mama om te kunnen groeien en daarom nog even bij mama moet blijven. 

We hebben hier gelukkig geen problemen bij ondervonden, maar het kan zijn dat je hier wat creatief mee zult moeten omgaan als je oudste kind erg jaloers reageert. Een leugentje om bestwil waarin je zegt dat zusje of broertje vlak nadien gaat slapen, kan natuurlijk ook 😉

1 ouder

Wanneer ik er alleen voor stond tijdens het bedtijdritueel van de oudste stopte ik de jongste doorgaans in de draagdoek of hield ik haar vast. Noélie heeft hier eigenlijk nooit een probleem van gemaakt. Gelukkig was dit ook eerder de uitzondering dan de regel aangezien ik er meestal wel voor zorgde dat Noélie onverdeelde aandacht kreeg bij bedtijd van mama of papa. Dit is natuurlijk heel belangrijk zodat het oudste kind zich echt gezien blijft voelen. 10 minuten onverdeelde aandacht kan een wereld van verschil maken bij een kind die worstelt met gevoelens rond zijn of haar plekje binnen het gezin.

2 ouders

Wanneer papa thuis was, dan zorgden we er dus voor dat de baby niet bij het avondritueel van de oudste aanwezig was. Indien jullie oudste kind gewend is om door 1 bepaalde ouder telkens naar bed te worden gebracht, adviseer ik om voor de komst van de baby aan de slag te gaan met het oefenen op het naar bed brengen door beide ouders. Ik schreef hierover een blog vanuit mijn eigen ervaring die je hier kan terugvinden.

Bedtijdritueel 2 kids

Baby + kleuter

1 ouder

Eens de newborn fase erop zit, wordt de bedtijd steeds vroeger en komt er een moment waarop beide bedtijden rond hetzelfde tijdstip plaatsvinden of begint de bedtijd van de jongste zelfs vroeger te vallen dan de oudste.  Een geschrankte bedtijd is niet zo eenvoudig wanneer je er alleen voor staat. 

In deze situatie wordt er vaak schermtijd ingeschakeld. Als kinderslaapcoach adviseer ik echter om schermtijd te vermijden voor bedtijd. In deze blog leg ik je uit waarom ik hier geen voorstander van ben. Pakken jullie het toch anders aan en werkt dit? Prima, dan hoef je ook helemaal niets aan te passen. 😉

Schermtijd voor bedtijd bij mijn oudste dochter is echter geen goed idee. Dit vergroot bij haar telkens de kans op nachtangsten en nachtmerries alsook de kans op vroeger wakker worden in de ochtend. Toen ik de jongste naar bed deed, kwam de oudste er dus meestal gezellig bij zitten wanneer ik de borst of nadien een flesje gaf. Echter merkte ik dat mijn jongste hierdoor erg afgeleid was en steevast erg ging huilen wanneer ik haar vervolgens in haar bedje legde. Dit deed ze niet wanneer Noélie niet aanwezig was tijdens het bedtijdritueelt en ze dus echt tot rust kon komen tijdens haar melkvoeding. 

Ik moest dus een manier vinden om Noélie bezig te houden in haar eigen kamertje op het moment dat ik Anaëlle naar bed deed. Dat deed ik door een doos met leuke spullen in te verzamelen waarmee ze enkel kon spelen net voor bedtijd. Vaak koos ze er een kleurboekje of een puzzel uit, ideaal om hier rustig mee te spelen vlak voor bedtijd. Vaak wilde Noélie alsnog liever bij mij en zusje zitten. Dit mocht op voorwaarde dat ze heel stilletjes was. Noélie was intussen natuurlijk al ongeveer 4 jaar en kon deze instructies opvolgen. Indien je oudste kind jonger is, is dit natuurlijk minder eenvoudig. 

Wat ook kan helpen is om een visuele timer te gebruiken. Hiermee visualiseer je de tijd dat je oudste kind even alleen moet spelen. Natuurlijk moet je dan goed kunnen inschatten hoe lang je met de jongste gaat bezig zijn, maar visualiseren van bepaalde afspraken werkt heel goed bij peuters en kleuters. Een handig hulpmiddeltje hiervoor kan onze printable rituelen zijn! 

Vindt jouw baby de aanwezigheid van grote broer of zus net erg fijn? Dan is het natuurlijk een goed idee om het oudste kind te betrekken bij het bedtijdritueel. Aanreiken van een nieuwe luier, lotion mee helpen smeren, boekje samen lezen etc. Kijk vooral naar wat er bij jullie werkt en leg de lat niet te hoog. Op tijd beginnen met het bedtijdritueel is natuurlijk een goed idee wanneer je er alleen voor staat zodat alle kids uiteindelijk op een degelijk uur in hun bedje liggen, maar het is ook écht geen ramp indien het allemaal eens uitloopt. Je moet roeien met de riemen die je hebt 😉

2 ouders

Op de avonden dat je er niet alleen voor staat, is het natuurlijk een goed idee dat elke ouder een kind op zich neemt. Met mijn partner wisselden we dit telkens af; de ene dag deed ik de jongste in bed, de andere dag de oudste, enzoverder

Het is heel normaal dat een kind een voorkeur heeft voor een bepaalde ouder en dat dit in de praktijk misschien soms wat moeilijker is. Toch adviseer ik om consequent te blijven. Wil je graag blijven afwisselen? Doe dit dan ook en geef niet toe wanneer het ene of het andere kind toch aandringt dat mama of papa de bedtijd op zich zou nemen. Moest je bij het lezen van deze blog meteen geskipt zijn naar het gedeelte “baby + kleuter” , dan verwijs ik ook hier graag even naar mijn blog over wie het kind in bed legt.

Peuter + kleuter

Nadat de bedtijd lang geschrankt is geweest en dus na elkaar plaatsvond, werd het stilletjes aan tijd voor dezelfde bedtijd en dus 1 bedtijdritueel voor beide kindjes. Wij werken dus momenteel maar met 1 bedtijdritueel en let me tell you, dat is zo leuk! 🤩

We gaan samen naar boven, de kindjes doen samen hun pyjama aan (de oudste doet dit zelf, bij de jongste helpen we nog), nadien samen de tandjes poetsen, nog even op het potje/toilet en dan tijd voor een verhaaltje. Dit lezen we samen op bed van mama en papa. Super gezellig! Om beurt mogen ze een boekje kiezen en dit gaat heel goed. Na het lezen van het verhaaltje, stop ik Anaëlle in bed en kruipt Noélie intussen zelf in haar bed. Nog een dikke zoen, lichtjes uit en slaapwel. Heerlijk! 

Door de overschakeling naar 1 ritueeltje zijn we ook gestopt met de avondfles bij Anaëlle. Een kind van 2 jaar is sowieso melk zuigen uit een flesje ontgroeid en het blijft vaak nog puur uit gewoonte hangen. Melk kunnen ze natuurlijk evengoed uit een bekertje drinken en beide dames drinken nu effectief nog een bekertje melk net voordat we naar boven gaan. In het kader van ’s nachts zindelijk worden is dit natuurlijk ook een belangrijke stap. Uiteraard is dat laatste geen must, maar toch iets om in het achterhoofd te houden. 

Vaak houden ouders erg lang vast aan bepaalde gewoontes, waarna ze heel erg moeilijk af te bouwen zijn. Ik vertelde Anaëlle eenvoudigweg dat we vanaf nu, zoals grote zus, melk uit een beker gaan drinken omdat flesjes voor baby’s zijn (en toonde haar ook de kapotgebeten spenen van haar flesjes) en dat ging prima. Ik had veel gezeur en drama verwacht, maar net zoals bij Noélie destijds kwam dit er niet.

Zo, ik hoop je wat geïnspireerd te hebben met deze eerder persoonlijke (en lange! 😀) blogpost. Ik wens je alvast heel veel succes!

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.