Terugval bij zindelijkheidstraining: 6 Oorzaken en oplossingen

terugval bij zindelijkheidstraining

Een terugval bij zindelijkheidstraining? Het is een bekend scenario voor veel ouders. Na weken of maanden van zindelijkheidstraining begint hun kind opeens weer in de broek te plassen. Deze terugval bij zindelijkheidstraining kan frustrerend en verwarrend zijn voor zowel ouders als kinderen. Gelukkig is zo’n terugval meestal tijdelijk en goed aan te pakken. In deze blog leg ik uit waar die terugval vandaan komt, en geef ik je 6 concrete oorzaken én oplossingen om je kind te helpen (opnieuw) zindelijk te worden.

1) Veranderingen in het leven van je kind

Een terugval bij zindelijkheidstraining ontstaat vaak na grote veranderingen in het leven van je kindje. Denk aan de komst van een babybroertje of -zusje, een verhuis, de start op school of een vakantieperiode. Wat voor volwassenen aanvoelt als een mooie mijlpaal, kan voor jonge kinderen heel overweldigend zijn. Grote veranderingen brengen vaak tijdelijk een gevoel van onzekerheid of controleverlies met zich mee en dat kan zich uiten in een terugval.

Oplossing:
Als je kindje plots vaker ongelukjes heeft, loont het de moeite om even stil te staan bij wat er allemaal veranderd is in zijn of haar wereldje. Blijf vooral rustig, laat je kind voelen dat het oké is, en geef extra nabijheid. Probeer een herkenbaar ritme aan te houden en moedig je kind aan om regelmatig naar het toilet te gaan als je merkt dat je kind soms te overweldigd is om dit zelf aan te voelen. 

2) Onvoldoende motivatie

Een terugval bij zindelijkheidstraining heeft soms helemaal niets te maken met kunnen, maar alles met willen. Het potje is dan plots “niet meer interessant”. Luiers zijn weer makkelijker, zeker als een jonger broertje of zusje er ook nog eentje draagt. Of je kindje is zo verdiept in zijn spel, boek of tekenfilm dat naar het toilet gaan écht geen prioriteit is.

Oplossing:
Probeer op zo’n moment de motivatie opnieuw aan te wakkeren. Zet het positieve van zindelijk zijn extra in de verf: hoe groot en zelfstandig je kindje al is, hoe fijn het is om zélf te gaan, of hoe leuk dat nieuwe onderbroekje met dierenprint is. Werken met een beloningsposter, stickers of een stempelkaart (je vindt handige printables in mijn cursus) kunnen ook helpen. En vergeet vooral de kracht van een oprechte high five, knuffel of een juichmomentje niet. Kleine succesjes verdienen grote complimenten!

3) Veranderingen in routine bij terugval bij zindelijkheidstraining

Een paar dagen uit de normale routine – een logeerpartij, een familieweekend, een rommelige week of een schoolstart – en je merkt dat de zindelijkheid ineens niet meer vanzelf gaat. Dat is volkomen normaal. Kinderen gedijen bij voorspelbaarheid, en zodra dat wegvalt, kan het effect hebben op hun gedrag, ook op vlak van zindelijk zijn.

Oplossing:
Geen paniek, dit is volkomen normaal. Kinderen houden van voorspelbaarheid en structuur. Probeer na zo’n periode opnieuw duidelijkheid te bieden: grijp terug naar de vaste gewoontes, blijf actief begeleiden en observeer de signalen van je kindje wat nauwkeuriger. Vaak ben je na een paar dagen herhalen alweer vertrokken. Voor jonge kindjes kan het bovendien erg helpend zijn om routines visueel te maken. Zo begrijpen ze beter wat er van hen verwacht wordt en wanneer. Onze rituelen printable kan je hierbij helpen.

Heeft jouw kindje een terugval na de start op school of in de opvang? Dan raad ik je aan om zeker ook deze blog te lezen: Terugval na school of opvang – wat kun je doen?

4) Fysieke factoren

Soms ligt de oorzaak van een terugval bij zindelijkheidstraining niet bij het gedrag van je kindje, maar bij een onderliggend lichamelijk ongemak. Denk bijvoorbeeld aan een urineweginfectie of obstipatie/constipatie. Deze aandoeningen kunnen ongemak veroorzaken en het plassen of stoelgang pijnlijk maken, waardoor het kind de neiging heeft om weer in de broek te plassen.

Oplossing:
Let goed op signalen zoals een opgezette buik, winderigheid, hard persen of vaak kleine plasjes. Heb je een vermoeden dat er fysiek iets niet helemaal klopt? Aarzel dan niet om je kinderarts te raadplegen. Beter één check te veel dan onnodig lang aanmodderen. Zeker bij stoelgangproblemen verwijs ik je ook graag door naar mijn blog over zindelijk worden voor stoelgang, of indien die al langer aansleept, mijn aparte masterclass hierover.

5) Stress en emotionele factoren

Kinderen zijn gevoeliger dan we soms denken. Spanningen in huis, een ruzie tussen ouders, of zelfs het voelen van ouderlijke frustratie kunnen effect hebben op hun gedrag, ook op het vlak van zindelijkheid. Soms is terug in de broek plassen dan een onbewuste manier om aandacht, controle of veiligheid te zoeken.

Oplossing:
Creëer in dat geval zoveel mogelijk rust en vertrouwen. Geef je kind ruimte om emoties te uiten en laat voelen dat ongelukjes niet erg zijn. Straf nooit, en probeer spanning op het potje weg te nemen. Een kind dat zich veilig voelt, durft opnieuw te leren.

Heeft je kindje het moeilijk met het herkennen of uiten van gevoelens? Dan is onze cursus Emotiehelden zeker het bekijken waard. Je leert hoe je je kind op een speelse en positieve manier helpt om zijn emoties beter te begrijpen en te verwerken.

6) Kind was nooit ‘echt’ zindelijk

Dit zie ik vaak gebeuren: een kind lijkt zindelijk, maar in werkelijkheid waren het vooral de ouders die hem op tijd naar het potje brachten. Zodra die actieve begeleiding wegvalt — bijvoorbeeld op school, bij de grootouders of tijdens een drukke dag — volgen de ongelukjes al snel.

Door de vele ongelukjes wordt het kind lakser en verliest het zijn interesse om zindelijk te worden. In mijn cursus geef ik ouders handvatten mee om het initiatief vanuit het kind te laten komen en het kind dus zelf zijn signalen goed te leren aanvoelen.

Oplossing:
Echte zindelijkheid betekent dat je kindje zélf aanvoelt, zélf initiatief neemt en zélf aangeeft wanneer het naar het toilet moet. Dat vraagt tijd, oefening én vertrouwen. In mijn cursus zindelijkheidstraining leer ik je hoe je die verantwoordelijkheid stap voor stap van jezelf naar je kindje verschuift. Zo wordt hij of zij écht eigenaar van het potjesgedrag. Dat is misschien even spannend, maar het loont écht op lange termijn.

Hulp nodig om weer op het juiste spoor te komen?

Soms denken ouders: “We moeten helemaal opnieuw starten.” Maar vaak is dat niet nodig. Een korte heropfrissing, enkele dagen extra begeleiding of een boost in motivatie volstaan al. En lukt het toch niet alleen? Dan is mijn bestseller zindelijkheidscursus er voor jou:

  • Uitgebreide cursus met meer dan 60 Q&A’s zodat je met heel wat handvatten en zelfzekerheid aan de slag kan om je kind opnieuw zindelijk te leren worden
  • Besloten Facebook community waarin je terecht kan voor ondersteuning tijdens de training
  • Heel wat leuke printable visuals voor een hoog fun gehalte tijdens de training
  • 1000den ouders gingen je reeds voor en scoren de cursus 4,9/5!

“Ons zoontje werd 2 en toonde veel interesse interesse in ons toiletbezoek. Als ouders van ons eerste kindje wisten we niet goed hoe we eraan moesten beginnen en of het niet te vroeg was. Daarom heb ik de cursus aangeschaft. Geen moment spijt van gehad! Dankzij de duidelijke uitleg, filmpjes, stickerkaarten, Facebook Community én de aanmoedigende spraakberichtjes kunnen wij trots het plasdiploma uitreiken. En dit na amper 1 week!"'

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

PS: wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe blogs, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram via Snuggles en Pottys en mis niets!

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.