Tweelingen en slaap, een topic waar niet al te veel info over terug te vinden is. De meeste blogs gaan uit van een scenario met 1 of 2 kinderen. Dus laten we daar even verandering in brengen! 😊
Tweelingen, ze brengen niet alleen dubbel zoveel liefde mee, maar ook een heleboel slaap gerelateerde vragen. Laat ik mijn kindjes samen slapen of apart? Volg ik ieders eigen ritme of houd ik een algemeen ritme aan? En ik kan me goed inbeelden dat het daar niet bij eindigt. 😅 In deze blog wil ik graag mijn tips als slaapcoach meedelen op enkele scenario’s waar ouders van tweelingen mee te maken kunnen krijgen.
Samen slapen of apart?
Als slaapcoach raad ik zeker aan om tweelingen in dezelfde kamer te laten slapen. Tweelingen worden over het algemeen rustiger wanneer ze in elkaars buurt zijn dus het kan zeker een fijn idee zijn om je newborn de eerste weken samen in een cosleeper te laten slapen (tip: er bestaan specifiek cosleepers voor tweelingen). Worden je baby’s wat beweeglijker en houden ze elkaar wakker door het gefriemel met hun armpjes? Dan kan het misschien fijn zijn om langs elke kant van het ouderlijke bed een cosleeper te plaatsen. Verder adviseer ik, zoals steeds, het gebruik van een witte ruis apparaat. Dit is een fijn hulpmiddeltje om de kreetjes van je kindje wat te maskeren.
Tweelingen hebben vaak een speciale emotionele band met elkaar. Door hen in dezelfde kamer te laten slapen wordt deze band versterkt. Ze vinden troost in elkaars nabijheid en ontwikkelen hierdoor een gevoel van veiligheid door de aanwezigheid van hun broertje of zusje.
Je zou het misschien niet direct bedenken maar door je tweeling samen te laten slapen worden ook hun sociale vaardigheden ontwikkeld. Ze leren namelijk rekening houden met elkaars aanwezigheid en kunnen elkaar slaapgewoonten observeren en overnemen.
Hoewel ik dus overtuigd ben van de voordelen van je tweeling samen te laten slapen wil ik wel even benadrukken dat elke familie uniek is. Wat voor de ene werkt, geldt mogelijks niet voor een andere. Geef je als ouder de voorkeur om je tweeling in aparte kamers te laten slapen is dat natuurlijk ook helemaal prima. Ik adviseer je steeds om de aanpak te kiezen die het beste past bij de behoeften van je kindjes en de wensen van de ouders. Meer informatie over wanneer een goed moment is voor een eigen kamertje kan je in deze blogpost terugvinden.
Verschillende slaappatronen
Ieder kind is uniek, en dat is ook in het geval van tweelingen. Je ene kind kan bijvoorbeeld een vroege vogel zijn terwijl je andere kind eerder een nachtuil is. Je ene kindje houdt van lange dutjes en de andere is vrij snel weer wakker. Niet echt een ideale situatie. Vanaf de leeftijd van 4 maanden kan je hiermee aan de slag gaan en je kindjes gaan slaaptrainen zodat ze (min of meer) op hetzelfde schema terecht komen.
Een goede slaaproutine met tweelingen is altijd wat zoeken, maar wij raden als slaapcoaches zeker aan om de tweeling in dezelfde kamer te laten slapen, en ook in dezelfde kamer te slaaptrainen.
Voor dutjes kan het wel een goed idee zijn om de kindjes apart te leggen omdat de slaapdruk hierbij lager ligt en we willen vermijden dat ze elkaar wakker houden tijdens dutjes. Eens alles goed verloopt, kan er dan ook voor dutjes (opnieuw) de kamer gedeeld worden. ‘s Nachts kan dan weer meteen de kamer gedeeld worden omdat de slaapdruk hier hoger ligt. De meeste gezinnen met tweelingen waarmee we samen werken kiezen er ook voor om de kindjes samen te houden tijdens de slaaptraining of in sommige gevallen zelfs opnieuw samen te leggen in dezelfde kamer. Hiervoor kan je aan de slag met onze slaapgids 4-9 maanden. Heb je toch liever begeleiding door een ervaring slaapcoach? Dan kan een losse consultatie of persoonlijk traject misschien iets voor jou zijn.
Nachtvoeding
Ook op gebied van voeding zullen er verschillen zijn tussen je kindjes. Waar je normaal kunt gaan voeden op vraag raad ik je in deze situatie toch aan om overdag een vast voedingsschema te hanteren voor beide kindjes. Probeer dit schema consistent toe te passen en maak je kindje desnoods wakker voor een voeding.
‘s Nachts willen we dan weer voeden op vraag, maar kan het wel handig zijn dat beide baby’s ook hier weel hetzelfde ritme volgen. Wordt de ene baby bijvoorbeeld om middernacht wakker voor een voeding, dan kan het een idee zijn om de andere baby vervolgens wakker te maken voor een nachtvoeding. Hoewel ik geen voorstander ben van droomvoedingen (daar lees je hier meer over), wegen de voordelen bij een tweeling veelal op tegen de nadelen. Maar kijk vooral wat voor jullie werkt natuurlijk!
Conclusie
Wat ik zelf meeneem als slaapcoach bij het opvoeden van tweelingen is dat een goede communicatie en samenwerking tussen de ouders cruciaal is. Verdeel de verantwoordelijkheden en ondersteun elkaar. Wees ook niet verlegen om af en toe eens wat hulp van buitenaf in te schakelen, want hey, meerdere kindjes tegelijk groot brengen is een serieuze en pittige uitdaging! Dat kunnen ouders die 1 kindje tegelijkertijd op de wereld vast beamen 😉
Verder raad ik dus aan om je tweeling samen te laten slapen omdat dit een hele positieve invloed heeft op de emotionele en sociale vaardigheden maar ook omdat dit een positieve invloed kan hebben op hun slaappatronen.
Benieuwd naar de ervaringen van een tweelingmama met 3 kindjes? Lees dan ook even onze gastblog met Lise van @nextlevel_mom.
Wil je zelf je ervaring delen? Doe dit gerust via een reactie hieronder!
Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach