Babyvoeding zonder schema’s: vertrouw op de aangeboren zelfregulering van je kind

zelfregulatie baby

Als ouder is het heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de voeding van je baby. Hoeveel moet mijn kleintje eten? Wanneer moet mijn kleintje eten? Deze vragen kunnen leiden tot onzekerheid. En, vanuit die onzekerheid, voel je je misschien aangetrokken tot het volgen van voedingsschema’s. Als kinderdiëtiste hoop ik dat je met deze blog, dankzij het volgen van de aangeboren zelfregulering van je kind, hier meer rust in kan vinden en je competenter voelt.

Aangeboren zelfregulering

Aangeboren zelfregulering is het natuurlijke vermogen van baby’s om aan te geven wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben. Dit instinctieve gedrag helpt hen om de juiste hoeveelheden voeding binnen te krijgen, die ze op dat voedingsmoment nodig hebben voor een optimale groei en ontwikkeling.

Signaleren van honger en verzadiging

Hoe zie je dan dat je baby honger heeft of verzadigd is? Hieronder kan je enkele concrete signalen terugvinden. Het lijstje is niet exhaustief, jij kent je kindje het best, dus vertrouw op je buikgevoel en probeer te weerstaan aan ongevraagd advies vol goedbedoelde tips van je omgeving.

Signaleren van honger

  • Zoekreflex: je baby draait zijn hoofdje en opent zijn mond in de richting van iets dat zijn wang raakt, op zoek naar voeding.
  • Handen naar de mond brengen: het zuigen op vuistjes of vingers is een veelvoorkomend teken van honger.
  • Zuiggeluiden: je baby maakt zuigende bewegingen met zijn mond.
  • Actiever worden: je baby kan onrustig worden, trappelen met de beentjes en met de armpjes zwaaien.
  • Huilen: dit is vaak een laat teken van honger. Huilen is als een “alarmsignaal” dat afgaat. Het is daarom een goed idee om te proberen de hierboven vermelde, subtielere signalen op te merken om je baby op tijd te voeden, vooraleer je kindje huilt om eten. Maar wees mild voor jezelf, dit lukt niet altijd door welke omstandigheden dan ook, en dat is helemaal OK!

Signaleren van verzadiging

  • Vertragen of stoppen met drinken: je baby zal langzamer gaan drinken en uiteindelijk stoppen.
  • Wegdraaien: je baby draait zijn hoofdje weg van de borst of fles.
  • Slaperig worden: veel baby’s vallen in slaap als ze voldoende hebben gegeten.
  • Spelen met de tepel of speen: in plaats van te drinken, kan je baby beginnen te spelen met de tepel of speen.

Huilen betekent niet altijd honger

Graag maak ik hier een zijsprongetje met betrekking tot huilen, want hoewel huilen een duidelijk signaal kan zijn van honger, zijn er ook andere redenen waarom baby’s huilen. Hier zijn enkele andere oorzaken:

  • Een natte of vuile luier: je baby kan zich ongemakkelijk voelen door een volle luier.
  • Vermoeidheid: net als wij, worden ook baby’s chagrijnig wanneer ze moe zijn.
  • Overprikkeling: teveel stimulatie van geluid, licht of activiteit kan je baby overstuur maken.
  • Ongemak of pijn: dit kan variëren van bijvoorbeeld krampjes tot tandjes krijgen.

Het is echt heel normaal dat het even een zoektocht kan zijn om je baby goed te leren lezen. Ook wanneer dit niet je eerste kindje is, want elk kindje is uniek en het kan tijd vragen om de specifieke signalen van jouw baby te herkennen. Wees je een beetje mild voor jezelf in deze leerperiode? Top! Het is net zoals voor je kindje een leerproces, waarin signalen al eens fout interpreteren voorkomt. Gun jezelf de ruimte en het geduld om het te leren en te groeien in je rol als ouder.

Handvaten voor ouders om te durven loslaten

  • Lees een paar keer de hierboven vermelde signalen van honger en verzadiging die helpen om je kind beter te lezen.
  • Volg tot de leeftijd van 1 jaar het principe van voeden op vraag: In plaats van je vast te pinnen op een strak voedingsschema, bied je voeding aan wanneer je baby honger lijkt te hebben. Dit helpt je baby om een gezonde relatie met eten op te bouwen, want je baby ervaart dat het wordt gevoed als het hongerig is en dat het voeden stopt, als het verzadigd is. Met andere woorden: laat je kind de cue geven en vertrouw op de signalen van je baby in plaats van de aanwijzingen op de verpakkingen of de klok op je smartphone. Dit biedt ook jou de mogelijkheid om te ontspannen.
  • Let op het groeipatroon van je kind en niet op wat erin gaat. Groei kan betekenen: groeien in lengte en/of in gewicht. Regelmatige check-ups bij je pediater, Kind & Gezin of consultatiebureau kunnen je geruststellen dat je baby goed groeit.
  • Kijk naar je kind en hoe het in het leven staat: voelt het zich goed in zijn vel, toont het energie en lijkt het gezond en vrij van kwalen? Laat dan maar los, want je kindje krijgt alles wat het nodig heeft.
  • Erken dat elk kind anders is: elk kind heeft unieke behoeften, eetpatronen én volgt zijn unieke groeicurve. Wat voor het ene kind werkt, werkt niet voor het andere. Stem je aanpak af op de individuele behoeften en noden van je kleintje.
  • Adem rustig in en wat langer uit 🙂 Het kan soms moeilijk zijn om los te laten, vooral als je het gevoel hebt dat je controle verliest. Angstige ouders voeden angstige kinderen op, ze voelen haarfijn aan wanneer je je zorgen maakt over de inname en gaan zich vaak bijgevolg ook zorgen maken. Probeer je kalmte te bewaren en te genieten van de verbindende eetmomenten met je baby die nog zoveel te leren heeft met betrekking tot smaak, kleur, geur, consistentie…. en voeding en tafelen in het algemeen.

Het belang van borstvoeding en kunstmatige melkvoeding

Onder de leeftijd van 1 jaar komt het grootste deel van de calorieën en voedingsstoffen die je baby nodig heeft uit borstvoeding en/of kunstmatige melk. Voldoende ijzeraanbreng is een belangrijk aandachtspunt vanaf 6 maanden en verder vormen die eerste hapjes aanvullende voeding en draait het voornamelijk om een positieve ontdekkingstocht naar al dat voedzame en lekkers! Dit betekent dat het minder belangrijk is om je zorgen te maken over de hoeveelheden vast voedsel die ze eten en je je focus mag leggen op het voeden op vraag, wat zowel jou als je baby ten goede komt.

Geringe maagcapaciteit vraagt om frequente voedingen

Baby’s hebben een relatief kleine maagcapaciteit, wat betekent dat ze niet veel voedsel tegelijk kunnen verwerken. Het gevolg hiervan is dat ze vaker kleine hoeveelheden voeding nodig hebben. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de praktijk van frequentere voedingen met een lager volume, omdat dit de maag minder belast en helpt om spijsverteringsproblemen, zoals reflux en overgeven te voorkomen. Door te voeden op vraag, kun je ervoor zorgen dat je baby de juiste hoeveelheden voeding binnenkrijgt, die zijn maag comfortabel kan verwerken zonder overvoeding. Kijk even naar onderstaand schema uit mijn boek dat je wegwijs maakt in de maagcapaciteit per leeftijd.

afbeelding uit "ik lust dat niet"

Competentie en vertrouwen als ouder

Je competenter voelen als ouder begint met het vertrouwen op het aangeboren vermogen van je kind om zelfregulerend te zijn. Ik geef, om af te sluiten, nog enkele opties mee om je vertrouwen te versterken:

  • Ondersteuning zoeken: praat met andere ouders, zoek steun bij een lactatiekundige of een kinderarts die mee is met het principe van zelfregulering en je kan helpen je zorgen weg te nemen. Of boek een 1-op-1 consultatie in bij mij via Snuggles & Dreams. 
  • Reflectie en aanpassing: kijk naar hoe je baby reageert op voeding en de eetmomenten in het algemeen, en pas je aanpak aan als je het gevoel hebt dat dat nodig is. Vertrouw hierbij ook op je gutfeeling en weet: je bent goed genoeg! Dit is een leerproces voor zowel jou als je oogappel.

Het vertrouwen op de aangeboren zelfregulering van je baby kan je helpen om meer ontspannen en zelfverzekerd te zijn als ouder. Je zult merken dat je baby, door te mogen luisteren naar zijn eigen lichaam, precies krijgt wat hij nodig heeft om gezond en blij op te groeien.

Ik wens je ontzettend gezellige en verbindende eetmomenten toe.

Liefs,
Vicky
Erkend diëtiste
#teamsnuggles

Meer handvatten en tips van Vicky volgen? Volg haar dan op @positiefvoeden

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.