Droomvoeding bij baby’s: werkt het echt om beter te slapen?

droomvoeding

Droomvoedingen klinken als dé oplossing voor gebroken nachten: je geeft je baby een voeding terwijl hij slaapt, in de hoop dat hij daarna langer doorslaapt. Maar werkt dit echt voor elk gezin? Als kinderslaapcoach ben ik hier kritisch over. In deze blog ontdek je wanneer een droomvoeding zinvol kan zijn, en wanneer het beter is om het niet te doen

Wat is een droomvoeding?

Allereerst, wat is nu juist een droomvoeding? 🤔 Wel, bij een droomvoeding ga je je reeds slapende baby op het moment dat je zelf gaat slapen, doorgaans rond 22-23u, uit zijn bedje nemen en half slapend de borst of een flesje aanbieden

Via zijn zuigreflex zal de baby doorgaans instinctief beginnen drinken en op die manier werd er alvast 1 nachtvoeding gegeven in de hoop dat de baby nog maar 1 keer of geen enkele keer meer zou wakker worden voor een voeding de rest van de nacht. Het achterliggende idee is dat je baby hierdoor langer doorslaapt en jij ook meer rust krijgt

Wanneer kan een droomvoeding handig zijn?

Een droomvoeding kan nuttig zijn als:

  • Je baby na de droomvoeding daadwerkelijk langer doorslaapt.

  • Je baby de voeding rustig accepteert zonder volledig wakker te worden. 

  • Je baby nog een voeding nodig heeft om aan zijn dagelijkse hoeveelheid voedingen te komen (alhoewel mijn voorkeur altijd zou gaan naar een extra voeding overdag ipv een nachtvoeding).

In deze gevallen kan een droomvoeding tijdelijk helpen om langere slaapblokken te creëren.

Wanneer is een droomvoeding minder geschikt?

Een droomvoeding is mogelijk niet geschikt als:

  • Je baby na de droomvoeding alsnog snel wakker wordt voor een voeding.

  • Je baby volledig wakker wordt tijdens de droomvoeding en moeilijk weer in slaap valt.

  • Je baby al ouder is dan 6 maanden.

In deze situaties kan een droomvoeding het natuurlijke slaappatroon verstoren en leiden tot meer nachtelijke onrust.

Wanneer starten of stoppen met droomvoedingen?

Met een droomvoeding kan gestart worden rond de leeftijd van 3 maanden, soms lukt het al eerder. Er wordt best gestopt met droomvoedingen na de leeftijd van 6 maanden aangezien we dan enkel nog voedingen op vraag willen aanmoedigen. Bovendien kunnen droomvoedingen na die leeftijd een averechts effect hebben en nachtelijk wakker worden in de hand werken.

Tips voor het geven van een droomvoeding

Als je een droomvoeding wilt proberen, houd dan rekening met het volgende:

  • Timing: geef de voeding tussen 22:00 en 23:00 uur, ongeveer rond het uur dat je zelf onder de wol kruipt.

  • Omgeving: houd de kamer donker en rustig. Verschonen hoeft niet tijdens deze voeding.

  • Interactie: beperk prikkels en interactie om je baby slaperig te houden. Slaapt je baby ingebakerd? Hou de inbakerdoek/inbakerslaapzak gerust aan.

  • Boeren: laat je baby na de voeding even boeren om ongemak te voorkomen, alhoewel dit niet altijd een must is wanneer ze rustig gedronken hebben.

Hoe bouw je een droomvoeding af?

Als je besluit te stoppen met de droomvoeding, kun je dit geleidelijk doen:

  • Bij flesvoeding: verminder elke paar nachten de hoeveelheid met 30 ml.

  • Bij borstvoeding: verkort de voedingstijd met 2-3 minuten per paar nachten.

  • In deze blog lees je meer over het afbouwen van nachtvoedingen.

Let op hoe je baby reageert en pas het tempo aan indien nodig. Je kan ook in één keer stoppen met een droomvoeding. Afbouwen is in principe enkel van toepassing bij nachtvoedingen op vraag.

Waarom sta ik als slaapcoach kritisch tegenover droomvoedingen?

Als kinderslaapcoach ben ik persoonlijk geen grote fan van droomvoedingen. In mijn 1:1 trajecten zag ik regelmatig dat baby’s, ondanks een droomvoeding rond 22 à 23 uur, toch alweer 1 à 2 uur later wakker werden voor een volgende voeding. Omdat ze nog maar net hadden gedronken en ik aanraad om nachtvoedingen te spreiden met minstens 3 à 4 uur ertussen, werd er vaak geprobeerd om de baby zonder voeding opnieuw in slaap te krijgen. Dat bleek in de praktijk echter niet altijd eenvoudig – en dat is ook logisch.

Waarom zijn deze baby’s dan zo moeilijk te troosten zonder voeding, terwijl ze toch net gedronken hebben? Mijn ervaring leert: ze hebben die voeding simpelweg niet bewust geregistreerd. Net zoals wij gedachteloos een zak chips kunnen leegeten tijdens een spannende film, beseft je baby – die half of volledig slapend gevoed werd – niet dat hij net een voeding gehad heeft.

Daarom werk ik in mijn trajecten niet met droomvoedingen, maar met voedingen op vraag. Wordt de baby voor het eerst wakker na 22 à 23 uur? Dan bieden we op dat moment een voeding aan. Soms slaapt de baby daarna heerlijk door tot de ochtend, soms is er later nog een voeding nodig – dat hangt af van de leeftijd en de fase van het traject. Maar één ding is zeker: doordat de voeding bewust gegeven én bewust ervaren werd, is de baby verzadigd en valt hij doorgaans veel makkelijker terug in slaap.

Maar wat als droomvoedingen goed werken?

Heb jij een droomvoeding bij jouw baby geprobeerd en werkt dit super? Please continue 😉 Als jouw baby het prima doet met een droomvoeding dan hoef je zeker niets aan te passen. Er zijn ouders die zeer te spreken zijn over droomvoedingen: de baby drinkt een goede voeding en slaapt nadien lekker door tot de ochtend. Je kan het natuurlijk pas weten als je het een paar keer geprobeerd hebt. Als je het graag een kans geeft, raad ik aan om het eens te proberen rond de leeftijd van 3 à 4 maanden gedurende enkele nachten en dan te evalueren of het voor jullie werkt of niet.

Is je baby intussen al ouder dan 6 maanden? Dan is mij advies om er niet meer mee te starten en enkel nachtvoedingen op vraag te geven.

Conclusie

Een droomvoeding kan tijdelijk helpen om langere slaapblokken te creëren, maar het werkt niet voor elk gezin. Observeer hoe je baby reageert en wees bereid om aanpassingen te maken. Als je twijfelt, overweeg dan om over te stappen op louter nachtvoedingen op vraag.

Meer weten?

Wil je meer tips over het afbouwen van nachtvoedingen? Lees dan onze blog: Nachtvoedingen: Hoeveel En Wanneer Afbouwen?

Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding? Bekijk dan ons 1:1 adviestraject voor deskundige ondersteuning op maat.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Dit bericht heeft 24 reacties

  1. Mariska

    Geldt dit ook voor een kindje van 8 weken? Hij gaat na de voeding van 7uur op bed.

  2. Sam Feskens

    Hi nathalie,

    Hier een zoontje van bijna 6 maanden
    Wordt uit zichzelf wakker rond 23.00 voor nog een voeding.
    Afbouwen of meteen proberen te stoppen ?

    1. Nathalie

      Hi, een nachtvoeding is perfect normaal aan 6 maanden dus hoef je nog niet af te bouwen 🙂

  3. Annelien Genbrugge

    Hallo Nathalie! Wij hebben een tweeling (geboren op 33w) van nu 5,5 maanden oud. Wij hebben de gewoonte een droomvoeding te geven rond 23:00 en dan slapen ze zonder problemen door tot 7:00. Wij lezen dat het best is die droomvoeding af te bouwen voor de leeftijd van 6m, echter wanneer we deze voeding niet geven zijn ze er al om 3:00. Hoe bouwen wij dit best af? Groetjes

    1. Nathalie

      Hi Annelien, de droomvoeding lijkt goed te werken voor jullie, dus je kan deze ook gewoon behouden totdat het niet meer zou werken. Ze doen dat goed daar! 🙂

  4. Eline Huys

    Hi Nathalie,

    Ons meisje is 15 weekjes. Ze drinkt overdag 5 voedingen (5*180ml + 6 schepjes). Van haar fles om 23u drinkt ze echter maar een kleine 60ml. Ze komt telkens rond 3u maar ik krijg haar gesust tot 7u met een speentje dus ze lijkt me niet echt honger te hebben. Ze is wel de rest van de nacht zeer onrustig.
    Hoe pakken we het aan dat ze de fles van 23u volledig drinkt en dan slaapt tot 7u?

    1. Nathalie

      Hallo Eline, voor advies rond nachtvoedingen verwijs ik je graag door naar een mailconsultatie, het is belangrijk dat we alle informatie hebben zodat we gericht kunnen advies geven hieromtrent. Groetjes, Nathalie

  5. Hanne

    Hallo,
    Ik vraag me af of een droomvoeding een oplossing kan zijn voor ons. Ons zoontje is net 7 maanden. Hij eet sinds een dikke maand groenten en fruit, gaat super goed! Hij eet er zoveel van dat er op crèche geen extra melk meer gegeven wordt. Waar hij voordien overdag 4x dronk (750ml in totaal) vallen er nu plots 2 flessen weg. Toen hij meer dronk kon sliep hij de laatste tijd van half 7 tot een uur of half 6 door aan 1 stuk. Nu krijgt hij een stuk minder melk (maar 390ml) en wordt hij snachts weer wakker rond 3u voor een extra voeding. Het enige logische moment lijkt me laat op de avond om een voeding toe te voegen, maar ik wil hem ook niet uit een diepe slaap halen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij voldoende melk drinkt? Kan een droomvoeding de oplossing zijn?

    1. Nathalie

      Hallo Hanne, ik zou eerder overdag proberen nog een flesje melk te geven aangezien hij al eventjes zonder nachtvoedingen slaapt. Je kan een uurtje na de fruitpap en eventueel ook na de groentepap, een klein flesje geven. Hopelijk werkt dat 🙂

  6. Sébastien

    Hallo
    Onze dochter is 3,5 maanden en we geven nu sinds kort geen droomvoeding meer. We gingen haar ook gewoon op vraag voeden, maar ze komt nu helemaal niet meer wakker voor een voeding. Het is zelfs zo dat ik haar om 7u ´s morgens moet wakker maken. Is het dan een probleem dat ze aan die leeftijd al 12 uren zonder voeding zit? Ze volgt een mooie routine en krijgt haar laatste fles om 19u en om 19u30 naar bed. Ik weet dat dit voor veel mensen misschien overkomt als een luxeprobleem, maar ik ben zelf bang dat we haar te lang laten slapen zonder voeding.

    1. Nathalie

      Hallo, normaal gezien is dat geen probleem, baby’s kunnen goed hun eigen behoefte reguleren aan deze leeftijd normaal. Om zeker te zijn kan je dit best afstemmen met de kinderarts zodat ze inderdaad zeker voldoende drinkt per 24u. Succes!

  7. Lotte

    Hoi Nathalie,
    Mijn dochter is 3,5 maand en heeft altijd goed geslapen. Zij ging altijd tussen 18-19 naar bed en sliep dan tot 3.00 voor een nachtvoeding en dan tot 7-8 uur. Prima.
    Nu ze naar de opvang enz gaat krijgt ze tussen 17.00-18.00 een flesje kunstvoeding omdat ik niet genoeg kan kolven voor alle voedingen. Dit is vanaf de ochtend gerekend de 4e voeding. Voorheen gaf ik BV om 17.00 en 19.00 en dan pas weer om 3.00. Nu wilt ze alleen om 19.00 uur niet meer drinken omdat ze dan nog vol zit van die KV van 17.00. Bij haar werken droomvoedingen niet, dan komt ze alsnog om 3.00 uur en soms heb ik het idee dat ze dan ook gewoon om 1.00 uur komt als ik dat doe. Gisteravond werd ze om 22.00 uur opeens zelf wakker. Omdat ik net gekolfd had hebben we haar toen een flesje KV gegeven. Ze sliep daarna lekker verder maar werd wel om 3.00 uur half wakker. Met 1x in het uur een speen toen kunnen rekken tot 7.00 uur. Heb het gevoel dat ze niet echt honger had maar meer gewend is om op dat tijdstip wakker te worden.
    Wat zou jij aanraden? Wakker maken voor die voeding om 22.00? Toch droomvoeding geven? Of gewoon niet wakker maken (maar dan heeft ze maar 4 voedingen gehad en weet je zeker dat ze ‘s’nachts komt terwijl het natuurlijk lekker is als ze op een gegeven moment de nachtvoeding gaat overslaan).

    Bedankt!

    1. Nathalie

      Hi Lotte, ik adviseer hiervoor een mailconsult zodat ik eens kan kijken naar de algemene routine en ik op die manier advies kan geven over de nachtvoedingen en hoe je dit best kan aanpakken. Je vindt hier meer informatie: https://snugglesanddreams.com/losse-consultaties/ Groetjes, Nathalie

  8. Esther

    Hallo,
    Onze zoon is bijna 11 weken en ik maak hem ook wakker voor een voeding om 23.00. Daarna komt hij meestal rond 3/4 uur. Drinkt dan een volledige voeding. Gaat niet akkoord met minder.
    Het nadeel is dat hij dan om 7.00 weinig honger heeft en voor mijn gevoel start hij de dag dan slechter en komt ook weer eerder.
    Moet ik hem wel wakker maken om 23.00 of kijken wanneer hij komt? Ik denk dan dat hij een voeding mist als hij om 19.00 zijn laatste voeding krijgt vandaar dat ik hem wakker maak. Uiteraard zouden we erg graag van de nachtvoeding af willen. Groetjes Esther

    1. Nathalie

      Hi! Sorry voor de late reactie 🙂 ondertussen is je zoontje natuurlijk al ouder. Indien je hier nog mee zou zitten, kan een mailconsultatie fijn zijn, wij helpen je graag verder!

  9. Cassandra

    Hey,
    Ons zoontje is nu 5maanden en slaapt snachts al door vanaf zijn 5weken (toen 6u tussen zijn 2 flesjes dus). Nu krijgt hij een hele lange tijd al een deoomvoeding rond 23u, moet hem telkens wakker maken en nadien slaapt hij weer door tot 8u30. Vraag me af wanneer ik hiermee kan stoppen? Hij krijgt in totaal, met de droomvoeding bij, 3 flesjes melk, 1x groentepap en 1x fruitpap. Denkt altijd als ik hem niet meer wakker maak, hij niet heel de nacht gaat volhouden.

    1. Nathalie

      Hi Cassandra, zolang alles goed werkt, hoef je niets aan te passen 🙂 Maar op termijn zal die nachtvoeding er wel uit moeten, je kan ze dan afbouwen of meteen schrappen. Succes!

  10. Suxanne

    Hoi,
    Wat een interessant artikel. Mijn baby is bijna 8 maanden en krijgt nog 5 voedingen in 24 uur, waarvan de laatste een droomvoeding rond 23 uur. Ze slaapt meestal, soms half en gaat daarna meteen weer verder slapen. Helaas wordt zij rond 4 a 5 uur snachts wakker en wil dan weer n voeding. Heb geprobeerd dit uit te stellen met een speen, maar ze blijft gewoon wakker tot ik voed, daarna slaapt ze vrijwel direct door tot een uur of 9. Maar, zij heeft wel langer kunnen doorslapen snachts. Ongeveer een week heeft ze dit in haar leven gedaan, dan sliep ze door tot 8 of 9 uur sochtends. Ik zou dit zo graag weer willen want snachts voeden vind ik toch wel vermoeiend.

    Bereik ik dit nou juist door de voeding van 23 uur over te gaan slaan? Of hoort het er gewoon bij dat ze wakker wordt. Zit ook niet zo er op te wachten om dan rond 1 uur snachts wakker te worden als je net slaapt.

    1. Nathalie

      Ik zou aan deze leeftijd proberen te werken aan doorslapen zonder nachtvoedingen 🙂

  11. Rianne

    Hoi Nathalie, ik vraag mij af hoe het komt het baby’s na 6 maanden hierdoor slechter ‘s nachts zouden slapen? Onze dochter (7,5maand) slaapt al door vanaf 8 weken, rond de 4 maanden hebben we een droomvoeding voor de voeding van 21.30uur geïntroduceerd omdat we merkten dat ze helemaal overstuur was als we haar wakker maakten voor deze laatste voeding. Ik ben dit nu nog steeds aan het doen, ze heeft 5 voedingen in totaal op een dag en heb nog niet geprobeerd om deze weg te laten. Maar, sinds een aantal weken wordt ze meerdere keren huilend wakker ‘s nachts (help, zijn we niet meer gewend!). Mijn gevoel zegt dat ze nachtmerries heeft of opeens alleen in het donker angstig wordt, of alle indrukken aan het verwerken is. Na het lezen van jouw blog vraag ik mij af of ik haar wellicht te zeer uit haar diepe slaap haal met die droomvoeding? Sinds kort wordt ze namelijk wel even wakker als ik haar uit bed haal. Ik wil wel voorkomen dat ik ‘s nachts weer moet gaan voeden. Heb je tips?

    1. Nathalie

      Hi, probeer de voedingen overdag anders in te delen zodat alles overdag kan gegeven worden 🙂 Nachtmerries ontstaan nog niet op deze leeftijd dus wellicht ligt de oorzaak inderdaad bij die late avondvoeding gezien het plots minder gaat en je verder niets gewijzigd hebt. Een mailconsult kan altijd fijn zijn als je graag wil dat we eens meekijken naar haar routine.

  12. Marieke

    Dag Nathalie,

    Ik ben wel benieuwd wat jouw advies zou zijn wanneer een baby van 5 maand volledig wakker wordt bij een “droomvoeding” maar vervolgens wel weer makkelijk inslaapt en tot de volgende ochtend doorslaapt. Voor ons levert het dus geen probleem op maar we halen haar blijkbaar wel uit haar diepe slaap.

    Groetjes Marieke

    1. Nathalie

      Aan 5 maanden haal je haar nog niet uit haar diepe slaap, dat start pas rond 5 maanden. Momenteel verloopt alles goed dus hoef je zeker niets aan te passen 🙂

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.