Hoe zorg je voor goede dutjes in de crèche?

Hoe zorg je voor goede dutjes in de crèche?

Heb je net vernomen dat je (opnieuw) zwanger bent? Proficiat! 🥰 Waarschijnlijk ben je dan nu volop op zoek naar een goede crèche. Als slaapcoach geef ik je graag mee hoe belangrijk het is om een goede crèche te kiezen. Niet enkel eentje die jou een goed gevoel geeft, maar ook eentje die volledig afgestemd kan zijn op jouw (toekomstig) zoontje of dochtertje. 😊

Er zijn namelijk heel wat crèches die een vaste routine volgen, maar niet elk kind is hierbij gebaat. De meeste kindjes varen beter bij een routine die aangepast is aan hun leeftijd en slaapgedrag. Een baby die bijvoorbeeld enkel hazenslaapjes doet, zal gebaat zijn met een extra rustmomentje overdag i.p.v. enkel volgens het vaste schema van de crèche te mogen slapen. Hieronder vind je de zaken waarop je kan letten bij jouw keuze gebaseerd op mijn ervaring als slaapcoach.

Veel succes!

Een goede crèche kiezen voor je baby

Goed slapen op de crèche in de hand werken begint eigenlijk al bij de selectie ervan. I know I know, we mogen vaak al blij zijn dat we überhaupt ergens een plekje hebben kunnen bemachtigen 😅, maar als je er vroeg genoeg bij bent, kan je soms wel nog de keuze hebben tussen meerdere crèches. In dat geval raad ik aan om je selectie te maken op basis van de volgende criteria om de slaapomstandigheden voor jouw kleintje te maximaliseren.

Vragen waarop het antwoord JA zou moeten zijn:
    • Mogen jullie mijn baby wakker maken als hij te veel zou slapen overdag?
    • Mogen jullie een extra dutje aan mijn baby aanbieden als hij maar kort/niet sliep voor het vorige dutje?
    • Op welke leeftijd wordt er overgegaan op 1 dutje? Indien jonger dan 15 maanden, kan hier een uitzondering op gemaakt worden als mijn kind hier dan nog niet klaar voor zou zijn?
    • Kan de slaapkamer voor de kindjes donker(der) gemaakt worden?
    • Is het mogelijk om een routine te volgen die afwijkt van de andere kindjes?
    • Kan er in een slaapzakje (van thuis) geslapen worden?
    • Mag ik indien nodig een draagbaar witte ruis toestel meebrengen van thuis?

Als je bij bovenstaande vragen vooral omgekeerde antwoorden hebt bij jouw huidige crèche, is het nooit te laat om nog te veranderen! Akkoord, jouw kind zal zich hier weer moeten aanpassen,
maar als we spreken over nog minimaal 6 maanden crèche is het echt nog de moeite om te veranderen om beter tegemoet te komen aan de slaapnoden van je kind.

Maar dus, jouw kind gaat nu naar de crèche en doet het hier ofwel prima (dan ben je waarschijnlijk al gestopt met lezen voor dit punt 😉), ofwel niet zo prima. In deze 2de categorie zijn de volgende meest voorkomende scenario’s mogelijk; je kind is ofwel oververmoeid door de crèche of niet moe genoeg.

Baby oververmoeid door korte dutjes op de crèche

Veel baby’s hebben moeite met zich over te geven aan goede dutjes op de crèche, tenzij ze al op erg jonge leeftijd met de crèche zijn gestart en niet beter weten. Baby’s die pas na de leeftijd van 9 maanden voor het eerst met de crèche zijn gestart, kunnen hier meer last van hebben. Slechte dutjes gaan sowieso resulteren in een oververmoeide baby en dat is iets wat beter vermeden wordt.

Enkele signalen die aantonen dat je baby oververmoeid is:
    • Valt in slaap in de auto naar huis ‘s avonds
    • Moeilijk tevreden te houden
    • Eet slecht ’s avonds (of in het algemeen)
    • Geraakt moeilijk in slaap bij bedtijd OF valt bijna onmiddellijk in slaap (eventueel al drinkend)
    • Wordt huilend wakker rond 22/23u
    • Slaapt niet door (en is ouder dan 9 maanden en kan perfect zelfstandig inslapen)
    • Is systematisch te vroeg wakker ’s ochtends (voor 6u)

Als jouw kleintje voltijds naar de opvang gaat, is het dus van groot belang dat hij hier goede dutjes leert doen. Het allerbelangrijkste element is hier wel dat je baby volledig zelfstandig in slaap zou moeten kunnen vallen. Zolang jouw kleintje niet zelfstandig in slaap kan vallen, zullen de dutjes sowieso moeizaam blijven verlopen. Bekijk hier de mogelijkheden die wij aanbieden om jouw kleintje te slaaptrainen indien dit niet het geval is. Ga vervolgens met de volgende tips aan de slag:

    • Check of je kind in het verste bedje in het hoekje mag slapen van de slaapzaal/slaapkamer
    • Vraag of de spijltjes van het bedje van jouw kind afgeschermd kunnen worden met een donker laken (hang dit aan de buitenkant van het bedje omwille van veiligheidsredenen)
    • Indien jouw baby gevoelig is aan een donkere slaapomgeving en dit niet mogelijk is op de crèche, vraag dan of je eventueel verduisterende gordijnen mag gebruiken zoals deze hieronder.
    • Vraag of je een draagbaar witte ruis toestel mag meegeven en of ze dit willen opzetten tijdens dutjes. Witte ruis is een geweldige tool om geluiden van buitenaf uit te sluiten waardoor jouw kleintje minder snel wakker zou kunnen worden. (Zie hieronder)
    • Vraag of ze JOUW schema willen volgen indien het schema op de crèche niet werkt voor jouw kind (bijvoorbeeld 2 i.p.v. 1 dutjes, vroeger/later dutje,…). Als je niet weet wat het juiste schema is voor jouw kleintje, check dan mijn routinegids.
    • Bespreek met de crèche een plan van aanpak indien je kleintje dutjes weigert; een nieuwe dutjesopportuniteit wat later aanbieden, wel/niet gaan troosten, hoelang juist proberen voordat het dutje wordt geannuleerd, …
    • Koop hetzelfde slaapzakje als thuis en indien je kleintje een knuffeldoekje gebruikt, koop hier dan ook een 2de van voor op de crèche
    • Er zijn crèches die door plaatsgebrek overgaan van een babybed naar een veldbedje eens ze +/-1,5 jaar oud zijn, met als risico dat ze hier de hele tijd uitkruipen. Check of jouw kind eventueel nog wat langer in een babybed mag slapen als hij hier beter in slaapt.

Het belangrijkste is in ieder geval wel dat je kleintje slaapt op de crèche, pas later komt hoelang. Natuurlijk willen we graag dat je baby een goed middagdutje doet op de crèche, maar bij sommige baby’s lukt dit gewoon echt niet op de crèche en wel thuis. De meeste baby’s worden hier wel beter in op de crèche, maar sommigen blijven eeuwige catnappers. Als je alles hebt geprobeerd om de dutjesomstandigheden optimaal te maken, dan moet je het loslaten en zijn tijd geven.

Wat dan wél belangrijk is, is dat je kleintje vroeg naar bed kan ’s avonds om bij te tanken. Weet je niet goed om hoe laat je kleintje juist naar bed moet ’s avonds? Dit zou na de maximale wakkertijd moeten zijn die hij aankan voor zijn leeftijd. Deze kan je terugvinden in mijn gratis wakkertijdengids die je hier kan aanvragen. Bijvoorbeeld: een baby van 10 maanden zou 4u na zijn middagdutje, terug in slaap moeten liggen voor de nacht.

Te lange dutjes op de crèche

Het andere extreme zijn baby’s die slecht slapen ’s nachts maar wel geweldig op de crèche slapen. Een voormalige klant had zo bijvoorbeeld een baby die dutjes van wel 5(!!!) uur deed overdag en waarvan de crèche de baby niet mocht wakker maken volgens de crècheregels. Het hoeft geen betoog dat deze baby natuurlijk niet doorsliep ’s nachts. Deze crèche wou deze baby niet wakker maken na 2u, waardoor dit probleem niet opgelost geraakte. Daarom is het belangrijk om een crèche te hebben die je baby wél wil wakker maken als hij te veel zou slapen overdag.

Ik zie dit veel gebeuren bij oudere peuters waarbij ze op de crèche nog dagelijks dutjes van 2u doen, maar dan thuis wel een vroege vogel worden of slecht slapen ’s nachts. De oplossing is hier eigenlijk heel eenvoudig; de baby of peuter niet te lang laten slapen overdag. Een goede vuistregel is dat het middagdutje niet langer dan 2u zou mogen duren, zowel bij jonge als oudere baby’s of peuters. Bij peuters ouder dan 2 jaar raad ik nog maximaal 1,5u slaap aan overdag of je riskeert een vroege vogel/moeilijke nachten.

Is jouw kind een slechte slaper op de crèche? Dan hoop ik echt dat je iets hebt gehad aan deze blogpost. 🙂 Neem de teugels in handen en durf echt het gesprek aan te gaan met je crèche en hen te betrekken bij het slecht slapen van jouw kind. 💪 Je zou verbaasd zijn hoe graag ze jou hierin willen helpen! Blijf vooral niet bij de pakken zitten en wachten totdat het probleem zichzelf oplost. Weet dat slaapcoaching met ons perfect mogelijk is ookal gaat jouw kind voltijds naar de opvang. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Want onthoud: slaap is alles! 😉

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. Lise

    Hey Nathalie
    Ons dochtertje van bijna 5 maand oud sliep tot op heden het schema van in jouw boek tot op de minuut, dit werkte perfect voor haar (waarvoor grote dank!) echter nu ze naar de creche gaat kan ze nog steeds zelfstandig in slaap vallen maar wordt ze steeds na een heel kort blokje weer wakker door het licht en lawaai. Ze doen er alles aan om het zo donker mogelijk te maken en haar ruis ligt bij haar. Nu lijden haar nachten eronder en wordt ze steeds wakker vanaf 5 uur terwijl ze voorheen steeds doorsliep van 19-7u. Ik ben ten einde raad, wat moeten we doen? Heel veel liefs van je grote fan! Lise

    1. Nathalie

      Hi Lise, een aanpassingsperiode is heel normaal op de crèche. In het weekend kan je de normale routine volgen en ook op de crèche raad ik aan om haar routine te blijven volgen, ookal zijn de dutjes tijdelijk korter. Dus geen extra dutjes om de korte dutjes te compenseren. Hopelijk lukt het haar snel om lekker op de crèche te leren slapen! Liefs Nathalie

  2. Elke

    Ik maak me vooral zorgen over het feit dat mijn protje momenteel in de creche nog dutjes doet van 2uur en 8 januari naar school moet. Thuis korten we sowieso al in naar 1:30-1:15… maar dus op vrijdag 5 januari nog zo’n lange dut en op maandag 8 januari geen dut meer… help!!

    1. Nathalie

      Hi! Ik raad je onze blog aan over ‘starten met school’, maar inderdaad goed dat je het dutje al inkort! Komt wel goed, januari is nog eventjes en tegen dan is je kindje al weer wat ouder en is de kans groot dat hij al minder slaap zal nodig hebben overdag 🙂

  3. Doms

    Ik zou graag willen weten hoelang ik moet proberen tot ze slaapt.Ze is 11maanden maar weigert soms te slapen.Ik volg alles wat er te volgen valt en dit is niet dagelijks maar je kunt toch niet blijven proberen.Ze speelt dan of ligt stil.Weent niet…help

    1. Nathalie

      Hallo, als ze niet moe is en louter ligt te spelen, dan kan het zijn dat het tijd is voor een andere routine. Een mailconsultatie kan hiervoor fijn zijn, dan kunnen we eens meekijken. Liefs, Nathalie

  4. Klara

    Beste Nathalie,
    Mijn zoontje (nu 5 maanden) gaat nu een klein maandje naar de opvang. Hiervoor ben ik aan de slag gegaan met jullie tips (heel erg bedankt hiervoor trouwens!!) Om hem zelfstandig te leren slapen en zo dan ook goede dutjes te laten doen overdag. Dat lukte prima bij ons, en op de creche zelf lukte het vervolgens gelukkig ook direct heel goed. maar na de eerste week in de kinderopvang is hij gestopt met goede dutjes doen bij ons, terwijl hij wel goed verder blijft slapen in de creche (zoals middagdutjes van 1,5-2uur in de creche – bij ons wil hij niet meer langer dan 30-45min slapen). Weet jij misschien wat hier de oorzaak van kan zijn of wat we hier aan kunnen doen? ‘S nachts slaapt hij gelukkige wel nog steeds goed door van +-7u tot 6 uur. Alvast heel erg bedankt!

    1. Nathalie

      Hi Klara, fijn dat het sapen goed gaat op de crèche! Een regressie kan altijd wel plaatsvinden, zeker aan deze leeftijd zijn ups en downs heel normaal. Misschien heeft je baby thuis een iets langere wakkertijd nodig omdat er minder te beleven valt dan op de crèche 🙂 Verder alles houden zoals gewoonlijk qua slaapomgeving etc, komt terug in orde! Liefs Nathalie

  5. Carolien

    Nathalie
    Onze baby (4mnd) is heel alert en wil niets liever dan rondkijken. Hij gaat sinds kort naar de opvang en is daar vaak 3 uur aan één stuk wakker en slaapt dan 30 min. Hij is wel steeds heel tevreden en lacht veel bij de opvang. Als ik hem ga halen (15:30 uur) is hij super moe en geraakt na veel moeite thuis in slaap en blijft slapen (rond 17.00 slaapt hij goed). Moet ik me zorgen maken dat hij zo weinig slaapt in de opvang (1u30 in korte slaapjes op 8 uur tijd). In totaal komt hij aan ongeveer 12 – 13 uur per 24 uur. Alvast bedankt

  6. Sarah

    Hi Nathalie,
    Mijn dochter is 3,5m en gaat net naar de crèche, dutjes daar zijn echt maar korte hazeslaapjes zoals je ze noemt (max 30’), als ik ze ga ophalen is ze werkelijk doodop, hoe lang heeft een babytje ongeveer nodig om te wennen, m.a.w. vanaf wanneer moeten we ons echt zorgen beginnen maken en eventueel jullie hulp inschakelen? Ik volg jullie gidsen, maar ik kan natuurlijk niet dezelfde opvolging verwachten van de verzorgsters dan dewelke ik onze dochter thuis geef.

    1. Nathalie

      Hi Sarah, elke baby zal hierop anders reageren, dit hangt zowel af van de baby, maar ook van de omgeving op de crèche. Is deze erg druk, erg lichtrijk etc, alsook hangt het af van het aantal dagen/week de baby gaat. Doorgaans duurt het toch een aantal weken voordat de baby echt gewend is aan de crèche. Liefs, Nathalie

  7. Robbert

    Hi Nathalie,

    Onze baby is vier maanden en slaapt thuis goed, overdag circa vier keer een uur en hij valt zelfstandig in slaap.

    Bij de opvang begint hij echter te krijsen als hij naar de slaapkamer gebracht wordt, hij lijkt echt boos.

    De slaapkamer daar is net als thuis verduisterd, ze gebruiken hetzelfde schema wanneer hij slaperig wordt, dezelfde slaapzak, een dekentje net als thuis en ook witte ruis.

    Het gekke is dat als ze het bedje buiten de slaapkamer (in de speelzaal) zetten en hem daar in bed leggen dat hij wel goed slaapt.

    Heb je een idee wat we zouden kunnen proberen om hem bij het kdv ook in de slaapkamer te kunnen laten slapen?

    1. Nathalie

      Hallo, moeilijk te zeggen zo, maar het lijkt me niet ongewoon dat jullie baby daar liever in de speelzaal ligt, daar valt meer te beleven natuurlijk 🙂 Ik zou vooral bekijken met de begeleidsters wat goed lijkt te werken en hierop verder bouwen. Jullie baby is nog jong, komt goed!

  8. Tanja

    Mijn dochter van 5 mnd slaapt superslecht in de opvang. Gemiddeld 3 kwartier op een hele dag… in bed keihard huilen dus houden ze haar wakker. Thuis valt ze al zelfstandig in slaap (s avonds). Ik heb meer het idee dat het gebrek aan tijd is met zoveel baby’s in de opvang. Tevens moet ze tussen de baby’s slapen, ook niet bevorderlijk voor een goede rust…

    1. Nathalie

      Hi Tanja, ai dat is vervelend! Ik raad je aan om hier thuis goed op te oefenen, om haar dus overdag te leren om zelfstandig in slaap te vallen bij dutjes (in het weekend bijvoorbeeld), zodat hierop verdergebouwd kan worden tijdens de week. We kunnen jou hier steeds mee helpen via een losse consultatie. Met lieve groet, Nathalie

      1. Berenice

        Hoi Nathalie,

        Mijn dochter (16m) slaapt thuis 2u met wekken smiddags en dan van 19:00-06:30/07:00
        Op de crèche in Duitsland heel slecht – 45/55min, op matrasjes naast elkaar. Geen bedjes en meestal vanaf 12.15.
        We zijn al van helemaal niet inslapen naar 1 cyclusje slapen gegaan, wat positief is!
        Vroege bedtijd zou in haar geval betekenen 4,5u na wakker worden, half6, maar dit is te vroeg. Wanneer is juiste bedtijd dan?

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.