Regelmatig krijg ik als slaapcoach de vraag vanaf wanneer broertjes en zusjes de kamer kunnen delen en of ik tips heb om dit vlot te laten verlopen. Wie me volgt op Instagram weet dat mijn dochtertjes af en toe de kamer delen, wanneer we er een weekendje tussenuit trekken of op vakantie durven we dit ook al eens doen. Een blogpost hierover stond dan ook al heel erg lang op mijn ‘to do’ lijstje. En hier zijn ze dan eindelijk, mijn tips voor een vlotte overgang naar het delen van een slaapkamer tussen broertjes of zusjes. 🙌 Veel leesplezier!
Waarom een kamer delen?
Allereerst even deze wellicht eenvoudige vraag beantwoorden, maar waarom zou je kinderen samen laten slapen in een kamer? 🤔 Wel, in eerste instantie kan het soms om praktische overwegingen zijn. Er is bijvoorbeeld een nieuw broertje of zusje op komst en er zijn onvoldoende kamers in het huis om elk kind een eigen kamer te kunnen geven.
Maar het kan ook om emotionele redenen zijn zoals grote broer die erg graag met kleine broer of zus zou willen slapen omdat hij zich regelmatig eenzaam voelt.
Wat de reden ook mag zijn, de kamer delen kan zeker en vast een succes zijn wanneer je met de volgende zaken rekening houdt.
1. Wacht totdat de jongste (zo goed als) doorslaapt
Dit lijkt natuurlijk erg logisch, maar is mogelijks niet altijd eenvoudig. Misschien is de jongste baby reeds ouder dan 6 maanden en zouden de ouders graag willen dat de baby vanaf nu de kamer deelt met grote broer of zus. Echter, de baby wordt nog verschillende keren wakker ’s nachts. De kans dat je peuter of kleuter ’s nachts wakker wordt van de baby is natuurlijk erg groot eens de kamer wordt gedeeld. Je zal heel snel geneigd zijn om, wanneer de baby huilt, de baby bij jullie in bed te nemen ’s nachts, dit om grote broer of zus niet te wekken. Hierdoor zal het slecht slapen ’s nachts mogelijks zeer moeilijk opgelost geraken.
Werk dus eerst aan die gezonde slaapgewoontes bij de baby en laat je kindjes pas samen slapen wanneer de nachten goed gaan. Nog 1 keer wakker worden voor een nachtvoeding is wel perfect te overbruggen, verschillende keren wakker worden ligt echter moeilijker. In de praktijk kan de kamer dus meestal al gedeeld worden vanaf de leeftijd van 6 maanden met een grote broer of zus (bij een tweeling kan dit natuurlijk vanaf dag 1) gezien de meeste baby’s vanaf die leeftijd (en soms al jonger) kunnen doorslapen met nog 1 of geen nachtvoeding meer.
Heb je graag extra hulp bij het aanleren van gezonde slaapgewoontes? Bekijk hieronder onze diensten en ontdek hoe jou hiermee kunnen helpen:
2. Volg de routine van elk kind
Het is niet omdat de kamer gedeeld wordt, dat het tijdstip voor bedtijd noodzakelijk hetzelfde hoeft te zijn voor elk kind. Het spreekt voor zich dat een ouder kind wellicht iets later naar bed zal gaan dan een jonger kind. Praktisch is dat natuurlijk niet altijd, maar probeer hier toch een evenwicht in te vinden aangezien een te late bedtijd één van de grootste triggers is om een oververmoeid kind te krijgen wat al snel moeilijke nachten of vroege ochtenden kan geven.
Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het kind dat later gaat slapen, ook begrijpt dat hij of zij stilletjes moet zijn bij bedtijd om kleine broer of zus niet te wekken. Je kan in de routinegids de routines terugvinden die ik als slaapcoach per leeftijd aanraad:
Voorbeeldroutines 4m-4j
- €15,00
- Waardering 4.77 uit 5
3. Geef beide kinderen hun eigen plekje
Hiervoor heb je natuurlijk een ruime slaapkamer nodig wat niet overal mogelijk zal zijn, maar probeer beide kinderen een eigen slaapplekje te geven in de slaapkamer. Positioneer de bedden dus niet vlak langs elkaar, maar bijvoorbeeld met de voeteindes naar elkaar gericht, elk tegen een andere muur in de kamer. Hiertussen kan je dan nog een tafeltje zetten om de bedden goed fysiek van elkaar te scheiden.
Je kan ook elke muur anders decoreren en zo echt 2 eigen slaapplekjes creëren binnen dezelfde kamer. Een andere optie is om de bedjes toch langs elkaar te zetten, maar om dan met een kamerscherm bijvoorbeeld te werken.
4. Zorg voor ideale slaapomstandigheden
Zorg voor een perfect verduisterde kamer zodat de ene de andere niet hoeft wakker te maken tijdens een mooie zomerochtend waaraan het ene kind wel gevoelig is en het andere andere niet. Ook witte ruis kan een lifesaver zijn, je kan dit toestel opzetten tussen de beide bedjes zodat dit echt een buffer kan vormen.
Ook al sliepen beide kindjes nog nooit met witte ruis, het kan echt geen kwaad om hier alsnog mee te starten. Je kan het nog altijd later gemakkelijk afbouwen door het simpelweg telkens wat stiller te zetten totdat het niet meer op hoeft te staan. Je kan hieronder de toestellen terugvinden die ik hiervoor aanraad:
Witte ruis toestel
- €39,95
- Waardering 5.00 uit 5
5. Geef het tijd
Het is perfect normaal dat de eerste 2-3 nachten misschien wat moeizamer verlopen omdat het allemaal erg spannend is. Maar je zal merken dat de kinderen al snel zullen wennen aan het samen slapen en het wellicht erg leuk zullen vinden.
Tast je kleuter plots heel erg zijn grenzen af door telkens weer uit bed te komen, of veel te lang te praten tegen zijn kleine broertje of zusje? Wees begripvol maar consequent. Leg uit wanneer het tijd is om de mondjes en oogjes dicht te doen. Je kan dit visualiseren aan de hand van een slaapwekker. Lees hieronder mijn blog over slaapwekker:
Een slaaptrainer? Wat is dat?
Als slaapcoach raad ik regelmatig producten aan die de slaap van jullie kleintjes kan verbeteren. Een goede slaapzak, babyfoon of een witte ruis toestel zijn
Verandert jouw kleuter plots van gedachte en wil hij na enkele nachten liever zijn kamer terug voor zichzelf? Probeer ook hier voet bij stuk te houden. Er zullen wellicht goede redenen zijn waarom jullie de overstap hebben gemaakt om de kinderen een kamer laten delen, dus hou hieraan vast. Als je kleuter doorkrijgt dat hij het voor het zeggen heeft wie waar slaapt, zou dit snel de deuren kunnen openen naar andere slaapproblemen zoals niet meer willen gaan slapen, ’s nachts niet in bed willen blijven liggen etc.
And last but not least: het is héél normaal dat je schrik hebt om 2 jonge kinderen een kamer te laten delen. Maar beeld je in dat dit lang geleden eigenlijk heel normaal was. Vroeger waren grote gezinnen de standaard en niet elk huis had voldoende slaapkamers hiervoor. Samen slapen met grote broer of zus was dus echt de norm. En als zij dat konden, dan kunnen jullie kinderen dat ook! 😊 So go for it!
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach