Wanneer is het tijd voor een nachtlampje?

Kleuter slaapt met een nachtlampje

Als kinderslaapcoach krijg ik regelmatig de vraag wanneer het tijd is voor een nachtlampje in de babykamer. Heel wat ouders starten vanaf dag 1 met een nachtlampje, zodat hun baby geen schrik zou hebben in het donker. Weet echter dat baby’s geen schrik hebben in het donker. 😉 Om schrik te hebben in het donker, dient het verbeeldingsvermogen ontwikkeld te zijn en dit vindt doorgaans pas plaats rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar, bij kleutertjes dus. Baby’s hebben bij hun ontstaan steeds in een donkere ruimte gezeten (in de buik van mama 🙂) en hebben dus geen schrik van het donker.

Los daarvan, mag je baby dan misschien voor jouw gemak (i.v.m. voedingen ed.), toch met een nachtlampje slapen? Ik raad aan van niet. Het is namelijk zo dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine enkel mogelijk is in een donkere ruimte. Voor een betere nachtrust en betere dutjes, slaapt je baby dus beter in een donkere ruimte. Ik geef je graag nog wat extra toelichting in deze blog. 🙂

Wat dan bij nachtvoedingen?

Bij het geven van een nachtvoeding of het verschonen van een luier, kan een nachtlampje natuurlijk handig zijn. Dat vormt ook geen enkel probleem! Probeer voor een zacht lampje te zorgen zodat je baby (en jijzelf) niet té wakker worden en doe het weer uit wanneer je je baby terug in zijn bedje hebt gelegd. Zowel jij als je baby zullen vlotter terug kunnen inslapen wanneer er enkel een zacht nachtlampje werd gebruikt.

Moet mijn baby niet best in het licht leren slapen?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg van ouders waarvan de baby naar de opvang gaat en hier in een lichtrijke omgeving zal moeten slapen. De vraag is dan of de baby thuis ook niet best in een lichtrijke omgeving kan slapen? Mijn advies is om je baby thuis steeds een optimale slaapomgeving aan te bieden, ook al is deze verschillend van deze op de opvang. Enkel deze heb je trouwens minder in de hand, indien je baby ook soms bij zijn grootouders gaat, zou ik adviseren om ook hier een optimale, dit wil zeggen rustige en donkere, slaapomgeving aan te bieden.

Ik wil hierbij nog de kanttekening maken dat dit niet geldt voor baby’s jonger dan 6 à 8 weken. Pas rond die leeftijd leren baby’s het verschil tussen dag en nacht kennen en slapen ze dus best overdag wél in een lichtrijke omgeving. Eens voorbij de leeftijd van 6 à 8 weken kan je beginnen oefenen met dutjes in een donkere ruimte, maar ze worden pas echt belangrijk vanaf 3 à 4 maanden wanneer de baby steeds alerter wordt.

En wat als je peuter of kleuter aangeeft te willen slapen met een nachtlampje?

Dan mag je zeker eentje introduceren, maar let op dat dit lampje niet te veel licht geeft. Geef de voorkeur aan lampjes die een rode gloed geven i.p.v. witte nachtlampjes gezien de kleur rood het minste de aanmaak van melatonine zal verstoren. Goede voorbeeldjes zijn Pam de pinguin die je ’s nachts rood kan laten, extra handig bij dit exemplaar is dat het tegelijk dienst doet als slaapwekker en je dus elke dag met je peuter rond hetzelfde uur aan de dag kan starten (in deze blogpost lees je meer over slaapwekkers). Een ander handig nachtlampje, is Gina de giraf van Zazu, dit is een klein nachtlampje dat ook als zaklampje gebruikt kan worden. Verder vind je op de markt heel wat nachtlampjes, maar hou dus rekening met de lichtsterkte van de lichtbron.

Een heel fijn alternatief die ik nu ook gebruik bij Noélie is de nachtlamp van Fatboy die 3 verschillende standen heeft en dus handig is voor zowel het slaapritueeltje als ‘s nachts. Het kan natuurlijk zijn dat jouw kind perfect slaapt met een normaal nachtlampje, maar moest je toch merken dat ondanks goede nachten, je kind regelmatig erg moe is, dan zou het wel eens kunnen liggen aan een te licht nachtlampje. Heel wat kleutertjes slapen ook graag met hun deur op een kier, dan kan je werken met indirecte verlichting in de nachthal bijvoorbeeld i.p.v. met een nachtlampje.

Benieuwd naar welke andere producten ik aanraad om de slaap van je kind te bevorderen? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn pagina met aanbevolen (en goedgekeurde) producten

En wat als mijn peuter/kleuter meer wil?

Ik heb af en toe al verhalen gehoord of gelezen van kinderen die ’s nachts het grote licht in de kamer aan wilden laten. Probeer hier niet in mee te gaan, als ouder heb je hierin nog steeds het laatste woord. Bied een alternatief aan zoals een nachtlampje, maar geef duidelijk aan dat met het grote licht slapen geen optie is. Dit zal anders zorgen voor minder kwalitatieve slaap, wat snel een oververmoeid kind kan geven.

Zit je toch helemaal in de knoop met het slaapgedrag van je peuter/kleuter? Dan kunnen de slaapgidsen op basis van leeftijd of een losse consultatie interessant zijn. Liever persoonlijke begeleiding? Ook dan kan je bij ons terecht voor een online coachingstraject met inbegrip van een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. Zie hieronder ons aanbod.

Succes!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.