Onze weg naar meer slaap

Dit is een gastblog van mama Nanda, @huisje.in.brabant over haar ervaring met de slaapgids van Snuggles & Dreams. Deze en andere blogs van Nanda vind je terug op https://huisjeinbrabant.nl/

Deze blog begin ik gelijk met een disclaimer. Ik ga open en eerlijk vertellen over onze weg naar meer slaap met Liva. Ik hoef geen tips, afwijzingen of meningen te horen. Dit is hoe wij het aangepakt hebben, waar wij ons uiteindelijk goed bij voelen en wat ons een slapend kind heeft gebracht. Doe er je voordeel mee of skip deze blog :). Deze blog bevat bovendien geen gesponsorde inhoud. 

Weinig slapen

Op Instagram schreef ik een tijd geleden hoe erg ik er doorheen zat. Hoe erg het slaapgebrek me opbrak en hoe zat ik het was om midden in de nacht een nieuwe dag te beginnen. Was dit overdreven? Nee. Liva sliep sinds de vier maanden sprong slecht en het beterde maar niet. Natuurlijk waren er af en toe periodes dat we weer wat meer sliepen maar het was een nieuwe standaard geworden dat we halve (al dan niet hele) nachten met haar aan het lopen waren en ze niet meer wilde slapen. De oorzaak heb ik nooit kunnen achterhalen, wel dat het ene het andere in stand hield. Ik had al meerdere keren adviezen ingewonnen bij slaapcoaches. Overdag minder laten slapen was het advies en dat advies volgden wij trouw. Het bleek alleen geen oplossingen te bieden voor de nachten…

Inbakeren en uitbakeren

Liva heeft vanaf dag drie van haar leventje ingebakerd geslapen. Toen ze begon te rollen moest ik dit afbouwen. Het lukte me alleen niet. Ik heb het afgebouwd tot ze met één arm loslag (Puckababy mini en het slaapzakje van Fedde&Kees) en dit ging naar omstandigheden goed. De tweede arm ook los maken zorgde ervoor dat ze geen minuut meer sliep. Ik liet het zo, één arm los en één arm vast met de gedachte dat ze vast niet tot haar zestiende ingebakerd zou liggen. Die paar momenten dat ze sliep had ik nodig om overeind te blijven. Alles voor het kind is mijn motto maar ik heb ook een happy mom motto.

Alles voor meer slaap

Ik voedde haar nog in de nachten in de hoop dat ze daarmee verder zou slapen. Voeden is nooit een issue voor mij geweest, neem wat je nodig hebt, altijd en overal dacht ik. Maar Liva sliep niet verder na het voeden. Ze begon halverwege de nacht aan haar dag en raakte steeds vermoeider en geprikkelder. Hele dagen liep ik met een chagrijnige, oververmoeide en huilende baby. Dat vond ik het allerergste. Wij hebben geen baby op de wereld gezet die tussen papa en mama in wil liggen, of desnoods boven op één van de twee. Je hoort altijd goedbedoelde raad dat je er niet aan moet beginnen je kind in het ouderlijk bed te laten slapen. Naast dat die keuze volledig bij de ouders ligt had ik het echt graag gehad, als ze dan maar sliep! Liva was tijdens die nachten alleen rustig te krijgen als je met haar aan het rondwandelen was. Geloof me, als je zelf net één uurtje geslapen hebt is een hele nacht rondwandelen met je baby niet datgene waar je gelukkig van wordt. Een nachtje is prima maar niet een half jaar lang. 

Slaapgids

Toen ik er volledig doorheen zat besloot ik de slaapgids van Snugglesanddreams aan te schaffen als een soort laatste redmiddel. Hoe kan een slaapgids ons nog helpen dacht ik. Maar die €45 was het me meer dan waard als het zou helpen, Liva was op dat moment 8,5 maand oud. Ik begon hoopvol de gids te lezen en voelde me werkelijk compleet begrepen door de woorden die de gids bevat. Nathalie (slaapcoach die de gids schreef) gaf zoveel informatie dat ik niet alleen begreep waar het bij ons mis ging maar ook hoe ik een aantal problemen direct kon aanpakken. Ook legt zij drie methoden van slaaptraining uit waarbij ze uitlegt dat slaaptraining nooit zonder tranen gaat, maar je dit wel kunt toepassen op een manier die voor jou het meest prettig voelt

Laten huilen?

Ik wil mijn kind niet laten huilen, daar heb ik altijd voor gevochten en altijd zo mijn best voor gedaan. Toch heb ik slaaptraining toegepast met in mijn achterhoofd de gedachte dat Liva nu ook in de nachten heel veel huilt zonder dat wij haar daar altijd in kunnen troosten. Wat als het werkt en er daarna geen tranen meer zijn? Hoopvol koos ik voor de training waarbij je jouw kindje gecontroleerd laat huilen. Dat wil zeggen; drie minuten huilen, er naartoe gaan om te troosten en een aai over de bol te geven en weer afstand te nemen. Daarna vijf minuten huilen en hetzelfde ritueel herhalen, vervolgens zeven minuten en uiteindelijk negen.

Slaaptraining

Bij die negen minuten zijn we nooit gekomen. Ik ben de training gestart tijdens een middagslaapje die vrijwel altijd probleemloos verliep. De inbakerslaapzak gooide ik met een boog uit haar kamer en ik paste alle tips toe die Nathalie in haar slaapgids beschreef. Ik maakte Liva haar kamer donker. Gooide vijf spenen in haar bed (die kan ze zelf in haar mondje doen en is voor haar de enige slaapassociatie die ze heeft want zelf in slaap vallen kon ze altijd al) met allemaal frutsels en doekjes eraan en besloot het erop te wagen.

Liva huilde en ik ging na de afgesproken minuten bij haar kijken. Ik gaf haar een aai over haar bol en ging weer weg. Dit ritueel heb ik drie keer herhaald en toen sliep ze. De rest van de dag heb ik alle tijdschema’s en wakkertijden aangehouden van Nathalie en haar ritme volledig aangepast aan de slaapgids.

Doorslapen

Die nacht was de eerste nacht dat ze doorsliep. Om 18:45 lag ze in bed en de volgende ochtend om 7:00 was ze wakker. Ik wist niet wat me overkwam. Ze had geen kick gegeven, geen druppel bij me gedronken en ik haalde een blij meisje uit bed. Zelf heb ik de halve nacht wakker gelegen, spastisch turend naar de babyfoon en met borsten die gestuwd waren tot cup Z. 

Hoe gaat het nu

Inmiddels slaapt ze al bijna twee maanden elke nacht door, gaat elk dutje zonder strijd en heb ik nooit meer iets van slaaptraining toe hoeven passen. Er vloeien hier thuis amper nog tranen en Liva zit zo goed in haar vel. Wat nou uiteindelijk het grote succes is gebleken weet ik niet, ik heb letterlijk alles uit de slaapgids in één klap toegepast. Cold Turkey een nieuw ritme opgestart en nog elke dag en nacht pluk ik daar de vruchten van. Zoals ik eerder beschreef geeft de gids zoveel informatie dat je de slaapproblemen kunt doorzien en ook weet hoe je het aan moet pakken. Het klinkt misschien veel die €45 maar wij waren op een punt aanbeland dat het wat mij betreft ook €450 mocht kosten. Ik. Wilde. Slapen. 

Als ik erop terugkijk…

Nu ik dit schrijf krijg ik weer een knoop in mijn maag als ik denk aan die pittige tijd. Het is bizar hoe snel je het vergeet, hoe het iets uit een ander leven lijkt en hoe snel je weer gewend bent om een nacht van acht uur achtereen te slapen. Liva slaapt het klokje rond en ik kreeg er een totaal ander kind voor terug. De eerste week was ze echt heel moe. Ze was zoveel slaap aan het inhalen maar ik heb doorgezet in het ritme dat de gids voorschrijft. Nog steeds maak ik haar elke dag wakker uit haar dutjes overdag. Desalniettemin is ze nu zo vrolijk, ontspannen en leefde ze totaal op. Net als wij. 

Vertrouwen

Hoe heftig slaapgebrek is weet elke ouder met een kind dat slecht slaapt. Nog regelmatig als ik haar even onrustig hoor zijn op de babyfoon omdat ze gewoon even lekker moet gaan liggen in haar bedje krijg ik hartkloppingen en flashbacks met het gevoel: “daar gaan we weer”. Maar dat is niet zo, Liva slaapt en ze slaapt goed. Ik ben meer dan trots op haar en blij dat we uiteindelijk ervoor gekozen hebben om een slaapgids toe te passen. Natuurlijk heeft ze wel eens een minder goed dutje en loopt het niet precies zoals gepland of wordt ze een keertje vroeg wakker, maar dat zijn nu uitzonderingen in plaats van standaarden. 

In de gids staat duidelijk dat je het twee weken de tijd moet geven. Bij ons kwam er een wonder binnen een dag maar ook als dit niet zo is zou ik toch aan je mee willen geven dat je geduld moet hebben. Volg de gids en pas alles toe wat je toe kan passen want ik gun elke ouder een uitgerust gevoel en een blij kind.

Liefs,
Nanda

baby slaapt

 

Hoe ze er tegenwoordig bij ligt met al haar spenen, slapend als een roosje.

Heb je het gevoel toch nog ergens tegenaan te lopen? Aarzel dan niet om een losse consultatie in te plannen, wij denken graag met jou mee! Of ga zelfstandig aan de slag d.m.v. onze cursussen. Heb je toch liever een persoonlijke aanpak met een slaapplan voor je oogappel? Dan kan een persoonlijk traject de oplossing zijn.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.