Slaapregressie na ziekte van je baby: 6 tips om ze te overwinnen

slaapregressie na ziekte

Als ouder is niets zo hartverscheurend als zien dat je baby zich niet goed voelt. Maar het kan ook een heleboel nieuwe zorgen met zich meebrengen, zoals slaapregressies en hoe je je baby weer op het goede spoor krijgt eens hij zich weer goed voelt. In dit artikel geef ik je graag tips en tricks om je te helpen omgaan met een slaapregressie na ziekte en manieren om je kind te troosten terwijl hij herstelt. Ik bespreek ook wat je kunt doen als je routine is ontspoord door een ziekenhuisopname of andere medische problemen.

Slaapregressie na ziekte

Als je baby ziek is, is het niet ongewoon dat het slapen eronder lijdt. Ziekte is zelfs een van de meest voorkomende redenen voor een slaapregressie. Als je baby ziek is, kan hij prikkelbaarder zijn en moeilijk in slaap vallen. Hij kan ook vaker ‘s nachts wakker worden of ‘s ochtends vroeger van zich laten horen.

Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je baby zich comfortabel voelt. Troost je kind zoveel mogelijk als het wakker is. Bied veel knuffels en fysieke troost. Baby’s voelen zich beter als ze worden vastgehouden, dus probeer je baby zoveel mogelijk vast te houden wanneer hij ziek is.
  • Volg een voorspelbaar bedtijdroutine. Een rustige en kalmerende avondroutine is essentieel om je baby en jezelf te helpen de nodige rust te krijgen. Houd het avondschema zo consistent en voorspelbaar mogelijk. Een reeks kalmerende activiteiten, zoals verhaaltjes lezen, een warm bad nemen of knuffelen, helpt het stressniveau voor het slapengaan te verlagen, waardoor je baby gemakkelijker in dromenland kan wegglijden.
  • Zorg ervoor dat de slaapkamer tijdens de dutjes alsook ‘s nachts donker en stil is, zodat je kind zo goed mogelijk kan slapen. Maak eventueel gebruik van een witte ruis toestel om geluiden van buitenaf te filteren en je kind te helpen om vlotter (terug) in slaap te vallen. Hieronder deel ik enkele producten die je hierbij kunnen helpen. 
  • Help je baby om zelfstandig en dus zonder jouw hulp in slaap te vallen. Hij zal zo makkelijker zelfstandig zijn slaapcycli ’s nachts aan elkaar kunnen linken. Hoe meer slaap, hoe sneller je kind weer genezen zal zijn. Weet je niet goed hoe te beginnen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze aanbodpagina. We bieden zowel gidsen als videocursussen aan als je zelfstandig aan de slag wil gaan maar wanneer je nood hebt aan meer begeleiding kan je een consultatie boeken bij een van onze ervaren slaapcoaches. 
  • Probeer je baby overdag niet oververmoeid te laten raken. Een oververmoeide baby zal meer moeite hebben om in slaap te vallen en ‘s nachts in slaap te blijven. Dutjes blijven dus essentieel om je kind er snel weer bovenop te helpen.
  • Houd je kind gehydrateerd door hem vaak kleine slokjes water of (moeder)melk aan te bieden.

Mag mijn baby overdag meer slapen bij ziekte?

Als je baby ziek is, kan hij behoefte hebben om overdag meer te slapen dan normaal. Dat komt omdat zijn lichaam energie gebruikt om de ziekte te bestrijden, waardoor hij vermoeider kan zijn. Probeer echter de dutjes te beperken tot een halfuur meer slaap per dutje. Op die manier is er zeker nog voldoende slaapschuld voor een goede nacht. De nachtslaap is de meest herstellende slaap dus hier willen we zeker niet op inboeten. 

Echter is er natuurlijk ziekte en ziekte, dit advies geldt enkel voor milde ziektes. Is je kind ernstig ziek, dan zal je merken dat je kind écht veel meer behoefte heeft aan slapen en zal teveel slapen overdag ook de nachten niet verstoren. In dat geval gooi je tijdelijk alles van routines overboord en volg je je kindje. Nadien kan je de routine weer oppikken eens je kindje aan de betere hand is. 

Mag ik opnieuw (een) nachtvoeding(en) geven?

Het is heel normaal indien je baby overdag weinig drinkt of eet. Heel wat ouders gaan tijdens een periode van ziekte meer nachtvoedingen geven dan gewoonlijk of opnieuw starten met nachtvoedingen omdat ze zich zorgen maken over het feit dat hun kind anders te weinig kcal/24u binnenkrijgt. Het is echter volkomen normaal om minder eetlust te hebben tijdens een periode van ziekte, dit hoeft dus ook ’s nachts niet ingehaald te worden

Eens je kind zich weer beter voelt, zal je merken dat je kind vanzelf weer meer zal eten en mogelijks zelfs een inhaalbeweging zal maken. Probeer hier vooral aan tegemoet te komen overdag in plaats van ’s nachts. 

Zijn extra nachtvoedingen er toch ingeslopen? Download dan onze beslissingsboom voor het afbouwen van nachtvoedingen.

Wat als de routine niet op schema ligt als gevolg van een ziekenhuisopname?

Het is heel normaal indien je kind even in het ziekenhuis lag, dat het slapen even helemaal ontspoord is. Probeer eens thuis de gebruikelijke routine weer op te pikken, ook al zijn de dutjes misschien niet meer wat ze geweest zijn. Gun je baby de tijd om zich weer aan te passen aan de slaapomgeving van thuis. Je zal merken dat dit vlotter zal gaan dan je zou denken.

’s Nachts kan het zijn dat je kind vaker wakker wordt dan gebruikelijk. Ga je kind in dat geval kort troosten en blijf eventueel even bij hem. Hij is namelijk enkele nachten gewend geweest aan jouw aanwezigheid in het ziekenhuis. Bouw je tijd dat je bij je kind blijft elke nacht een beetje af. Voordat je het weet zal je kind weer slapen zoals voordien.

Mijn ervaring met Noélie en Anaëlle

Ik moet zeggen dat ik gezegend ben met kinderen die niet zo vaak ziek zijn. 😅🙌 Tijdens een periode van ziekte probeer ik vooral overdag tegemoet te komen aan al hun noden en behoeftes en hou ik alles wat betreft het slapen voorspelbaar. Een dutje kan eens iets langer duren, maar zal nog steeds rond hetzelfde uur starten, idem voor de bedtijd.

Indien de meisjes ’s nachts wakker worden, volstaat doorgaans een korte knuffel en eventueel een pijnstiller om weer fijn te kunnen verder slapen. Enkel het vroeg wakker worden is iets waar mijn jongste dochter gevoelig aan is tijdens een periode van ziekte. Ze wordt dan rond 5-6u wakker en heeft moeite om terug in slaap te vallen. Op dat moment is een langere knuffel meestal nodig of eventjes bij haar blijven en haar over haar rugje strelen, zodat ze terug de rust kan vinden die ze nodig heeft. Het doel is dan sowieso om terug in slaap te vallen aangezien slaap de beste remedie is tegen ziekte.

Eens de ziektekiemen weer weg zijn, valt alles meestal vanzelf terug op z’n plooi omdat er nagenoeg niet afgeweken werd van onze gebruikelijke gewoontes en routines. Ik merk ook dat hoe ouder een kind wordt, hoe makkelijker het kan omgaan met uitzonderingen. Zo heeft onze oudste dochter Noélie al eens bij ons geslapen toen ze ziek was en vroeg ze de dag nadien niet of ze terug bij ons mocht slapen, ze begreep dat dit uitzonderlijk was omdat ze ziek was.

Elk kind is natuurlijk anders en het ene kan al makkelijker met een uitzondering omgaan dan het andere, daarin ken je je kind natuurlijk het beste.

Conclusie

Een slaapregressie door ziekte bij een baby kan moeilijk zijn voor zowel de ouders als het kind. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is dat je kind moeite heeft om zich aan te passen, en dat er stappen zijn die je kunt nemen om hem te helpen weer op het goede spoor te komen. Je baby troosten met knuffels, consequent zijn met bedtijden en consistent zijn met de routine, helpen je kleintje om te gaan met slaapregressie als gevolg van ziekte. Met deze tips in gedachten zou je deze uitdaging moeten kunnen aangaan en ervoor zorgen dat je baby de rust krijgt die hij nodig heeft!

Besef je nu dat je het tijdens een slaapregressie verkeerd hebt aangepakt of krijg je het al benauwd als je al die slaapregressies ziet en beseft dat jouw baby nu al zo slecht slaapt? Blijf niet bij de pakken zitten en schakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met één van de slaapgidsen & videocursussen, een losse consultatie of schakel ons in voor slaapcoaching als je graag dagelijks begeleiding krijgt.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.