Slapen op locatie: 6 tips

Slapen op locatie: 6 tips

Weekendjes weg, familiebezoekjes, feestjes met vrienden, avonturen op onbekende plekken, … Heerlijk toch! 🙌 En dan krijg je kinderen en lijkt het allemaal net iets moeilijker. 😅 Je vraagt je af hoe je er toch nog op uit kan trekken wanneer je kindjes niet zo goed zijn in slapen op locatie of heel erg gevoelig zijn aan het wijzigen van hun routine, … Krijg je er al stress van? Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, of toch niet helemaal 😉 Met de juiste aanpak kan je ervoor zorgen dat je kindje ook op locatie lekker slaapt zodat jij kan blijven genieten van die uitstapjes waar je zo happy van wordt. 🤗 

Toen wij een paar jaar terug nog in Canada woonden en we naar België kwamen, was dit 1 groot feest. Veel uitstapjes, etentjes, late bedtijden, slechte dutjes,… Gelukkig kwam dit altijd weer goed en dat gaat bij jullie hopelijk ook zo zijn! Deze tips zijn er vooral voor kindjes die reeds hebben geleerd om zelfstandig in slaap te vallen alsook in een goed ritme zitten voor hun leeftijd. Ze zijn minder van toepassing voor newborns (laat die maar lekker in je armen slapen tijdens familiefeesten).

Heeft jouw kind momenteel totaal geen ritme en zijn goede nachten slechts een verre droom? Dan is het zeker een goed moment om je kind te gaan slaapcoachen. Vaak kan je je kind op 2 weken tijd in een goed dag- en nachtritme krijgen, zo kan jij stilletjes al jullie volgend uitje beginnen plannen 😉 Bekijk hier de mogelijkheden die ik aanbied om je kindje goed op weg te zetten.

Slapen op locatie: Tip 1 - Geniet van het moment

Eerst en vooral, probeer te genieten van het moment zelf. Stressen omdat je baby niet heeft willen slapen voor zijn middagdutje in zijn reisbedje, gaat je enkel opleveren dat je vergeet te genieten van het moment zelf met bijvoorbeeld je familie of vrienden. Het is heel normaal dat, indien jouw kind maar zelden of nooit in een reisbedje slaapt op locatie, hij zich niet meteen aan slapen zal overgeven op locatie of zelfs helemaal niet.

Slapen op locatie: Tip 2 - Maak je kindje gewoon aan het reisbedje

Haal het reisbedje thuis al eens boven en biedt er enkele dutjes in aan, een week voor je kind zal slapen op locatie. Laat je kind in zijn eigen kamertje dutten in dit reisbedje om hem vertrouwd te laten worden met deze nieuwe slaapomgeving. Neem dit bedje dan mee op locatie.

Slapen op locatie: Tip 3 - Zorg voor een donkere kamer

Spreek dit eventueel van tevoren af met de gastvrouw of gastheer in welk kamertje jouw kind een dutje kan doen en of deze kamer eventueel tijdelijk extra verduisterd kan worden. Is dit niet mogelijk? Neem dan zelf een draagbaar verduisteringsgordijn mee!

Slapen op locatie: Tip 4 - Gebruik witte ruis

Ik weet dat veel mensen dit concept niet goed kennen en dit maar iets heel vreemd vinden, maar het werkt écht! 😀 Zet het geluid van witte ruis of knetterende regen op een tablet/telefoon die je op dat moment niet nodig hebt (zet deze in vliegtuigstand!) en leg deze luid genoeg in dezelfde kamer als je kind. Dan hoef je niet te stressen over die bulderlach van nonkel Frank tijdens een familiefeestje. 😉 Je vindt meer info over witte ruis in deze blogpost:

Slapen op locatie: Tip 5 - Respecteer de tijden waarop je kind normaal slaapt

Probeer de tijden waarop jouw kind normaal slaapt te respecteren. Doet jouw kind normaal om 12u30 zijn middagdutje, stop hem dan ten laatste om 13u in bed. Zo weet je zeker dat hij moe is, zonder dat hij er al te veel over zou zijn en dus oververmoeid zal worden (op dat moment gaan kinderen zich vaak verzetten tegen een dutje). 

Slapen op locatie: Tip 6 - Volg hetzelfde slaapritueel als thuis

Neem zijn slaapzakje en spulletjes van thuis mee zoals een knuffeldoekje, een knuffel,… zodat alles vertrouwd aanvoelt. Lees je thuis telkens een verhaaltje voor voor een dutje? Doe dit dan hier ook. Neem je tijd en stop je kind dus niet snel snel in z’n bedje. Geef hem de kans om even te ontspannen, zeker na de drukte van een familiefeest!

Het is heel normaal dat je kind protesteert wanneer je hem in zijn reisbedje legt in een nieuwe omgeving. Misschien vindt hij het meteen prima omdat hij z’n reisbedje herkent, maar misschien begint hij ook meteen te huilen. No panic! Troost je kind met je handen en je stem en fluister hem toe dat alles ok is. Als hij blijft huilen, neem hem dan even uit zijn bedje om hem in je armen te troosten en leg hem dan terug wanneer hij weer kalm is. 

Ik raad aan om een dutje op locatie minimaal 30 minuten de kans te geven om te slagen. Lukt het echt niet? Annuleer dan het dutje. Je kan op dat moment een back-up plan inzetten; dutje in de buggy (tijd voor een familiewandeling!) of na een halfuur opnieuw in het bedje proberen als je vast zit met een 7-gangen diner ;-). Zeker bij een kind jonger dan 1 jaar is de kans echt groot dat hij zich uiteindelijk zal overgeven aan slaap!

Is het dutje toch echt niet gelukt? Goed, dan hou je je kind op. Gelukkig ben je nu op locatie waardoor jouw kleintje het allemaal erg leuk en gezellig zal vinden. Thuis zou dat een ander verhaal geweest zijn 😉. Probeer je kind indien mogelijk die avond wel vroeger dan gewoonlijk in bed te stoppen. Is dit weer in het reisbedje? Geen probleem, ga dan aan de slag zoals hierboven aangeraden. Bij bedtijd zal jouw kind zich uiteindelijk écht overgeven aan de slaap na een drukke en vermoeiende dag!

De nacht

Als je al een hele namiddag op een familie- of vriendenfeest was, is de kans groot dat je kind tegen bedtijd al vrij hyper zal zijn. Al die nieuwe impulsen, spelen met nieuwe vriendjes of de neefjes en nichtjes…, waarschijnlijk in combinatie met een korter dutje of latere bedtijd dan gewoonlijk, zal het inslapen mogelijks vermoeilijken op locatie. 
 

Het kan ook zijn dat het licht meteen uit is bij je kleintje, maar dat hij wel rond 22/23u zal wakker schieten omdat hij oververmoeid en overprikkeld is gaan slapen. Dit is heel normaal tijdens deze dagen en niets om je zorgen over te maken. Een korte knuffel zou hem moeten gerust stellen en weer lekker verder moeten doen slapen. Zelfs de beste slapers kunnen een paar rommelige nachten hebben tijdens de drukte van zo’n feestjes. 

Blijf je zelf op locatie logeren en slaapt jouw kleintje op dat moment bij jullie op de kamer terwijl hij thuis z’n eigen kamertje heeft? Dan kan het gebeuren dat hij hier wat onrustiger door slaapt. Mama en papa liggen namelijk ineens bij hem op de kamer! Probeer op dat moment niet te starten met iets wat je thuis niet wenst verder te zetten zoals je kind bij jou in bed nemen om te slapen of je kind in slaap wiegen ’s nachts omdat je moe bent. Jouw kind heeft reeds geleerd om niet meer afhankelijk te zijn van jou om te slapen waardoor hij vooral huilt omdat hij oververmoeid is en misschien ook wat gedesoriënteerd is. Logisch, toch?

Als slaapcoach raad ik af om jouw baby/peuter/kleuter op te houden tot ’s avonds laat. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn nog veel te jong om laat te kunnen opblijven en dit zal hen veel te oververmoeid maken. Indien jullie dus ‘s avonds zijn uitgenodigd, zorg er dan voor dat je kind sowieso daar al aan zijn nacht kan starten, ook al zal zijn nacht uiteindelijk onderbroken worden met de rit naar huis, dit is nog altijd beter dan hem tot laat ‘s avonds op te houden.

Probeer in het algemeen tijdens vrienden- of familiefeesten niet voor een volledige dag op locatie te gaan. Hiermee bedoel ik dat als je baby nog 2 dutjes doet, je toch alvast het ochtenddutje in het bedje laat doorgaan en het middagdutje op locatie of omgekeerd. Probeer ook maximaal 2 dagen na elkaar te plannen waar het allemaal wat rommeliger zal zijn. Jouw kleintje zal anders snel oververmoeid geraken en het zal moeilijker worden om nadien alles terug on track te krijgen. Zet de dagplanning eventueel ook wat naar je hand en doe zelf voorstellen. Er wordt een ontbijt voorgesteld? Misschien is een brunch ook leuk, dan kan je alvast het ochtenddutje thuis laten doorgaan? 

Wanneer wij nog in Canada woonden en naar België kwamen, deed ik continu zelf voorstellen (zit ook wel wat in mijn aard) die pasten binnen het schema van Noélie zodat ze haar dutje thuis kon doen (op dat moment was dat natuurlijk niet ‘thuis’, maar wel een plaats die ze beter kende) of zorgde ik ervoor dat ze ’s avonds op tijd haar bedje in kon wanneer we de hele dag van huis waren geweest. 

Probeer zo goed mogelijk te werken rond de routine dat jouw kind gewend is, dan is het ook het gemakkelijkst om nadien de draad weer op te pikken en niet verzeild te geraken in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid. Wees wat creatief en flexibel en dan komt het zeker goed!

Heb je binnenkort een wat langere vakantie op de planning staan? Wel dan kan mijn vakantiegids misschien wel iets voor jou zijn. 🙌 Een super handige, digitale gids vol met praktische info en tips voor als je reist met de auto of het vliegtuig. Hoe pak je de dutjes onderweg aan? Wat als de routine helemaal in de soep draait? Hoe kies je een goede accommodatie? Dit alles (en nog veel meer 😉) komt aan bod in mijn vakantiegids

 

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje of is er nog geen sprake van een goede slaapbasis voor jullie vertrek op vakantie? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen  (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject met een persoonlijk plan en dagelijkse begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Geniet maar lekker van die leuke bijeenkomsten of uitstapjes op locatie! 🤗

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#Teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.