Vliegen met een baby of peuter… het klinkt voor veel ouders als een spannend avontuur. En eerlijk? Dat is het ook. 🙈 Je kindje weet helemaal niet wat er gaat gebeuren, je zit met vaste tijden, andere slaapplekken én veel blikken van medepassagiers. Toch hoeft het echt geen drama te worden. Met de juiste voorbereiding én realistische verwachtingen, kan het zelfs best meevallen. 😉
Als kinderslaapcoach en mama van twee meisjes heb ik al heel wat gezinnen mogen begeleiden in hun eerste vliegreis met kind. 🥰 En als mama reisde ik ook zelf al met newborns, baby’s, peuters én kleuters. Daarom deel ik graag een paar van mijn favoriete tips én vertel ik waar je nog véél meer handige info vindt!
We ‘vliegen’ erin! 😉👇
Tip 1: Kies bewust je vluchtmoment
Vliegen met een baby of peuter vraagt om een beetje strategisch plannen. Probeer niet alleen te denken aan wat voor jou handig is, maar kijk ook naar het ritme van je kindje.
Een vroege ochtendvlucht? Die heeft als voordeel dat je kindje fris is, maar het kan ook betekenen dat je héél vroeg moet opstaan, wat voor extra stress kan zorgen. Een avondvlucht dan weer biedt kans op slaap, maar niet elk kind komt tot rust in een nieuwe omgeving – laat staan in een lawaaierig vliegtuig.
Mijn tip? Kijk naar de huidige wakkertijden van je kindje. Zit er een kans in dat een dutje samenvalt met de vlucht? Dan is dat misschien de beste optie.
👉🏻 In mijn vakantiegids vertel ik uitgebreid hoe je rekening houdt met wakkertijden en slaapvensters bij het boeken van een vlucht.
Tip 2: Zorg voor een goede voorbereiding bij je kindje
Een baby hoef je niets uit te leggen, maar een peuter of kleuter wél! Zeker als dit hun allereerste vlucht is. Leg rustig en duidelijk uit wat er zal gebeuren, toon foto’s van vliegtuigen of laat hen een boekje over reizen bekijken.
Wat bij ons thuis goed werkte: samen een koffertje inpakken en speelgoed kiezen dat “mee mag op avontuur”. Zo voelt het als iets leuks, niet als iets dat hen overvalt.
Mijn tip? Maak er een spel van! 😊 Speel “vliegtuigje” thuis, oefen met de veiligheidsgordel of doe alsof je door een scanner wandelt.
👉🏻 In mijn vakantiegids geef ik ook tips over hoe je hier spelenderwijs op inspeelt per leeftijd.
Tip 3: Neem (meer dan genoeg) snacks & activiteiten mee
Echt, vliegen met een baby of peuter zonder snacks en speelgoed… dat wil je niet. 😅 Vliegtuigmaaltijden zijn zelden een succes, en de tijd kan eindeloos lijken zonder wat afleiding. Zorg dus voor:
Zachte snacks zoals fruitreepjes, maïswafeltjes, druifjes in stukjes of babykoekjes
Herbruikbare raamstickers
Magische kleurboeken of een klein whiteboardje met stiften
Mini-cadeautjes: om het uur iets nieuw laten uitpakken doet wonderen! En dat hoeven zeker geen grote of dure dingen te zijn. Wees creatief! 😉
Mijn tip? Laat je kindje een eigen rugzakje dragen met een paar eigen spulletjes. Dat vergroot het vakantiegevoel én de betrokkenheid.
👉🏻 Ik deel in mijn vakantiegids een leuke checklist met entertainment voor onderweg – ideaal om last-minute door te nemen! 🙌
Tip 4: Gebruik de draagdoek of buggy slim
Tot aan de gate mag je meestal nog een buggy of draagzak meenemen. Beide hebben hun voordelen. Een draagzak is handig bij het boarden, wanneer je handen te kort komt. Een buggy geeft dan weer wat rust in de terminal.
Soms mag de buggy pas bij de bagageband opgehaald worden, dus zorg dat je goed informeert bij de luchtvaartmaatschappij.
Mijn tip? Gebruik de draagdoek aan boord voor comfort bij het inslapen – zeker als je kindje gewend is aan in slaap vallen bij mama of papa. Dit kan echt een redder in nood zijn! 🙌
Ik bespreek in mijn vakantiegids ook de impact hiervan op het slaappatroon en wat je het best vermijdt.
Tip 5: Accepteer dat slapen anders zal zijn
Een gouden tip voor wie gaat vliegen met een baby of peuter: laat los. 🧘♀️ Wat thuis werkt, werkt niet altijd in het vliegtuig. En dat is oké. 😊
Misschien doet je kindje een kort dutje in je armen, of misschien slaapt het pas vlak voor de landing. Forceer het niet. Geef nabijheid, hou je kindje rustig en vertrouw erop dat het thuis wel weer goedkomt. 💛
Mijn tip? Neem iets herkenbaars mee uit de slaapkamer: een dekentje met geur van thuis of het favoriete knuffeltje.
👉🏻 In de vakantiegids vind je mijn tips om zo goed mogelijk met jetlags, tijdsverschil of een verstoorde routine om te gaan.
Tip 6: Zorg voor een rustige landing (letterlijk & figuurlijk)
Veel kindjes krijgen last van hun oortjes bij het opstijgen en landen. Baby’s help je door borstvoeding te geven of een flesje aan te bieden. Een fopspeen of vinger is ook prima. Ook het neusje even dichtknijpen is een gouden tip die ik jullie niet wil onthouden.
Bij peuters of kleuters kan een snoepje of lolly wonderen doen (een van de weinige keren dat we dat zomaar toestaan 😜).
Mijn tip? Maak de landing voorspelbaar: “Nu gaan we landen, straks zijn we op vakantie!” – dat helpt om spanning weg te nemen.
👉🏻 Ik geef in de vakantiegids meer uitleg over oordruk én hoe je het combineert met dutjestijd.
Tip 7: Geef jezelf wat ademruimte
Het hoeft geen perfecte vlucht te zijn. Het belangrijkste is: jij blijft rustig, liefdevol en realistisch. En je kindje voelt dat. Kleine kindjes zijn veel veerkrachtiger dan we denken – en jij bent echt niet alleen op deze reis. 🫶
Heeft je kindje het moeilijk en kijken de mensen rondom jou vervelend? Laat ze! Je kent die mensen toch niet, focus alleen op jou en je kind. Jouw rust zal je kindje uiteindelijk kalmeren. Even naar het toilet gaan samen om tot rust te komen, kan ook helpen.
Veelgestelde vragen over vliegen met een baby of peuter
1. Moet ik extra betalen voor een baby op het vliegtuig?
Kindjes jonger dan 2 jaar reizen meestal gratis of tegen verlaagd tarief, maar hebben geen eigen stoel. Controleer altijd op voorhand bij de maatschappij.
2. Waar leg ik mijn baby te slapen tijdens een lange vlucht?
Sommige vluchten bieden een baby bassinet aan – reserveer dit op tijd! Zo kan je kindje in een soort wiegje slapen dat aan de wand bevestigd wordt.
3. Hoe regel je melk of voeding aan boord?
Je mag afgekolfde melk, flesjes of pap meenemen – zelfs meer dan 100 ml. Vraag eventueel warm water aan het cabinepersoneel om flesjes op te warmen.
Interessante blogs wanneer je op reis gaat met een kind:
Meer tips?
Wil je écht voorbereid op reis vertrekken? In mijn vakantiegids vind je álles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie met je kindje. Van handige checklists, concrete tips bij jetlags en vluchttijden, tot leeftijdsspecifieke adviezen en wat te doen als routines plots overhoop liggen en je een vroege vogel krijgt op vakantie. Deze gids is jouw ideale reisbuddy – of je nu met een baby, peuter of kleuter vliegt. ✈️
💛 Je kind hoeft op vakantie niet perfect te slapen. Maar met deze gids in je koffer ben je wél voorbereid op wat komt.
Wil je vóór de vakantie al werken aan betere slaapgewoontes thuis? Neem dan zeker een kijkje bij onze online cursussen en slaapgidsen. Zo vertrek je met een gerust hart én uitgeruste kindjes op vakantie. Win-win, toch? 😉🙌
Vakantiegids
- €29,00
- Gewaardeerd 4.95 uit 5
Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie toe! 🌴☀️
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles