De meest gestelde vragen over slaaptraining

wat is slaaptraining

Wat is slaaptraining? Waarom zou je aan slaaptraining doen? 🤔 Vast staat dat slaaptraining een onderwerp is dat vaak discussies doet oplaaien. 😅 Net zoals zoveel andere “keuzes” die ouders  maken voor hun kind: wel of geen borstvoeding, wel of niet samen slapen, …Er zijn ouders die pro zijn, anderen zijn tegen. En dat is helemaal ok!

Wel heb ik gemerkt, doorheen mijn jaren ervaring als slaapcoach, dat ouders die tegen zijn vaak een verkeerde associatie hebben gemaakt met slaaptraining. Zo wordt slaaptraining voornamelijk gelinkt aan je kind te (moeten) laten huilen zodat het leert doorslapen. Meteen hét grootste misverstand rond slaaptraining. En er zijn nog misverstanden rond slaaptraining. Zo zou slaaptraining niet samengaan met borstvoeding op vraag of in eenzelfde kamer slapen met je baby zou een echte no-go zijn.

Ook ik dacht toen ik pas mama werd dat de enige manier om mijn oogappel te leren doorslapen, was om hem te laten huilen. Een beetje ‘op grootmoeders wijze’. Mijn mini baby moederziel alleen laten huilen? Neen, dat zag ik niet zitten. Ik bleef dan maar aanmodderen in het andere extreme, telkens mijn oogappel in slaap moeten helpen en om de 2u opstaan ’s nachts. Totdat ik me echt ben gaan informeren over slaaptrainen, hier zo’n eye-opener rond kreeg dat ik zelfs besloot om slaapcoach te worden zodat ik ook andere ouders kon helpen aan meer slaap. Want geef toe, zijn we niet allemaal een betere versie van onszelf alsook geduldigere ouders met meer slaap? 😉

maar, wat is slaaptraining dan?

Met slaaptraining ga je vooral zorgen dat je kindje in een juist dag- en nachtritme terecht komt. Dit gaat zowel over slapen als voeding, de 2 belangrijkste elementen voor een gelukkige baby. Baby’s houden echt van ritme en regelmaat, ze hebben hier zelfs nood aan. Regelmaat wil zeggen dat je baby op tijd en stond een voeding krijgt alsook een dutje krijgt aangeboden. Hierdoor vermijd je huilbuien omwille van honger en vermoeidheid. 

Heel wat jonge mama’s krijgen het advies om hun kindje wat langer op te houden omdat “hij wel zal slapen als hij moe is”. Fout! Een oververmoeide baby zal steeds slechter slapen dan een goed uitgeruste baby. Ook zijn ouders bang om hun baby reeds om 19u in bed te stoppen omdat ze geen vroege vogel willen. Echter zal je kindje net later in bed stoppen het vroeg wakker worden triggeren! Probeer je te focussen op de wakkertijden van je baby om een goede routine te bekomen. Op mijn website vind je een gratis download terug met de wakkertijden per leeftijd, je vind hem hier.  

Je krijgt als ouder echt gigantisch veel -goedbedoeld- advies. Tel hierbij de nachtelijke (en tegenstrijdige) google opzoekingen en nog wat trial and error en je zit vaak na enkele weken of maanden met dagen die er elke dag weer anders uitzien, met een baby die niet vlot in slaap valt, ’s nachts verschillende keren wakker wordt en uiteindelijk veel meer huilt doordat hij prikkelbaarder is. Uiteraard zijn er steeds de mirakelbaby’s die goed slapen meteen onder de knie krijgen en heel snel het klokje rond slapen. Dit zijn echter uitzonderingen, voorbeelden waar je je eigen situatie ook niet aan mag spiegelen want elke baby is anders.

d7abbfdd10b343afaf2294eb91acff20

Hoe werkt slaaptraining?

Aan de hand van wakkertijden en momenten op de dag waarop het voor baby’s gemakkelijker is om de slaap te vatten, alsook rekening houdend met het schema van de (werkende) ouders, wordt er door onze ervaren slaapcoaches een schema op maat van het kind gemaakt.

Indien er reeds slaapassociaties werden ontwikkeld waarbij de baby/peuter enkel in slaap kan vallen door bijvoorbeeld gewiegd of gevoed te worden, worden deze ook aangepakt zodat het kind kan leren om zelfstandig in slaap te vallen. Graag meer weten over slaapassociaties? Lees dan zeker ook onze blog over de meest voorkomende slaapassociaties. Ik deel het linkje hieronder. 

Tot slot wordt er gekeken naar hoeveel en hoe vaak het kind eet per 24u en indien er vaste voeding wordt gegeten, of het voeding is die bijdraagt aan een goede slaapkwaliteit.

Zelfstandig aan de slag gaan of toch beter met een slaapcoach?

Slaaptraining kan je absoluut op eigen houtje doen, door het internet af te schuimen of boeken over slaap te lezen en hiermee aan de slag te gaan. Je houdt dan best een slaaplog bij om jullie evolutie van dichtbij op te volgen. Het voordeel van een slaapcoach is echter dat je zeker weet dat je het meteen ‘juist’ doet, de dagelijkse begeleiding zorgt er ook voor dat je telkens ergens terecht kan met je vragen, dat je steun krijgt bij moeilijke momenten en dat je kleintje het minimum aan traantjes zal laten in het proces.

Slaaptraining gaat namelijk niet zonder traantjes ongeacht of je dit zelfstandig doet of met de ondersteuning van een slaapcoach. Dit wil niet zeggen dat je je oogappel alleen moet laten huilen in zijn kamertje, echter zal je baby wel protesteren als hij bijvoorbeeld plots niet meer in slaap wordt gevoed. Huilen is de enige vorm van communicatie voor baby’s, het is maar logisch ook dat een kindje zijn ongenoegen zal laten blijken. Doordat je oogappel in het juiste ritme voor zijn leeftijd wordt gezet, de voedingen juist zitten en de juiste slaaptrainingsmethode voor zijn leeftijd wordt gekozen, blijven de traantjes echter wel beperkt.

Wil je graag samen met #teamsnuggles aan de slag om jouw kindje te slaaptrainen? Super! We helpen je met veel plezier verder! 🤗 Bekijk hier de mogelijkheden die we aanbieden om jou en je gezin aan meer slaap te helpen:

En hoe zit het met de slaaptraining en borstvoeding?

Perfect combineerbaar, ik raad enkel wel aan om regelmaat in de voedingen te krijgen en dus voeden op vraag enkel voor jonge baby’s te houden. We hebben al heel veel met borstvoedende mama’s samengewerkt, en ook zij vonden het telkens handig dat ze hun dagen wat beter konden inplannen eens er meer regelmaat in de voedingen zat. Bovendien zorgt dit ervoor dat je baby betere voedingen neemt aangezien hij beter uitgerust is, wat tevens ook positief is voor baby’s die last hebben van reflux dat ze meer tijd krijgen om hun maaltijden te verteren (P.S.: meer info over reflux vind je in deze blog).

Mag mijn kind nog in mijn kamer slapen tijdens de slaaptraining?

Samen slapen is absoluut geen probleem! Er is echter wel een kleine nuance noodzakelijk: wij werken enkel met gezinnen die in dezelfde kamer slapen, niet in hetzelfde bed omwille van de risico’s tot wiegendood. De meeste ouders gaan trouwens hun baby in bed beginnen nemen uit noodzaak om toch net wat meer slaap te kunnen halen, niet omdat ze dit echt willen. Ik leer hen dan hoe ze hun kind kunnen leren beter te slapen in zijn eigen bedje via onze slaaptraining.

Slaaptrainen draait dus echt rond het aanleren van gezonde slaapgewoontes aan je kleine schat. Net zoals je je kleintje ooit zal leren fietsen, is dit een proces dat niet in 1-2-3 plaatsvindt maar jouw toewijding en vertrouwen in je kind vraagt zodat hij dit met jouw hulp echt onder de knie kan krijgen. Er is echter wel een reden dat er niet iets zoals een fietscoach bestaat, maar wel een slaapcoach. 😉 Slaap bij kindjes is echt niet zo simpel, wees dus ook niet bang om hulp in te schakelen als jullie al te lang aan het ploeteren zijn. #teamsnuggles staat met veel plezier voor jullie klaar 💫

Waar kan ik terecht met vragen rond de slaap van mijn kind?

Je kan op Instagram @snugglesanddreams terecht voor dagelijkse tips en tricks en daarnaast bieden we op de website diensten zoals een losse consultatie (mail- of videoconsultatie), persoonlijk traject of diverse slaapgidsen/online cursussen aan (klik hieronder op de diensten voor meer info).

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Marieke Van Thienen

    hoi
    Ons zoontje van 8 maanden drinkt ‘s nachts nog een flesje, ik kocht uw gids om dit af te bouwen aangezien hij steeds lang wakker is na het flesje, ‘s morgens niet direct honger heeft enz en denk ik het dus niet echt meer nodig heeft. Nu als wij dit niet geven dan huilt hij even, jammert hij, babbelt wat, huilt weer even en we hebben het al een 2 uur lang volgehouden voor hij echt in slaap viel. De gecontroleerde huilmethode is heel moeilijk omdat hij op en af maar huilt en vaak niet erg lang. Overdag slaap hij perfect op schema uit de gids op juiste leeftijd (dit al enkele maanden zo). Cry out dan maar toepassen en doorbijten?

  2. Lan

    Vanaf hoeveel weken kan dit?

    1. Nathalie

      Hallo, gezonde slaapgewoontes aanleren kunnen vanaf de start, slaapcoaching zelf kan vanaf 4 maanden na de uitgerekende datum.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.