Help, mijn kind wil steeds slapen na school! Dit kun je doen 👇

Kind slapen na school tips

Toen mijn oudste dochter voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog hoe intens die periode was – voor ons allemaal. 😅 Het voelde alsof ze ineens zoveel sneller groeide. Ze kwam thuis met verhalen, nieuwe woorden en een grote glimlach, maar ik zag ook dat het haar veel energie kostte. Nieuwe indrukken, veel prikkels, en een heel ander ritme… Het deed me nogmaals beseffen hoe belangrijk slaap is, zeker in zo’n fase.

Wat me vooral opviel, is dat mijn dochter na school vaak al in de auto in slaap viel. 😴 Slapen na school lijkt misschien onschuldig, maar het kan de avondroutine flink verstoren. Misschien herken je dat ook bij jouw kindje: zodra ze thuis zijn, ploffen ze op de zetel en vallen ze spontaan in slaap. Hoewel dit logisch lijkt na zo’n intensieve dag, kan het hun avondroutine en nachtrust flink verstoren. 

Slapen na school, mag dat nu eigenlijk? Hoe ga je hiermee om, en hoe zorg je ervoor dat je kindje voldoende rust krijgt zonder dat het avondritme in de war raakt? In deze blog deel ik graag mijn tips die ik zelf heb toegepast toen mijn dochters voor het eerst naar school gingen.

Lees je mee? 🙂

Waarom slapen kinderen na school?

De overgang naar school brengt veel veranderingen met zich mee. Je kindje krijgt te maken met:

  • Mentale prikkels: leren, luisteren en nieuwe dingen ontdekken.
  • Sociale prikkels: spelen met klasgenootjes, regels volgen en wennen aan de juf of meester.
  • Fysieke vermoeidheid: meer beweging door spelen op de speelplaats of lange schooldagen.

Deze prikkels kunnen ervoor zorgen dat je kindje overdag vermoeid is, maar ‘s avonds moeilijk tot rust kan komen. Wanneer je kind na school steeds lijkt te willen slapen, kan dit een teken van overprikkeling of vermoeidheid zijn. Een goed slaappatroon is juist nu heel belangrijk om je kind te helpen herstellen van deze nieuwe prikkels.

Hoe herken je slaaptekort?

Kindjes die net naar school gaan, kunnen hun vermoeidheid op verschillende manieren tonen:

  • Overdag extra prikkelbaar of emotioneel
  • Moeite met concentreren
  • ‘s Avonds moeilijk in slaap vallen of vroeg wakker worden

Toen ik merkte dat mijn dochter na schooltijd vaak snel geïrriteerd raakte of juist heel hyperactief werd, wist ik dat haar lichaam en hoofd overprikkeld waren. Misschien herken je deze signalen ook bij jouw kindje? Tijd om extra aandacht te besteden aan hun slaaproutine!

Wat als je kindje na school in slaap valt?

Na een intensieve dag is het normaal dat kinderen behoefte hebben aan slapen na school. Toch kan zo’n dutje na school de avondroutine verstoren. Niet in slaap vallen bij bedtijd, slecht slapen ‘s nachts of vroeg wakker worden ‘s ochtends kunnen gevolgen worden van een onschuldig dutje na school.

Hier zijn enkele tips om hier op een evenwichtige manier mee om te gaan:

  • Probeer je kindje wakker te houden: Plan iets leuks, zoals samen een boekje lezen, een spelletje doen of even buiten spelen. Dit helpt hen de vermoeidheid te overbruggen tot de gebruikelijke bedtijd.
  • Houd het dutje kort: Als je merkt dat je kindje echt niet wakker te houden is, laat het dutje dan niet langer dan 20-30 minuten duren. Dit voorkomt dat ze ‘s avonds moeilijk in slaap vallen.
  • Evalueer de bedtijd: Als je kindje na school structureel echt uitgeput is, overweeg dan de bedtijd tijdelijk iets naar voren te brengen. Zo compenseer je de vermoeidheid zonder dat het avondritme uit balans raakt.

Elke dag kan anders zijn, en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is om naar je kindje te kijken en aan te voelen wat ze nodig hebben. Dit helpt om de balans te vinden tussen rust en structuur.

Praktische tips voor schoolgaande kindjes

  1. Creëer een vaste routine: Consistentie biedt rust en voorspelbaarheid bij onze kleintjes. Start bijvoorbeeld elke avond met een vast bedtijdritueel: tanden poetsen, pyjama aan, voorlezen en slapen. Toen mijn dochter wist wat er elke avond ging gebeuren, gaf haar dat veel rust. Wist-je-dat we bij Snuggles & Dreams een handige printable rituelen hebben ontwikkeld die jou en je kleintje helpen om een fijn en voorspelbaar ritueel op te bouwen? 🙂 Je vind hem hieronder terug!  
  2. Plan voldoende ontprikkeltijd: Na een drukke schooldag is het belangrijk om even gas terug te nemen. Laat je kindje spelen, knutselen of rustig een boekje lezen. Dit helpt hen om de indrukken van de dag te verwerken. Bij ons is samen kleuren, een puzzel maken of met de barbies spelen na schooltijd een gouden momentje. Veel ouders bieden hier schermtijd aan, dit kan fysiek wel voor rust zorgen, maar mentaal geeft schermtijd nog zeer veel prikkels en kan dit je kindje nadien net extra vermoeid maken. Houd dit dus goed in de gaten bij je kindje of die schermtijd echt helpend is.
  3. Zorg voor voldoende beweging: Actief bezig zijn helpt om fysieke energie kwijt te raken en stimuleert een diepe slaap. Een wandeling of speeltijd buiten na school kan wonderen doen.
  4. Beperk dutjes overdag: Hoewel een kort dutje aantrekkelijk kan lijken, kan dit de avondroutine verstoren. Probeer dutjes te vermijden of ze kort te houden (maximaal 30 minuten). Op woensdagnamiddag en in het weekend kan je kindje dan weer wel een middagdutje doen ipv een namiddagdutje. Zit je nog wat in de knoop met die dutjes inkorten voor school? Lees dan zeker deze blog waar ik hier dieper op inga. 
  5. Houd het avondeten licht: Zware maaltijden vlak voor het slapen kunnen de nachtrust verstoren. Zorg voor een voedzame, maar lichte maaltijd en vermijd suikerrijke snacks na het avondeten.

Wat als het slapen moeizaam blijft?

Het kan even duren voordat je kindje gewend is aan het schoolritme. Het starten met school is namelijk een intensieve periode, zowel voor kind als ouder. Ik herinner me dat ik me soms zorgen maakte of we alles wel goed deden, maar onthoud: met geduld, liefde en een paar aanpassingen in de slaaproutine geef je je kindje de rust die het nodig heeft om volop te genieten van deze nieuwe mijlpaal. 💛

Blijven de slaapproblemen aanhouden? Bij Snuggles & Dreams helpen we je graag verder met praktische tips en concrete handvaten om je kleintje weer lekker te laten slapen. Bekijk ons aanbod aan slaapgidsen of plan een consult met een van onze slaapcoaches.

Ziezo, bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop van harte dat je er iets aan hebt gehad. 🙂 Zit je toch nog met vragen of loop je ergens tegenaan? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@snugglesanddreams.com. Mijn team en ik staan met veel plezier voor je klaar! 😘

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.