De leertoren: Een nieuwsgierige peuter betrekken bij het leven in huis

een kleuter en een peuter staan op een leertoren in de keuken

Na een werkdag het avondeten voorbereiden en dit met 10kg aan enthousiasme op één arm, mama moet alvast niet meer naar de fitness! Herkenbaar? Dan heb ik wel een tip voor jullie…

Ik ben Sarah en ben mama van een zoontje, Mathis, geboren in 2019. Naast mijn fulltime job heb ik eind 2020 met mijn partner Maarten besloten om mijn eigen webshop ‚ÄėMy Little Buddies‚Äô te openen met een eigen ontwikkeld product: de leertoren. Dit initiatief is er gekomen vanuit ons dagdagelijks leven met ons zoontje omdat wij geloven dat dit een onmisbare item is voor ouders met een peuter in huis.

Waarom wij een leertoren nodig hadden

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, je begint eten te maken en het eerste wat er gebeurt is dat jouw peuter aangerend komt en alle middelen inzet om opgepakt te worden. Zo gingen bij ons vaak alle kasten open en werd alle inhoud eruit gehaald, *zucht*. Toen stond je daar, het eten proberen af te werken met één arm en een enthousiaste peuter op de andere arm. Niet zo eenvoudig om alles klaar te krijgen, wetend dat de tijdbom (lees: hongerige peuter die op jouw arm zit) tikt. Dit zorgde voor ons telkens voor onnodige stress. Herkenbaar? Voor ons was dit alleszins het geval. Op zich helemaal niets mis mee, wij zijn heel blij dat onze zoon (toen 13 maanden) interesse toonde in eten en dagdagelijkse taken, maar soms moet het gewoon wat opschieten.

Toen knutselde we onze eerste leertoren in elkaar. Een hele stap vooruit: Mathis kon naast mij staan in een veilig verhoogje. Hij vond het geweldig om te kunnen meekijken en helpen.

Wat is een leertoren nu eigenlijk ?

Een leertoren, keukenhulp of learning tower is een veilige kruk waar jouw kindje zelfstandig in en uit– kan kruipen. Het is afkomstig uit de Montessori visie waar kinderen leren eigen keuzes te maken om zelfstandig te werken en waar ze leren vanuit eigen motivatie, of kort gezegd: ‚Äėleer mij het zelf te doen‚Äô. Geef kinderen de middelen om hun zelfstandigheid te bevorderen en om aan hun eigen tempo te evolueren binnen een veilige omgeving. Een leertoren past perfect binnen deze filosofie. Het is het ideale hulpmiddel om de wereld op de hoogte van jouw kleintje te brengen. Zo leert jouw peuter ontzettend veel bij en hoef jij hem niet overal te dragen. Dit maakt momenten samen in de keuken of elders nog zoveel leuker voor iedereen in het gezin.

Hoe wij de leertoren dagelijks gebruiken

  • Handen wassen

De leertoren staat de hele dag door in onze keuken. Als we niet koken kan Mathis er zelfstandig op en af kruipen. Al is hij daar op dit moment nog wat te jong voor, het uiteindelijke doel is dat hij zelf zijn handen gaat wassen voor en na het eten, of potjesbezoek.

  • Koken

Natuurlijk gebruiken we hem het meest om samen te koken. Je zou verbaasd zijn hoeveel een peuter kan! Mengen, roeren, proeven, maar zelf een mes of dunschiller gebruiken is geen probleem.

Ons zoontje eet veel en graag. Hij staat er dan ook met volle goesting bij. Voor kieskeurige eters kan het wel helpen om ze te betrekken bij de voorbereiding. Meestal is het zelfgemaakte eten dan w√©l lekker ook al is het met diezelfde ‚Äúvieze‚ÄĚ broccoli gemaakt.

  • Afwassen

Plezier gegarandeerd! Als wij zijn melkflesjes moeten reinigen, doen wij hem een waterproof schortje aan, geven hem een borstel en zo kan hij mee helpen schrobben. Je mag wel niet bang zijn van een beetje water dat rond spat

  • Tanden poetsen

Zet de leertoren in de badkamer en jouw kleintje kan dan ook zelf zijn tandenborstel boven halen en samen met jou zijn tanden poetsen. Dit maakt van een taak een leuk moment.

  • Knutselen en spelen

Een van onze leertorens kan zich omvormen tot een bank en tafeltje dat gebruikt kan worden om te kleuren, schilderen of een spel te spelen.

  • Goed alternatief voor de eetstoel

Is jouw peuter zijn eetstoel beu en kan hij écht niet blijven zitten? Dat gebeurt hier ook. Wij willen niet dat hij rondloopt met eten, maar willen dan weer wel dat hij alles opeet. Als dat gebeurt, zetten we zijn bord op het aanrecht en kan hij rechtstaand verder eten.

De toepassingen zijn eindeloos. Aan de overkant van ons huis zijn ze aan het bouwen en dat moet Mathis zien! Zeker als de graafmachine aan het werk is! We zetten de leertoren voor het raam en zo kan hij zelf blijven kijken. Of met papa aan de werkbank? Kan ook!

Screenshot 2021 03 04 at 10.51.06

Overtuigd ? Al langer op zoek naar een leertoren? Wij maakten onze leertoren op maat van onze peuter en het zorgde al voor veel leuke samen-momentjes.

Neem gerust een kijkje op: www.mylittlebuddies.be

Groetjes,

Sarah van My Little Buddies

Wil je zelf ook graag iets delen en een blog schrijven voor op onze website? Laat het ons weten via info@snugglesanddreams.com.

Zit je helemaal in de knoop met de slaapgewoontes van je kindje? Dan kunnen de slaapgidsen of online cursussen (per leeftijdscategorie) interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan en dagelijks begeleiding. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.