SOS stoelgang in de vroege ochtend

stoelgang in de vroege ochtend

Wordt jouw reeds zindelijke kind steeds wakker voor stoelgang in de vroege ochtend? I got you covered!

Slaap is alles, dat kan ik als kinderslaapcoach enkel maar beamen. Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel ouder als kind. Maar wat als jouw zindelijk kind jou in de vroege ochtend (tussen 4 en 6u ‘s ochtends) wakker maakt omdat hij naar het toilet moet om kaka te doen? 💩 Uiteraard super dat je kind dit zelf komt aangeven, maar helaas minder bevorderlijk voor de nachtrust van zowel jij als van je kind. In deze blogpost bespreek ik hierover graag enkele inzichten en deel ik welke stappen je kan ondernemen om dit vroege wakker worden voor stoelgang aan te pakken. 

Sidenote: deze blog is specifiek geschreven voor kinderen die reeds zindelijk zijn overdag en zelf kunnen aangeven wanneer ze naar het toilet moeten. Is je kind nog niet zindelijk en wordt hij steeds wakker door stoelgang in de vroege ochtend? Dan raad ik je mijn cursus Vroege Vogels aan!

Wat is er aan de hand?

Tijdelijke aard
Als je kind in de vroege ochtend (tussen 4 en 6u ‘s ochtends) wakker wordt voor stoelgang, kan hiervoor een specifieke oorzaak zijn. Door dit aan te pakken, zal het vroege wakker worden minderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Sluit eerst en vooral uit dat er medisch iets aan de hand is. Heeft je kind zich een hele dag opgehouden en heeft hij daardoor last van constipatie? Dan kunnen zijn darmen ‘s nachts in de war zijn. Je kind kan ook last hebben van een buikvirus, waardoor er een grote drang is om naar het toilet te gaan en hij uit zijn slaap ontwaakt. Een andere oorzaak kan zijn dat je kind in een groeispurt zit. Net zoals groeispurten van invloed kunnen zijn op de slaap van je kind, kan het ook het spijsverteringssysteem en hoe voedsel verwerkt of verteerd wordt veranderen. Hierdoor kunnen de darmen even ontregeld kunnen zijn.

Kijk dus altijd eerst waarom je kind nu plotseling stoelgang maakt in de vroege ochtend en van daaruit kan je dan bepalen hoe je dit kan oplossen. Soms is de oorzaak van tijdelijke aard en zal het vanzelf verdwijnen, soms zal dit actief moeten aangepakt worden.

Gewoonte
Je kind wordt sinds enkele weken op regelmatige basis (of in worst case scenario elke dag) vroeg wakker om naar het toilet te gaan. Na zijn toiletbezoek is hij dan ook helemaal klaar om aan zijn dag te beginnen en is hij moeilijk terug in bed te krijgen. Hiervoor is maar één reden: het vroege wakker worden is een gewoonte geworden. Er is hier geen sprake meer van sporadisch vroeg wakker worden.

Een slaaptrainer kan in zo’n situatie erg handig zijn. Het zorgt voor consistentie en stimuleert het verder slapen. Ik schreef een uitgebreide blog over het gebruik van een slaaptrainer en de vele voordelen ervan.

Hoe die stoelgang in de vroege ochtend aanpakken?

Als je kind 💩 moet doen, dan kan je dat uiteraard niet tegenhouden. If they got to go, they got to go. 😅 Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je kan aanpakken om het darm schema van je kind iets wat bij te sturen zodat zowel jouw als zijn nachtrust zo weinig mogelijk onderbroken wordt.

Aangepast voedingsschema
Kleine aanpassingen in het voedingspatroon van jouw kind kunnen al een groot verschil geven. Je kan bijvoorbeeld meer vezel- of vetrijke producten aanbieden doorheen de dag waardoor je kind vlot(ter) stoelgang zal maken overdag in plaats van tijdens de nacht of vroege ochtend.

Krijgt je kind voornamelijk vezels bij het avondmaal, dan kan je ervoor kiezen om de vezels ‘s avonds te beperken en deze bij het ontbijt aan te bieden. Omgekeerd kan uiteraard ook wanneer je merkt dat je kind voornamelijk zijn vezels uit het ontbijt haalt, maar zijn lichaam er lang(er) over doet om deze te verteren. Hier kan het een oplossing zijn om de vezels dan juist wel ‘s avonds aan te bieden i.p.v. bij het ontbijt.

Monitor dit enkele dagen om te zien wat werkt voor jouw kind en wat niet zodat je kan bijsturen waar nodig. Elk kind en elk lichaam is anders en een quick fix bestaat hiervoor niet.

Zelfstandig spelen
Sommige kinderen hebben echt nood aan privacy bij het maken van stoelgang. Ze vinden het fijner wanneer ze alleen zijn. ‘s Nachts hebben ze die privacy in hun kamer waardoor ze zich meer op hun gemak voelen, zodanig de nood om naar het toilet te gaan er sneller kan zijn.

Een oplossing hiervoor is zorgen dat jouw kind overdag een moment heeft waarbij hij even zelfstandig speelt. Tijdens zo’n moment is hij even alleen en zal hij zich comfortabeler voelen. Dit hoeft zeker niet op zijn kamer te zijn, maar bijvoorbeeld in een speelhoekje in de keuken of woonkamer. Sowieso raadt onze opvoedingscoach Eefke aan om je kind doorheen de dag even zelfstandig te laten spelen, hierdoor ontdekken ze nieuwe dingen en oefenen ze hun vaardigheden. Weet je niet hoe je je kind kan stimuleren om zelfstandig te spelen? In onze opvoedingscursus is er een volledig hoofdstuk toegewijd aan dit onderwerp.

Oudere kindjes

Is je kind al 4 of 5 jaar oud? Dan is je kleuter in staat om zelf naar het toilet te gaan ‘s nachts, mocht deze situatie zich voordoen. Ik geef je enkele tips om dit vlot te laten verlopen.

Oefen samen
Nog niet zo lang geleden ging je aan de slag met zindelijkheidstraining, waarbij je je kind leerde zindelijk worden. Hiervoor heb je samen met je kind heel veel geoefend om naar het potje te gaan. Hetzelfde kan je doen voor een nachtelijk toiletbezoek; leer je kind om ‘s nachts zelfstandig naar het toilet te gaan. Maak er een leuk rollenspel van, zodat je geen extra druk op je kind legt. 

Kinderen vinden het fantastisch om te spelen met hun ouders. Herhaal het rollenspel meerdere keren per dag of een aantal opeenvolgende dagen zodat je kind zich zelfzeker genoeg voelt om dit ‘s nachts alleen te doen. Moedig je kind voldoende aan, het is normaal dat het even duurt voordat je kind dit zelf durft of onder de knie heeft. 😊

Zorg voor een nachtlampje
Tijdens de nacht is het uiteraard donker en dat kan beangstigend zijn voor je kind om zelf uit zijn bed te komen. Het grote licht aanleggen is dan weer nadelig om nadien terug vlot in slaap te vallen gezien het vele licht. Een simpele oplossing hiervoor is werken met een nachtlampje. Voor kinderen bestaan er hele leuke exemplaren, zoals Gina De Giraf of dit schattig poesje.

Conclusie

Een onderbroken nachtrust is voor niemand fijn. Maar onthoud; je kan het je kind niet kwalijk nemen dat hij naar het toilet moet. Als hij jou hiervoor wakker maakt, is dat juist positief. Je kind handelt correct i.p.v. gewoon een ongelukje te hebben. Het mag uiteraard geen spelletje worden, dus probeer een balans te vinden tussen het belonen voor het zelf aangeven terwijl je werkt aan een optimaal darmschema. Kinderen zijn geen robotjes en kiezen er niet zelf voor wanneer ze naar het toilet moeten voor stoelgang. 

Loopt de stoelgang in het algemeen de laatste weken of maanden moeilijk bij jouw peuter of kleuter? Dan raad ik je van harte mijn Masterclass kaka/poepen aan! Of misschien is je kind helemaal het noorden kwijt ivm de zindelijkheid en ben je op zoek naar handvaten om back on track te geraken? I got you covered! 

Succes!

Veel liefs,
Nathalie
Zindelijkheidscoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.