Wat als mijn kindje ziek is tijdens slaaptraining?

Slaaptraining ziek

Het najaar brengt traditiegetrouw bij heel wat gezinnen verschillende ziektes in huis. Jammer genoeg treft dit ook vaak de jongsten van het gezin. Net nu jij wil starten met slaaptraining of al een tijdje aan het slaaptrainen bent, wordt je kindje ziek. In deze blog vertel ik je meer over welke invloed veelvoorkomende ziekten kunnen hebben op de slaap en slaaptraining van je kindje. Daarnaast leg ik je uit hoe je de slaaptraining kan aanpassen tijdens de ziekte en hoe je de extra slaapbehoefte bij je kindje best opvangt. Tenslotte geef ik je graag nog enkele tips over wat je best doet wanneer je kindje terug genezen is.

Veelvoorkomende ziekten bij baby’s

Wanneer baby’s ziek zijn, kan hun slaappatroon worden verstoord. Hier zijn enkele veelvoorkomende ziekten bij baby’s die de slaap kunnen beïnvloeden:

  1. Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur als gevolg van een infectie kan leiden tot onrustig slapen en frequent(er) wakker worden.
  2. Verkoudheid en griep: Ademhalingsproblemen als gevolg van een verstopte neus of hoesten kunnen het moeilijk maken voor baby’s om comfortabel te slapen.
  3. Oorinfecties: Pijnlijke oorinfecties kunnen leiden tot ongemak en huilen, vooral als de baby gaat liggen.
  4. Maagklachten: Spijsverteringsproblemen zoals reflux kunnen de slaap verstoren omdat baby’s zich ongemakkelijk voelen wanneer ze liggen.

Als je baby ziek is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan zijn behoeften en comfort. Het kan nodig zijn om ‘s nachts vaker te troosten of te voeden totdat hij hersteld is van zijn ziekte.

Raadpleeg altijd een kinderarts als je je zorgen maakt over de slaap of de gezondheid van je baby, en volg hun advies op om ervoor te zorgen dat je baby de juiste zorg krijgt.

Invloeden van ziekte op slaaptraining

Ziekte kan de slaaptraining bij baby’s beïnvloeden. Met slaaptraining wordt bedoeld dat je aan de slag gaat met wakkertijden, dutjestijden, je baby leert om zonder jouw hulp in slaap te vallen,… je kan hier meer informatie terugvinden over wat slaaptraining juist inhoudt en waarom dit zo belangrijk is om te implementeren.

Toch is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen ernstig ziek zijn en een milde verkoudheid. Heeft je baby bijvoorbeeld veel pijn van een oorontsteking, dan zal hij hier meer last van ondervinden dan indien hij louter af en toe hoest. Als zorgverlener zal je het beste kunnen inschatten of je baby veel last ondervindt van zijn ziekte of niet. Is er maar een milde last, dan is mijn advies om verder te doen met de slaaptraining aangezien dit heel wat voordelen met zich zal meebrengen. Een goed uitgerust kind ontwikkelt namelijk een betere weerstand en zal dus minder vatbaar zijn voor ziektekiemen.

Hier zijn enkele manieren waarop ziekte de slaaptraining kan beïnvloeden:

  1. Onderbreking van de training: Als een baby ziek is, is het belangrijkste doel om hem comfort en zorg te bieden. Dit kan betekenen dat je de slaaptraining tijdelijk moet onderbreken of aanpassen. Het is meestal niet geschikt om een ziek kind te laten huilen tijdens de slaaptraining, omdat zijn behoefte aan troost en medische zorg op dat moment prioriteit heeft.
  2. Terugval: Zelfs als je al begonnen bent met slaaptraining voordat je baby ziek werd, kan je kindje tijdens de ziekte weer vaker ‘s nachts wakker worden en meer troost en aandacht nodig hebben. Dit kan leiden tot een tijdelijke terugval in zijn slaappatroon.
  3. Veranderde behoeften: Ziekte kan de behoeften van een baby veranderen, vooral als hij pijn of ongemak ervaart. Je baby kan meer behoefte hebben aan voeding, troost en nabijheid dan normaal. Dit kan tijdelijk het slaapschema en de slaaptraining verstoren.
  4. Slaapassociaties: Tijdens ziekte kunnen baby’s slaapassociaties ontwikkelen, zoals het inslapen terwijl ze worden gewiegd of vastgehouden, die ze na herstel kunnen vasthouden. Het kan dan moeilijk zijn om deze gewoonten te doorbreken als je weer met de slaaptraining wilt beginnen.

Het is belangrijk om flexibel te zijn en de behoeften van je zieke baby voorop te stellen. Eens je baby zich beter voelt, kun je geleidelijk terugkeren naar de slaaptraining. Dit kan betekenen dat je opnieuw begint met het instellen van een slaaproutine en het aanleren van slaapvaardigheden. Ik verwijs je hiervoor graag door naar onze blogpost met tips voor het omgaan met slaapregressie na ziekte baby.

Meer slaap tijdens ziekte

Ik krijg regelmatig de vraag of het oké is om de baby langer te laten slapen overdag tijdens ziekte. Dit hangt er een beetje van af hoe ziek de baby natuurlijk is. Is de baby erg ziek, dan zal slaap absoluut helpen om hem er sneller weer bovenop te helpen. Slaap zorgt namelijk voor sneller herstel en zal het immuunsysteem weer kunnen versterken. Heeft je baby echter louter een milde verkoudheid, dan zou ik niet veel wijzigen aan zijn routine aangezien het wel eens zou kunnen voorvallen dat meer slapen overdag de nachten net negatief zal beïnvloeden doordat er minder slaapdruk wordt opgebouwd. De nachtslaap is de meest herstellende slaap, dus hier willen we niet op inboeten.

In de praktijk zou dit kunnen zeggen dat je je ziek kind de eerste 2 dagen wel laat bijtanken overdag, maar dat je vanaf dag 3 merkt dat dit zijn slaapdruk voor de nacht begint te beïnvloeden. Je kan dus perfect je plan van aanpak wijzigen in functie van de noden van je kind.

Houd echter in gedachten dat er ook situaties kunnen zijn waarin het belangrijk is om je baby wakker te maken om medicijnen te geven of hem te voeden als dat nodig is, zelfs als hij ziek is. Raadpleeg altijd de aanbevelingen van je kinderarts voor specifiek advies over de verzorging en het slaappatroon van je zieke baby, vooral als de ziekte ernstig is of als je je zorgen maakt over zijn gezondheid.

Slaaptraining terug opstarten na ziekte

Het is belangrijk om flexibel te zijn en de behoeften van je zieke baby voorop te stellen. Nadat de ziekte is verholpen en je baby zich beter voelt, kun je geleidelijk terugkeren naar de vaste routine voor zijn leeftijd en kan je terug starten met slaaptraining. Hier zijn enkele stappen om de slaaptraining na herstel te hervatten:

  1. Wacht tot je kindje volledig is hersteld: Het is belangrijk om te wachten tot je kindje weer gezond en comfortabel is voordat je de slaaptraining hervat. Zorg ervoor dat alle symptomen van de ziekte zijn verdwenen en dat je kindje zich weer normaal voelt.
  2. Hervat de slaaproutine: Begin met het opnieuw instellen van de slaaproutine die je eerder had geïmplementeerd, zoals de juiste dutjestijden en wakkertijden, een rustgevende bedtijdroutine en een consistente bedtijd.
  3. Wees consistent: Blijf consequent in je aanpak. Als je eerder een bepaalde methode voor slaaptraining hebt gebruikt, pas deze dan terug toe.
  4. Geef je kind de kans om zelfstandig in slaap te vallen: Het doel van slaaptraining is om je kind te helpen leren hoe hij zelfstandig in slaap kan vallen en weer in slaap kan vallen als hij ‘s nachts wakker wordt. Geef je kind de kans om dit te oefenen zonder te haasten om hem meteen te troosten als hij huilt.
  5. Wees geduldig: Verwacht niet dat de slaaptraining onmiddellijk succesvol is, vooral als je kindje de routine heeft onderbroken vanwege ziekte. Wees geduldig en consistent, en geef je kindje de tijd om aan de nieuwe routine te wennen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is, en wat voor de ene baby werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Blijf de behoeften en signalen van je kindje observeren en pas je aanpak aan op basis van zijn reacties. Als je moeite hebt met het hervatten van de slaaptraining of als je twijfels hebt, overweeg dan om hulp te vragen van een kinderslaapcoach. Je kan zelfstandig aan de slag met één van onze slaapgidsen & videocursussen of je kan de hulp van onze slaapcoaches inroepen met een losse consultatie of dagelijkse begeleiding in een 1-op-1 traject.

Veel liefs,
Nathalie
Kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.