Vers fruitsap: top of flop?

fruitsap

Dit is een blogpost geschreven door onze collega Vicky, (kinder)diëtiste bij Snuggles & Dreams.

Als diëtiste krijg ik regelmatig de vraag of het aanbieden van vers geperst fruitsap of fruitsap in brik, een goed idee. In deze blogpost vertel ik je er graag meer over!

Voordelen van geperst fruitsap

  • Wanneer je fruit perst en het meteen opdrinkt, behoudt het sap grotendeels zijn vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen. Weet wel dat Vit C erg gevoelig is voor lucht en licht. Daarom drink je best je glaasje zo snel mogelijk na het persen op.

    Dit in tegenstelling tot fruitsap uit brik waar veel vitaminen en mineralen verloren gaan tijdens het productieproces in de fabriek:

    Neem bijvoorbeeld vruchtensap. Dit wordt eerst ingedikt tot vruchtenconcentraat (omdat dit gemakkelijker en goedkoper is om te transporteren) en later weer aangelengd met water tot de oorspronkelijke samenstelling en smaak.
    Een ander proces is de hittebehandeling. Dit doet men om de houdbaarheid te verlengen. Maar Vit C is – naast gevoelig voor lucht en licht – ook erg gevoelig voor warmte en gaat hierbij dus (deels) verloren.

Nadelen van geperst fruitsap

  • De meeste voedingsvezels gaan verloren tijdens het persen. Zo heb je bij het eten van 200g verse sinaasappel 3,2 gram voedingsvezels binnen, terwijl 200 ml vers geperst sinaasappelsap je slechts 1,2 gram voedingsvezels biedt.
  • De energie die fruitsap aanbrengt, is bijna uitsluitend afkomstig van suiker. Daarom lees je vaak ‘dat fruitsap even slecht is dan cola’. Men heeft het hier dan over het vergelijkbare suikergehalte in beide voedingsmiddelen. Fruitsap (ook vers geperst) brengt m.a.w. een vergelijkbare hoeveelheid suiker, en dus ook een vergelijkbare hoeveelheid calorieën, aan dan frisdrank.
  • Doordat je relatief veel fruit nodig hebt voor het maken van een groot glas geperst fruitsap, krijg je ook veel suikers binnen. Ga eens de uitdaging aan! Het is helemaal niet eenvoudig om 4 stukken fruit na elkaar te eten. Maar diezelfde 4 stukken fruit –  geperst in een groot glas – drink je waarschijnlijk zo weg, suikers inclusief ;).
  • Fruitsap drink je, waardoor het minder verzadigt dan een stuk fruit eten. Het gaat sneller naar binnen en het vult je maag ook minder. Nog voor je lichaam de tijd krijgt om een verzadigingssignaal naar je hersenen te sturen, is je glas al leeg. Beter is dus om fruit te eten. Doe de test: je zal zien dat je na het eten van twee sinaasappels een voller gevoel hebt, dan na het drinken van een glas sinaasappelsap afkomstig van twee sinaasappels.


Moeilijk eetgedrag?

Eet je kind (nog) geen fruit, doe je – nu je weet dat de nutriënten op de vezels na grotendeels behouden blijven – er op zich wel goed aan om dagelijks een klein glaasje vers geperst fruitsap te geven (afkomstig van 1 of 2 fruitsoorten).

  • Varieer zoveel mogelijk in soort en kleur. Want elk fruit en elke kleur is uniek in zijn soort! Zo is banaan een topper voor Kalium (326 mg/100g), aardbeien bevatten veel vit C (49 mg/100g) en passievruchten barsten van de vezels (10g/100g).(*)
  • Laat je kind zelf zijn sapje of smoothie klaarmaken. De kans is immers groter dat hij ervan wil proeven.
  • Ook de smaak blijft behouden bij het persen. Dit kan dus een eerste stapje zijn in het proefproces richting het proeven van een stuk fruit.
  • Je kan het fruitsap ook bijvoorbeeld overgieten in een ijsvorm, invriezen en als ijsje aanbieden. Het is telkens een kwestie van een stapje dichter geraken bij het eten van een stuk fruit.  


Tandbederf

Fruit kan zuur of zoet zijn, of beide.

  • Door de zuren slijt het tandglazuur af. Dit heet tanderosie. Hoe vaker tanden in contact komen met zuur, hoe groter de kans op erosie. Het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid die je eet of drinkt, maar ook om hoe vaak en hoe lang zure producten in onze mond kunnen inwerken. Hoe vaker en hoe langer, hoe groter de kans op tanderosie.
  • Door de suikers kunnen ook gaatjes ontstaan. Dit is tandcariës. Deze ontstaan doordat bacteriën de suikers in eten en drinken omzetten in zuren die gaatjes veroorzaken. De kans op gaatjes neemt toe als de suiker lang in de mond blijft.

    Tips voor preventie tandbederf:

    1. Drink het fruitsap in één keer op.
    2. Drink een glas fruitsap bij de hoofdmaaltijd. Bij een maaltijd worden de zuren gemakkelijker geneutraliseerd en verdund omdat er een grotere speekselvloed aanwezig is.
    3. Wacht min 1u na het drinken van fruitsap om de tanden te poetsen. Als je meteen erna poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Dat geldt trouwens steeds na het eten.

Conclusie

Bij het onmiddellijk consumeren van vers geperst fruit blijven de vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen grotendeels bewaard maar gaan de voedingsvezels grotendeels verloren. Een glas fruitsap verzadigt nauwelijks en bevat evenveel suiker dan een glas frisdrank. Een stuk fruit verzadigt meer en de aanwezige vezels blijven intact. Bovendien stimuleert het kauwen de aanmaak van speeksel. Dit speeksel werkt als een buffer en spoelt de zuren sneller weg. Lukt een stuk fruit nog niet? Bied dan een 100% fruitijsje, -smoothie, -sapje, -moes of andere consistentie aan als alternatief. 

 (*) Cijfers uit de Belgische voedingsmiddelentabel. 

Veel liefs!
Vicky

kinderdiëtist van Snuggles & Dreams

Kom je mij volgen op Instagram @positiefvoeden voor meer voedingstips? See you there!
 

Bij Vicky, (kinder)diëtiste bij Snuggles&Dreams, kan je terecht voor coachingssessies met betrekking tot het voeden van je kindje. Je kan je aanmelden voor een losse videoconsultatie of 1:1 coaching voeding. Wil je zelf aan de slag, dan kan de videocursus preventie moeilijk eetgedrag of aanpak moeilijk eetgedrag zeker helpen! (zie hieronder)

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.