Ik ben kindertandarts Hanne, 28 jaar, nog geen mama, maar wel al veel kindermondjes gezien. Na mijn studies als algemeen tandarts volgde ik een extra 3-jarige opleiding tot kindertandarts. Ik ben heel blij dat ik deze 3 extra jaren gedaan heb, want nu voel ik me heel zelfzeker bij het behandelen van kindjes.
Het 1e tandje
“Hanne, denk je ook dat het eerste tandje gaat doorbreken?” Ik krijg deze vraag heel dikwijls van vriendinnen of kennissen omdat ze denken allerlei aanwijzingen te zien. Vaak duurt het dan nog wel enkele weken. Er gaan inderdaad veel verhalen rond omtrent de symptomen en klachten die ermee kunnen gepaard gaan, maar enkel overvloedig speekselvloed en een lichte temperatuursverhoging zijn er echt mee geassocieerd. We raden altijd aan om een koude bijtring te geven aan je kindje. Ze kunnen hierop bijten en dit geeft de beste pijnreductie.
Het eerste tandje komt meestal rond de leeftijd van 6 à 8 maanden onderaan in het midden piepen. Maar geen paniek als het zich wat langer verstopt, soms moet je wachten tot de leeftijd van 1 jaar. Op de leeftijd van 2,5 jaar à 3 jaar zijn alle 20 melktandjes doorgekomen.
Tandjes poetsen
Tandenpoetsen moet je doen vanaf het moment dat het eerste tandje komt piepen. Vooral om zo een ritueel te creëren. Je start met ’s avonds voor het slapengaan (en na het laatste flesje!) te poetsen, en na enkele maanden bouw je op naar 2 keer per dag. Tandenpoetsen is een hele uitdaging, al heel snel willen kindjes alleen poetsen (want ze kunnen toch alles zelf?!) of willen ze helemaal niet hun tanden poetsen.
Belangrijk is om toch te blijven helpen, tot de leeftijd van 9 jaar. Je kan ze bijvoorbeeld eerst zelf laten poetsen en vervolgens kan je zelf nog even de laatste vuiltjes wegpoetsen. Een poetskalender, liedje, een zandloper, een tandenpoets app of nog iets anders, deze kunnen zeker en vast helpen om een goede routine op te bouwen.
Welke tandenborstel?
Welke tandenborstel gebruik je nu best? Starten doe je best met de allerkleinste manuele tandenborstel. Persoonlijk ben ik niet zo fan van de vingertandenborstel, maak je kindje maar meteen vertrouwd met een ‘echte’ tandenborstel. Een elektrische tandenborstel mag je zo snel gebruiken als je kindje dit wil, maar het hoeft zeker niet.
Probeer het eens, zie je dat het net moeilijker gaat met de elektrische tandenborstel, wacht dan nog een tijdje. Je kan ook afwisselen tussen beide en je kindje zelf laten kiezen. Moet je vaak een nieuwe tandenborstel kopen? Over het algemeen vervang je de tandenborstel, of opzetstukje, best per seizoen.
Welke tandpasta?
Tandpasta’s, ze bestaan in alle geuren en kleuren. Je mag zeker een roze fruitige gebruiken als het poetsen zo makkelijker gaat. Belangrijk is dat de tandpaste fluoride bevat. In de meeste tandpasta’s zit dit wel, maar niet in een aantal biologische tandpasta’s. De concentratie fluoride verschilt van 500 ppm fluoride tot 1450 ppm fluoride, dit is omdat het voor kleine kindjes niet gezond is veel fluoride in te nemen.
Je start met een peuter tandpasta, op de verpakking zie je meestal staan tot 6 jaar, omdat hierin minder fluoride zit. Eens dat je kindje alle tandpasta goed kan uitspuwen en niet meer inslikt schakel je over naar een 6+ tandpasta, hierin zit dan 1450 ppm fluoride. In een 6+ tandpasta zit dezelfde concentratie fluoride als een volwassen tandpasta maar de smaak, kleur en verpakking is vaak wel aantrekkelijker voor de kindjes.
Let wel op dat je niet te veel tandpasta gebruikt (ook al vinden de kindjes die tandpasta o zo lekker). Voor kindjes tot 2 jaar gebruik je de hoeveelheid tandpasta van een rijstkorrel groot, van 2 tot 6 jaar de grootte van een erwtje, ouder dan 6 jaar mag je een centimeter tandpasta gebruiken.
Het eerste tandartsbezoek?
Rond de leeftijd van 2 jaar plan je best het eerste tandartsbezoek. Dit dient enerzijds om informatie en tips te geven aan jij als ouder, en anderzijds ook voor je kindje om kennis te maken met de tandarts en de tandartsomgeving. Je kun je kindje thuis al wat voorbereiden met een boekje over de tandarts.
Ook zie ik vaak dat wanneer grote broer, zus of ouder het goede voorbeeld geeft, kleine broer of zus makkelijker meewerkt. Het cadeautje achteraf bij de tandarts is natuurlijk ook altijd een grote motivator ;-). Ik probeer het kind gerust te stellen door te vertellen dat we vandaag de tandjes eens gaan poetsen, of de tandjes gaan tellen, iets wat ze kennen van thuis.
Informatie over juiste voedings- en poetsgewoontes wordt dan aan ouders gegeven. Eén tip kan ik jullie nu alvast geven. Kinderen mogen zeker wel suikerhoudende dingen eten/drinken, maar let hierbij vooral op de frequentie van deze suikermomenten. Idealiter beperk je deze tot 5 per dag: 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes.
Zo is het beter om het appelsapje bijvoorbeeld bij het ontbijt te geven, dan een brikje voor de tv te zetten waar je kindje om de 10’ eens een slokje van neemt. Ook dessertje liever direct na het eten dan tussendoor.
Ik wil jullie eigenlijk nog heel veel vertellen, maar moet me hier een beetje inhouden ;). Maar als jullie nog specifieke vragen hebben mogen jullie me zeker contacteren. Veel succes met het tandenpoetsen. Volhouden, uiteindelijk komt het wel goed!!!
Hanne Vanclooster (hanne_vanclooster@hotmail.com)
Wil jij graag ook jouw verhaal vertellen en een blog schrijven? Laat het ons weten via info@snugglesanddreams.com.
Zit je helemaal in de knoop met de slaap-, eet of opvoedgewoontes van je kindje? Dan kunnen de cursussen interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.
Dit bericht heeft 2 reacties
Wat een fijne blog, bedankt! Ieder seizoen nieuwe tandenborstel wist ik niet en ook de hoeveelheid tandpasta is nieuw. Superfijne tips!
Nuttige blog, bedankt.
Kort vraagje: Is het ‘raar’ als je kindje van 1,5 jaar nog maar 4 tandjes heeft en geen signalen laat zien dat dit er binnenkort meer worden? Als in, is dat zorgwekkend?
Hier is het poetsmoment nu al een strijd, vooral savonds. S ochtends gebruiken we een tandenpoets filmpje van Yoki en Jet ter motivatie, maar dit willen we savonds niet ivm prikkels voor t slapen gaan. Lastig.