5 gouden & onmisbare slaaptips

5 gouden slaaptips

5 gouden slaaptips die elke ouder moet kennen! 🙂

Niets is zo waardevol voor ouders als een goede nachtrust voor hun baby. Slaap is namelijk essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van je kindje. Toch is slapen soms een uitdaging, zeker in de eerste jaren. Veel ouders worstelen met vragen zoals: “Hoeveel dutjes heeft mijn baby nodig?” of “Hoe zorg ik voor een rustige slaapomgeving?”. In deze blog deel ik als kinderslaapcoach vijf onmisbare slaaptips die je helpen om je kindje beter te laten slapen en ervoor zorgen dat jullie nachten (en dagen) veel rustiger verlopen.

Laten we dus samen een stevige slaapbasis creëren voor jouw kind!

slaaptip 1: volg een leeftijdsgebonden slaaproutine

Kinderen, en vooral baby’s, gedijen op ritme en regelmaat. Dit betekent dat een slaaproutine die aansluit op de leeftijd van je kindje van groot belang is. Baby’s hebben overdag meerdere dutjes nodig om oververmoeidheid te voorkomen. Want hoe vermoeider ze zijn, hoe moeilijker ze vaak in slaap vallen. Het gezegde “slaap doet slapen” is hier zeker van toepassing. Zorg dus voor voldoende rustmomenten en een vast ritme, zowel overdag als ‘s nachts.

Benieuwd naar welke routine ik aanraad voor de leeftijd van jouw kindje? Ontdek het in mijn voorbeeldroutinegids!

slaaptip 2: wakkertijden vs vermoeidheidssignalen

Een goede routine is afhankelijk van de juiste balans tussen slaap en wakker zijn. Hierin zijn wakkertijden vaak een betrouwbare indicator. Een jonge baby heeft bijvoorbeeld kortere wakkertijden dan een ouder kind en doet daarom dus ook meer dutjes.

Vermoeidheidssignalen zoals geeuwen, wrijven in de oogjes, of wegkijken, kunnen je helpen om te zien wanneer je kindje toe is aan een slaapje. Maar let op: soms kan bijvoorbeeld verveling lijken op vermoeidheid. Interpreteer je de vermoeidheidssignalen verkeerd en stop je je kindje daardoor in bed, kan dit hazenslaapjes net in de hand werken.  Daarom is het belangrijk om te weten wat de gemiddelde wakkertijd voor de leeftijd van je kindje is en je daarop te baseren.

Ben je benieuwd naar de wakkertijd per leeftijd? Download dan hier mijn gratis wakkertijdengids.

slaaptip 3: zorg voor een slaapbevorderende slaapomgeving

De slaapomgeving speelt een cruciale rol in hoe goed je kindje slaapt. Een donkere, koele kamer met zo min mogelijk afleiding zorgt voor een optimaal slaapklimaat en helpt je kindje om zijn slaapcycli beter aan elkaar te koppelen, zowel bij de dutjes als ‘s nachts . Verduisterende gordijnen zijn hierbij zeker een aanrader, vooral omdat baby’s vanaf twee maanden hun eigen melatonine aanmaken. Voor die leeftijd is het juist wel een goed idee om overdag het verschil tussen licht en donker te laten zien, zodat je kindje leert wat dag en nacht is.

slaaptip 4: volg een herkenbaar slaapritueel

Een vast slaapritueel is superbelangrijk om je kindje te helpen de overgang van wakkertijd naar slaaptijd te maken. Het zorgt voor herkenbaarheid en voorspelbaarheid en zorgt ervoor dat je kind in de juiste mindset komt om te gaan slapen. Belangrijk is dat je steeds dezelfde handeling volgt.

Het slaapritueel kan variëren van een badje of douche voor het slapen gaan, tot het voorlezen van een verhaal of het zingen van een rustig liedje. Naarmate je kindje ouder wordt kan je hier bijvoorbeeld ook de tandjes poetsen en op het potje gaan aan toevoegen. Door dit ritueel consequent te volgen, geef je je kindje een duidelijke boodschap: het is tijd om te gaan slapen. Een kortere versie van dit ritueel kun je overdag toepassen voor dutjes.

Soms gaan kindjes huilen bij de start van het ritueeltje. Dit komt omdat je kind het ritueel herkent en moeite heeft met de overgang van speeltijd naar slaaptijd. Help je kind in dit geval om tot rust te komen door wat extra geborgenheid te geven.

P.S.: lees zeker ook mijn blog over ‘het geheim achter een goed bedtijdritueel voor jouw baby of peuter’ voor extra tips

slaaptip 5: leer je kind om zelfstandig in slaap te vallen

Zelfstandig in slaap vallen is een van de meest waardevolle vaardigheden die je je kindje kunt aanleren. Net als wij volwassenen, slaapt je baby in slaapcycli. Hij gaat van diepe slaap naar minder diepe slaap om vervolgens terug wakker te worden na het afronden van een slaapcycli. Het is de kunst om je kind aan te leren, op het moment dat hij wakker wordt, om terug in slaap te vallen voor de volgende cycli.

Veel kindjes zijn hiervoor afhankelijk van mama of papa. Zo moeten ze vaak gewiegd worden, willen ze een flesje of een speentje om terug in slaap te kunnen vallen. Dit noemt men een slaapassociatie. Als je kind afhankelijk is van iets of iemand om te kunnen verder slapen zal hij na elke slaapcycli dus wakker worden omdat hij afhankelijk is geworden van deze hulpmiddelen om verder te kunnen slapen.

Heeft je kind eigenlijk geen nachtvoeding meer nodig maar komt hij ‘s nachts toch om de 2u voor een voeding, kan dit erop wijzen dat je kind een slaapassociatie heeft opgebouwd met de voeding. Je kan ervoor kiezen om dit vervolgens stap voor stap en heel liefdevol te gaan afbouwen, wanneer je kindje daar klaar voor is. Zit je met twijfels? Download dan hier onze gratis beslissingsboom om na te gaan of je kindje klaar is om 1 of meerder nachtvoedingen af te bouwen

Zelfstandig in slaap vallen is echt een van de mooiste vaardigheden die je je kind kan aanleren. De meeste kindjes leren dit niet vanzelf maar hebben hier effectief hulp bij nodig. Je kan al aan de slag gaan vanaf de leeftijd van 4 maanden. Is je kindje jonger dan 4 maanden? Dan is het op zich heel normaal dat je baby nog veel hulp nodig heeft bij het zelfstandig in slaap vallen. Geef hem die hulp dus gerust!

Neem zeker eens een kijkje op onze aanbodpagina om te ontdekken hoe we jou en je kindje kunnen helpen bij het stap voor stap aanleren van het zelfstandig in slaap vallen

Conclusie

Je ziet het, al deze tips hangen nauw met elkaar samen. Een goed slaapritme begint met de juiste balans tussen wakkertijden en slaapjes. Door een vast slaapritueel te volgen en een goede slaapomgeving te creëren, help je je baby om rustig en zonder hulp in slaap te vallen. En met geduld en liefde kun je zelfs de overgang naar zelfstandig slapen makkelijker maken.

Daarom zijn het dus 5 gouden slaaptips. 😉 Als je hiermee rekening houdt kan je werken aan een goede slaapbasis voor je kind, voor de rest van zijn leven.

Veel succes!

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.