Borstvoeding, een match met slaapcoaching?

Mama geeft borstvoeding in bed aan baby

“Baby’s slapen sneller door met flessenvoeding”. Op Instagram en Facebook liet ik al enkele slaapmythes de revue passeren, maar over deze wou ik toch graag een blogpost schrijven aangezien deze me nauw aan het hart ligt. Waarom? Omdat ik ook deze stelling heb geloofd en dit ongeveer dé hoofdreden is geweest waarom ik, begin 2018, na 3 maanden ben gestopt met borstvoeding bij mijn oudste dochtertje terwijl alles eigenlijk vlekkeloos verliep.

Noélie was geen goede slaper en ik hoopte zo dat de nachten beter zouden worden met flessenvoeding. Achteraf gezien was ik vooral te weinig geïnformeerd. Het is namelijk volkomen normaal dat een baby van 2 maanden nog wakker wordt voor nachtvoedingen en dat is zowel zo bij baby’s die borstvoeding krijgen als baby’s die flessenvoeding krijgen. En ja hoor, Noélie bleef verschillende keren wakker worden ‘s nachts en ik was vermoeider dan ooit aangezien ik nu ook nachtflesjes moest maken i.p.v. haar even de borst te geven.

Daarnaast werd Noélie voornamelijk veel wakker omdat ik haar steeds weer in slaap hielp door een voeding of door haar te wiegen, i.p.v. haar te leren zelfstandig terug in slaap te vallen. Gewapend met véél meer kennis over slaap en borstvoeding als kinderslaapcoach ben ik in 2021 aan mijn tweede borstvoedingsavontuur gestart met Anaëlle, mijn tweede dochtertje.

Enkele cijfers rond borstvoeding

Op Instagram lanceerde ik in de zomer van 2023 enkele polls over borstvoeding. Ongeveer 8 000 mama’s beantwoordden de polls en dit waren de resultaten:

    • 78% gaf borstvoeding, 22% koos meteen voor kunstvoeding
    • Van die 78% gaf 61% minder dan 6 maanden borstvoeding en 37% langer dan 6 maanden

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de polls, maar verschoot tegelijk niet van de resultaten. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de meerderheid van mama’s effectief zal starten met borstvoeding, maar doorgaans minder dan 6 maanden borstvoeding zal geven, wat ook in deze poll naar boven kwam.

Daarnaast gaf 60% van de mama’s aan ooit van hun omgeving een opmerking gekregen te hebben dat overschakelen naar flessenvoeding gunstig zou zijn voor de nachten. Ik dacht dat dit cijfer groter zou zijn, wat toch heel positief is aangezien dit toch aantoont dat er stilletjes aan meer informatie vrijkomt dat borstvoeding en een goede slaper hebben echt wel hand in hand kunnen gaan.

Een mooi bewijs hiervan is dat we dagelijks met mama’s samenwerken die borstvoeding geven en graag wensen te werken aan de slaapgewoontes van hun baby of peuter.

En ik kan je alvast verklappen dat wij ook héél veel met kindjes samenwerken die kunstvoeding krijgen, dus ook daar kunnen er moeilijke slaapgewoontes ontstaan en heeft het dus niets te maken met de type voeding die ze krijgen.

Tot slot vroeg ik nog of er mama’s waren die achteraf gezien om de juiste redenen waren gestopt en of ze langer hebben gevoed bij een 2de of 3de kindje.

    • 60% gaf aan om de juiste redenen te zijn gestopt
    • Ongeveer de helft gaf aan langer te hebben gevoed bij een 2de of 3de kindje.

Die 60% zou hoger mogen liggen, vinden jullie ook niet? Soms zijn er redenen waar je niet onderuit kan en niets aan kan doen, maar er zijn zeker ook mama’s die net zoals ik door druk van buitenaf of door verkeerde informatie, vroeger stopten dan goed voelde.

"Slaap, baby, slaap"

Ik deel verder graag een stukje uit mijn boek “Slaap, baby, slaap” over borstvoeding versus flessenvoeding:

“Allereerst de grote hamvraag: zal mijn baby sneller doorslapen met kunstvoeding? Neen! Bij deze wordt deze hardnekkige stelling meteen ontkracht. Helaas doet ze nog heel veel de ronde en is ze vaak dé reden waarom moeders stoppen met borstvoeding omdat ze uitgeput zijn door het slaapgebrek. En wat blijkt dan? Het slapen gaat helemaal niet beter en er is dus ‘voor niets’ gestopt.

Zelf trapte ik ook in die val. Ik stopte na twaalf weken met borstvoeding om­dat ik volledig uitgeput was. Ging mijn dochtertje hierdoor beter slapen? Absoluut niet! Wel is het zo dat baby’s sneller een slaapassociatie zullen ontwikkelen met de borst dan met een flesje. En die slaapassociatie kan er dan weer wél voor zorgen dat een baby meer dan nodig wakker wordt ’s nachts. Een ander element dat doorslag­gevend kan zijn, is dat baby’s die flesjes drinken, doorgaans sneller in een routine vallen waarin melkvoedingen om de drie à vier uur worden aangeboden.

’s Nachts kunnen baby’s al snel één voeding overslaan, waardoor je een rukje van zes à acht uur kunt krijgen. Wanneer die routine ontbreekt doordat er louter op vraag wordt gevoed, kan het dus ook langer duren voordat die lange rukjes wor­den gerealiseerd ’s nachts. Wanneer de borstvoeding vlot gaat, kan het voordeel dan weer zijn dat die mama’s onderbroken nachten amper kennen. Doordat de voeding meteen voorradig is wanneer het kindje wakker wordt, kunnen zowel de mama als het kindje dankzij het rustig voeden snel terug in slaap vallen.

Laten we het wel over één ding eens zijn: borstvoeding is de beste voeding voor een baby. Niemand kan argumenteren dat dit niet het geval is. Borstvoeding is steeds aangepast aan de noden van de baby, die mee de productie van zijn mama bepaalt. Uiteraard zijn er mama’s die wegens persoonlijke of medische redenen kiezen om meteen of na enkele weken over te gaan op flesjesvoeding. En dat is helemaal oké!

Mijn doel is vooral om het idee dat baby’s met borstvoeding ‘gedoemd’ zijn om slecht te slapen, de wereld uit te helpen. Borst­voeding hoeft namelijk absoluut niet in de weg te staan van gezon­de slaapgewoontes.”

Gezonde slaapgewoontes

Het draait er dus vooral om dat je je baby gezonde slaapgewoontes aanleert, zodat hij zelf nachtvoedingen kan opgeven wanneer je baby hier klaar voor is, of dit nu met kunstvoeding of met flessenvoeding is.

Dit wordt ook geïllustreerd aan de hand van deze getuigenis van een mama: “Ik heb mijn twee dochters zeven maanden borstvoeding gegeven. Mijn oudste sliep na drie maanden door (van 19 uur tot 3 uur, één nachtvoeding en dan weer tot 7 uur). Toen ze vier maanden oud werd, sliep ze de klok rond. Bij haar ging ik nog uit bed, deed het licht aan, verluierde haar en dan voedde ik haar in een stoel, waardoor zij vaak ‘te wakker’ werd van het voeden. Desondanks sliep zij en ikzelf altijd snel terug in na de borstvoeding.

Bij mijn jongste had ik mijn lesje geleerd. Zij heeft veel langer nachtvoe­dingen nodig gehad (tot zes maanden twee, bij zeven maanden één en snel naar nul), maar ik heb nooit wakkere nachten gehad. Ik legde ze aan bij mij in bed en rolde haar terug in haar bedje na de nachtvoedingen.

Ik zie mijzelf dus als toonvoorbeeld dat borstvoeding geen invloed hoeft te hebben op de nachten! Mijn ene dochter sliep na vier maanden door (en kreeg zes maanden exclu­sief borstvoeding) en mijn tweede had iets meer tijd nodig, maar besliste volledig zelf om de voedingen te laten vallen.”

Happy mama= happy baby

Moraal van deze blogpost: geef borstvoeding zolang dit goed voor jou/jullie voelt en stop om redenen die ook voor jou goed aanvoelen. Laat je niet onder druk zetten om sneller te stoppen of langer te voeden dan waar je je goed bij voelt. Werken aan een goede slaapbasis kan zowel met borstvoeding als met flessenvoeding. Voor wat je uiteindelijk kiest, is 100% je eigen keuze aangezien het over jouw eigen lichaam gaat.

En vergeet niet, happy mama = happy baby. Wil je graag meer informatie over hoe je kan werken aan die gezonde slaapgewoontes? Dan raad ik mijn boek “Slaap, baby, slaap” aan, of ga aan de slag met de online cursussen of nog onze consultaties of trajecten.

Daarnaast nam ik eind maart 2024, samen met Evi Heurckmans, de podcast “Slaaptraining mét borstvoeding – kan dat?” op. Evi werd 3 jaar geleden mama van Lotte en toen ze na de bevalling ontdekte dat borstvoeding geven niet vanzelfsprekend was, kwam ze op het idee om Lotjez op te starten, een winkel gespecialiseerd in kolven.

Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.