Waarom huilt mijn baby?

waarom huilt mijn baby

Waarom huilt mijn baby nu toch? Honger, moe, een vieze luier, … ? Het geluid van een huilende baby is een van de meest doordringende geluiden in het leven van jonge ouders. Het roept vaak een golf van emoties op, variërend van zorg & liefde tot frustratie & machteloosheid. 😰  Vooral als je maar niet kan ontcijferen wat het is dat je baby wil. Aaargh!

Wist je trouwens dat huilen veel meer is dan alleen een teken van ongemak of honger? Het is de allereerste vorm van communicatie die je baby gebruikt. Je baby wil een signaal geven dat duidt op een behoefte, een verlangen of soms gewoon de noodzaak om gehoord te worden. Als baby- en kinderslaapcoach krijg ik dan ook regelmatig vragen van ouders over het huilgedrag van hun kleintjes. Hoog tijd voor een blogje dus 😉 In deze post ga ik aan de slag met de vragen die me het meest gesteld werden: huilen vs slaaptraining en huilen vs slapen.

Let’s get started! 

Huilen vs slaaptraining

Huilen is ongetwijfeld een van de grootste zorgen voor ouders als ze overwegen om aan slaaptraining te beginnen. De vraag die vaak opkomt: is huilen schadelijk voor de hechting? Mijn antwoord als slaapcoach is hierop een geruststellende ‘nee’. Echter heeft mijn ervaring me geleerd dat dit nogal een beladen onderwerp is en mensen die niet in-to slaaptraining zijn hier fel op kunnen reageren. Ik schreef dan ook een uitgebreide blogpost over dit thema om te nuanceren waarom slaaptraining niet schadelijk is voor de hechting tussen ouder en kind. Je leest de blog hier

Slaaptrainen staat niet gelijk aan ‘cry it out’

Eerst en vooral wil ik duidelijk stellen dat we ons bij Snuggles & Dreams geen gebruik maken van de ‘cry it out’ methode. Slaaptraining wil voor ons niet zeggen dat je je baby’tje te slapen legt, de deur dicht trekt en pas ’s ochtends opnieuw de kamer ingaat, ongeacht of je baby aan het huilen is of niet. Bij Snuggles & Dreams stellen we een responsieve aanpak voorop die fijner voelt voor ouder en kind. In mijn cursussen of in onze trajecten wordt dus niet met deze methode gewerkt, we bieden je echter wel telkens 3 verschillende opties aan omdat het belangrijk is dat de methode van slaaptrainen goed aanvoelt en past bij de opvoedstijl van de ouder(s). 

Maar ookal wordt er dus niet met de cry it out methode gewerkt, er zullen wel tijdelijk traantjes vloeien wanneer je aan de slag gaat met slaaptraining. Deze proberen we zo veel mogelijk te beperken door een goed plan van aanpak te hebben. Wanneer je je kindje bijvoorbeeld voor het eerst wakker weglegt in zijn bedje, is het volledig normaal dat je baby zal huilen omdat hij eenvoudigweg niet goed weet wat hij moet doen. Als coach ga je je baby door middel van slaaptraining vervolgens hier doorheen helpen. Op die manier blijven de traantjes beperkt en op lange termijn zal je baby dankzij slaaptraining net véél minder huilen dan wanneer je baby elke nacht verschillende keren blijft wakker worden om bijvoorbeeld opnieuw in slaap gewiegd te worden. 

Differentieer de verschillende huiltjes van je kind

Wat ik wel belangrijk vind om mee te delen in deze blog is dat het cruciaal is voor ouders om het huilen van je baby te gaan differentiëren. Niet elk huiltje vereist namelijk een onmiddellijke interventie. Er zijn gradaties in het huilen. Je baby kan zachtjes huilen, brabbelen, jammeren, aan/uit huilen, … En dan heb je huilen. Geloof me, je voelt en hoort het verschil 😉 Baby’tjes hebben tijd nodig om zichzelf te leren kalmeren. Soms kan een tussenkomst van de ouder meer stimulatie veroorzaken bij je kind waardoor het moeilijker wordt voor hem/haar om in slaap te vallen. Goedbedoeld van de ouder uiteraard maar op lange termijn bewijs je je kind hiermee dus geen dienst. Observatie is key om dit dus goed te kunnen inschatten. De ene baby is de andere niet, ook bij mijn beide dochters merkte ik dat ze als baby elk hielden van een totaal andere aanpak. Mijn ene dochter had nood aan veel nabijheid en knuffels, mijn andere dochter had wat meer nood aan personal space. Als ouder is het belangrijk om vooral je kindje te volgen. Té veel willen troosten kan namelijk soms een averechts effect teweeg brengen en dat willen we natuurlijk vermijden.

Wat doet een slaapcoach

Schakel je een slaapcoach in om te starten met slaaptrainen, dan staat de coach aan de zijlijn om de ouders te begeleiden. Bij Snuggles & Dreams helpen we je dus om de verschillende huiltjes van je kind te onderscheiden en geven we aan wanneer geruststelling noodzakelijk is. Het grote voordeel van een coach is ook dat je er zélf je ei bij kwijt kunt. Het ouderschap is zo allesomvattend en intensief, dat het zo fijn kan zijn om een coach in jouw kamp te hebben staan wanneer je je baby gezonde nieuwe slaapgewoontes wil aanleren. Duizenden gezinnen schonken ons reeds dit vertrouwen en daar zijn we trots op!  Vaak schakelen ouders ons in als “last resort” wanneer ze op het einde van hun latijn zitten, maar ik hoop alvast met deze blog alsook deze ouders de voordelen in te doen zien van tijdig een slaapcoach in te schakelen. Nog niet overtuigd, lees dan zeker ook eens onze blog “7 redenen om een slaapcoach onder de arm te nemen”. 😉

Huilen vs bedtijd

Wanneer het bedtijd is kan het huilgedrag van je kindje een hoogtepunt bereiken. Hoe komt het toch dat mijn baby altijd huilt bij bedtijd vragen ouders zich dan af. Wel, daar zijn een aantal mogelijke verklaringen voor. Ik zet ze even op een rijtje:

Rush bij bedtijd

Je baby snel snel in bed stoppen werkt doorgaans niet. Ons lichaam heeft namelijk tijd nodig om tot rust te komen voordat we gaan slapen, dit geldt zowel voor jong als oud. Ik kan me voorstellen dat jij ook niet meteen in slaap probeert te vallen als je thuis komt na een feestje 😉 Het is heel belangrijk dat we dat rustmomentje voor bedtijd dus nog even gaan aanbieden om het huilen te temperen. Baby’s houden van routine daarom is het een goed idee om een leuke slaaproutine te gaan creëren. Let wel dat je deze routine gemakkelijk dagelijks kan herhalen.

Graag meer weten over routines en slaaprituelen? Ik schreef een blogpost over “hoe belangrijk is een bedtijdritueel?”, je leest hem hier. In mijn voorbeeldroutinegids geef ik je dan weer gedetailleerde voorbeeldroutines voor kindjes van 4 maanden tot en met +3 jaar. Denk aan dutjes, wakkertijden, wanneer tijd voor een voeding, bedtijd, nachtvoedingen. Je shopt hem hier.  

Je legt je baby slapend neer in zijn bedje

Tot de leeftijd van 3 à 4 maanden kan je je kindje zeker (half) slapend in zijn bedje leggen. Na de leeftijd van 4 maanden verandert het slaappatroon van je baby en zal hij moeilijker zelfstandig zijn slaapcycli aan elkaar kunnen linken als hij dit nog niet zonder hulp kan.  Als je je kindje dus steeds (half) slapend in zijn bedje legt en je hebt niet aangeleerd om slaapcycli aan elkaar te linken adhv slaaptraining, dan bestaat de kans dat je kindje na elke cyclus (45 minuten) wakker wordt en gaat huilen omdat hij de hulp van mama/papa nodig heeft om opnieuw in slaap te kunnen vallen.

Wil je hier graag mee aan de slag en je kindje leren om zelfstandig te leren inslapen? Dan raad ik je van harte mijn slaapgids 4-9 maanden aan. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit op een hele liefdevolle manier kan aanpakken. Graag persoonlijke begeleiding tijdens dit proces? In dat geval kan je terecht bij de slaapcoaches van Snuggles & Dreams voor een persoonlijk traject.

Oververmoeidheid

Oververmoeidheid is een van de belangrijkste redenen waarom je baby gaat huilen bij bedtijd. Bij een baby met een slaaptekort zullen er doorgaans meer traantjes vloeien. Baby’s hebben veel slaap nodig en dutjes zijn zeer belangrijk. Daarom is het cruciaal om de juiste én leeftijdsgebonden wakkertijden goed te monitoren. Dit kan oververmoeidheid voorkomen en een groot deel van de traantjes dus wegnemen. Benieuwd naar de ideale wakkertijden van jouw kindje? Op mijn website kan je, geheel gratis, mijn wakkertijdengids downloaden.

Verlatingsangst

Verlatingsangst.. Die fase waarbij je kindje als een kleine hulpeloze koala rond mama/papa hangt. Behoorlijk pittig he? 😉 Weet dat het een natuurlijk deel van de ontwikkeling van je kind is. Vaak treedt dit op rond de leeftijd van 6 – 8 maanden en verdwijnt het weer rond de tijd dat je kindje 3 jaar is. Voor kindjes die in deze fase zitten is het ook weer enorm belangrijk om met een consistent bedtijdritueel te gaan werken. Zo bereid je je kindje goed voor op het feit dat je zo dadelijk de kamer zal uitlopen en dat het tijd is om te gaan slapen. Ik schreef eerder al een uitgebreide blog over dit thema: “omgaan met verlatingsangst: tips voor ouders van baby’s en peuters”.

Is je kindje al wat ouder? In dat geval kan onze Printable Rituelen een fijn hulpmiddeltje zijn om de bedtijdroutine, en het feit dat je dus niet in de kamer blijft, zo visueel mogelijk te maken.

Conclusie

Een baby die huilt is dus heel normaal. Het is de allereerste vorm van communicatie die je baby gebruikt om een signaal te geven dat duidt op een behoefte, een verlangen of de nood om gehoord te worden. Vaak kan je dit afleiden uit de intensiteit van het gehuil (huilen vs jammeren, brabbelen, …), probeer hierin dus te zoeken naar een verklaring voor het gehuil van je baby.

Opgelet, in sommige gevallen kan het huilen van een baby wél problematisch zijn en ga je best ten rade bij een kinderarts. Vertrouw hierbij op je moedergevoel maar ook zaken zoals onverklaarbaar huilen, een verandering in het huilgedrag, de intensiteit en de duur van het huilen en problemen met eten of slapen wijzen erop dat je best medische hulp inschakelt.

Verder kan een goede routine, een fijn slaapritueel en slaaptraining vele traantjes bij bedtijd voorkomen. Bij Snuggles & Dreams reiken we je dan ook graag de handvaten aan om hiermee aan de slag te gaan, neem dus zeker eens een kijkje in ons aanbod. Zit je met vragen of weet je niet goed welk product het best bij jullie gezinssituatie past? Stuur ons dan even een mailtje op info@snugglesanddreams.com. We helpen je met veel plezier verder! 😘

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.