Dag lieve lezers van Snuggles & Dreams. Ik ben Katrijn Boey, kinderkinesitherapeut en pas (ja, zo voelt het nog steeds) mama van Lilly die net 10 maanden oud werd. Wat een rollercoaster, dat mama worden! Het mooiste, spannendste, vermoeiendste en het meest doet-mijn-hart-constant-ontploffen avontuur ooit! Ik werk intussen 8 jaar als kinderkinesitherapeut met baby’s en kinderen met motorische moeilijkheden.
Het is echter pas sinds ik zelf mama werd dat ik me helemaal kan inleven in de wereld van ouders die naar mijn praktijk komen. Ik geef hen vaak advies over hoe ze hun kindje kunnen ondersteunen in de motorische ontwikkeling. Nu ik dat advies zelf kan toepassen, besef ik nogmaals hoe belangrijk het is.
Preventie is key
Wanneer ouders bij mij in de praktijk komen aankloppen, wil dit meestal zeggen dat er zich al een probleem voordoet. Bij jonge baby’s kan dit gaan om een voorkeurshouding, een afgeplat hoofdje, een vertraagde motorische ontwikkeling of een combinatie. Er zijn dan vaak een aantal sessies nodig om deze moeilijkheden te corrigeren.
Het goede nieuws is dat we met de juiste info al heel wat kunnen vermijden! Uit de literatuur weten we dat bij kinderen die laattijdig, minder vaak en korter op de buik worden gelegd, er een hoger risico is op het ontwikkelen van een schedelvervorming en/of een voorkeurshouding. Ook externe omgevingsfactoren zoals een eenzijdige positionering, verzorging of voeding spelen hierin een rol. Anderzijds kan een vlotte motorische ontwikkeling juist helpen om een afgeplat hoofdje te voorkomen.
Slapen
Wanneer je kleintje overdag dutjes doet, is het belangrijk er voor te zorgen dat het hoofdje afwisselend naar links en rechts gedraaid wordt. Zo vermijd je langdurige druk aan 1 kant van de schedel en dus ook de kans op een afplatting er van. Ook ’s nachts kan je dit toepassen: ofwel wisselen na elke voeding ofwel wisselen per nacht als je zo’n wondertje hebt dat al snel doorslaapt.
Probeer er voor te zorgen dat de kant van waar de prikkels komen (licht via het raam, geluid van stemmen of een spelend broertje,…) wisselt. Wanneer je baby wakker wordt, zal die zich daar namelijk spontaan naar proberen richten. Zo kan je het park eens van positie veranderen in de woonkamer of kan je je baby eens in een andere richting er in leggen.
Wakkertijd
Wanneer je kindje wakker is, is het minstens even belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling in de kant waar je prikkels aanbiedt. Hang wat boeiende speeltjes aan beide kanten van het park of verander eens de positie van de mobiel. Hang deze trouwens niet hoger dan ter hoogte van het borstbeentje, om overstrekken te vermijden. Speeltjes met veel zwart-witcontrast of rode kleuren zijn die eerste weken echte toppers!
En dan is er natuurlijk die oh-zo-belangrijke buiklig! Hoe vaker je kindje in buiklig speelt, hoe minder langdurige eenzijdige druk er op het hoofdje is en hoe meer er spiertjes getraind worden die je baby nodig heeft voor het latere zitten, kruipen en stappen. Je kan hiermee zelfs al de eerste week na de geboorte starten. Probeer op te bouwen van 3 keer per dag een aantal minuutjes tot zo’n 3 à 5 keer een kwartiertje tegen de leeftijd van 3 maanden. Het is normaal als je baby dit initieel niet zo prettig vindt.
De invloed van de zwaartekracht wordt meer voelbaar in deze houding en het heffen van het hoofdje is nog wat lastig. Vaak korte momentjes buiklig inbouwen in je dagelijkse routine is dus de boodschap. Je doet dit liever niet wanneer je baby net gedronken heeft (we wassen toch al genoeg?!) of hongerig of moe is.
Help je baby door een opgerold handdoekje onder de borst te leggen en wat druk te geven op zijn billen. Een spiegel, leuk speelgoed of het gezicht van zus of broer voor zich, kan erg motiveren. Als je je baby op zijn buik op je eigen borst legt, ben je ook flink aan het oefenen en kunnen jullie samen genieten van dat heerlijke contact.
Ook nog even meegeven dat het gebruik van hulpmiddelen als een maxi-cosi of wipstoel erg interessant is voor momenten waarvoor ze gemaakt zijn (je baby vervoeren, zelf een kwartier je handen vrij hebben,…) maar verder best zo weinig mogelijk ingeschakeld worden. We willen vooral dat je baby zich zo vrij mogelijk kan bewegen en de ruimte rondom zich zelf kan gaan exploreren!
Voeding
Wanneer je baby borstvoeding krijgt, wordt er standaard gewisseld van voedingskant. Ook bij flesvoeding is dit een aandachtspuntje. Ook al heb je als ouder een voorkeursarm, wissel toch eens af. Bij iets oudere baby’s is het ook fijn om frontaal te voeden: zet je zelf lekker gesteund in de zetel met je knieën opgetrokken, leg je baby op je bovenbenen en bied de fles frontaal aan in het midden. Zo heb je ook nog eens fijn oogcontact tijdens het voeden!
Verzorging
Het verzorgingsmoment kan je eigenlijk zien als een ideaal oefenmoment, dat ook nog eens ergonomisch is voor je eigen rug. Laat je baby tijdens het verschonen verschillende houdingen en bewegingen aanvoelen: rollen naar zijlig om een armpje uit een mouw te halen, knoopjes op de rug sluiten tijdens buiklig, hem optillen door hem eerst naar zijlig te brengen en dan pas op te heffen,….
Speel met zijn handjes en voetjes samen terwijl je gezellig met hem gaat kletsen. Zo leert hij zich ook naar het midden te oriënteren en later zelf zijn handjes samen te brengen. En hoewel het misschien evident lijkt, is het ook belangrijk om als ouder zelf aan het voeteneinde van het kussen te staan en niet aan een zijkant.
Doorverwijzing
Soms kan je als ouder signalen opmerken die aangeven dat je baby het toch moeilijker heeft dan verwacht: vaak naar eenzelfde kant kijken, een afgeplat hoofdje, protesteren bij voeding aan een bepaalde kant, moeilijk heffen van het hoofdje in buiklig,… Op zo’n moment ga je, via doorverwijzing door de pediater of huisarts, best even langs bij een gespecialiseerd kinderkinesitherapeut.
Daar krijg je gepersonaliseerd advies, tips en oefeningen om je kleintje de beste ondersteuning te geven. Voor meer informatie of vragen kan je zeker terecht in onze praktijk Groepspraktijk De Ring. Neem gerust een kijkje op onze website www.groepspraktijkdering.be of stuur me een mailtje naar info@groepspraktijkdering.be.
En tot slot het grootste cliché: Geniet, geniet, geniet! Want voor je het weet kruipt die kapoen vrolijk rond en heb je aan dat leuke advies niets meer! 😉
Wil jij graag ook jouw verhaal vertellen en een blog schrijven? Laat het ons weten via info@snugglesanddreams.com.
Zit je helemaal in de knoop met de slaap-, eet of opvoedgewoontes van je kindje? Dan kunnen de cursussen interessant zijn of een losse consultatie kan hiervoor ook fijn zijn. Je kan ook kiezen voor een coachingstraject voor een persoonlijk plan. Zie hieronder voor meer info over onze diensten.