4 belangrijkste slaapregressies en oplossingen per leeftijd

Slaapregressie baby vroeg wakker

Slaapregressies! Iets waar je zeker nog nooit over had gehoord voordat je mama of papa werd en je nu zeker al enkele keren als schuldige hebt aangewezen wanneer jouw oogappel plots slechter slaapt. Zijn slaapregressies echt de grote schuldige? Soms wel, soms niet. Vast staat wel dat slaapregressies telkens een minder grote impact zullen hebben, of zelfs geen, bij goede slapers. Hieronder kan je de belangrijkste slaapregressies terugvinden per leeftijd. Ik rond af met nog een woordje over de impact van sprongetjes en tandjes.

De eerste slaapregressie op 4 maanden

Dit is de grootste slaapregressie en is in tegenstelling tot alle andere regressies geen fase” aangezien tijdens deze regressie de slaappatronen van je baby ’s nachts permanent wijzigen. Jouw newborn baby die voordien rukjes van 3 tot 6u sliep ’s nachts, is plots om de 1 à 2u wakker ’s nachts. De slaapcycli van baby’s worden rond deze leeftijd meer gevormd en gaan dus meer en meer op dat van een volwassene lijken.

Je zal deze slaapregressie vooral bewust meemaken indien je baby gewend is om hulp te krijgen om in slaap te vallen zoals met een speentje, aan de borst, wiegen, wandelen,… Telkens wanneer hij dan na het einde van een slaapcyclus wakker wordt ‘s nachts, heeft hij die hulp weer nodig om terug verder te kunnen slapen. Ook overdag kan je baby een echte “catnapper” worden en telkens maar korte dutjes van 30 à 45 minuten doen. Hierdoor zal je baby in een vicieuze cirkel geraken van oververmoeidheid wat de nachten nog zwaarder zullen impacteren.

De oplossing?

Werken aan die goede slaapbasis en je baby dus leren om zelfstandig (terug) in slaap te vallen zonder dat dat hij hier hulp van jou voor nodig heeft. Wakker worden ’s nachts is namelijk volkomen normaal, ook wij worden verschillende keren wakker ’s nachts! Enkel beseffen we dit niet omdat we dan halfslapend onze volgende slaapcyclus pakken. Voor baby’s geldt eigenlijk hetzelfde.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Je baby leren zelfstandig in slaap vallen is het allerbelangrijkste!
  • Valt jouw baby nu telkens met jouw hulp in slaap? Probeer elke dag minder en minder hulp te bieden totdat jouw baby het zelfstandig inslapen onder de knie krijgt.
  • Haal je baby niet meteen uit bed indien hij voor zijn middagdutje maar 45 minuten sliep en huilend wakker wordt, misschien valt jouw baby wel terug in slaap na een troostmoment.
  • Bekijk hier de mogelijkheden die we aanbieden om je hierin te helpen.
  • Gebruik je al witte ruis? Lees hier waarom ik witte ruis aanraad en check hier mijn favoriete producten.

Ik schreef ook een aparte blog over de 4 maanden slaapregressie!

Zelf aan de slag?

De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden

Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer. Zo ontstaat zijn verlatingsangst en wil hij het liefst zoveel mogelijk bij jou blijven. Je zal dit meestal merken door het feit dat je baby niet wil gaan slapen voor dutjes of bij bedtijd. En net door die minder goede dutjes, kunnen de nachten in het gedrang komen.

Denk ook niet dat jouw kleintje klaar is om naar 1 dutje over te gaan omdat hij niet wil gaan slapen, zo werkt het helaas niet en kan je er zelfs het slecht slapen mee in de hand werken. Ook fysieke sprongen zoals voor het eerst zitten, staan of zelfs eerste stapjes kunnen de nachtslaap verstoren doordat je kleintje zijn nieuwe kunstjes plots in zijn bedje oefent.

Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het beste is om zo weinig mogelijk assistentie te bieden, jouw baby zal snel genoeg door hebben dat hij best weer kan gaan liggen als hij wil verder slapen. Uiteraard mag je je baby troosten wanneer hij huilt, maar probeer je baby niet (opnieuw) afhankelijk van jou te laten worden om weer verder te slapen.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Blijf het ochtenddutje en middagdutje aanbieden en geef je baby minstens 30 minuten de kans om in slaap te vallen, annuleer niet te snel de dutjes wanneer je baby protesteert.
  • Speel overdag veel kiekeboe spelletjes en leer je baby dat je nooit ver weg bent.
  • Heeft je baby een knuffeldoekje als troostobject? Het is een goed moment om hiermee te starten. Hier vind je terug welk knuffeldoekje ik aanraad.
  • Start niet met wat je baby voordien niet nodig had (nieuwe nachtvoedingen, bij hem blijven totdat hij slaapt, telkens neerleggen, handje vasthouden,…) maar probeer vast te houden aan jullie gebruikelijke routines.
  • Als jouw baby nog nooit doorsliep, is nu het moment om de koe bij de hoorns te vatten voordat hij een veel koppigere dreumes/peuter wordt! Kijk hier naar de mogelijkheden die we aanbieden.

Ik schreef een uitgebreide blog over deze 9/12 maanden slaapregressie.  

De voorlaatste slaapregressie rond 15/18 maanden... we zijn er bijna!

Vaak zie ik rond deze leeftijd nog een laatste piek in verlatingsangst, die doorgaans veel feller is dan die rond 9/12 maanden. Jouw peuter wil plots écht niet gaan slapen en wil ook ’s nachts écht dat je naar hem toe komt voor een knuffel. Zo ontstaan er snel nieuwe slechte gewoontes waar je moeilijk terug van af geraakt. Doordat jouw peuter nu ook heeft geleerd dat hij door te brullen veel meer gedaan krijgt dan door gewoon te huilen, zal hij dit ook echt inzetten. Dat is heel normaal en doet hij zeker niet om je te manipuleren, maar omdat hij eenvoudigweg een pienter peutertje is!

Dit is de leeftijdscategorie waar de ouders het zeer moeilijk vinden om consequent te blijven. Belangrijk om te weten is dat je peuter vooral huilt omdat hij jouw assistentie wil om terug verder te slapen, niet omdat er fundamenteel iets scheelt. Nachtvoedingen zouden nu ook echt verleden tijd moeten zijn en je peuter zou dagelijks 11 à 12u slaap ‘s nachts moeten pakken met 1 kwalitatief middagdutje.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?

  • Blijf consequent. Sliep jouw peuter voordien prima door en wordt hij nu telkens ‘s nachts wakker? Troost hem kort, maar blijf verder consequent.
  • Wissel af met je partner om je peuter in bed te stoppen, verlatingsangst wordt meestal erger wanneer telkens dezelfde persoon de peuter in bed stopt.
  • Doet jouw peuter nog 2 dutjes per dag? Ga dan over naar 1 kwalitatief middagdutje, anders zal hij de slaap die hij ‘s nachts niet haalt overdag inhalen. Voor de overgang van 2 naar 1 dutjes kan je aan de slag met onze dutjesgids
  • Het is een goed moment om een knuffeltje te introduceren aan je peuter als troostobject. Ook een knuffeldoekje kan goed werken.
  • Bekijk hier de mogelijkheden die we aanbieden om je te helpen in deze leeftijdscategorie. 

Meer weten over de 15/18 maanden slaapregressie? Lees dan zeker deze blog

Zelf aan de slag?

Yes! De laatste slaapregressie rond 24 maanden

Rond deze leeftijd kan het dat je peuter geen zin heeft om te gaan slapen. Niet omdat hij verlatingsangst heeft of niet moe is, hij vindt het gewoon leuk om grenzen af te tasten. Sommige ouders denken dat hun peuter niet graag in een babybedje wil slapen en verhuizen hem naar een groot bed. Niet doen! Ik kan je garanderen dat de slaapproblemen dan écht zullen ontstaan wanneer je peuter leert dat hij zélf uit zijn bedje kan. Op deze leeftijd is het echt mission impossible om je peuter te leren in bed te blijven. Ik raad de overgang naar een groot bed pas aan rond de leeftijd van 3 jaar, een leuk verjaardagscadeau! Ik schreef hier een blog over!

De meeste peuters hebben tot de leeftijd van 2,5 jaar een middagdutje nodig. Het middagdutje kan opgegeven worden wanneer jouw peuter een volledige dag wakker kan blijven zonder meltdowns of powernap in de late namiddag. Ook hier geldt; geef je peuter 1u de tijd om voor zijn dutje in slaap te vallen alvorens je het dutje annuleert. Pas wanneer je peuter gedurende 10 dagen dagelijks niet meer in slaap valt voor zijn middagdutje, is hij klaar om het op te geven. Als je te snel het dutje schrapt omwille van protest, zal je met een oververmoeide peuter zitten en de kans op een slechte nacht of vroege vogel zal vergroten. Zorg ervoor dat de kamer pikdonker is voor de dutjes.

Wat kan je doen bij deze slaapregressie?​

  • Dutjes blijven aanbieden totdat je peuter consequent niet meer in slaap valt gedurende 1u
  • Niet te snel overgaan naar een groot bed
  • Het is heel normaal voor een peuter van 2 jaar om zijn grenzen af te tasten, hierdoor is een vast slaapritueel waar niet van wordt afgeweken extra belangrijk.
  • Je kan vanaf deze leeftijd starten met een slaaptrainer, lees hier waarom ik dit aanraad.
  • Het visualiseren van het dutjesritueel of het avondritueel is ook een goed idee, dit kan dan samen afgevinkt worden en zorgt voor minder weerstand. Je kan hiervoor aan de slag met onze rituelen printable
  • Ook een klein nachtlampje kan helpen vanaf deze leeftijd, hou het echter klein, check hier het nachtlampje dat ik aanraad.
  • Sliep jouw peuter nog nooit door? Dan raad ik voor deze leeftijdscategorie slaapcoaching mét begeleiding. Bekijk hier de mogelijkheden die we aanbieden voor peuters.

In deze blog vertel ik jou ons verhaal met de 2 jarige slaapregressie.

Zelf aan de slag?

Sprongetjes

En hoe zit het dan met die sprongetjes? Veel mama’s en papa’s volgen de sprongetjes van hun kleintje op de voet. Er zijn echter zo veel sprongetjes dat je hier onmogelijk rekening mee kunt houden om je baby goede slaapgewoontes aan te leren. Onze gezinnen starten ook steeds met een traject met ons ongeacht in welke sprong hun kind dan juist wel of niet zit.

De enige sprongetjes die in mijn ogen een impact kunnen veroorzaken in het slaapgedrag van je kind, zijn de fysieke sprongetjes zoals voor het eerst rollen, zitten, kruipen, staan,… Je zal merken dat wanneer je baby deze mijlpalen bereikt, er mogelijks enkele nachten verstoord kunnen geraken. De grootste storende factor is vooral het rollen aangezien je baby misschien al van rug naar buik kan rollen, maar nog niet andersom en dan ‘vast’ zit.

Probeer je baby zo weinig mogelijk te helpen door hem terug te rollen of neer te leggen aangezien je baby dan afhankelijk zal worden van jouw hulp. Hoe sneller hij door zal hebben dat hij het zélf kan, hoe sneller de rustige nachten weer zullen weerkeren. Uiteraard mag je je kleintje wel gaan troosten als hij blijft huilen, maar probeer dus niet te veel hulp te bieden en hem dus (terug) afhankelijk van jou te maken om weer verder te slapen.

Tandjes

En hoe zit dat dan met die tandjes? Tandjes wordt aangewezen als zowat dé grootste boosdoener voor die slechte nachten. Ik moet je echter teleurstellen dat tandjes in de praktijk echt niet zo’n grote invloed hebben op die slechte nachten. Wanneer we slapen daalt onze bloeddruk namelijk en ervaren we minder snel pijn. Daarnaast is het ook niet zo dat jouw baby enkel ’s nachts last heeft van doorkomende tandjes.

Enkel wanneer je baby overdag miserabel is van zijn tandjes, kan het gebeuren dat hij hier ook ’s nachts last van heeft. Geef in dat geval een pijnstiller! Het doorkomen van een tand duurt tevens maximaal 2 dagen, dus tenzij jouw baby al zijn tanden tegelijk krijgt, zal je hier maar maximaal 1 of 2 slechte nachten door ervaren. Een uitzondering hierop vormen kiezen en hoektanden, die zijn groter en kunnen iets meer onrust veroorzaken.

Zo, ik hoop dat je hiermee het een en het ander hebt bijgeleerd over die fameuze slaapregressies! Zoals je nu een paar keer gelezen hebt in deze blog, is een goede routine en zal slaaptrainen belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je kindje niet (meer) afhankelijk van je wordt/blijft. Vind je het idee van je kind te slaaptrainen angstaanjagend? Dan nodig ik je uit om deze blog te lezen waarin je meer uitleg vindt over slaaptrainen en de invloed op je kind.

Besef je nu dat je het tijdens een slaapregressie verkeerd hebt aangepakt of krijg je het al benauwd als je al die slaapregressies ziet en beseft dat jouw baby nu al zo slecht slaapt? Blijf niet bij de pakken zitten en schakel hulp in! Je kan zelfstandig aan de slag met 1 van de slaapgidsenonline cursussen een losse consultatie of schakel ons in voor slaapcoaching als je graag dagelijks begeleiding krijgt.

Veel liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
#teamsnuggles

Nog meer info over slaapregressies?:

Dit bericht heeft 18 reacties

  1. Tine

    Hoi, ik heb een dochtertje van ondertussen al 4 jaar. Altijd al een moeilijke slaper geweest maar de laatste tijd roept ze snachts, ga ik gaan kijken en is het voor het laken goed te leggen of lijkt het alsof ze al terug slaapt of dat ze haar knuffel zoekt of op iets komt die gepasseerd is in de klas. Het begint toch te wegen als je 3 tot 4 keer kort moet opstaan midden in de nacht. Kan ik dit afleren?

    1. Tessa de Vocht

      Hi Tine,

      Dat klinken als pittige nachten inderdaad.
      Het klinkt alsof ze soms wat aandacht zoekt in de nacht. Je kunt haar via een beloningssysteem, in combinatie met een slaapwekkertje, kunnen aanleren om zelfstandig weer in slaap te vallen. In onze slaapcursus voor kleuters vind je daar meer informatie over terug!

      Veel succes!

      Lieve groet,
      Tessa
      #teamsnuggles

  2. Lynn

    Hallo,

    Ons zoontje van bijna 7 maanden slaapt sinds enkele weken slecht s nachts. Voordien sliep hij eigenlijk al door van 20u tot 6u. Soms eens opstaan om tut terug te geven, maar sliep meteen weer verder. Sinds een paar weken is het anders. Hij gaat vlot slapen rond 20u wordt al hoestend wakker rond 1u. We geven hem water en zijn hoestsiroop terwijl hij nog in zijn bedje ligt, maar wil daarna niet meer slapen. Het duurt altijd net geen 3u vooraleer hij dan uiteindelijk in mijn armen in slaap valt en ik hem dan terug in zijn eigen bedje kan leggen. Nadien slaapt hij nog goed tot ongeveer half 8 in de ochtend. Het is zeer vermoeiend om bijna 3 uur rond te dolen in de nacht. Zeer vermoeiend als dit nog lang duurt. Tips zijn erg welkom. Hij kan zelfstandig in slaap vallen in de avond, maar s nachts vindt hij precies zijn slaap niet meer alleen.

    1. Tessa de Vocht

      Hi Lynn,
      Dat klinkt als pittige nachten voor jullie! Zou het misschien lukken om hem wat eerder dan 20u in bed te leggen? Het kan namelijk zijn dat 20u wat te laat voor hem is en hij daardoor oververmoeid is geraakt. Hij maakt namelijk ook best korte nachten zo. Oververmoeidheid kan voor onrust zorgen in de nacht.
      Je zou eventueel ook onze slaapcursus 0 – 9 maanden of de voorbeeldroutinegids kunnen aanschaffen. Daarin vind je routines/dutjesschema/bedtijden terug passend bij de leeftijd van je kindje.

      Veel succes!
      Lieve groet,
      Tessa
      #teamsnuggles

  3. Valérie

    Hi, we hebben sinds enkele weken een groot bed voor ons zoontje van bijna 3. Hij begon uit zijn peuterbedje te klauteren, dus het leek veiliger om over te schakelen. We merken wel een gedragsverandering sinds hij in het grote bed slaapt. Durft ‘s nachts te roepen, huilend wakker worden. Ook overdag ineens erg gefixeerd op zijn tutje, erg vermoeid, onhandelbaar met momenten. In zijn spijlenbedje deed hij nog een dutje, maar dat lukt totaal niet meer in het grote bed. Op school laat de juf hem ‘s middags rusten (slaapklasje), maar valt totaal niet in slaap. Kortom, we lijken een oververmoeide kleuter te hebben, maar hoe krijgen we hem beter uitgerust… Enkele tips? Kan een gids ons helpen of beter een los consult?

    1. Tessa de Vocht

      Hi Valerie, de vrijheid van een groot bedje kan inderdaad soms voor onrust zorgen bij het slapen van je kindje. Je zou het nog even wat tijd kunnen geven, maar je zou dan wel binnen enkele weken verbetering moeten zien. Zo niet, dan zou je zeker een videoconsult kunnen boeken met een van onze slaapcoaches. Op die manier kan er specifiek naar jullie situatie worden gekeken en krijg je advies op maat. Veel succes! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

  4. Anneleen

    Hallo! Mijn zoontje is momenteel 14 weken oud. Tot nu toe konden we hem gewoon in bed leggen en viel hij snel in slaap met een tutter in zijn mond. Sinds vorige week is dit echter anders. Ontroostbaar en hij moet bijna elke keer in slaap gewiegd worden bij dutjes en dit begint nu ook ‘s nachts. Ik vermoed dat de slaapregressie rond 4 maanden al eerder begonnen is bij ons. Kan dit? Ik heb het boek ‘slaap baby slaap’ en vroeg mij af of de huilmethode nu ook toegepast mag worden of mag dit echt pas als hij 4 maanden is? Alvast bedankt!

    1. Tessa de Vocht

      Hi Anneleen, Dit klinkt inderdaad als de 4 maanden slaapregressie. Idealiter starten we pas met slaaptraining vanaf 4 maanden, omdat daarvóór het moeilijk is voor kindjes om zichzelf te troosten. Mocht je het willen proberen, dan zou ik korte intervallen gebruiken en eventueel in zijn kamertje blijven tijdens het troostmoment (wel op wat afstand).
      Veel succes! Lieve groet, Tessa #teamsnuggles

  5. Ellen

    Hallo,

    Onze dochter van 20 maanden heeft beslist om elke ochtend tussen 3u30 en 4u30 wakker te worden en niet meer te willen slapen.
    Bijgevolg oververmoeide ouders…
    In de kinderopvang slaapt ze maximum 1u., terwijl ze in het weekend een middagdutje doet van soms 3u lang.

    Wat moeten we doen om haar op z’n minst tot6u te laten slapen?

    Is dit te wijten aan slaapregressie of de leeftijd? Ze moet nog 2 worden…

    1. Nathalie

      Hi Ellen, een slaapregressie kan op zich op alle leeftijden voorkomen. Meestal zien we ze wel geconcentreerd rond bepaalde leeftijden, maar het kan dus altijd wel. Een dutje van 1u lijkt me redelijk kort voor haar leeftijd. Bijtanken in het weekend is dan ook weer niet ideaal, het beste zou zijn dat ze elke dag ongeveer hetzelfde ritme heeft. Ik zou je zeker een losse consultatie aanraden zodat we eens kunnen meekijken naar haar routine en kunnen bijsturen zodat ze (en jullie!) weer lekker kunnen doorslapen. Groetjes, Nathalie

  6. Olivia

    Hi,

    Hoe lang duurt de 9/12 maanden regressie meestal als je consequent bent?

    1. Nathalie

      Hi Olivia, dat is moeilijk te zeggen. Een regressie is meestal tijdelijk, dit kan enkele dagen tot maximaal enkele weken duren normaal 🙂 Liefs Nathalie

  7. anouschka lombaert

    Hallo, ik heb een zoontje van 10 maanden en heeft eigenlijk nog geen enkel keer doorgeslapen, alleen 1 keer toen ik siroop moest geven voor zen allergie dat was 4 weken zalig,

    Nu wil hij niet meer in zen bed slapen alleen maar in de buggy maar die word te groot voor daarin, ik ben ten einde raad en word zelf oververmoeid

    1. Nathalie

      Hi Anouschka, bedankt voor je reactie. We hebben jou een mailtje gestuurd! Liefs #teamsnuggles

      1. Claudia

        Waarom raad je aan pas bij 3 jaar naar een groter bed te gaan? Ik zou tijdens een moeilijke periode ook niet wisselen. Maar onze kinderen zijn al onder de één naar een vloerbed gegaan. We leren en begeleiden ze hierbij natuurlijk. Onze kinderen zijn pittig van karakter, maar de overgang ging soepel. En natuurlijk proberen ze dingen uit, maar met wat liefdevolle duidelijke kaders kunnen we ze in alle vertrouwen naar bed brengen. Zelfs met de deur op een kiertje.
        Overigs is onze dochter wel een moeilijke slaper. Zodra er iets is (tand, sprong, ziek worden) slaapt ze slecht in s avonds en s nachts vraagt ze vaak voor een slok melk. Deze 5 a 10 minuten krijgt ze gewoon de borst, ze slaapt daarna ook snel weer in. Vanaf de eerste dag is er gedoe rondom slapen, het zal wel bij haar horen. Ik probeer nu uit te vogelen wat nu de oorzaak kan zijn. Ze is 20 maanden, met 18 maanden duidelijke slaapregessie, met 19 maanden meerdere tanden. Misschien nu een sprong? Als je tips of ideeën hebt zijn ze welkom. Ondertussen Google ik verder terwijl ik op de gang zit te hopen dat mevrouw toe gaat geven aan de slaap

        1. Nathalie

          Hi Claudia, ik zou geen nachtvoedingen meer aanbieden op deze leeftijd en haar dus zonder nachtvoedingen troosten. De kans is dan groot dat ze beter haar cycli aan elkaar zal beginnen linken als ze geen nachtvoedingen meer aangeboden krijgt. Verder kan het natuurlijk zijn dat er zaken in haar routine overdag niet helemaal soepel lopen en het nachtelijke wakker worden in de hand werken. Via een losse consultatie kunnen we hiervoor meekijken en gepast advies geven. Groetjes Nathalie

  8. Lola

    Goedemorgen,

    Mijn zoontje (15 maanden) slaapt normaal gezien ongeveer van 19h tot 7h. Sinds een week staat hij een uur vroeger dan gewoonlijk wakker. Heeft dit te maken met een slaapregressie?

    1. Nathalie

      Hallo, vroeg wakker worden is meestal geen gevolg van een slaapregressie maar van een routine die mogelijks aangepast moet worden. Ik raad je hiervoor mijn voorbeeldroutinegids aan of mijn slaapgids voor vroege vogels. Liefs, Nathalie

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.