5 slaapmythes ontkracht

Baby ligt in bedje en lacht

 

Als kersverse ouder krijg je steeds heel wat goedbedoelde adviezen rond slapen. Sommige kende je misschien al, anderen nog niet en kunnen je soms doen twijfelen aan je aanpak. Helaas zijn heel wat typische adviezen achterhaald, maar blijven ze nog hardnekkig rondzwerven. In dit artikel zal ik als slaapcoach 5 populaire ‘slaapmythes’ ontkrachten. Benieuwd naar meer? Op mijn Instagram profiel @snugglesanddreams heb ik er nog 5 andere ontkracht en kan je heel wat tips en tricks terugvinden om de slaapgewoontes van je oogappel te bevorderen.

 

Eertste slaapmythe: “Laat je baby overdag steeds in het daglicht slapen”

 

Deze is een heel populaire, met als grootste doel dat de baby anders het verschil tussen dag en nacht niet (meer) zal kennen. Wanneer een baby wordt geboren, kent hij inderdaad het verschil niet tussen dag en nacht. Het duurt zo’n 6 à 8 weken voordat dit intern klokje bij jouw baby zal ingesteld worden. Je kan dit extra stimuleren door je baby inderdaad overdag in een lichtrijke omgeving te houden en ’s nachts alles rustig en donker te houden. Echter, eens dat interne klokje op gang is gekomen, hoeft het slapen overdag in een lichtrijke omgeving niet meer.

 

Sterker nog, je baby zal veel beter slapen in een donkere ruimte overdag aangezien hij het slaaphormoon melatonine, enkel in een donkere ruimte zal kunnen aanmaken. Ik raad dus steeds aan om vanaf 6 à 8 weken te oefenen met 1 dutje per dag in een rustige en donkere ruimte zodat je baby hier een kwalitatief dutje kan leren doen. Naarmate je baby ouder wordt, kunnen dan alle slaapmomenten in een donkere ruimte doorgaan. Je kan hier rustig naartoe evolueren. Natuurlijk zijn er baby’s die overal kunnen slapen, maar de grote meerderheid heeft toch die rustige, donkere en prikkelvrije ruimte nodig om zich te kunnen overgeven tot een goed dutje. Hieronder een voorbeeld van een verduisteringsgordijn:

 

 

Tweede slaapmythe: “Maak nooit een slapende baby wakker”

 

Deze spreuk is ook een bekende en komt voort uit het feit dat we denken dat een baby die slaapt, zijn slaap ook echt zal nodig hebben. En dat klopt ook! Maar het is zeker niet uitzonderlijk dat baby’s overdag fantastische dutters zijn en ’s nachts echte nachtbrakers zijn. De oorzaak hiervan is dan heel eenvoudig te achterhalen: doordat de baby overdag te veel slaapt, wordt er te weinig slaapschuld opgebouwd voor een goede nacht.

 

Bij baby’s is het daarnaast ook erg belangrijk dat ze overdag maximaal 3 à 4u tussen hun voedingen houden, anders zullen ze ’s nachts simpelweg hun gemiste calorieën moeten inhalen en meer nachtvoedingen vragen dan bijvoorbeeld leeftijdsgenootjes die overdag wél voldoende calorieën binnenkrijgen. Ik ben dus een voorstander van je baby overdag een leeftijdsgebonden routine te laten volgen en niet té veel te laten slapen, zodat de nachten ook goed kunnen verlopen. De nachtslaap primeert steeds op de dagslaap aangezien die veel dieper en herstellender is. Onze routinegids kan je een goed idee geven van de routine die je kan volgen voor je oogappel:

 

 

Derde slaapmythe: “Stop je baby wat later in bed, hij zal wat beter/langer slapen”

 

Zeker bij vroege vogels is dit een populaire. Wanneer je baby wat later gaat slapen, zal hij ook langer slapen in de ochtend. Klinkt logisch, toch? Helaas gaat dit niet op voor baby’s. Doorgaans zal het probleem zelfs hardnekkiger worden aangezien oververmoeidheid net een heel grote trigger is om ’s ochtends te vroeg wakker te worden. 

 

Ook de nachten zullen sneller onderbroken zijn bij een oververmoeide baby. Ook hier is het dus aangewezen om een routine te volgen die bij de leeftijd van je kind past. De bedtijd bij baby’s ouder dan 3 maanden valt doorgaans gemiddeld tussen 18u30 en 19u. Da’s vroeg, maar weet dat een baby ook wel zo’n 12u nachtslaap nodig heeft en de meeste baby’s automatisch in een routine vallen waarbij ze tussen 6u30 en 7u wakker worden. Heb jij een vroege vogel? Dan kan onze cursus jou hierbij helpen:

 

 

Vierde slaapmythe: “Met flessenvoeding zal je baby sneller doorslapen”

 

Ook deze is een hardnekkige en heeft al heel wat borstvoedende mama’s onzeker gemaakt. Op een bepaald moment begint het slaapgebrek bij elke ouder door te wegen en worden ‘easy fixes’ maar al te graag aangenomen. Maar helaas is dit geen easy fix. Het is wel zo dat baby’s die flessenvoeding drinken, doorgaans grotere porties in 1 keer zullen drinken, dan kindjes die borstvoeding krijgen.

 

Maar evengoed zijn er baby’s van 2 maanden die exclusief borstvoeding krijgen die het klokje rond slapen terwijl een baby met flessenvoeding dit bijvoorbeeld nog niet kan. Het belangrijkste is om te werken aan een goede slaapbasis waarbij de baby niet telkens een voeding nodig heeft ’s nachts om terug in slaap te kunnen vallen, maar louter wakker wordt wanneer hij nood heeft aan een voeding. Vervolgens zal de baby vanzelf leren doorslapen wanneer hij hier klaar voor is.

 

Vijfde slaapmythe: “Start sneller met vaste voeding, je baby zal beter slapen”

 

Deze is een beetje gerelateerd aan de vorige, in die zin dat mensen denken dat het vooral draait om die verzadiging en dat dit een cruciaal element is om een baby sneller te leren doorslapen. Uiteraard is het belangrijk dat een baby voldoende eet, maar de vaardigheden om te kunnen doorslapen, hebben eigenlijk niets met eten te maken. Het draait er vooral om dat een baby zou moeten leren om zonder hulp in slaap te kunnen vallen.

 

Stel dat je baby bijvoorbeeld ’s nachts enkel terug in slaap kan vallen door gewiegd te worden of door te drinken aan een flesje of de borst, dan zal de introductie van vaste voeding hier niets aan veranderen. Er zou in dat geval gewerkt moeten worden aan de baby te leren zelfstandig in slaap te vallen zonder hulp. Ik adviseer dus om pas te starten met vaste voeding wanneer je baby hier klaar voor is en dit niet te laten afhangen van hoe je baby slaapt.

 

In België wordt er vaak al gestart aan 4 maanden, echter zijn de meeste baby’s hier pas klaar voor na de leeftijd van 5 maanden. Enkele tekenen die hierop kunnen wijzen zijn: hij toont interesse in vaste voeding, zijn slikreflex is matuur genoeg om vaste voeding door te slikken (i.p.v. terug uit te spuwen) en hij kan stevig rechtop zitten (vaste voeding eet een baby best zittend i.p.v. half liggend). Vraag raad aan de (kinder)arts indien je het moeilijk vindt om te bepalen wanneer je kan starten met vaste voeding.

Wens je graag preventief aan de slag te gaan en ervoor zorgen dat je geen moeilijk etertje krijgt? Dan kan onze kinderdiëtiste Vicky jou zeker helpen d.m.v. haar cursus of een losse consultatie:

 

Zo, hopelijk leerde je aan de hand van dit artikel weer heel wat bij. Zit je helemaal in de knoop met het slapen van je kindje? Weet dat Snuggles & Dreams je kan helpen! Check hieronder de diensten en cursussen die we als gecertificeerd slaapcoaches aanbieden om jou te helpen aan meer slaap voor het hele gezin.

Liefs,
Nathalie

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.